Z
zdenek123
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 532
milist napisał:.. dieta bodajże 27 złotych wynosi... tak więc raczej nie poszalejemy
Bardziej chodzi mi o to, że jak już wieśniaki wzywają jako świadka (i potem jak ktoś się nie stawi to próbują karać pieniężnie za niestawiennictwo) - to przynajmniej coś z tego mieć (ekwiwalent za czas niewykonywanej pracy).
co do zwrotu kosztów przejazdu - no tak już niestety jest, że płacą ekwiwalent za najtańsze pkp (ale zawsze to coś).. no i (przynajmniej tak mi się wydaje - ale to należałoby sprawdzić) - jest to ekwiwalent - czyli mogę przyjechać samochodem i nie muszę przedstawiać biletów..
w ZUSie np nie da rady tak, musisz pokazac bilety i tyle, a przeciez nie bedziesz ganial na pkp i prosil ludzi o bilety z tego dnia
ciekaw jestem jak to wyglada ze zwrotem kasy za niewykonana prace, wezmiesz przykladowo dzien urlopu platnego to czy pozniej mozna podac SM do sadu i chciec kasy-ekwiwalentu za place za 1 dzien pracy ?
cytat z zalaczonego pare postow wczesniej posta:
Jeżeli świadek bezpodstawnie uchyla się od złożenia
zeznania, mimo pouczenia o istnieniu takiego obowiązku, mogą być
stosowane wobec niego kary porządkowe w postaci kary pieniężnej
do 10 000 zł (art. 287 § 1 k.p.k.). W razie uporczywego uchylania się od
złożenia zeznania, można zastosować (niezależnie od kary pieniężnej)
aresztowanie na czas nie przekraczający 30 dni (art. 287 § 2 k.p.k.).
hah parodia jakas, ktos sie nie stawi na przesluchanie do SM w sprawie mandatu za 50zl i wysla po niego brygade antyterrorystyczna i zamkna do pudla na miesiac
ciekaw jestem czy znacie jakis przypadek wk torym sad nakazal sila doprowadzenie na przesluchanie w takich blahych sprawach..
w tym pdfie nie ma tez nic nt. ewentualnej zmiany miejsca rozprawy ze wzgledu na miejsce zamieszkania, ale to chyba tylko w przypapadku przesluchania jako oskarzony a nie swiadek ?