p_a_r_a_g_r_a_f
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 2 032
Na Twoje pytania udzielono już odpowiedzi - innym użytkownikom. Wystarczy skorzystać z opcji "szukaj".ppati21 napisał:Jeszcze raz prosze o pomoc. Zapytanie wyżej ppati21. Z góry dziex
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Na Twoje pytania udzielono już odpowiedzi - innym użytkownikom. Wystarczy skorzystać z opcji "szukaj".ppati21 napisał:Jeszcze raz prosze o pomoc. Zapytanie wyżej ppati21. Z góry dziex
ppati21 napisał:Witam,
Mam problem. Otóż wczoraj ( 29.07.2009r.) otrzymałam zdjęcie z fotoradaru UWAGA !! z dnia 07.10.2008r!!Co to znaczy otrzymałem ? Od kogo ? Od policji, czy od sądu ?
Jeżeli od policji, to sprawa jest w trakcie ustalania personaliów kierowcy, który faktycznie w dn. 7.10.2008 prowadził samochód (policja ma na to tylko jeszcze 2 miesiące; jeżeli w tym czasie nie ustali personaliów faktycznego kierowcy, to sprawa ulegnie umorzeniu).
Jeżeli od sądu, to jest to wyrok wydany zaocznie, na dodatek bezprawny. Sąd bowiem nie może skazać nikogo w postępowaniu karnym bez jego uprzedniego wysłuchania (tj. wysłuchanie może być przeprowadzone przez policję, która np. przesłucha właściciela w charakterze podejrzanego).
p_a_r_a_g_r_a_f napisał:Mogą stawiać i nie potrzeba znaku. Przyzwyczaj się do tego, że będzie ich coraz więcej, bo to dobra kasa dla Gminy.
kamell napisał:prędzej czy później bezrobotny pan Kazik złota rączka, mechanik od kombajnów z byłego PGRu na wniosek Rady Gminy na pewno go tak podkręci, że będzie bił kasę jak jednoręki bandyta.
Nie wiem, nie będę gdybał, ale przy najbliższej okazji sam się spytam SM. W sumie możesz sama zadzwonić do SM i się dowiedzieć jakie są procedury, oczywiście anonimowo (żeby sobie o Tobie nie przypomnieli).megan17 napisał:Byłem dzisiaj na policji sprawdzić ile mam punktów karnych i jeszcze nie przeszły te punkty co dostałem z fotoradaru a to jest juz 2 miesiące !?
Skarbówka będzie się Tobą interesowała, dopiero gdy nie zapłacisz grzywny, ale wtedy dojdą jeszcze koszty, które sobie naliczą. No i wiadomo, że w sądzie nie ma taryfikatora, więc kara może być większa (albo mniejsza). Nie płacąc bezpośrednio straży miejskiej tylko później grzywnę orzeczoną przez Sąd chyba nie zasilasz kasy gminy. Może ktoś kto dostał wyrok sądu za wykroczenie ujawnione przez SM się wypowie, nie wiem, czy potem jeden drugiemu nie przelewa. Jak spotkam jakiegoś SM to się go spytam.kamell napisał:Czy na przykład mogę odmówić przyjęcia mandatu od gminy i zapłacić US w sądzie grodzkim? Czy przyjmując mandat mogę go wpłacić do US a ten nie przeleje kasy gminie?
Co to znaczy otrzymałem ? Od kogo ? Od policji, czy od sądu ?
ppati21 napisał:otrzymałam od straży gminnej
Ze swojej osobistej praktyki (wybroniłem się z łatwością, gdyż szyba samochodu na fotografii była jednolicie czarna) informuję, że służba podaje dwie daty : pomiaru prędkości i datę odczytania fotografii z pamięci fotoradaru (nieraz dwa miesiące po zdarzeniu). Z blogów internetowych wynika, iż ta druga data jest traktowana przez służbę jako rzekomy początek zdarzenia, od której liczy się bieg przedawnienia. Nie jest jasne czy wszystkie, czy też tylko niektóre sądy rejonowe (wydziały grodzkie), dają się na to nabierać.Ursus21 napisał:zanim wykroczenie ulegnie przedawnieniu (rok od zdarzenia
Ursus21 napisał:Po upływie ponad miesiąca od zdarzenia (pomiaru prędkości) straż miejska (pełniąca obowiązki na terenie całej gminy) może jedynie zaproponować właścicielowi samochodu, aby ten pofatygował się do ich siedziby w celu ustalenia personaliów kierowcy, który w danym dniu i godzinie samochód prowadził.
.....
W demokratycznym państwie prawnym, jakim Rzeczpospolita podobno jest (niekiedy niektóre sądy (grodzkie) o tym pamiętają) obowiązuje zasada, iż to nie obywatel ma obowiązek udowodnienia swej niewinności, lecz funkcjonariusze państwa mają obowiązek udowodnienia mu winy.aparacik napisał:Witam wszystkich serdecznie! Mam pytanie, bo....
Kolega jechał samochodem i fotoradar zrobił mu zdjęcie z tyłu pojazdu i jak wiadomo, nie widać wtedy twarzy kierowcy. Czy ma on obowiązek zapłacić mandat? Niektórzy mówią, że można się wytłumaczyć, że autem jechał wtedy jakiś Ukrainiec i niech go sobie policja teraz szuka. Jak to jest, bo jeśli nie widać twarzy, to nie ma komu przyznać punktów karnych, ale mandat płaci chyba właściciel pojazdu, tak? Proszę o pomoc.
Proszę sprawdzić na innym wątku. Szef gdańskiej drogówki w "Gazecie Wyborczej" potwierdził, że fotoradary z wyjątkiem rosyjskiej "Iskry" nie są w stanie ustalić, który z samochodów, będących w polu widzenia kamery TV fotoradaru, przekroczył prędkość.tymonmonty napisał:Witam,
Na zdjęciu od warszawskiej SM na boku mojego auta widać odbicie drugiego samochodu jadącego w tym samym kierunku. Dodatkowo, moje auto jest na skrajnym lewym a inny samochód na prawym pasie - czyli bliżej fotoradaru. Jaka jest "selektywność" radarów dla pasów ruchu i czy daje do podstawę do odmówienia mandatu?
1. Trzeba w internecie sprawdzić, czy w tej miejscowości jest dana ulica (mnie się kiedyś przydarzyło, że policja pomyliła się w nazwie ulicy, której w tej miejscowości w ogóle nie było - były za to w sąsiednich miejscowościach).Kamila_K napisał:W pewnej miejscowości pod tablicą jest umieszczony znak ograniczenia prędkości do 40, ale wjeżdżając do tej miejscowości z innej strony nie ma żadnej informacji o ograniczeniu (więc ograniczenie wynosiłoby 50 o ile byłby ustawiony znak teren zabudowany - znak ten wkopano dopiero dziś, a wykroczenie miało miejsce ponad dwa tyg temu). Otrzymałam zdjęcie z fotoradaru wykonane w tym nieoznaczonym miejscu ( fotoradar w krzakach) i stwierdzenie przekroczenia prędkości 40 km/h - jechałam 68km.
Co w tej sytuacji? Czekać na skierowanie sprawy do sądu i tam przedstawiać argumenty?
Jeszcze jedno - jak straż miejska przy uzyciu przenośnego fotoradaru udowadnia dokładne miejsce wykroczenia?
Kamila_K napisał:Jak dla mnie to dziwadło, bo jesli radar był gdzies ukryty to ujęcie samochodu powinno być boczne, a nie centralne (chyba, że można tak przerobić zdjęcie, można?) Straż Miejska twierdzi, że to było zrobione "gdzieś" w tej miejscowości, ale nie chce podać dokładnego miejsca, po prostu gdzieś.