witam wszystkich na forum.
Mar3m mam pytanie. Przyszło mi dziś zawiadomienie aby wskazac sprawdę wykroczenia z dnia 21.07.11, w związku z tym 300zł bez punktów - zdjęcie auta zrobione od tyłu. W związku z tym co pisałeś w tym wątku zamirzam sprawdzić Twój patent - lepiej podać realnie istniejącego ukraińca lub turka - lub po prostu wymyślić jakieś dane.
jak się maja do tego patentu poniższe przepisy:
Napisał/a Kodeks wykroczeń
Art. 65. (87) § 1. Kto umyślnie wprowadza w błąd organ państwowy lub instytucję upoważnioną z mocy ustawy do legitymowania:
1) co do tożsamości własnej lub innej osoby,
2) co do swego obywatelstwa, zawodu, miejsca zatrudnienia lub zamieszkania,
podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji, upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania, wiadomości lub dokumentów co do okoliczności wymienionych w § 1.
Art. 24. § 1. (23) Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5.000 złotych, chyba że ustawa stanowi inaczej.
§ 2. Jeżeli za wykroczenie popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowej wymierzono karę aresztu, orzeka się obok tej kary również grzywnę, chyba że orzeczenie grzywny nie byłoby celowe.
§ 3. (24) Wymierzając grzywnę, bierze się pod uwagę dochody sprawcy, jego warunki osobiste i rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe.
aha i jeszcze jedno czy jak już wyślę im te dane to będą wzywali mnie na jakieś przesłuchanie?
dziękuję i pozdrawiam