Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
rsnus napisał:
imię i nazwisko a także adres (właściciel pojazdu)
Dotyczy sygnatury akt xxxxx
W odpowiedzi na wezwanie z dnia xxx dotyczące zdarzenia zarejestrowanego w dniu xxx
o godzinie xxx w miejscowości xxx polegającego na przekroczeniu dozwolonej predkości pojazdem o nr rejestracyjnym xxx, zgodnie z Art 78 ust 4 Prawa o Ruchu Drogowym informuję, iż ww pojazdem mógł kierować xxx (tu wymieniasz jeżeli auto jest pięcioosobowe no to wiadomo).

korekta
zgodnie z Art 78 ust 4 Prawa o Ruchu Drogowym informuję, iż ww pojazdem mógł kierować xxx lub yyy lub zzz lub (tu wymieniasz jeżeli auto jest pięcioosobowe no to wiadomo).

Witam.Dostałem zdjęcie z tyłu.Odpowiedziałem,że proszę o dosłanie lepszego zdjęcia,bo tego dnia zmieniałem się z żoną kilkakrotnie za kierownicą i na podstawie tego ,które dostałem nie mogę stwierdzić kto zasiada za kierownicą.Odpowiedzieli,że nie posiadają innych zdjęć.Dziś patrzę sobie na ich stronie,sprawdzam sygnaturę mojej sprawy a tu:SPRAWA ZAKOŃCZONA - Na podstawie tej sprawy ujawniono inne wykroczenie.Poniżej nowa sygnatura i:Niewskazanie kierowcy, który przekroczył dopuszczalną prędkość.Dnia tego i tego wystawiono MANDAT KARNY ZAOCZNY na kwotę 100 zł....Czy mają prawo ukarać mnie?
Przecież wskazałem siebie i żonę jako kierujących w tym dniu,ale nie potrafię powiedzieć kto prowadził w chwili popełnienia wykroczenia.Co dalej z takim mandatem i jak się bronić?

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich i proszę o pomoc w sprawie mandatu z fotoradaru.
Jestem pracownikiem firmy ochroniarskiej i do czerwca tego roku jeżdżiłem w patrolu interwencyjnym a od lipca zmieniłem firmę.Wczoraj otrzymałem wiadomość od szefa poprzedniej firmy iż podczas patrolu dostałem zdjęcie z fotoradaru straży miejskiej,jestem zły bo to sam szef nakazywał nam jężdzić szybciej bo liczy się czas a mandaty to on załatwi ,no i załatwiał ale tylko tym którzy u niego pracują do dziś a ja jako że już nie pracuję to mam zapłacić.
Powiadomił mnie o tym telefonicznie, mandat przyszedł na firmę, ja go nie otrzymałem i nie mam zamiaru płacić ale czy przez to nie narobię sobie kłopotów np.utrata licencji pracownika ochrony chociaż to tylko wykroczenie to wydaje mi się że to mi nie grozi z tego tytułu może ktoś miał podobną sytuację i mi podpowie co zrobić?

Ostatnia edycja:
Witam. Czy ktoś może jasno napisać jak jest teraz ze Strażą Gminną? Ostatnio dostałem zdjęcie z fotoradaru umieszczonego przy ostatniej chałupie we wsi, na zakręcie. Przy wjeździe tabliczka "Miasto monitorowane":brawo: Co zrobić - olać,czy coś mądrego do Szanownej Straży Gminnej odpisać? To dość często poruszany temat - ale ostatnie zmiany nie są jasne. Kto i gdzie może stawiać radar,jak on ma być oznaczony (tablica i samo urządzenie np. żółta folia) Jak jest z tymi ustaleniami między Strażą Gminną i Policją...?

Ja osobiście każdemu proponuję aby po otrzymaniu mandatu płacić na konto straży wiejskiej po 1 zł przelewem(to nic nie kosztuje)osobiście płaciłem tak 4 mandaty.3 komendy pogubiły się po ok 4 miesiącach i odpuściły temat ale 4ta podała sprawę do sądu grodzkiego i do interesu musiałem dołożyć 60 zł(koszty sprawy,ale to dopiero po roku zabawy) straż wiejska ma prawo korzystania z fotoradarów oznaczonych tablicami "pomiar prędkości okresowy" jeśli było oznaczone inaczej proponuje odwołać się na podstawie uchwały z 2011 r

ja otrzymałem kolejny mandat ale z kwietnia a wtedy nie było jeszcze ustawy wykonawczej zezwalającej straży wiejskiej na użycie fotoradarów
(było tak od listopada 2010 do 1 czerwca 2011) ale pomimo mojego pisma informującego straż o tym fakcie w odpowiedzi przysłali mi mandat do zapłacenia.oczywiście poczekam aż przekażą tą sprawę do sądu grodzkiego i wtedy się odwołam.ale tobie kolego proponuję płacić po 1 - 2 zł przelewem na konto straży wiejskiej o ile fotka nie była zrobiona w okresie o którym mówiłem.

Zgodnie z prawem każde urządzenie mierzące prędkość ma dokładność ± 3km/h do 100km/h i ±3% powyżej 100km/h

W tym przypadku niewiele to pomoże gdyż 53 jak i 50 to nadal te same widełki jeśli chodzi o kwotę mandatu jak i o punkty.

JTB napisał:
W tym przypadku niewiele to pomoże gdyż 53 jak i 50 to nadal te same widełki jeśli chodzi o kwotę mandatu jak i o punkty.
Chyba jednak się mylisz Punkty karne za 10 jest 1 pkt a za 11-20 2 podobnie z mandatem za 10 jest do 50zł a powyżej tzn 11-20 jest 50-100 Mandaty

w lipcu dostalem fotki trzy na odcinku 15 km z 26 czerwca-Pomorze. Odpisalem na ich pismo zeby podali na jakiej podstawie mierzyli skoro do noweli ustawy prawo o ruchu drogowym nie bylo w tym dniu przepisow wykonawczych. Narazie przyszla odpowiedz notatka sluzbowa (to nie jest odpowiedz na moje pismo) z miejscowosci X ze moge byc obwiniony nie o to wykroczenie -ktore nie powinno byc ujawnione z braku przepisow wykonawczych ale o to ze nie wskazalem osoby kierujacej pojazdem tzn art.96 par. 3 KW i ze istnieje podstawa do sporzadzenia wniosku o ukaranie-nie wiem co dalej odpisac zeby wywiazac sie ze wskazania osoby ktorej powierzylem pojazd a jednoczesnie podwazyc legalnosc pomiaru ze wzgledu na brak przepisow wykonawczych do noweli ustawy prawo o ruchu drogowym

Witam.Fotoradar zrobił mi dzisiaj zdjęcie od przodu autem firmowym, wiem to na pewno, bo miałem 85km na 50km (wiadomo, zdjęcie jeszcze nie mam ale przyjdzie). moje pytanie jest takie: czy ktoś się orientuję jakie pozwolenia musi mieć tzw. "śmietnik", bo to był przenośny fotoradar na wykonanie takich zdjęć. Jakieś legalizacje, homologacje, pozwolenia na ustawienie w tym miejscu radaru......... itp. Czy jakoś da radę uniknąć tego mandatu?

Niestety nie posłuchałem policjanta. Z H...mi ze straży miejskiej nie wygrasz. Przysłali mi mandat z 4 dniowym opóźnieniem gdzie napisane było że mandat należy uiścić w terminie 7 dni od daty wystawienia !!
Uważajcie na tą wiochę w drodze do Darłowa, (za Łazami)
Nazwa wiochy:
OSIEKI ul.SIANOWSKA-Parkowa

Jechałem 53km/h

Pozdrawiam najaśniejszego cwela tej wioski Komendanta Straży Miejskiej Mgr Zbigniew Stopa - ..u. Ci w d...e

jak sie czyta ten watek i sprawdza w ktorych wiochach najczesciej wystepuja fotoradary to wychodzi ze 90% jest na pomorzu :)

czy te gminy sa az tak biedne? infrastruktura drogowa niestety na pomorzu kuleje w porownaniu z reszta kraju bardzo i to tez moze byc tego rezultatem, ludzie jadacy pol Polski ciut przycisna a tu bach

moze by tak zrobic ranking (i ew. mapke) wsi pomorskich gdzie najczesciej robia fotki

Witam!

Jestem nowy na forum, szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi.

Dziś 3/09 przyszło zdjęcie z foto-radaru w Wejherowiem (66/40), samochód jest na Ojca, kierowcą byłem ja. Wizerunek i tablice są czytelne. I teraz moje pytanie:

1. Ojciec wskazuje kierowce jako mnie (napisane jest, że musi to zrobić w terminie 7 dni - czy jest jakaś ustawa która określa ten czas?)

2a. Dalej pewnie przyjdzie do mnie list ze SM (mandat ? czy coś innego), ale szkopuł jest w tym, że ja w domu bywam bardzo rzadko (raz na 2 miesiące) bo mam nietypową pracę i bardzo często nocuje w "miejscu pracy". Więc jest duże prawdopodobieństwo, że poleconego nie mogę odebrać, a jeśli nieodbiorę do 30 dnia po ujawnieniu wykroczenia, to przepada?

2b. Czy mogę być niezameldowany w żadnym miejscu? W domu mieszkam sporadycznie, a bardzo często - prawie zawsze nocuje w "miejscu pracy", które co jakiś czas zmieniam. Jak mnie wówczas znajdą?

Proszę o poradę.

Drodzy koledzy kierowcy

21.8.2011 opisałem Wam jak radzić sobe z korespondencją fotopradarową.

Póżniejsze posty przekonuja mnie że nie wielu z Was łapie do czego cała sprawa się sprowadza

po pierwsze primo kodeks drogowy Art art78 ust 4
---------------------------------------------------
Właściciel pojazdu na ządanie m.in. strazy ma obowiązek podać komu powierzył pojazd lub kto kierował.

po drugie primo kodeks wykroczeń Art 96.3
-----------------------------------------
jak właściciel nie poda to jest sankcja do 500 zł
Koniec i kropka

TO CZY
- straż miała uprawnienia
- cyknęli z tyłu, z dołu z boku z góry czy spod ziemi
- zmieniałeś się z innymi kierowcami
- pamietasz lub nie to kierował
- kluczyki leżą w kuchi i każdy domownik może je zabrać
- pokazali swiadectwo legalizacji fotoradaru
- fotoradar był oznaczony
- błąd pomiaru wyniosi 1% czy 50% albe 1000 %
NIE MA żANEGO ZNACZENIA
Nie traććie energii na drążenie tych aspektów

Straż ma prawo przysłać żadanie nie mając żadnego zdjęcia bo kodeks drogowy pozwala im na to !!!!

Myk polega ma tym by podać im to co musimy podać w sposób UNIEMOLIWIAJACY im ukaranie kogokolwiek. I jest to możliwe !

Podanie zmyslonego obcokrajowca nie pozwala im na kontynuowanie sprawy bo nie moga do Niemaca, Rosjanina, Japończyka, HIndusa wysłać listu z tymi swoimi porąbanymi wariantami czy przypadkami. Gdyby jednak byli takimi debilami że wysłali by to do Mongolii to i tak nic nie mogą zrobić jak nie dostaną odpowiedzi.

Właściciel podając kogokilwiek jako kierującego nie ponosi ŻADNEJ odpowiedzialności za to czy wskazany im odpisze czy nie ani za to czy SM uda się ukarć wskazanego kierowcę.

WARIANT I Zmyslony obcokrajowiec w jednodaniowym liście i nic więcej.

WARIOANT II
Po otrzymaniu listu wybrać sie na cmentarz i znaleźć świeży nagrobek osoby która zmarła po zrobieniu zdjęcia a przed nadejściem listu ze Straży Wiejskiej i podać im imię i nazwisko oraz numer kwatery i ew nazwę cmantarza zamiast adresu. To jest jednak wriant od właścicieli o mocnych nerwach lubiących czarny humor.

Koledzy uwierzczie że jak podacie obcokrajowca lub zmarłego to oni moga Was tylko pocałować w 4litery (gdybyście sobie tego życzyli w co jednak wątpię).

Zwróćcie uwagę że przez 2 tygdnie nikt nie zakwestionował metody ani nie podjął z nią polemiki.

NO Strażnicy Wiejscy miejcie odwagę napisać na tym forum że nie mam racji.
Czekam Tchórze na Wasze argumenty kontra w/w wariantom.

pozdrawiam kierowców
nie dajcie się !
Nie będę donosił na swoje matki żony i kochanki
mar3m

PS
Dostaliśmy następny list z fotka 52/40 kph.
Tym razem podaliśmy Japończyka pisząc adres japońskrą czcionką. !

W tamtym roku miałam przypadek, kierowałam naprzemiennie z dwoma Niemcami i jakoś nie mogłam sobie przypomnieć kto prowadził w chwili przekroczenia prędkości (zdjęcie niewyraźne). Straż Gminna proponowała mi 500zl i niewskazanie sprawcy lub 400zł i punkty.
Po wielu pismach ze strażą gminną i pięknie przez nich przygotowanych przez prawników gotowych odpowiedziach, ukarano mnie mandatem 100zł za nie wskazanie sprawcy. Choć wskazałam i to trzech razem z sobą. Wpłaciłam bo na sprawę w Sądzie aby dojechać wydałabym więcej i straciłabym dniówkę w pracy.
Ale i tak warto było z nimi pisać :)

Do MarenaKarter
No prawie dobrze Jedyny błąd to podanie samej siebie z tymi Niemcami. SM uznała ze było Was troje 400/3 wyszło im 100. Mimo że kodeks nie wyklucza powierzenia auta wielu osobom to te głąby ze SM zachowują sie jakby nie podano nikogo. Cieńkość ich pozycji prawnej polega na tym że nie maja żadnych szans na sukces dochodzenia kto kierował. Oni są zdani tylko i włącznie na informacje od właścicieli. Przeraża mnie jak wielka część z właścicieli idzie na wpółpracę z nimi. Czy to ze strachu czy nieświadomości ? Nie mam pojęcia.
pzdr
mar3m

nawet jak zdjęcie jest bardzo czytelne (kierujący nie jest właścicielem - prowadzi jego syn), to SM ma możliwość sprawdzić w jakieś bazie danych i dojść po zdjęciu do tej osoby?

Ostatnia edycja:
Wg mnie tylko jak na zdjęciu widać czytelnie oblicze właściciela to jak mądrze zagraja to nie ma szansy uniknięcia ukarania własciciela. W każdym innym przepadku nei mają żadnych szans jeżeli sie odpowiednio z nimi gra.
To oznacza że np jezeli pojazd jest własnościa osoby prawnej to SM nie ma szans.
pzdr
mar3m

witam wszystkich na forum.

Mar3m mam pytanie. Przyszło mi dziś zawiadomienie aby wskazac sprawdę wykroczenia z dnia 21.07.11, w związku z tym 300zł bez punktów - zdjęcie auta zrobione od tyłu. W związku z tym co pisałeś w tym wątku zamirzam sprawdzić Twój patent - lepiej podać realnie istniejącego ukraińca lub turka - lub po prostu wymyślić jakieś dane.

jak się maja do tego patentu poniższe przepisy:
Napisał/a Kodeks wykroczeń
Art. 65. (87) § 1. Kto umyślnie wprowadza w błąd organ państwowy lub instytucję upoważnioną z mocy ustawy do legitymowania:
1) co do tożsamości własnej lub innej osoby,
2) co do swego obywatelstwa, zawodu, miejsca zatrudnienia lub zamieszkania,
podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji, upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania, wiadomości lub dokumentów co do okoliczności wymienionych w § 1.

Art. 24. § 1. (23) Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5.000 złotych, chyba że ustawa stanowi inaczej.
§ 2. Jeżeli za wykroczenie popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowej wymierzono karę aresztu, orzeka się obok tej kary również grzywnę, chyba że orzeczenie grzywny nie byłoby celowe.
§ 3. (24) Wymierzając grzywnę, bierze się pod uwagę dochody sprawcy, jego warunki osobiste i rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe.

aha i jeszcze jedno czy jak już wyślę im te dane to będą wzywali mnie na jakieś przesłuchanie?

dziękuję i pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót