Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam podobne pytanie, rowniez przyszlo do mnie pismo ze strazy w szczecinku tylko sprawa jest troche bardziej skomplikowana.
31 maja stracilem prawo jazdy, jednoczesnie nastepnego dnia uzyczylem samochod corce i zieciowi ktorzy mieszkaja w szwecji. Nie jestem w stanie wzkazac ktore z nich prowadzilo pojazd. Fotoradar zrobil zdjecie dnia 5 czerwca na ulicy narutowicza w szczecinku.
Co mam w tej sytuacji zrobic.

W dniu 8 sierpnia br straż gminna za pomocą fotoradaru stacjonarnego ustawionego w miejscowości Sycewice zrobiła zdjęcie mojego samochodu rejestrując przekroczenie prędkości o 16 km/godz. Jestem pewien, ze tej szybkości nie przekroczyłem na załączonym zdjęciu widać za mną drugi samochód jadący w tym samym kierunku. Czy powinienem płacić mandat/ drugie pytanie czy po 1 lipca straż miejska może używać stacjonarnych fotoradarów ?

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

Zeskanuj tak by było widać dokładnie co jest w nagłówku zdjęcia - te 2 linijki tekstu - wtedy będzie można coś powiedzieć.

Nad zdjęciem są takie napisy. Nie wiem co wszystkie one oznaczają

Załączniki

Pojazd na drugim planie jedzie w inną stronę (oddala się). Z nagłówka wynika, że MultaRadar C był ustawiony na pomiar pojazdów zbliżających się (za prędkością masz "v", które to sygnalizuje) - czyli prędkość jest Twoja a nie tamtego pojazdu.

Z doświadczenia wiem, że czasami wydaje nam się, że jedziemy z inną prędkością niż w rzeczywistości jedziemy. Wczoraj uczestniczyłem w pewnej imprezie motoryzacyjnej i była tam konkurencja polegająca na tym by jechać z prędkością 40km/h mając zasłonięty szybkościomierz. Prędkość była mierzona radarem z zewnątrz. Każdy uczestnik miał 2 przejazdy. Okazało się, że na 60-kilka osób rozrzut prędkości był niemały - od 25km/h do 58km/h. Na fotce masz prędkość 66km/h więc żaden kosmos - mogło Ci się wydawać, że jedziesz 50km/h

A co w takim razie z używaniem radarów stacjonarnych przez Straż Gminną ?

Ale o co pytasz? O to czy mogą używać?
Fotkę zrobili 8 lipca a nie sierpnia tego roku?

Rozporządzenie o oznakowaniu już działało. A nawet jeśli nie oznakowali poprawnie to sprawa jest dość ryzykowna - w naszym porządku prawnym dowody zebrane z naruszeniem prawa nie są automatycznie nieważne. Więc jak sprawa pójdzie do sądu to losowanie - czy sędzia uzna, że należy odrzucić dowód z pomiaru? Z doświadczenia wiem, że nie ma na to wielkich szans.

Pakowanie się w sprawę w sądzie przy tak małym przekroczeniu jest dość mało efektywne - w sensie takim, że będzie droższe niż mandat - no chyba, że punkty powodują, że straciłbyś prawko ale to też trzeba pamiętać, że w razie przegranej punkty zostaną naliczone z datą ujawnienia wykroczenia a nie z datą wyroku.

fotoradar a straż miejska

witam.wiem, ze ten temat byl juz omawiany ale byly tym roku jakies zmiany a ja nie jestem zorientowany.dostalem w lipcu zdjecie z fotoradaru zrobione 23czerwca przez straz miejska.1).czy oni maja jeszcze prawo uzywac fotoradary i karac mandatem za przekroczenie predkosci???2).w oswiadczeniu prosza wlasciciela o wskazanie osoby,ktora kierowala pojazdem(np.kierowal czlonek rodziny).z tego co wiem mam prawo odmowic zeznan,ktore moglyby obciazac czlonka rodziny...co z tym fantem???3).a co jesli moje auto stoi przed domem z kluczykami w stacyjce i jest ogolnodostepne dla wszystkich sasiadow???nie prowadze zapisow, kto w danym czasie pozyczyl sobie moje auto;)mam nadzieje, ze ktos mi odpowie. pozdrawiam;)

W dniu 26.06.2011dostalem fotki na trasie 22 od Cierznia do Rychnowy-SM Debrzno i SG Człuchów.

Wczoraj napisalem pismo ze prosze o podanie podstawy prawnej do przeprowadzenia pomiaru skoro miala miejsce nowelizacja ustawy Prawo o ruchu drogowym a nie bylo rozporzadzen tylko ze podalem jedno z dwoch rozprzadzen a mianowcie to Dz U. z 2011 nr 133 poz 772 a nie poz 770 (w artykule 129h chodzi o to drugie ale pismo juz poszlo poczta) Obydwa weszly w zycie 28.06.2011.

Tylko ze to sa fotoradary stacjonarne (czy byly oznakowane 26.06.2011 nie pamietam ale pewnie tak) czy ma to jakies znaczenie skoro artykul 129 mowi ze straz miejska/gminna moze tylko robic z mobilnych tzn przenosnych a co ze stacjonarnymi SM przed 1 lipca 2011 i jak interpretowac przepisy przejsciowe rozpozadzenie dz.u 2011 nr 133 poz 770.

Jak zinterpretuje to SM/SG?

USTAWA
z dnia 29 października 2010 r.
o zmianie ustawy –
Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw
Dz.U. nr.225, poz 1466. Ustawa weszła w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia tj. 2011.01.14.

Art 129b ust 4 otrzymuje brzmienie:Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać na drogach ............... czynności
z zakresu kontroli ruchu drogowego z użyciem przenośnych albo zainstalowanych
w pojeździe
urządzeń rejestrujących
w oznakowanym
miejscu........................

Proszę o opinię, czy zgodnie z wyżej cytowanym aktem prawnym Straż Miejska (Gminna) miała prawo po wejściu w życie nowelizacji Ustawy PRD do dokonywania kontroli -pomiarów prędkości przy użyciu STACJONARNYCH fotoradarów. Z góry dziękuję i myślę że jest wielu zainteresowanych jak w temacie. Pozdrawiam.

Fotka się nie otwiera więc trudno coś w temacie zdjęcia pomóc. A co do oznakowania - droga przez mękę i jak nie przegiąłeś zbytnio to lepiej zapłacić.

Witam

Mam pytanie jak lepiej odpisać.
Dostałem dwa zdjęcia zrobione od tyłu w gminie biały, przekroczona prędkość to 15/50 i 21/40.
Jechałem z żoną na wakacje pożyczonym autem i nie pamiętamy kto prowadzil, właścieciel wskazał mnie jako użytkującego.
Pytanie brzmi co im lepiej odpisać, czy:
1. Na ich druku wskazać żone jako kolejnego uzytkownika a potem ona mnie bo nie pamiętamy kto prowadził i tak w koło Macieju.
2. Napisać odzielne oświadczenie że jechaliśmy razem, droga 700 km, czas 15 godzin i ciągle zmienialiśmy sie więc nie pamiętamy kto prowadził w danym momencie i prosze o lepsze zdjęcie abym mógł rozpoznać kierującego.

Co sugerujecie z doświadczenia.
Dzieki i pozdrawiam

Witam
Przeczytałem dużo postów i w zasadzie nikt nie udzielił jednoznacznej odpowiedzi czy też podpowiedzi co do okresu przejściowego wchodzącej ustawy na temat obsługi stacjonarnych masztów fotoradarów. Czy Straż Miejska czy też Gminna w okresie np czerwca 2011 (przed uprawomocnieniem się Ustawy) mogła jeszcze wysyłać wezwania wraz ze zdjęciami przekroczenia prędkości oraz wskazania osoby kierującej pojazdem...
Podaję tutaj cytat ustawy:

c) ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać na drogach gminnych,
powiatowych i wojewódzkich oraz drogach krajowych w obszarze zabudowanym,
z wyłączeniem autostrad i dróg ekspresowych, czynności
z zakresu kontroli ruchu drogowego z użyciem przenośnych albo zainstalowanych
w pojeździe urządzeń rejestrujących w oznakowanym
miejscu i określonym czasie, uzgodnionymi z właściwym miejscowo
komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendantem Stołecznym
Policji.”;
7) po art. 129f dodaje się art. 129g i 129h w brzmieniu:
„Art. 129g. 1. Ujawnianie za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących
zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych następujących
naruszeń przepisów ruchu drogowego:
a) przekraczania dopuszczalnej prędkości,
b) niestosowania się do sygnałów świetlnych
– z zastrzeżeniem art. 129b ust. 3 pkt 3, należy do Inspekcji
Transportu Drogowego.

w/w paragrafy pochodzą z :
2011-01-14
USTAWA
z dnia 29 października 2010 r.
o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw1):o

Jestem dyletantem i amatorem, ale coś mi tutaj nie gra...
Czy SM nie nagina tutaj prawa? Chcą tzw rzutem na taśmę jeszcze parę groszy wyrwać..:)

kolego kenmen, właśnie dwa posty powyżej napisałem to samo. Przeczytałem wszystko co się tyczy uprawnień SM i moje wnioski są takie- straż gminna i miejska nie posiada od stycznia br. uprawnień do rejestrowania wykroczeń przy użyciu stacjonarnych radarów. Poszedłem o krok dalej, wysłałem pismo do tej chorej instytucji z zapytaniem o podstawę prawną dokonywania tych czynności- czekam na odpowiedź , którą się z wami podzielę. Kiedy już to pismo otrzymam, z panami strażnikami spotkamy się w sądzie.

Dzięki za szybką odpowiedź. Z reguły każdy prosty człowieczek, tzw szaraczek reaguje instynktownie (czyli samo zachowawczo) w przypadku pisma z dużą ilością paragrafów, formułek i nakazów oraz kwot jakimi straszą w przypadku nie spełnienia ich oczekiwań (koszty sądowe itp) człowiekowi miękną kolana..:Dwięc z reguły człek kładzie uszy po sobie i płaci. W sumie nie dostałem wysokiej kwoty (na 70 maiłem 100, a "proszą" o 200 zł, w przypadku nie wskazania kierującego (nie widać mnie na zdjęciu) także tylko 200 i bez punktów karnych - to także wydało mi się dziwne...zwykle dają wyższe....
Trochę jeżdżę po Polsce i widzę że od lipca wzięli się do roboty i tak ok 50% radarów już jest aktywnych i ponabijanych, więc teraz się pilnuję, ale w czerwcu było bezkrólewie i może się nam uda...:grin:
Pozdrawiam wszystkich draiwerów (po Polsce jazda to wręcz rosyjska ruletka)
Czekam na Twoją odpowiedź po otrzymaniu pisma od SM

zolwikluj napisał:
Witam

Mam pytanie jak lepiej odpisać.
Dostałem dwa zdjęcia zrobione od tyłu w gminie biały, przekroczona prędkość to 15/50 i 21/40.
Jechałem z żoną na wakacje pożyczonym autem i nie pamiętamy kto prowadzil, właścieciel wskazał mnie jako użytkującego.
Pytanie brzmi co im lepiej odpisać, czy:
1. Na ich druku wskazać żone jako kolejnego uzytkownika a potem ona mnie bo nie pamiętamy kto prowadził i tak w koło Macieju.
2. Napisać odzielne oświadczenie że jechaliśmy razem, droga 700 km, czas 15 godzin i ciągle zmienialiśmy sie więc nie pamiętamy kto prowadził w danym momencie i prosze o lepsze zdjęcie abym mógł rozpoznać kierującego.

Co sugerujecie z doświadczenia.
Dzieki i pozdrawiam

Pierwsza opcja. Prawo nie przewiduje logicznego wyjaśnienienia, prawo przewiduje że musisz kogoś podać, dopiero to zwolni Cię z obowiązku podania komu powierzyłeś. Chyba nie musze dodawać, że na litośc urzędników nie ma co licyć...

odpowiedź jest wyżej na pytanie jaki jest termin na wezwanie

Witam.Dostałem mandat ze straży gminnej i fotke.Zdjęcie zostało wykonane w miejscowości Kanin o godz.15.05.Zdjęcie jest wiadomo czarno białe.Oprócz tyłu auta nie widać nic.Nie ma żadnego punktu odniesienia a w miejscu tablicy rejestracyjnej jest biały pasek.Natomiast numery z tablicy rejestracyjnej wyglądają tak jakby były ciągnięte pod samochodem.Nadmienię że numery bez lupy są nie do odczytania.Dostałem propozycję:mandat 100zł i 2 punkty.Co z tym Robić.Prędkość przekroczyłem o 11 km.Dozwolone 50km

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót