Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam.
Wiem że już kilka osób się o to pytało...
jakie teraz prawa ma straż miejska? Chodzi mi o czas wystawienia mandatu z fotoradaru, dostałam go dziś a zdjęcie było zrobione ponad 3 miesiące temu... będę wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi... :)

mam podobny problem przyszedl do mnie mandat teraz 16 listopada a zdjecie bylo zrobione 28 sierpnia, czytalam ze kiedys mieli tylko 30 dni czasu na wysylanie mandatow ostnio nawet jakis artykuł znalazlam gdzie tez pisali ze SM wysyla mandaty bezprawnie. zdjecie jest zrobione w gmninie bobolice, od tylu nie widac kierowcy, jest to dosc daleko od mojego miejsca zamieszkania, jechalismy wtedy nad morze.
chcialam sie zapytac gdzie jest konkretny przepis (ustawa) ile dni maja na wyslanie mandatu. o ktorej mowa we wspomnianym artykule: http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111107/SLUPSK/181532883
bede wdzieczna za odpowiedz

Ostatnia edycja:
adamrw ja jeszcze nie dostalem odpowiedzi od BB za "swoje" 52km/h na 40
a ty?

Dla migotki a1 Kodeks postepowania w sprawach o wykroczzniach Art. 97.
§ 1. W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz
uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją
nałożyć jedynie, gdy:
1) schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,
2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy, a nie zachodzi wątpliwość co do sprawcy czynu,
3) stwierdzi popełnienie wykroczenia za pomocą przyrządu kontrolnopomiarowego
lub urządzenia rejestrującego, a sprawca nie został schwytany na gorącym uczynku lub bezpośrednio potem, i nie zachodzi wątpliwość co do sprawcy czynu
– w tym także, w razie potrzeby, po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia. Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym mowa w pkt 1, 90 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 2, oraz 180 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 3.
§ 2. Sprawca wykroczenia może odmówić przyjęcia mandatu karnego.
§ 3. Funkcjonariusz nakładający grzywnę obowiązany jest określić jej wysokość, wykroczenie zarzucone sprawcy oraz poinformować sprawcę wykroczenia o prawie odmowy przyjęcia mandatu karnego i o skutkach prawnych takiej odmowy.

Zmieniono to kilka miesięcy temu. Było 30 dni. Teram 180 dni
pzdr
mar3m

dziekuje.
pewnie nie wyrabiali sie z wysylaniem mandatów.
no nic trzeba bedzie zaplacic

pozdrawiam

Prezes18 napisał:
adamrw ja jeszcze nie dostalem odpowiedzi od BB za "swoje" 52km/h na 40
a ty?
W pewnym sensie dostałem - pytanie, czy przyjmę mandat na poprzednich warunkach. Ani słowa komentarza do moich uwag.
No więc im odpisałem, że nie zgadzam się z ich interpretacją wyników pomiaru prędkości oraz podejrzewam, że w związku z prowadzonym postępowaniem naruszyli kilka paragrafów z kodeksu karnego. Poprosiłem o przesłanie w ciągu 7 dni wyjasnień. Napisałem też, że jeśli nie otrzymam satysfakcjonujących wyjaśnień, to poproszę o weryfikacją moich podejrzeń prokuraturę. Jako że jedno z podejrzeń dotyczy niedopełnienia obowiązków przez komentanta straży i burmistrza pismo poszło także do wiadomości burmistrza.
Dokumentacja do prokuratury się tworzy. 7 dni mija w przyszły wtorek. Jak dobrze pójdzie, to będzie druga Kobylnica :)

A wszystko przez pazerność. Jakby dali minimalną karę za minimalne wykroczenie 11-20, to bym im zapłacił i w temat nie wnikał...

Otrzymalem w tym tygodniu wezwanie ze strazy gminnej na pomorzu wezwanie do uzupelnienia danych o aktualnym miejscu zatrudnienia do ktorych moge podac dodatkowe dane typu: stan cywilny, dzieci, stan majatkowy, dochod brutto. Wezwanie przeslane przez SM w związku z zarzadzeniem Sadu Rejonowego na okoliczność prowadzonego postepowania z artykulu 96 paragraf 3 kw (wykroczenie 26/06 –przekroczenie predkoci, 27/07 nie podalem komu powierzyłem pojazd, po 27/07 podalem ze prowadziłem z zona naprzemiennie-dluga trasa itp.). Straz miejska przekazala to do Sadu (SM Człuchow)

Na odeslanie tego wezwania mam 7 dni-wystarczy ze podam miejsce zatrudnienia, a reszte tez podawac –czy sad to sciaga sobie sam np. dochod brutto –z zakalcu, czy wyniki postępowań takich sa tasmowe. I jeszcze jedno pytanie-można za to powyższe niewskazanie (tzn komu powierzyłem) otrzymac wedlug widzimisie Sadu do 5000 zl?

Premar czy podali Ci
- w jakim charakterze SM Cię wzywa do podania danych?
- jaki masz status w tym postępowaniu sądowym?
- jak brzmi zarządzenie Sądu?
pzdr mar3m
PS Obcokrajowca by nie pytali

witam!!!
wracajac z urlopu dostalem 4 piekne fotki jedna z przodu 3 z tułu. oczywiscie ze wzgledu na dlugosc trasy prowadzilem na zmiane z zona. wskazalem zone ze mogla prowadzic. zona ze ja moglem prowadzic. mija 2 miesiac zero odpowiedzi.

jedne zdjecie mam za przekroczenie 66 km na 50. z przodu jedzie laweta a ja za nia. pojazd jako wykryty przez multaradar to ciezarowka. ja mam osobowke. uzupelnilem formularz ze ja kierowalem w zalaczeniu pismo ze przyjme mandat jak mi komendant odpowie czyja predkosc zostala zmierzona.
po 2 tygodniach przyszedl sam mandat ale obnizony do 70 zl kiedy ja wyrazilem zgode na 100 zl, oczywiscie jak mi odpowie na moje watpliwosci. odeslalem mandat ze nie pozuwam sie do winy gdyz nie uzyskalem odpowiedzi i mam watpliwosci co do mojej winy
komendant mi odpisal i odeslal mandat, ze w jego cenie itp itd a ze mam watpliwosci to laskawie mi obnizyl 70 zl. mam pytanie czy przypadkiem nie naruszyl prawa poprzez nie wyjasnienie czy to ja popelnilem czy to poprzedni pojazd przekroczyl predkosc, oraz czy jezeli juz zgodzilem sie pod pewnym warunkiem na przyjecie mandatu w wysokosci 100 zl, a on mi dal 70 czy nie uszczuplil budzetu gminy i narazil panstwo na szkode

pozdrawiam

ps. zdjecie ktore dostalem z przodu przyznalem sie ze to ja popelnilem wykroczenie ale juz wole zaplacic z kosztami sadowymi na dom dziecka niz straznikom wiejskim

adamrw z checia sie podlacze, ale poki co u mnie brak odpowiedzi jakiejkolwiek

Witam. Mam pytanie jestem nowym użytkownikiem i nie wiem czy to dobry post . Wracajac z Niemiec w miejscowości Jena uchwycił mnie fotoradar v max było do 90 jechałem 150km/h . Jaka kara może mnie czekać. Proszę o odpowiedz. Otrzymałem zdjęcie z fotoradaru jest tam godzina . Nic o wysokości kary.

mar3m napisał:
Premar czy podali Ci
- w jakim charakterze SM Cię wzywa do podania danych?
- jaki masz status w tym postępowaniu sądowym?
- jak brzmi zarządzenie Sądu?
pzdr mar3m
PS Obcokrajowca by nie pytali

Zarzadzenie Sadu-sedzina postanawia zwrocic wnisoek o ukaranie oskarzycielowi publicznemu w celu usuniecia brakow formalnych w postaci miejsca zatrudnienia i doadkowo dochodow brutto, ilosci dzieci itp,

sm wzywa mnie jako osobe z ktorej udzialem toczy sie postepowanie przed sadem

Do pramar Acha! SM kombinują jak koń pod górę. Sąd ich olał. Mozna domniemać że postawili Ci zarzut popełnienia wykroczenia (obojętnie jakiego). Zrobili z Ciebie obwinionego ale nie chcą Ci tego zakomunikowć. Jako obwinionemu przysługuje Ci prawo odmowy składnia zeznań, odpowiedzi na ich pytania. Wyglana to że jak nie dostarczą sądowi żądanych informacji to śąd nie przyjmie sprawy do rozpatrzenia. Ja bym napisał do straży pytanie wjakim charakterze uczestnicze w postępowaniu sądowym. Ich stwierdenie " osobe z ktorej udzialem toczy sie postepowanie przed sadem " to ściema taką osoba jest sędzia, protokolant wożny sądowi itp itd. Jak Ci odpiszą że obwiniony to ich olej i nic im nie odpisz. Wtedy nie uda im sie złozyć sprawy do mądrego sądu.
pzdr
mar3m

Do Jerzy1993. Jeżeli cyknęli Cie w Niemczech a auto było na polskich tablicach to mogą Cie w końcówke rury wydechowej pocałować. Nie mają prawnych mozliwości Cie ukarać ani wyegzekwowania grzywny. Chodzą słuchy że jak nstępnymn razem Polizaje zatrzymały by cykniete auto to od kierującego nim żądaja zapłaty grzywny. Nie bardzo chce mi się w to wierzyć bo i prawdopodobieństwo znikome i wierze w ich praworządność bo to nie zatrzymany samochód popełnił wykroszenie. Ciekawy jest Twój sygnał jeżeli to Helmuty wysyłaja do Polski fotki to kto i jakim prawem udostepnia im dane właścicieli samochodów. Czyzby tym owocowały kontakty policjantów z obu stron Odry? Jeżeli tak to ktoś z naszych łamie prawo. Można by było dla podważenie wiarygodności nadgorliwegop informatora odpisać Niemcom że to nie Twój samochód albo że rok temu go sprzedałeś. Może będą na tyle śmieszni że napiszą skąd mieli Twoje dane i wysypią nadgorliwego. Czy mógłbyć po zaczernirniu Twoich danych zeskanować ten kwit i go gdzieś udostepnić? Z góry dziekuję
pozdrawiam
mar3m

mar3m napisał:
Do pramar Acha! SM kombinują jak koń pod górę. Sąd ich olał. Mozna domniemać że postawili Ci zarzut popełnienia wykroczenia (obojętnie jakiego). Zrobili z Ciebie obwinionego ale nie chcą Ci tego zakomunikowć. Jako obwinionemu przysługuje Ci prawo odmowy składnia zeznań, odpowiedzi na ich pytania. Wyglana to że jak nie dostarczą sądowi żądanych informacji to śąd nie przyjmie sprawy do rozpatrzenia. Ja bym napisał do straży pytanie wjakim charakterze uczestnicze w postępowaniu sądowym. Ich stwierdenie " osobe z ktorej udzialem toczy sie postepowanie przed sadem " to ściema taką osoba jest sędzia, protokolant wożny sądowi itp itd. Jak Ci odpiszą że obwiniony to ich olej i nic im nie odpisz. Wtedy nie uda im sie złozyć sprawy do mądrego sądu.
pzdr
mar3m

a nie pociagna mnie do odpowiedzialnosci z artykulu 65 paragraf 2 kodeksu wykroczen-tak jest na wezwaniu?

premar napisał:
a nie pociagna mnie do odpowiedzialnosci z artykulu 65 paragraf 2 kodeksu wykroczen-tak jest na wezwaniu?

moze nie wypowiedzialem sie precyzyjnie a zatem cytuje za wezwanie ze SM- dzialajac na podstawie art 12 ust 1 okt 5 ustawy z 29 sierpnia 1997 o strazach gminnych w zwiazku z zarzadzeniem Sadu rejonowego w w ... na okolicznosc prowadzonego z udzialem P postepowaia w sprawie o wykroczenie z art 96 paragraf 3 kw

Do mar3m. Auto było kupione w Niemczech i własnie nim wracałem miałem tablice zjazdowe

Do Jerzy1993. Wystaw im końcówkę rury wydechowej do pocałowania. Twoje dane mieli z niemieckiego urzędu rejestracyjnego, który wydał tablice wyjazdowe. Moje przypuszczenia że jakiś polski nadgorliwiec dał im Twoje dane nie były słuszne. Te tablice juz nigdy do Niemiec nie wjadą więc nikogo na drodze za nie nie zaczepią. Jedyna mozliwośc znając niemiecką skrupulatność to mogli Cie wrypać do jakieś swojej bazy danych i poproszą o zapłate podczas kontroli granicznej jek będziesz z Niemiec poza Unię lub przez Niemcy będziesz do Uniii wjeżdżał. NIe mam pojęcia jakie są terminy przedawnień w Niemczech.
pzdr mar3m

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót