Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A mam takie pytanie. Zdjecie zostało mi zrobione z srodka samochodu SM Skoda Octavia przez przednią szybe. Czy jest to prawidlowe?

Do premar Tak z 65.2 mogą żadac podania obywatelstwa, zawodu, miejsca pracy i zamieszkania. Wg mnie jako obwininy masz prawo odmówić ale sąd może uznać że to częśc legitymowania. Na pewno nie muszsz podawać stanu sywilnego zarobków itp . Pytanie o te dane to robie nie dobrze sędziemu bo on to musi wziąśc pod uwagę wymierzając karę. W KPwSoW jest taki Art 54§ 6. Należy niezwłocznie przesłuchać osobę, co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie. Osoba taka ma prawo odmówić złożenia wyjaśnień oraz zgłosić wnioski dowodowe, o czym należy ją pouczyć. Przesłuchanie tej osoby zaczyna się od powiadomienia jej o treści zarzutu wpisanego do protokołu przesłuchania; przepis § 4 zdanie drugie stosuje się. Oni tego nie zrobili a musieli przed sporządzeniem wniosku o ukaranie i teraz nadrabiają wytknięte przez sąd braki. Zarządaj koniecznie przed udzieleniem im odpowiedzi informacji w jakim charakterze uczestniczysz w tym postepowaniu
pzdr
mar3m

Tu bardzo ciekawie i dokładnie opisano kwestię statusu osoby, wobec której prowadzone są czynności wyjaśniające w sprawie o wykroczenie

Status osoby, wobec której prowadzone są czynności wyjaśniające w sprawie o wykroczenie | Prawo na drodze

Może ktoś podejmie próbę ujęcia w jednym poście wszystkich zmian wynikających z nowelizacji ustawy z grudnia 2010? Brakuje wiedzy które z rozwiązań z forum można jeszcze zstosować , a które są nieskuteczne.

Mój zaś problem wygląda następująco:
Fotka 3 tyg temu z miejscowości nadmorskiej z połowy sierpnia. Piękna fota z tyłu, więc im odpisałem, że jechały zmieniając się 4 osoby i nie wiem kto trzymał drążek (Na razie cisza w tej sprawie).
Choć niezupełnie,
w ten piątek przyszła inna fota z tej samej miejscowości, zrobiona tydzień pózniej, niestety tym razem z przodu (widać twarz). Odejmując ustawowe 13 km/h przekroczenie (10 mie liczone i 3 w ramach błedu pomiaru) to 3 km/h!!!
i to o 4 w nocy!!!

Stwierdziłem, że w poprzedniej odpowiedzi podałem 4 osoby i niestety majac te dane ściągną zdjecia z dowodów osobistych i zaraz zlokalizują kto na zdjęciu jest(.

Właściwie chyba mam jedno wyjście.
Własciciel pojazdu wskaże mnie.
Ja każe SM pierdnąc w porcelankę i odmówię przyjęcia mandatu.
Dostanę wyrok nakazowy, to sie odwołam, a w sądzie poprosze o zmianę miejsca (500km!) i złoże wniosek o umożenie (3 km o 4 rano),na co szanse mam spore. A jak coś, to strasznicy i tak kasy nie dostaną)

Macie jakieś propozycje vel uwagi do tego planu?

Acha i pytanie podstawowe :

Nigdzie nie znalazłem prawnej postawy do art 78 ust.4 i 5 prd która precyzuje co nazywa się "wskazaniem"? Jakież to dane spełnią ten wymóg (ma ktoś jakieś sądowe rozstrzygnięcia?) Czy samo imię i nazwisko wystarczą?

Piszesz 3 kmph o 4 rano Czy wiesz że chyba od 23:00 do 6:00 na terenie zabudowanycm ograniczenie wzrasta z 50 na 60 kph? Poszukaj to jest w kodeksie drogowym.
Wg mnie wzkazanie to podanie imienia i nazwiska. BY ich za bardzo nie wq-wiać podaję im zagraniczny adres osoby której powierzyłem pojazd. Masz racje to co robi ITD żądając 23 danych wskazywanego to przegięcie i bezprawie. Onie to robia bo wymogi dla ukarania sa takie, ale to ich a nie mój problem.
Są za chudzi w uszach by ściągnąć sobie zdjęcia z dowodów.
Gdyby Straż chciała Cie zaposic na rozmowę z drugiego końca Polski to im przypomnij Art 12a Ustawy o starach gminnych (DzUst 1997 poz 779)
pzdr mar3m.

Dzięki, ale jak sprawdziłem już cwaniaki te 10 km dodali (Klanino gmina Bobolice). Chociaż ciekwe, że Policja zgadza się na pomiary nocne z radaru który "postawiony obok szkoły" ma mieć działanie "prewencyjne" . Zwłaszcza prewencyjnie chroni uczniów o 4 rano w zabitej dechami dziurze w której nawet pies nie wychyla łba z budy. To tak jawne naciąganie na kasę, że nóż się w kieszeni otwiera.

mar3m napisał:
Piszesz 3 kmph o 4 rano Czy wiesz że chyba od 23:00 do 6:00 na terenie zabudowanycm ograniczenie wzrasta z 50 na 60 kph? Poszukaj to jest w kodeksie drogowym.

Chyba, że dodatkowo ograniczeniem prędkości do 50 km/h jesti znak B-33.

preczZcaratem napisał:
Dzięki, ale jak sprawdziłem już cwaniaki te 10 km dodali

Dodali na "cwaniaków".

Oczywiście B-33 działa cała dobę tak samo. Jedynie ograniczenie znakiem "Teren zabudowany" zmienia sie co noc. By miec z nimi spokój trzeba jeździć autami prowadzonycm przez zamieszkałych zagranicą :D lub autami tam zarejetrownymi.
pzdr mar3m

Witam

Ostatnio wiele się słyszało o nielegalnym wystawianiu mandatów przez straże gminne (chodziło o magiczne 30 dni). Tutaj czytam o 180 dniach, więc jestem nieco skołowany, takoż proszę o radę:
Fotoradar ustrzelił mnie 22 lipca, 18 sierpnia wystawiono pismo z żądaniem wskazania sprawcy, moje oświadczenie i wskazanie mnie jako osoby na zdjęciu przesłałem do straży gminnej 30 sierpnia mailem. Mandat wystawiono 11 września. Czyli termin 30 dni pomiędzy zdarzeniem a wystawieniem mandatu nie został zachowany. Mandatu póki co jeszcze nie zapłaciłem, czy powinienem go zapłacić, czy należy się odwoływać?

Z góry dziękuję za pomoc

Mandat już jest bezprawny. Był to zapewne mandat zaoczny który staje się prawomocny z chwilą zapłacenia. Jeżeli do dziś nie zapłaciłeś to SG ma obowiązek skierować sprawę do sądu a ewentualne wpłacone przez ciebie pieniądze zwrócić.

Czyli jaka teraz jest procedura?
Ja nie płacę, SG kieruje sprawę do sądu i ...?
Dostanę jakieś wezwanie? Mandat został wystawiony na drugim końcu Polski, ew. koszta stawiennictwa na rozprawie etc. sporo przekroczyłyby jego wartość.
Wcześniej niezapłacone mandaty były ściągane przez skarbówkę przy rozliczeniu corocznym, z tym że były to mandaty wystawiane przez policjanta.
Nie mam obowiązku pisania jakiegokolwiek odwołania, itp?

Ostatnia edycja:
stom napisał:
Mandat już jest bezprawny. Był to zapewne mandat zaoczny który staje się prawomocny z chwilą zapłacenia. Jeżeli do dziś nie zapłaciłeś to SG ma obowiązek skierować sprawę do sądu a ewentualne wpłacone przez ciebie pieniądze zwrócić.

Mandat zaoczyny trzeba zapłacić w ciągu 7 dni od wystawienia(jeśli się nie mylę). Jeśli go nie zapłaciłęś to znaczy, że go nie przyjmujesz a sprawa idzie do sądu (tzn. powinna iść ale straże miejskie rożnie robiły). Jak sąd Cie skaże to mandat (plus koszta postępowania sądowego) zasilają skarb państwa (i dlatego niektóre straże nie kierowały spraw do sądu - nie opłacało im się już).

Może powinniśmy wywołać jakąs akcję społeczną (na facebooku, nk itp) aby nie płacić strażom gminnym/miejski, lecz odmawiać przyjęcia mandatów i płacić na skarb państwa. To szybko odbiloby się na "rentowności" straży miejskich i może wreszcie strażnicy miejscy wróciliby do zajęć do których mają kwalifikacje umysłowe czyli karania za nielegalny handel pietruchą i psie kupy.

Popieram. Szczytem jest wogóle kilka spraw związanych z kodeksem wykroczeń:
1. Niejasny i upokazający status "podejrzanego" Cała rzeka miejsca do nadużyć
-nie można umocować prawnika
-mogą cię wezwać na drugi koniec Polski inie możesz dochodzić odszkodowania jak się okaże że racji nie mają
-mogą dokonać rewizji i pobrania np.wydzielin
-nie można składać wniosków dowodowych
-nie ma wglądu w akta
- i zupełnie niespotykana sprawa, po zakmknięciu sprawy (umorzeniu, ukaranie etc) nadal nie masz wglądu w swoje własne akta! Jakby były utajnione, choć nie są

A ustawa o aStrasznikach Wiejskich to już patologia. No il jeszcze będziemy czekać na zaskarżenie do Strasburga???
Oni korzystają z tego, że kwoty są niewielkie jednostkowo i ludziom się nie chce iść z tym dalej. Ale NiK w Kobylnicy pokazał, że Sm kasowała rocznie 8 mln zł z mandatów!!!!
A to jedna gmina!!!
Kto i jak jeszcze będzie okradał kierowcę w majestacie prawa, ja się pytam?
POdatki od kupna auta, od ubezpieczeń, od paliwa, od zakupu częsć, 6 służb mundurowych i nie (najwięcej w Europie) które będą się teraz ścigały we wręczeniu nam mandatów żeby się wykazać. Niejasne i sprzeczne przepisy (vide Kobylnica-efekt? Bezprawnie wystawione i opłacone mamdaty nie będą do zwrotu. Zawsze się tak ustawiają, żeby im było dobrze). O stawianych wszędzie zakazach parkowania, karaz za nie itd. nawet nie wspomnę!

Tylko czekać, aż ktoś pęknie jak ten zabójca posła, albo ci ludzie którzy spalili wóż Tusk Vision Netvork:D. I zastrzeli gdzieś na drodze Strasznika, albo podjedzie od tyłu i go gaz-rurką przeczesze. I bedzie "bandytyzmie".

Czy naprawdę nie znajdzie się z np. 100 kierowców któzy wyłożą 100-200 zł na profesjonalnego prawnika który załatwi tą polską patologię w Strasburgu raz na zawsze???

preczZcaratem napisał:
Czy naprawdę nie znajdzie się z np. 100 kierowców któzy wyłożą 100-200 zł na profesjonalnego prawnika który załatwi tą polską patologię w Strasburgu raz na zawsze???

Może zrzucimy się tu na forum?? :)

mar3m napisał:
Do premar Tak z 65.2 mogą żadac podania obywatelstwa, zawodu, miejsca pracy i zamieszkania. Wg mnie jako obwininy masz prawo odmówić ale sąd może uznać że to częśc legitymowania. Na pewno nie muszsz podawać stanu sywilnego zarobków itp . Pytanie o te dane to robie nie dobrze sędziemu bo on to musi wziąśc pod uwagę wymierzając karę. W KPwSoW jest taki Art 54§ 6. Należy niezwłocznie przesłuchać osobę, co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie. Osoba taka ma prawo odmówić złożenia wyjaśnień oraz zgłosić wnioski dowodowe, o czym należy ją pouczyć. Przesłuchanie tej osoby zaczyna się od powiadomienia jej o treści zarzutu wpisanego do protokołu przesłuchania; przepis § 4 zdanie drugie stosuje się. Oni tego nie zrobili a musieli przed sporządzeniem wniosku o ukaranie i teraz nadrabiają wytknięte przez sąd braki. Zarządaj koniecznie przed udzieleniem im odpowiedzi informacji w jakim charakterze uczestniczysz w tym postepowaniu
pzdr
mar3m

SM przyslala mi zarzadzenie sadu w ktorym jest jasno ze po rozpoznaniu sprawy z oskarzenia publicznego przeciwkko... o wykroczenie z art 96 paragraf 3 kw z urzedu za podstawie art 59 par 1 kpw z zw z art 57 par 2 pkt 1 kpw i art 57 par 3 pkt 2 kpm zarzadza zwrocic wniosek o ukaranie w celu zwrotu brakow fomalnych .

jesli podam tylko miejsce zatrudnienia-to sad co zrobi -wysle zapytanie do zakladu pracy o moje zarobki? czy moze w tym przypadku wystawic bez tych danych wyrok nakazowy? czy sprawa pojdzie normalnym trybem? a moge zmienic miejsce przeprowadzania sprawy ze wzgledu na znaczna odleglosc od miejsca popelnienia wykroczenia?

Czy Straż Miejska/Gminna może robić zdjęcia fotoradarem po znaku D-51 bez tabliczki na ilu metrach jest kontrola?

Za tym znakiem stał fotoradar w krzakach i zrobił mi zdjęcie. Moge się od tego odwołać?

Panie Panowie z sm trzeba rozmawiać, prowadzić korespondencje np poprzez EMS-POCZTEX na ich koszt.

Witam mam pewien problem odnośnie fotoradaru.

Otóż 12.06.11 fotoradar strzelił mi fotkę (+31km/h) po jakimś miesiącu pismo przyszło do mojej firmy o wskazanie kierującego pojazdem w/w dniu. Mój szef wskazał mnie. Na początku października przyszło do mnie zdjęcie od SM z Człuchowa oraz kwitek z 3 opcjami. Ze zdjęcia nie widac, że to ja ( okulary przeciw słoneczne oraz dodatkowo pół twarzy zakrywa przyklejona do szyby nawigacja GPS). Mandat był 300zł i 6pkt karnych. Odmówiłem wskazania sprawcy i poddałem sie karze 400zł za nie wskazanie sprawcy. Odesłałem to do SM. SM 15.10.11 przysłała mandat z art 96 § 3 kw na 400zł. Dzisiaj jednak brat do Mnie dzwoni, że na adres domowy przyszło pismo z sądu w Chojnicach z wyrokiem za to wykroczenie (przekroczenie prędkości) w kwocie 250 zł + 6pkt karnych oraz 50zł na jakiś cel oraz 30zł kosztów sądowych. Dzwoniłem do SM i komendant mi powiedział, że nie miał problemu ze wskazaniem sprawcy... Ja na tym zdjęciu nie poznałem sam siebie a on mnie poznał?

Prosze o odpowiedź o co chodzi i czy ze zdjęcia niewyraźnego ktoś kto mnie na oczy nie widział może ustalic, że ja to ja....

Albo jedno albo drugie. Chociaż, być może jesteś świnką doświadczalną SM na ich propozycję "niewskazania sprawcy".

Pytanie do mądrzejszych głów. Jak się ma sytuacja w której podejrzany odmawia i dobrowolnie opłaca karę SM, a ci pomimo tego kierują do sądu wniosek o ukaranie? Bo zaraz się okaże, że skoro dobrowolnie zapłacił za odmowę to super i nie zwracamy, a i tak go do sądu podamy i zapłaci za samo przewinienie? Już czuję, że się okaże że mamy precedens, bo to dwie odrębne sprawy (odmowa wskazania i samo wykroczenie).

Na dzisiaj to bym zrobił tak:
1. Napisz odwołanie od wyroku (wzory masz na forum), masz na to 7 dni. Napisz, że zgodnie z propozycją SadoMasochistów wpłaciłeś 400zł (załącz dowody wpłaty i pisma od nich).Napisz, że wybrałes taką opcję, bo nie wiesz na podstawie tego zdjęcie kto to jest, a nie chciałeś dokonywać samooskarżenia(Lepiej się nie wdawaj na tym etapie w podawanie iluś osób). I zobaczymy co ci sąd powie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót