M
Martuchaa
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 84
w sensie właściciel auta
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
zosia555 napisał:Napisał/a tomussz
W tym roku to było ? W październiku 2010 dodano do artykułu 96 Kodeksu Wykroczeń nieszczęsny paragraf 3
§ 3. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie
Marek
bezello napisał:Witam.
Dostałem 3 wezwania do wskazania kierującego pojazdem, wraz ze zdjęciami z fotoradarów.
Dwa z nich wystawione przez straż gminną w Kobylnicy ( jeden pyknął mi 57 na godzinę, a za trzy minuty nastepny już 62), a ostatni przez straz gminy słupsk.
Wezwania są z 16 lipca, a same zdjęcia z 9 lipca.
Czytałem gdzies , ze straż gminna/miejska nie może karać mandatami na podstawie zdjęć z fotoradarów, do czasu, aż minister swia nie podpisze rozporządzenia.
Na stronie ministerstwa owo rozporządzenie widnieje z datą 28 lipca.
Czy odwołać się i poprosić o skierowanie sprawy do sądu. który z braku podstaw umorzy postepowanie?
Jak to wygląda w praktyce?
Czy owa informacja o podpisie ministra jest prawdą?
ansu napisał:To w końcu ile za niewskazanie 500 czy 300
jawert napisał:nie zacytowałeś pisma w pełni, a jedynie piszesz z pamięci (tak sądzę) - chodzi zapewne o to, że grzywna może być do 500 zł albo mandat - 300 zł (tyle bo "za tyle" przekroczył kierujący pojazdem dozwoloną prędkość)
ja mam dodatkowe pytanie czy zmieniły się jakoś przepisy co do tego, że straż miejska nie ma prawa karać za odmowę odpowiedzi komu powierzyłem pojazd
wg mnie nic nie zmienia - straż miejska mogła mnie przesluchiwać tylko jako kierującego pojazdem - nie ma do mnie nic jako do właściciela samochodu - takie było i jest stanowisko SN - o to w sumie pytam.zosia555 napisał:art 96 par 3 Kodeksu Wykroczeń
Dostałem mandat z fotoradaru po wakacjach w Hiszpanii, od Servei Catala de Transit. W korespondencji też nie było zdjęcia. Także taka praktyka w skali europejskiej to nie jest jakieś szczególne novum...covix napisał:Zaraz się okaże że SM i SG są kochane, bo dają zdjęcia i się zacznie nagonka na ITD![]()
covix napisał:MCSB
gajowymaru
ITD się do tego dopiero wprawia. Ale z tego, co wiem to ITD nie wysyła ani zdjęć ani legalizacji, takie mają druki - ich wzór był gdzieś kiedyś dostępny. Informują tylko, że prawo do wglądu do akt przysługuje Ci dopiero w sądzie z chwilą o zawiadomieniu o terminie pierwszej rozprawy zgodnie z art 67 par 2 kpow z tego co pamiętam. Pewnie Ci od Ciebie nie są jeszcze w tym zorientowani. Zaraz się okaże że SM i SG są kochane, bo dają zdjęcia i się zacznie nagonka na ITDkierowcy chcieli zmian, no to mają ;-)
Informacja ze strony ITD
Informacje ogólne o Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym | GITD - serwis internetowy
na samym dole "wykroczenie i co dalej?"
Z tego wynika ,ze zdjęcia mają u siebie, przesyłany jest tylko formularz do wypełnienia.
Tu masz też o tym artykuł
"Nowością dla kierowców jest to, że wezwanie przychodzi do adresata bez zdjęcia z fotoradaru. To zabieg celowy. Wysyłanie fotografii rodziło bowiem do tej pory sporo problemów, np. z ochroną wizerunku. Nie oznacza to jednak, że taki dowód w ogóle nie istnieje. Zdjęcia z fotoradarów są w dyspozycji GIDT i inspekcja użyje ich, jeśli na skutek odmowy przyjęcia mandatu sprawa kierowcy trafi do sądu."
Mandat bez zdjęcia | rp.pl
haha to się dopiero zaczną wycieczki do Warszawy po zdjęcie ;-)
pawelwor napisał:Witam,
Dostałem list ze zdjęciem z fotoradaru od straży gminnej. Teren zabudowany, ograniczenie znakiem do 50km/h. Przekroczenie prędkości 68/50 ok. godz. 0:20. Za 18 przekroczone chcą 100pln.
Interesuje mnie jak to jest z wyborem kwoty mandatu, czy mogą wg. własnego "widzi mi się"? Dlaczego nie 50pln?
Zważywszy na godzinę szkodliwość czynu jest znikoma, bo miasteczko podczas mojego przejazdu było wymarłe..