Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Panowie dzis miałem okazje !
Jechałem w okolicach Siewierza autkiem na niemickich tablicach. Słysze na CB że stacjonarny za 1 km naładowany na 70kph. No to miałem troche drogi by sie rozpezić do x2 opuściłem zasłonkę p/słoneczną i środkowego przy szybie im wystawiłem. Błysnęło prawidłowo! Pozdrowiłem w naszym imieniu kolesi z ITD. To za cała tą gehennę która bezprawnie nam urządzają. Tak sie zastanawam ile fotek taka maszynka na słupku może zarejestrować bo mam ochote w weekend pojeździć trochę i cały magazynek im tym autem wypstrykać. pzdr mar3m

Zdjecie bez twazy zrobione przez milicje

Zostalem przesluchany przez milicje i za pierwszym razem nie stwierdzono komu powiezylem pojazd . Za drugim razem na przesluchaniu podalem dane czlowieka komu uzyczylem. Milicja jak wiadomo to gamonie i nie zadali sobie wiecej trudu jak wyslanie awiza z zaproszeniem na przesluchanie . Chlop czasu nie mial wiec zalozyli mi sprawe o nie wskazanie.

Wyrok nakazowy

Zlozylem sprzeciw do wyroku nakazowego 96/3 nie wskazanie .

W uzasadnieniu napisalem ze podalem na przesluchaniu kto mogl kierowac pojazdem .

I zgadnijcie jaki wyrok :D

WINIEN

"Ustne" uzasadnienie wyroku nie mylic z pala ;) winien dlatego ze za pierwszym razem pan nie podal komu pan uzyczyl.

to ze podalem jest nie wazne wazne jest to ze za pierwszym razem nie podalem:cool:

Oczywiscie poprosilem o wyrok i o uzasadnienie w celu odwolania do okregowego:D

Wnioski wyciagnijcie sami bo juz nie chce mi sie pisac

Ostatnia edycja:
Panowie, dziś byl u mnie listonosz z poleconym z Bobolic. Nikt nie odebrał, foto zrobione 4 mce temu. Powinienem się czegoś obawiać, czy olać?

Tak sie zastanawam ile fotek taka maszynka na słupku może zarejestrować bo mam ochote w weekend pojeździć trochę i cały magazynek im tym autem wypstrykać. pzdr mar3m

te radary postawili sobie WIESNIAKI Z KOBYLNICY a nie ITD co nie zmienia faktu ze mozesz sie tam wybrac .

W Siewierzu jest fotoradar na DK 1 / E75. zazwyczaj ustawiony w stronę dąbrowy górniczej przed światłami. CO do niemieckich blach, to już mają sposób i na to, co nie zmienia faktu że bez obrazu osoby kierującej będą mieli nie lada zagwozdkę. osobiście czekam jak sytuacja w Twoim przypadku się rozwinie.
pozdrawiam

Po pierwsze
To nie ten (piszesz o Podwarpiu) ale ciepło. Podaj prosze jaki to sposób to go twórczo zrecenzujemy ! Nie tylko zasłonka przeciwsłoneczna jest uzyteczna. W przypadku zdjęć z lampą błuskową przednie szyby antyrefleksyjne (opcja do niektórych aut. Polecam !) powodują całkowite jej zaczernienie na zdjęciu z lampą błuskową . W zasadzie powieczenie tablicy za taka szybką mogło by dać ciekawe efekty. Chciałbym zobaczyć nie zdjęcie ale minę strażnika lub krokodyla zczytującego zdjęcia.

Po drugie
tak sobie abberuję. Jak włściciel nie wskaże to mandat chyba w 96 KW. Czy ktoś wie co robia jak mandatu nie moga do sądu tez nie moga bo właściciel to osoba prawna? pzdr mar3m

MalkolmX69 moje wnioski są takie.
Za pierwszym razem nie podałeś i to jest nie do zakwestionowania. Sąd właśnie za ten raz wykorzystał by Ci rypnąć. Wg mnie nic Ci apelacja nie da bo faktu że na żądanie nie wskazałeś nie odwrócisz. Argument że za drugim nie podałeś nie zostanie wzięty pod uwagę niestety. Odstawiam że apelacje przerzniesz. Pociesz sie tylko że to dla wszystkich (i Ciebie) nauczka za od razu trzeba sobie przyponieć o tym kuzynie zzagranicy.
łączę sie w bólu i pozdr mar3m

witam wszystkich użytkowników Szanownego Forum

jestem w typowym sporze z jedną ze Straży Gminnych) - foto auta od tyłu, prowadziłem w trakcie podróży na zmianę z małżonką, co oswiadczyłem, podałem równiez szczegółowe dane osobowe moje i małżonki... na to przychodzi pismo (podpisane przez Komendanta), zawierajace powiększenie fragmentu zdjecia i iformacje, ze "po przeprowadzeniu analizy w sposob jednoznaczny stwierdzaja, ze to ja prowadzilem i beda mnie karac"

oczywiscie uprzejmie wysmialem to stanowisko, sugerujac PT Komendantowi przekroczenie uprawnien i niekompetencję - zreszta zgodnie z prawdą :cool:

no to otrzymalem informacje o skierowaniu sprawy do Sądu (ich prawo, choć podstawa moim zdaniem wątpliwa) i - w ramach retorsji zapewne - wezwanie na przesluchanie w charakterze osoby podejrzanej, z dopiskiem "Stawiennictwo obowiązkowe"

czy w istocie musze się fatygowac na miejsce, tylko po to aby odmowic zeznan, czy moge skorzystac z art 57 par 7 kpw i nadeslac wyjasnienia droga pocztowa (z zachowaniem terminu 7 dni), będac chorym i poswiadczajac to stosownym dokumentem?

czy Straż w takim przypadku odstapi od przesłuchania mnie, czy też będzie mnie "nękać" dalszymi zaproszeniami ?

mar3m- straż miejska jakiś czas temu mówiła że mogą od tego roku prosić o pomoc prawną kolegów z unii europejskiej, tylko nie pamiętam czy za pomocą policji czy dopiero jak sprawa pójdzie do sądu. tak więc możliwości mają, ale czy z nich korzystają i w jaki sposób nie komentuj, bo nie wiem :) .
natomiast wiem że mogą coś kombinować bo znajomy strażak mi to potwierdził.
oczywiście mógł przesadzić tak jak straż miejska, ponieważ czasem unosi się tym że ON ma władzę.
jednocześnie nie znam żadnych podstaw prawnych na ten temat.
Co do fotoradaru chodziło mi o ten już w Siewierzu przy orlenie.na podwarpiu to później jest.
pozdrawiam

kontrolero napisał:
Od Marca toczę z nimi korespondencję a że listy moje bardzo dużo ważą to kosztują też dużo ( oczywiście opłata przerzucona na odbiorcę czyli SG)

oo, to bardzo intereujące ! :brawo:
a jak - technicznie - wysyła się taką korespondencję z przerzuceniem kosztu na SG ??

mattyah napisał:
wezwanie na przesluchanie w charakterze osoby podejrzanej, z dopiskiem "Stawiennictwo obowiązkowe"

Wygląda na ściemę bo oni nie maja prawa przesłychiwać i wzywać. Czy podali podstawę prawne wezwania? Napisz im żeby przecztali sobie ze rozumieniem Art 12a.1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych
pzdr mra3m

krisek_89 napisał:
mar3m- straż miejska jakiś czas temu mówiła że mogą od tego roku prosić o pomoc prawną kolegów z unii europejskiej,
Mówieć to moga co im slina na język przyniesie i proszic o gwiazdkę z nieba. Kolejna ściema by nam wode z mózgu robić. Zebyśmy sie fotoradarów w innych krajach bali chyba. NIE MA porozumień miedzy państwowych (nawet w obrębie UE) o pomocy prawnej w ścganiu WYKROCZEŃ . Nawej jak dadzą koledzy niemieccy dane niemickiego właciciela to co ITD może mu zrobić ? Wyslą do niemiec kwity z 3 opcjami do wyboru a jak nie odpowie to wezwą do Warszawy jak sie odgrażają CHa CHA CHA.
krisek_89 napisał:
Co do fotoradaru chodziło mi o ten już w Siewierzu przy orlenie.na podwarpiu to później jest. pozdrawiam
On jest jakieś 300 m przed Orlenen po jego stronie ale to Zimno ! Tam jest przejście i to było by za szybko! pzdr mar3m

do mar3m

MalkolmX69 moje wnioski są takie.
Za pierwszym razem nie podałeś i to jest nie do zakwestionowania. Sąd właśnie za ten raz wykorzystał by Ci rypnąć. Wg mnie nic Ci apelacja nie da bo faktu że na żądanie nie wskazałeś nie odwrócisz. Argument że za drugim nie podałeś nie zostanie wzięty pod uwagę niestety. Odstawiam że apelacje przerzniesz. Pociesz sie tylko że to dla wszystkich (i Ciebie) nauczka za od razu trzeba sobie przyponieć o tym kuzynie zzagranicy.
łączę sie w bólu i pozdr mar3m

a czy zmieni cos fakt ze z pierwszego przesluchania nie zostal sporządzony protokol

@mar3m - w moim wezwaniu brak podstawy prawnej, brzmi ono dosłownie tak:

"Prosi sie Pana o osobiste stawniennictwo w dniu... o godzinie 8-14 w Komendzie Strazy Gminnej w charakterze osoby podejrzanej o popelnienie wykroczenia z art. 92a kw"

i jeszcze dopisek "stawiennictwo obowiązkowe"

jak rozumiem, opcje mam nastepujące:

- jade, skladam wyjasnienia bądz nie (choc dalej nie wiem, czy w postepowaniach wykroczeniowych moge odmowic, czy nie moge :-/ )

- nie jade, usprawiedliwiam (czy choroba musi byc potwierdzona wyslaniem L4 czy wystarczy moje oswiadczenie ?), wysylam wyjasnienia zgodnie z art 57 par 7 kpw

- nie jade, wysylam wniosek o przesluchanie przez policje lub SM zgodnie z miejscem zamieszkania (uprzejmie sie powolujac na art 12a ustawy o strażach)

bo jezeli na prawdzie polega fakt, ze jako osoba podejrzana w postepowaniu z kpow nie mam mozliwosci odmówienia wyjasnien i nie mam tez mozliwosci skladania wnioskow dowodowych to po co mam tam jechac...

mar3m napisał:
przemoan Nie ma zakletego tekstu który wysłany do SM pozwoli Ci z pewnościa uniknąc mandatu. Każdy z nas tu ma inne poglądy jak ich tępić Koledzy powyżej Ci podali swoje metody ja bym zignorował wezwanie bo jest bezprawne! i czekał co dalej zrobią. Wygląda że te bałwany nie rozrózniaja podejrzanego od obwinionego i oskarzonego.
Napisz nam czy w papierze który Ci przysłi dopagają siepodania komu pwierzyłeś pojazd?
pzdr mar3m

kolego przesyłam ci skany tego co dostałem prosze o wskazówki jak mam zareagować i co pisać do nich
IMG_0002.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl

malkolmX69 napisał:
do mar3m
a czy zmieni cos fakt ze z pierwszego przesluchania nie zostal sporządzony protokol
Bardzo. Możesz twierdzic wtedy że pierwszego razu nie było. Ale.. sąd musiał mieć jakiś dowód że nie wskazałeś może to była np notatka służbowa z rozpytania pzdr
mar3m

mattyah napisał:
@mar3m - w moim wezwaniu brak podstawy prawnej, brzmi ono dosłownie tak:
"Prosi sie Pana o osobiste stawniennictwo w dniu... o godzinie 8-14 w Komendzie Strazy Gminnej w charakterze osoby podejrzanej o popelnienie wykroczenia z art. 92a kw"i jeszcze dopisek "stawiennictwo obowiązkowe"

A ja to rozumiem zupełnie inaczej. Po pierwsze oni Cie nie wzywają tylko PROSZĄ. a więc wg mnie to jest ściema, ściema, ściema, ściema, i nic więcej. Skąd Ci się wzięło to przesłuchanie oni nie wzywają Cie na przesłuchanie przeczytaj co nam napisałeś. Napisz do nich by podali Ci podstawe prawną swojej PROŚBY. Chyba napisza że tęsknia za Tobą. pzdr
mar3m

to "stawiennictwo obowiązkowe" tez sobie wyssali z palca, czy jak... :?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót