Witam,
wezwanie ze SM datowane na 25 listopada na adres mojej jednoosobowej działalności gospodarczej. Quiz ABC.
"W dniu 03-04-2014 o godz 16:34 w Warszawie na ul. Fieldorfa przy ul. Ostrobramskiej kier. pl. Szembeka kierujący pojazdem marki KIA o nr rej. XXYYYYY wjechał na skrzyżowanie za linię warunkowego zatrzymania przy nadawanym przez sygnalizator S-1 sygnale czerwonym, tj. popełnił wykroczenie określone w Art. 92 par 1 KW w zw. z par 95 ust 1 pkt 3 Rozporządzenia MI oraz SWiA w sprawie znaków i sygnałów drogowych"
Kara za wykroczenie: 500 pln / 6 pkt
Kara za niewzkazanie: 500 pln
Nie wiem kto prowadził (albo ja, albo żona) - to było 8 i pół miesiąca temu. Czytałem wątek i powtarzającą się dobrą radą jest wskazanie nas obojga z prośbą o przesłanie zdjęcia.
Zgadza się?
Dodam, że nigdy nie przejeżdżam na czerownym, a moja żona też raczej rozsądnie prowadzi.
Pytanie zasadnicze - nie klei mi się opis wykroczenia z podanymi paragrafami:
opis wykroczenia:
"wjechanie na skrzyżowanie za linię warunkowego zatrzymania przy nadawanym przez sygnalizator S-1 sygnale czerwonym"
Art 92 par 1 KW:
"Kto nie stosuje się do znaku lub sygnału drogowego albo do sygnału lub polecenia osoby uprawnionej do kierowania ruchem lub do kontroli ruchu drogo-wego, podlega karze grzywny albo karze nagany." - zakładam, że dotyczy mnie część dotyczące sygnału drogowego, ale dalej:
w związku z
par 95 ust 1 pkt 3 Rozporządzania [...] :
sygnał czerwony - zakaz wjazdu za sygnalizator
Opis wykroczenia mówi o "wjechaniu na skrzyżowaniu za lnię warunkowego zatrzymania", a przytoczony przepis o "zakazie wjazdu za sygnalizator".
Czy to rzeczywiście jest niezgodność? Można ją jakoś wykorzystać w sprawie, czy lepiej nie brnąć w tę ścieżkę?
Tak wyglą to skrzyżowanie:
link
Pytanie pomocnicze - czy aby dostać mandat za przejechanie sygnalizatora na czerwonym świetle, muszą być dwie fotki? Jedna, gdzie samochód jest przed sygnalizatorem i druga, gdzie jest za sygnalizatorem? Na logikę z pojedynczej fotki nic nie wynika.
z góry dzięki za pomoc