Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
milist napisał:
.. dieta bodajże 27 złotych wynosi... tak więc raczej nie poszalejemy :)

Bardziej chodzi mi o to, że jak już wieśniaki wzywają jako świadka (i potem jak ktoś się nie stawi to próbują karać pieniężnie za niestawiennictwo) - to przynajmniej coś z tego mieć (ekwiwalent za czas niewykonywanej pracy).
co do zwrotu kosztów przejazdu - no tak już niestety jest, że płacą ekwiwalent za najtańsze pkp (ale zawsze to coś).. no i (przynajmniej tak mi się wydaje - ale to należałoby sprawdzić) - jest to ekwiwalent - czyli mogę przyjechać samochodem i nie muszę przedstawiać biletów..

w ZUSie np nie da rady tak, musisz pokazac bilety i tyle, a przeciez nie bedziesz ganial na pkp i prosil ludzi o bilety z tego dnia ;)

ciekaw jestem jak to wyglada ze zwrotem kasy za niewykonana prace, wezmiesz przykladowo dzien urlopu platnego to czy pozniej mozna podac SM do sadu i chciec kasy-ekwiwalentu za place za 1 dzien pracy ? :)

cytat z zalaczonego pare postow wczesniej posta:
Jeżeli świadek bezpodstawnie uchyla się od złożenia
zeznania, mimo pouczenia o istnieniu takiego obowiązku, mogą być
stosowane wobec niego kary porządkowe w postaci kary pieniężnej
do 10 000 zł
(art. 287 § 1 k.p.k.). W razie uporczywego uchylania się od
złożenia zeznania, można zastosować (niezależnie od kary pieniężnej)
aresztowanie na czas nie przekraczający 30 dni (art. 287 § 2 k.p.k.).

hah parodia jakas, ktos sie nie stawi na przesluchanie do SM w sprawie mandatu za 50zl i wysla po niego brygade antyterrorystyczna i zamkna do pudla na miesiac :D

ciekaw jestem czy znacie jakis przypadek wk torym sad nakazal sila doprowadzenie na przesluchanie w takich blahych sprawach..

w tym pdfie nie ma tez nic nt. ewentualnej zmiany miejsca rozprawy ze wzgledu na miejsce zamieszkania, ale to chyba tylko w przypapadku przesluchania jako oskarzony a nie swiadek ?

Przeczytajcie. Na onecie kolejny artykuł w sprawie tych słynnych gmin z pomorskiego, jak trzepią miliony.
Cały czas w mediach temat się pojawia.
Tylko co z tego, skoro oni dalej kantują ludzi, pod pozorem dbania o bezpieczeństwo.

oligrako napisał:
Przeczytajcie. Na onecie kolejny artykuł w sprawie tych słynnych gmin z pomorskiego, jak trzepią miliony.
Cały czas w mediach temat się pojawia.
Tylko co z tego, skoro oni dalej kantują ludzi, pod pozorem dbania o bezpieczeństwo.

warto byloby dac od razu linka..

Najlepiej zarabiające fotoradary w Polsce

Bobolice to wg tego pismaka -> "Bobolica"

nie spedzam szczerze mowiac za czesto wakacji nad naszym Bałtykiem, ale pamietam przejazd przez Kobylnice, dziwilem sie dlaczego wszyscy jada 40 czasem zwalniajac do 30 km/h :)

w zasadzie cala reszta znajduje sie przy drodze DK25 na Koszalin

Ostatnia edycja:
nie dalo rady zedytowac juz posta takze pisze nowego, bo czytam strone SG kobylnica i nie moge wyjsc z podziwu jaki biznes z FR zrobili ci goscie :D

mozna nawet sprawdzac online status wlasnego wykroczenia
https://status.municypalni.pl/index.php?straz=sgkobylnica
a ZUS juz latami nad czyms takim pracuje i nie daje rady, potrzeba matka wynalazkow!

zamiescili na swojej stronie raport NIKu na ich temat
http://sgkobylnica.pl/templates/sgkinternetowy/download/sgk-nik.pdf
ciekawe sa tlumaczenia ich komendanta, dlaczego nie poinformowal i nie uzgodnil zmiany miejsc fotoradaru :)

SG ma kilka swoich fotoradarow a na wakacje dzierżawią dodatkowy na turystów :)

trzeba uświadamiać ludzi aby nie godzili sie na mandat od razu aby hajs wpadal do budzetu centralnego a nie dla nich, może sprawi to, ze przestaną tak łupić ludzi :!:

Witam. Dostałem zdjęcie z fotoradaru w miejscowości Jegłownik droga krajowa nr 22. Teren zabudowany nie oznakowany żadnym znakiem o możliwości kontroli prędkości fotoradar. Oczywiście nie ma tam znaku D-51. Fotoradar przenośny straży gminnej Gronowo Elbląskie. Dopiero na drodze lokalnej z Jegłownika do Gronowa jest informacja o fotoradarze na odcinku 600m. Chcę odpisać pismo w stylu jak poniżej:

STRAŻ GMINNA W GRONOWIE ELBLĄSKIM
UL. OSIEDLOWA 6
82-335 GRONOWO ELBLĄSKIE

dot. wniosku nr: … z dnia ….

Szanowni Państwo,

W związku z otrzymaniem od Państwa w/w pisma dotyczącego przekroczenia prędkości pojazdu marki VW, którego jestem właścicielem informuję, że zarejestrowane zdjęcie nie może być podstawą w wyżej wymienionej sprawie, gdyż zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 17 czerwca 2011 roku, (Dz.U.Nr 133, Poz. 770) w sprawie warunków lokalizacji, sposobu oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące zostało zrobione na terenie nie oznaczonym stosownym znakiem drogowym jak informuje Rozdział 5, §9, punkt 3 (w załączeniu w/w rozporządzenie).
Zgodnie z moimi ustaleniami w miejscowości Jegłownik pomiar prędkości za pomocą urządzenia automatycznego jakim jest Fotorapid CM, może zostać wykonany na drodze lokalnej z Jegłownika w kierunku Gronowa Elbląskiego na odcinku 600 m za znakiem D-51, znajdującym się za skrzyżowaniem w kierunku Gronowa Elbląskiego. W załączniku przesyłam zdjęcie w/w skrzyżowania.

Co sądzicie w tym temacie? Myślę że odpowiednio?

Myślę, że nic nie pomoże niestety.
W naszym pieknym kraju dowody zdobyte niezgodnie z prawem nie są z mocy prawa nieważne.
Tak więc jedyne, co możesz próbować robić - to próbować jakoś podgryźć strażników (i narobić im problemów), że cykali fotki niezgodnie z prawem. Nie będzie to miało jednak żadnego wpływu na postępowanie w Twojej sprawie.

Z ciekawości - o ile przekroczyłeś dozwoloną prękdość? I (tylko szczerze jak na spowiedzi) - przekroczyłeś faktycznie, czy straszakom się tak wydaje?

Nie ma tu żadnej tajemnicy, że moim pojazdem prędkość przekroczona została o 29 km/h (79 km/h na obowiązującej 50). Do zdjęcia też można się przyczepić strasznie niewyraźne ale z pewnością mają wyraźniejszy kolorowy oryginał, więc odpada.

Swoją drogą ciekaw jestem co odpiszą, gdyż ja na zdjęcie wykonane nie zgodnie z rozporządzeniem nie mam zamiaru udzielać jakichkolwiek wyjaśnień :)

Chciałbym rozpocząć dyskusję czy można karać na podstawie zdjęć wykonanych tak jak w moim przypadku nie zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 17 czerwca 2011 roku?

W końcu po coś jest to rozporządzenie i z pewnością nie po to żeby, strażnicy wiejscy (oderwani niejednokrotnie od pługa to moje osobiste przemyślenia) robili co chcieli i jak chcieli.

Ponawiam moje wcześniejsze pytanie: Czy mandat zaoczny (a takie przecież wystawia SM) może zostać skierowany do egzekucji komorniczej?

milist napisał:
Polecam kodeks wykroczeń art. 45-51.., a potem art. 54

co do wezwania w charakterze świadka (a raczej zwrotu należności za przejazd i utraconego zarobku):

http://www.kryzys.olsztyn.pl/sitefiles/file/mswia/Jesli_musisz_zeznawac.pdf -> koniec strony 15 i początek 16

i mała zajawka tematu tutaj: http://www.prawo-pracy.pl/forum/viewtopic.php?t=15404

A jak jest w przypadku osob prowadzacych wlasna dzialalnosc gospodarcza, jaki dokument mam przedstawic poteierdzajacy utracone zarobki?

Nie znalazlem rowniez odpowiedzi, czy jak pojade samochodem to rowniez dostane zwrot za pks lub pkp? Czy maja prawo zadac bilety, jezeli nie to jak ustalic kwote? Z mojej miejscowosci nie ma bezposredniego polsczenia, odleglosc wynosi ponad 200 km a stawic sie mam na 8 rano.

zdenek123 napisał:
hah parodia jakas, ktos sie nie stawi na przesluchanie do SM w sprawie mandatu za 50zl i wysla po niego brygade antyterrorystyczna i zamkna do pudla na miesiac :D

ciekaw jestem czy znacie jakis przypadek wk torym sad nakazal sila doprowadzenie na przesluchanie w takich blahych sprawach..

Brygady antyterrorystycznej nie wysla, ale dostaniesz kilka wezwan a poznie za kazde nistawiennictwo dostaniesz kare po 500 zl za kazde i uzbiera sie kilka tysiecy. W moim przypadku dostaje naraz 3 wezwania na ten sam dzien, jak sie nie stawilem to za kazde pierwsza kara 250 zl x 3 razem 750 zl. Zostal wyznaczony kolejny termin wraz z informacja ze jak sie nie stawie to kara wynuesie po 500 zl za kazde czyli 1500 zl?

Co mam robic? Nie moge sobie pozwolic aby brac wolne i jechac kawal drogi do siedziby SM, napisalem ze wnosze o mozliwosc przesluchania w miejscu zamieszkania a oni bez odpisania na to nalozyli kare tak jak bym nic nie napisal.

paaawel napisał:
Brygady antyterrorystycznej nie wysla, ale dostaniesz kilka wezwan a poznie za kazde nistawiennictwo dostaniesz kare po 500 zl za kazde i uzbiera sie kilka tysiecy. W moim przypadku dostaje naraz 3 wezwania na ten sam dzien, jak sie nie stawilem to za kazde pierwsza kara 250 zl x 3 razem 750 zl. Zostal wyznaczony kolejny termin wraz z informacja ze jak sie nie stawie to kara wynuesie po 500 zl za kazde czyli 1500 zl?

Co mam robic? Nie moge sobie pozwolic aby brac wolne i jechac kawal drogi do siedziby SM, napisalem ze wnosze o mozliwosc przesluchania w miejscu zamieszkania a oni bez odpisania na to nalozyli kare tak jak bym nic nie napisal.

hmm no sytuacja rzeczywiscie nieciekawa, kradziez w majestacie prawa.. ktos tu niedawno pisal, ze dostal wezwanie na przesluchanie we wlasnym miejscu zamieszkania od razu, nie wnosil nawet takiego wniosku, to chyba zalezy od humorow sedziego lub tych @#$% z SM

ciekawe czy by dalo cos gdybys wyslal taka prosbe od razu za pierwszym razem gdy wyslales pismo, ze sie przyznajesz sam razem z inna osoba..

http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/94-fotoradary-280.html#post1662326

witajcie :)

na początek dziękuję wszystkim którzy współtworzą ten wątek, naprawdę kopalnia wiedzy

ad rem, koło 6 kwietnia 2012 fotoradar Straży Gminnej zrobił zdjęcie mojego samochodu na wykroczeniu przekroczenia prędkości o 25km/h, zdjęcie od przodu, postać kierowcy słabo widoczna i słabo rozpoznawalna

było to jakiś czas temu, ale najprawdopodobniej w tym czasie właśnie koleżanka pożyczyła samochód, szczęście w nieszczęściu obywatelka Francji

na pismo z wiadomymi wariantami odpowiedziałem zgodnie z sugestiami z tego wątku na czystej kartce składając oświadczenie o użyczeniu auta i wskazując komu, wysłałem na koszt odbiorcy Pocztexem i za potwierdzeniem odbioru, wysłałem w poniedziałek, w środę miałem w skrzynce awizo z Pocztexu z kwotą 30zł do uiszczenia, domyślam się że to będzie nie odebrane moje pismo do SG,

1. czy stosujecie wysyłkę odpowiedzi do SG poprzez Pocztex na ich koszt? jeśli tak to z jakim skutkiem?

2. jeśli faktycznie to zwrot do mnie to nie mają odpowiedzi ode mnie, co radzicie robić dalej?

pozdrawiam, AK.

Zaden przepis prawa nie nakzuje Ci prowadzić z nimi korespondencji ani żaden nie każe Ci robicna Twój koszt. Masz dowód nadania przesyłki do nich. Onie nie jaa dowody że otrzymałeś jej zwrot. Jeżeli nic nie zrobisz więcej to pewnie uruchomią procedurę ze własciciel nie wskazał. Sami tego ni moga zrobić więć muszą sie zwrócić do policji która zparoponuje Ci mandat. Jeżeli go odmówisz to skierują do sądu najpier cie przesłuchując i dowiedzą sie od ciebie ze oni nieodebrali. Mysle ze nikt tego jeszcze tu nie cwiczył i kibicuję ci jak to pójdzie. Jak sie będą za bardzo do Ciebie rzucać to ich gas stwierdzniem ze nie ma nigdzie obowiązku odpisywania na listy od SG.
Z drugiej strony osobiście jeżeli wskazuję obcokrajowca to wysyłam im zwykły list bo to zamyka sprawę, która muszą spuścic do kosza. Osobiście uważam ze w przypadku obcokrajowca zabawa z Poczteksem jest w pewnm stopniu przeszkoda w szbkim ukreceniu łba sprawie.

Witam

Przyszła mi pocztą fotka w plecy, olałem wtedy sprawę, bo nie miałem czasu na to, dziś otrzymałem takie oto dwa pisemka:
http://img600.imageshack.us/img600/5616/obraz9t.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/5536/obraz10t.jpg

Z tego co rozumiem to mam 7 dni, żeby odpowiedzieć i normalnie wskazać sprawcę, ale chcę się upewnić. Nie mam zamiaru do nich jechać, bo to ponad 100km. Mandatu oczywiście chcę uniknąć, co zrobić, napisać, że prowadziły wtedy dwie osoby, czy wskazać obcokrajowca?

Pozdrawiam

Nie masz obowiezku wskazania kierującego Twoim pojazdem. Masz natomiast obowiązek wskazania komu użyczyłęś pojazd do używania.
Jęzeli mnie wezwano by jednak jako podejrzanego to mam prawo do odmowy składania zeznań. Popełnili falstart. Grając z nimi grubio zagrałbym ich smierć.
Pojechałbym do nich jak chcą. Zaproponują mandat. Ja oodmówiłbymm. Dałbym sie przesłuchac jako podejrzany. To znaczy dałbym założyć protokół przesłuchania w char. obwinionego i po zadaniu pierwszego pytania, niezaleznie od jego trśeci. zeja zenał bym że nie odpowiedziałem na ich list bo prawo nie nakazuje mi przowadzenia z nimi jakiejkolwiek korespondencji i ja odmówiłbym składania jakikolwiek dalszych zeznań dopilnował bym by to zostało zaprotokołowan. Wtedy skierują sprawę do sądu. Pewnie bedzie nakazowo. Wnosz. Na rozprawie zeznaję ze nigdy nie byłem pytany komu powerzyłem pojazd. Jak sąd się zpyta to ja zezał bym przed sądem że obcokrajowcowi.
I wtedy magą mi ....
Wybór metody należy do Ciebie. Moja droga nie jest ani prosta ani łatwa trzeba mieć trochę zawziętości by na to pojść i dać im się podoóścic ani dać sobie wmówić zadnych bzdur.

Korekta mam nadzię ze admin wybaczy post pod postem
SM/SG nie ma prawa ścigać za Art 96.3 KW (za niewskazanie) Posazukaj postów w tej sprawie. Jeżeli mają poderzenie o popelnienie tego wykroczenie to muszą przekazac go policji do ścigania. Więc albo szykuja kwity dla policji albo licza na Twoją niewiedzę i chcą dla gminy kasę od ciebie bezprawnie wyciągnąc. Gdyby mnie tio spotkało to grałbym z nimi doprowadzjąc do rozprawy sądowej na którj złożyłbym wniosek o uniewinnienie z uwagi na brak uprawnień SM/Sg na oskarżania z tego paragrafu.

Auto jest niestety na moją mamę, a nie na mnie, nie ma ona czasu na bawienie się w sądy ani nic z tych rzeczy. Mogę (tzn. mama) im teraz po prostu napisać, że pojazd prowadził obcokrajowiec, czy to zakończy sprawę?

Doświadczenieu uczy ze tak ale tego Ci nikt nie zagwarantuje.

Na moje pismo, które wysłałem i cytowałem w poprzednich postach na stronie 281 dostałem maila od SG takiej treści:

"Witam,

bardzo proszę o kontakt telefoniczny pod nr .....
w celu wyjaśnienia sprawy nr .....

Komendant SG

STRAŻ GMINNA "

Jakie sugestie oddzwaniać czy napisać do nich maila zwrotnego z informacją, że wszystkie sprawy postępowania wyjaśniającego proszę kierować w formie pisemnej?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót