R
Ripper
Moderator globalny
- Odpowiedzi
- 18 838
Dlaczego nie można ukarać za niewskazanie, jeżeli nie pamięta?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
kuszedka napisał:Jeśli wlasciciel nie pamięta kto użytkował jego pojazd a użytkownikow jest co najmniej dwóch to trudno o ukaranie czy to za prędkość czy to za niewskazanie.
Nie można być ukaranym za "niepamiętanie", komu się powierzyło. Ukaranym można być za niewskazanie, komu się powierzyło na żądanie uprawnionego organu.kuszedka napisał:Bo ustawodawca nie nakazał aby pamiętać kto np miesiąc temu jechał moim autem po zakupy, nie mam też obowiązku prowadzić dzienniczka komu i kiedy użyczam swój pojazd. Chyba, że Ripper znasz przepis, który pozwala organowi karać nas za niepamięć.
kuszedka napisał:Ripper, zdecyduj się o co pytasz - o niepamiętanie (post 742) czy o niewskazanie. Za niepamiętanie nie można ukarać, za niewskazanie tak. Jeśli wiem, że z mojego pojazdu korzysta załóżmy pięć osób to wskazuję je jako potencjalnych użytkowników a straż czy sąd na podstawie zdjęcia przesłuchuje ich i ustala kto popełnił wykroczenie.
Jeżeli wskazujesz 5 osób, to nie "niepamiętasz".kuszedka napisał:Jeśli wiem, że z mojego pojazdu korzysta załóżmy pięć osób to wskazuję je jako potencjalnych użytkowników
Nie ma podstaw do adresowania alternatywnego żądania a nie samego żądania komu się powierzyło pojazd do kierowania lub używania.martul56 napisał:To nie ma podstaw
Alternatywnego, czyli typu quiz.martul56 napisał:Alternatywnego? Hm... Czyli innego.
Nie kierującego, ale wskazania komu się powierzyło do kierowania lub używania - a kto faktycznie kierował, to już inna sprawa.martul56 napisał:żądanie od właściciela wskazania kierującego