forg
Praktyk
- Odpowiedzi
- 20 337
sowin90 napisał:Dzisiaj dostałem fotkę od SM zrobioną od tyłu, słaba jakość.
Jak to Ty dostałeś, skoro pojazd jest zarejestrowany na inną osobę??
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
sowin90 napisał:Dzisiaj dostałem fotkę od SM zrobioną od tyłu, słaba jakość.
Adas78 napisał:Dostałeś propozycję przyjęcia mandatu od straży wiejskiej i ta propozycję przyjąłeś, czy zostałeś skazany przez sąd?
180 dni ma na to żeby Cię ukarać po odczytaniu zapisu ze skrzynki. Za to Ty masz teraz tylko 7 dni, żeby zdecydować którą opcję zapłaty wybierasz. Jeśli wybierzesz ostatnią najdroższą wtedy przyślą mandat (teraz masz wezwanie do wskazania) i jak zapłacisz to sprawa się kończy. Wtedy tylko przeboleć, zapić i zapomnieć.anntek napisał:Witam. Jestem tu nowy. Mam taki problem że dostałem dzisiaj mandat za przekroczenie prędkości i nigdzie nie mogę znaleźć (tyle postów) ile obecnie organ (chyba) IDG ma czasu na dostarczenie mandatu z fotoradaru? I drugie moje pytanie czy jak odmówię wskazania osoby prowadzącej auto i zapłacę kwotę 400zł i nie dostanę punktów czy czekają mnie jeszcze jakieś konsekwencje.
marcysiu napisał:180 dni ma na to żeby Cię ukarać po odczytaniu zapisu ze skrzynki. Za to Ty masz teraz tylko 7 dni, żeby zdecydować którą opcję zapłaty wybierasz. Jeśli wybierzesz ostatnią najdroższą wtedy przyślą mandat (teraz masz wezwanie do wskazania) i jak zapłacisz to sprawa się kończy. Wtedy tylko przeboleć, zapić i zapomnieć.
Ja bym odmówił przyjęcia mandatu, bo sprawa jest prawie pewna do wygrania, a ryzyko jest nieduże.zolwikluj napisał:Narazie dostałem mandat i póki co nie zapłaciłem. W oświadczeniu przyznałem że jechałem razem z żoną i nie pamiętamy kto w danym momencie prowadził. Pani w SM postraszyła mnie że jak nie zapłace to sprawa skończy się w sądzie bo zgodnie z art ... mam obowiązek wskazać kierującego a skoro nie pamiętam to mój problem i za to mandat za nie wskazanie. Ja ją zrozumiałem że skoro wiem kto był w aucie to muszę pamiętać bo inaczej to wygląda że nie wskazuje umyślnie. Nie wiem co teraz zrobić bo do sądu 500km nie chce jechać. Mam do wyboru zapłacić. Odesłać mandat i sprawa do sądu. Lub nic nie robić i po czasie sprawa do sądu.
harmattan napisał:Ja bym odmówił przyjęcia mandatu, bo sprawa jest prawie pewna do wygrania, a ryzyko jest nieduże.
Scenariusz pozytywny (o wiele bardziej prawdopodobny): straż miejska w ogóle nie kieruje wniosku do sądu, bo im się to nie opłaca (pieniądze z grzywien idą na Skarb Państwa, a nie do budżetu gminy). Jeśli jednak straż kieruje wniosek, to sąd go oddala, bo przecież wypełniłeś obowiązek, jaki ciąży na właścicielu pojazdu. To straż musi znaleźć kierującego i go obwinić (są nawet wyroki sądów, które tak stwierdzają).
Scenariusz negatywny (dużo mniej prawdopodobny): straż kieruje wniosek, a sąd uznaje, że nie spełniłeś obowiązku ciążącego na właścicielu pojazdu, skazuje Ciebie na grzywnę. Jednak najprawdopodobniej zrobi to w tzw. trybie nakazowym, bez udziału stron, więc wyrok dostaniesz listem i nie będziesz musiał jechać do sądu. Dodatkowym minusem jest 80 zł kosztów sądowych. Drobny aspekt pozytywny: grzywna idzie na Skarb Państwa.
Odmawiając przyjęcia tego mandatu naprawdę niewiele ryzykujesz, a wszystko wskazuje na to, że powinieneś wygrać. Ja trzy lata temu miałem wyraźne zdjęcie od przodu i odmówiłem przyjęcia mandatu, bo powiedziałem sobie, że nie dam zarobić gminie i chcę zapłacić do budżetu, skończyło się na niczym, bo straż nawet wniosku do sądu nie złożyła (w związku z czym po roku napisałem zawiadomienie do prokuratury, ale to już inna historia...).
forg napisał:Jak to Ty dostałeś, skoro pojazd jest zarejestrowany na inną osobę??
Art. 129g. 1. Ujawnianie za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych następujących naruszeń przepisów ruchu drogowego:
1. przekraczania dopuszczalnej prędkości,
2. niestosowania się do sygnałów świetlnych
- z zastrzeżeniem art. 129b ust. 3 pkt 3, należy do Inspekcji Transportu Drogowego.
Art. 129b ust. 3 pkt 3
3. W ramach wykonywania kontroli ruchu drogowego w zakresie, o którym mowa w ust. 2, strażnicy gminni (miejscy) są upoważnieni do:
3. używania urządzeń rejestrujących, z tym że w przypadku używania urządzenia zainstalowanego w pojeździe w czasie pracy urządzenia pojazd nie może znajdować się w ruchu
Art 129b ust. 4
4. Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać na drogach gminnych, powiatowych i wojewódzkich oraz drogach krajowych w obszarze zabudowanym, z wyłączeniem autostrad i dróg ekspresowych, czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego z użyciem przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących w oznakowanym miejscu i określonym czasie, uzgodnionymi z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendantem Stołecznym Policji