Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
przemoan napisał:
kolego przesyłam ci skany tego co dostałem prosze o wskazówki jak mam zareagować i co pisać do nich
IMG_0002.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl
Przeczytaniu tego co Ci przysłano dochodzę do wniosku że ten Komendant to czub niesłychany. Wmawia Ci ze jestes "osobą podejrzaną" to wg bzdura bo podejrzany to taku któremu juz postawino zarzuty. przytaczqa paragrafy o obowiązku stawiennictwa dotyczące Oskarzonego. Za wykroczenie nigdy nim nie będziesz ino obwinionym ale dopier jak skerują do wniosek do sądu.
Chba brakuje skanu strony z wariantami do wyboru.
Ja bym z tym poszedł do adwokata i zlecił mu przygotowanie takiego pisma do tego gamionia że przestraszy sie tego co napisał.
Wyjaśnij dla wiedzy ogółu czy to jest pierwsze od niego pismo czy przysłał fotkę. Czy ty jesteś właścielem auta o numerze podanym w jednym ze skanów
pzdr
mar3m

uuups, chyba zniknał ostatni post @mar3m w mojej sprawie :confused:

ale z tego co napisales potwierdza sie, że strażnicy mylą postepowanie kpk z kpow - a co za tym idzie obowiązek stawienia sie, ale oskarżonego (w przypadku postępowania kpk) - dobrze rozumiem ?

zatem najpewniej zrobie tak:

- nigdzie nie jade
- pisze pismo, gdzie uprzejmie informuję o niemożliwości stawienia się, jednoczesnie załączam wyjaśnienia na podstawie art 54 par 7 kpow
- informuje takze, ze jeżeli mają potrzebę usłyszenia moich wyjasnien to i owszem, ale z zastosowaniem art 12a ustawy o strażach gminnych

Czy może ktoś odpowiedzieć na moje pytanie?

Panowie, dziś byl u mnie listonosz z poleconym z Bobolic. Nikt listu nie odebrał, foto zrobione 4 mce temu. Powinienem się czegoś obawiać, czy olać? Czego się teraz spodziewać?

Czy odbierać?
Ano kochany tutaj najważniejsze jest czy nie odebrałeś celowo i umyślenie.
Czego, jak zakładam, nigdy byś nie zrobił:D

Może zamiast pisać po raz n-ty, odszukaj sobie wyrok Sądu Najwyższego w tej sprawie z dnia 30 września 2010, Sygn. Akt. I KZP 15/10 i będziesz wszystko wiedział.

Nie wiem czy słuchaliście we wczorajszych wiadomościach :
Kierowca karetki na sygnale jedący z chorą, dostał mandat 400 zł od strażników miejskich z Karlina za przekroczenie prędkości, na postawie zdjęcia z fotoradaru. Mandat od komendant Andrzeja Kościańskiego właśnie wczoraj unieważnił SĄD, bo wg. komendanta na zdjęcie "nie widać włączonego koguta" więc tam go własnie skierował aby ukarać kierowcę....

http://www.tvn24.pl/0,1691337,0,1,karetka-sygnal-mandat,wiadomosc.html

Jak tak ciekawy jestem, co się stanie z panem komendantem jak wezwie karetkę?
Zakładam, że jak go będą wieźć (np. po pobicu przez wściekłych kierowców), to nie więcej niż 20-30 km/h, żeby zdjęcia z jego fotoradaru nie złapać???
buchchachcha

Ostatnia edycja:
Otrzymałem wezwanie od straszaków, sam na siebie doniosłem jako jednego z dwóch że mogłem kierować. Otrzymałem pismo jak w załączniku. wynika z niego że muszę się stawić ale nie wiem w jakim charakterze czy to nie powinno być podane ?

mar3m napisał:
Przeczytaniu tego co Ci przysłano dochodzę do wniosku że ten Komendant to czub niesłychany. Wmawia Ci ze jestes "osobą podejrzaną" to wg bzdura bo podejrzany to taku któremu juz postawino zarzuty. przytaczqa paragrafy o obowiązku stawiennictwa dotyczące Oskarzonego. Za wykroczenie nigdy nim nie będziesz ino obwinionym ale dopier jak skerują do wniosek do sądu.
Chba brakuje skanu strony z wariantami do wyboru.
Ja bym z tym poszedł do adwokata i zlecił mu przygotowanie takiego pisma do tego gamionia że przestraszy sie tego co napisał.
Wyjaśnij dla wiedzy ogółu czy to jest pierwsze od niego pismo czy przysłał fotkę. Czy ty jesteś właścielem auta o numerze podanym w jednym ze skanów
pzdr
mar3m
odnośnie ilości pism to jest pierwsze pismo od sm mam jeszcze jednoąstrone ze zdjęciem z fotoradaru a tak wogóle to opłaca mi sie chodzić po adwokatach jak mandat dostane może ze 150 a adwokat też kosztuje a samochód jest na żone i pismo do niej przyszło

przemoan napisał:
odnośnie ilości pism to jest pierwsze pismo od sm mam jeszcze jednoąstrone ze zdjęciem z fotoradaru a tak wogóle to opłaca mi sie chodzić po adwokatach jak mandat dostane może ze 150 a adwokat też kosztuje a samochód jest na żone i pismo do niej przyszło

Takie właśnie myślenie doprowadziło do prób dawania mandatów kierowcom karetek jadących na sygnale i dziesiątkom tysięcy niewinnych kierowców niesłusznie i ze złamaniem prawa (SM Kobylnica).
Jak chcesz płać.
Tylko jak myślisz, że coś zaoszczędzisz to nie zapomnij sobie tego powtarzać przy wszystkich mandatach z fotoradarów SM jakie dostaniesz.
Każda złotówka bowiem jaką im wpłacisz posłuży, zachęci i utwierdzi ich w słuszności dalszych działań bo trafi do ich kieszeni. A każda odmowa przyjęcia świstków i skierowanie sprawy do sądu zawsze ich tych pieniędzy pozbawi.

Swoją drogą ciekawe, że cię nie denerwuje nadużywanie władzy i wprowadzanie (świadome) w błąd.

Czy odbierać?
Ano kochany tutaj najważniejsze jest czy nie odebrałeś celowo i umyślenie.
Czego, jak zakładam, nigdy byś nie zrobił

Może zamiast pisać po raz n-ty, odszukaj sobie wyrok Sądu Najwyższego w tej sprawie z dnia 30 września 2010, Sygn. Akt. I KZP 15/10 i będziesz wszystko wiedział.
Przeczytałem. W wyroku jest mowa o właścicielu pojazdu, który nie wskazał kierującego autem, gdyż nie był świadomy żądania SM. A nie był świadomy, ponieważ nie otrzymał żadnego pisma do ręki. SM chciała go ukarać ale nie miała do tego prawa, gdyż nie był on w ogóle świadomy, że żądają od niego wskazania sprawcy. SM złożyła wniosek o ukaranie właściciela pojazdu, sąd go odrzucił. Czy dobrze interpretuje Sygn. Akt. I KZP 15/10 ten "tekst"?

Jeżeli nie dostane mandatu do ręki, sprawa będzie wyglądać tak samo? Zostałbym potraktowany jako osoba nieświadoma? Wiadome jest, że zakładam, że SG próbuje dostarczyć mandat (o ile to jest mandat) jako list polecony.

PS. Pracuję od rana do wieczora, nie ma mnie w godzinach, kiedy jest otwarta poczta i w godzinach, kiedy chodzi listonosz. Dodam, że poczta u mnie w soboty jest zamknięta. Pracuję w "terenie", tzn. wyjeżdżam na odległość od 150-300 km od miejsca zamieszkania i później wracam. Nie mam więc jak odebrać jakiejkolwiek przesyłki poleconej i nie uśmiecha mi się rezygnować z dnia pracy tylko po to, żeby iść na pocztę z awizo, o ile takowe zostało zostawione. Tym razem nic listonosz nie zostawił, dotarła jedynie do mnie wiadomość, że był ktoś z listem z Gminy Bobolice. Na dobrą sprawę nie wiadomo, czy to mandat. Wiadome jest jednak, że firma , w której pracuję wskazała mnei jako sprawcę.

preczZcaratem napisał:
Tylko jak myślisz, że coś zaoszczędzisz to nie zapomnij sobie tego powtarzać przy wszystkich mandatach z fotoradarów SM jakie dostaniesz.
Każda złotówka bowiem jaką im wpłacisz posłuży, zachęci i utwierdzi ich w słuszności dalszych działań bo trafi do ich kieszeni. A każda odmowa przyjęcia świstków i skierowanie sprawy do sądu zawsze ich tych pieniędzy pozbawi.

i to są własnie ŚWIĘTE słowa, polecam je każdemu który ma wątpliwości "może zapłace, bo wtedy wyjdzie mnie per saldo taniej..."

NIE PŁACIĆ, nawet w trudnej sytuacji godzić się na rozpatrzenie przez Sąd - bedzie troche drożej, ale bedziecie mieli satysfakcję, ze nie dostali kasy - a wręcz jeszcze dołożyli na swoją prośbę !!! na dłuższą metę to ich po prostu pogrąży...

ja też mogłem sprawę załatwić 50 PLN i 2 pkt karnymi - ale niby dlaczego, skoro zdjecie zrobione od tyłu, nic nie widać, ja nie wiem kto prowadził - ale dane osob podejrzanych o prowadzenie udostępniłem ? dla zasady (oraz przekonany o wlasnej słuszności oraz porządku prawnym) zmierzam, do wyjasnienia sytuacji przez Sąd... oraz choćby dlatego, aby pozbawić SG/SM nienależnego dochodu

mało tego - po zakończeniu sprawy mam zamiar zrobić zestawienie kosztów które poniosła w mojej sprawie SG/SM. Kosztów policzalnych - tj. korespondencja oraz utracona korzyść czyli mandat, który ewentualnie zasądzi Sąd na korzyść Skarbu Państwa - oraz tych niepoliczalnych, tj. szacunkowego wynagrodzenia strażników za niepotrzebne czynności, po czym takie zestawienie w ramach skargi (z komentarzem) prześlę Wojewodzie do wiadomości Wójta/Burmistrza...

nie zapominajcie: Wojewoda pełni nadzór nad czynnościami SG/SM, takie obowiązki nakłada na niego ustawodawca, i korzystajmy z możliwości składania skarg na przekroczenie uprawnień przez SG/SM !!

(nadzór Wojewody nad strażami gminnymi wynika z ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych (tu ze szczególnym uwzględnieniem ust. 12 p 4 i 5).

Ba, ja nawet twierdzę, że większość z Was MA OBOWIĄZEK ZAWIADOMIENIA PROKURATURY O PODEJRZENIU POPEŁNIENIU PRZESTĘPSTWA PRZEZ STRAŻ WIEJSKĄ.:D
Taki oto bowiem obowiązek nakłada na nas ustawa. Jeżeli bowiem macie nawet wątpliwości to jej niezawiadomienie, w przypadku ujawnienia przestępstwa i wykazania że o nim wiedzieliście, będzie skutkowała karą....
A ile już razy pisane było o bezprawnych wezwaniach, skierowaniu sprawy do sądu (czyli wystąpienie o wyrok nakazowy) pomino wskazania np. kilku ewentualnych sprawców, wysyłaniu zdjęć zrobionych od tyłu, itd., itd.

Cóż nas kosztuje wysłania maila z naszym zawiadomieniem do podległej prokuratury? A jak bardzo możemy wpłynąć na przestrzeganie przepisów prawa i praworządności w tym kraju? Uważam, że każdy dla którego troska o posznowanie ładu i porządku w Polsce jest ważna powienien tak zrobić.

A oto przykład takiego zawiadomienia i podstawy jakią są przepisy o Straż Miejskiej. To akurat zawiadomienie dotyczy tej częscie kierowców którzy zostali skierowani do sądu przez SM za niewskazanie przed 1 stycznia 2011, ale wystarczy wstawić tam paragrafy odpowiednie dla naszej sprawy.

Art. 20. Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych stanowi, że „Na zastosowanie i sposób przeprowadzenia czynności, o których mowa w art. 12, 14 i 18, przysługuje zażalenie do prokuratora”.

Art. 12.
1. Strażnik wykonując zadania, o których mowa w art. 10 i 11, ma prawo do:
1) udzielania pouczeń, zwracania uwagi, ostrzegania lub stosowania innych
środków oddziaływania wychowawczego,
2) legitymowania osób w uzasadnionych przypadkach w celu ustalenia ich tożsamości,
3) ujęcia osób stwarzających w sposób oczywisty bezpośrednie zagrożenie dla życia lub zdrowia ludzkiego, a także dla mienia i niezwłocznego doprowadzenia do najbliższej jednostki Policji,
3a) dokonywania kontroli osobistej, przeglądania zawartości podręcznych bagaży
osoby:
a) w przypadku istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary,
b) w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1 pkt 3,
c) w związku z wykonywaniem czynności określonych w art. 11 pkt 7, jeśli zachodzi uzasadnione podejrzenie, że osoba, wobec której czynności te są podejmowane, posiada przy sobie niebezpieczne przedmioty dla życia lub zdrowia ludzkiego.
4) nakładania grzywien w postępowaniu mandatowym za wykroczenia określone w trybie przewidzianym przepisami o postępowaniu w sprawach o wykroczenia,
5) dokonywania czynności wyjaśniających, kierowania wniosków o ukaranie do sądu, oskarżania przed sądem i wnoszenia środków odwoławczych – w trybie i zakresie określonymi w Kodeksie postępowania w sprawach o wykroczenia,
6) usuwania pojazdów i ich unieruchamiania przez blokowanie kół w przypadkach, zakresie i trybie określonymi w przepisach o ruchu drogowym,
7) wydawania poleceń,
żądania niezbędnej pomocy od instytucji państwowych i samorządowych,
9) zwracania się, w nagłych przypadkach, o pomoc do jednostek gospodarczych, prowadzących działalność w zakresie użyteczności publicznej oraz organizacji społecznych jak również do każdej osoby o udzielenie doraźnej pomocy na zasadach określonych w ustawie o Policji.

Art. 14.
1. Strażnik może stosować środki przymusu bezpośredniego wobec osób uniemożliwiających
wykonanie przez niego zadań określonych w ustawie.
2. Środkami przymusu bezpośredniego są:
1) siła fizyczna w postaci chwytów obezwładniających oraz podobnych technik obrony,
2) kajdanki,
3) pałki obronne wielofunkcyjne,
4) psy i konie służbowe,
5) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej, na które jest wymagane pozwolenie na broń w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji (Dz. U. z 2004 r. Nr 52, poz. 525, z późn. zm.1)),
6) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej, na które nie jest wymagane pozwolenie na broń w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji,
7) ręczne miotacze gazu.

Art. 18.
1. Jeżeli środki przymusu bezpośredniego wymienione w art. 14 ust. 2 okazały się niewystarczające lub ich użycie ze względu na okoliczności danego zdarzenia nie jest możliwe, strażnik ma prawo użycia broni palnej bojowej, przy wykonywaniu zadań określonych w art. 11 pkt 5 i 9:
1) w celu odparcia bezpośredniego i bezprawnego zamachu na życie lub zdrowie strażnika lub innej osoby,
2) przeciwko osobie, która nie zastosowała się do wezwania do natychmiastowego porzucenia broni lub innego niebezpiecznego narzędzia, którego użycie zagrozić może życiu lub zdrowiu strażnika lub innej osoby,
3) przeciwko osobie, która usiłuje bezprawnie, przemocą odebrać broń palną bojową strażnikowi,
4) w celu odparcia gwałtownego, bezpośredniego i bezprawnego zamachu na konwój ochraniający przedmioty wartościowe lub wartości pieniężne.
2. Użycie broni palnej bojowej powinno następować w sposób wyrządzający możliwie najmniejszą szkodę osobie, przeciwko której użyto broni i nie może zmierzać do pozbawienia jej życia, a także narażać na niebezpieczeństwo utraty życia lub zdrowia innych osób.

Przykład skargi na działania strażnika:

Warszawa, 18.08.2011r.
Imię i nazwisko (skarżącego)
adres

Prokuratura Rejonowa w Warszawie
ul. …………………..
00-000 Warszawa

Skarga na działania strażników miejskich w ………………………..

Działając na podstawie Art. 20. Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych (Dz. U. z 1997 r. Nr 123, poz. 779 ze zm) składam zażalenie na zastosowanie i sposób przeprowadzenia czynności, o których mowa w art. 12 tej ustawy, przez strażników miejskich w Warszawie.

UZASADNIENIE

Dnia 25.01.2010r działający w imieniu Komendanta Straży Miejskiej w ………… oskarżyciel publiczny straży miejskiej, nie będący uprawnionym do czynności w zakresie art. 65 § 2. Kw., wniósł do Sądu Rejonowego w ………….. o ukaranie mnie za to, że będąc właścicielem pojazdu nie udzieliłem funkcjonariuszowi Straży Miejskiej informacji co do tożsamości osoby kierującej pojazdem, tj. za wykroczenie z art. 65 § 2. Kw. (Załącznik nr 1).

Sąd Okręgowy w …………………. (Załącznik nr 2) w całej rozciągłości zgodził się z przedstawionym, w Postanowieniu z dnia 29 czerwca 2010 roku (sygn. akt. I KZP 8/10), przez Sąd Najwyższy poglądem, który odnosił się do zakresu uprawnień Straży Miejskiej. Stwierdzono, że Straż Miejska zgodnie z treścią art. 17 § 3 Kpow. jest uprawniona do wniesienia wniosku o ukaranie, gdy w zakresie swego działania ujawniła wykroczenie, zaś zakres tego działania w odniesieniu do kontroli ruchu drogowego określony został w art. 129b prawo o ruchu drogowym. Przepis ten stanowi, że strażnicy gminni (miejscy) są uprawnieni do wykonywania kontroli ruchu drogowego jedynie wobec kierującego pojazdem oraz uczestnika ruchu naruszającego określone przepisy ruchu. Sąd stwierdził, że zakres działania straży miejskiej został wyznaczony w dwóch płaszczyznach: przedmiotowej – przez wskazanie naruszeń tych przepisów oraz co do sposobu wykonywania kontroli ruchu drogowego, a także podmiotowej – przez określenie kręgu osób w stosunku do których straż miejska może podejmować te czynności tj. kierującego pojazdem i uczestnika ruchu drogowego. Sąd stwierdził również, że z powodu tego podmiotowego ograniczenia straż miejska nie może prowadzić kontroli ruchu drogowego w stosunku do innego podmiotu niż kierujący pojazdem lub uczestnik ruchu, co powoduje, że nie ma uprawnień oskarżyciela publicznego do wniesienia wniosku o ukaranie przeciwko właścicielowi lub posiadaczowi pojazdu o wykroczenie polegające na nie wskazaniu osoby, której powierzył pojazd do kierowania lub używania.

W świetle obowiązujących w czasie popełnienia wykroczenia przepisów, w przypadku fotoradaru, w związku z podejrzeniem popełnienia wykroczenia, straż miejska mogła przeprowadzić czynności wyjaśniające (art. 54 § 1 k.p.s.w.). W ramach tych czynności zmierzających do ustalenia sprawcy wykroczenia straż miejska, na podstawie Art. 44h. Ust. 1. pkt. 2. Ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz. U. 2006. nr. 139, poz. 993 ze zm), na równi z Policją ma dostęp do zbiorów meldunkowych, zbioru PESEL oraz ewidencji wydanych i utraconych dowodów osobistych.
Art. 44h. 1. Ustawy stanowi, że Dane ze zbiorów meldunkowych, zbioru PESEL oraz ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych udostępnia się, o ile są one niezbędne do realizacji ich ustawowych zadań, następującym podmiotom:
1) organom administracji publicznej, sądom i prokuraturze;
2) Policji, Straży Granicznej, Służbie Więziennej, Służbie Kontrwywiadu Wojskowego, Służbie Wywiadu Wojskowego, Służbie Celnej, Żandarmerii Wojskowej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Biuru Ochrony Rządu, Centralnemu Biuru Antykorupcyjnemu, Szefowi Krajowego Centrum Informacji Kryminalnych i strażom
gminnym (miejskim).
W oparciu o zawarte w tych zbiorach i ewidencjach dane, straż miejska, mogła dokonać stosownych sprawdzeń prowadzących do ustalenia sprawstwa wykroczenia zarejestrowanego za pomocą fotoradaru. W ewidencji wydanych dowodów osobistych powinny znajdować się zdjęcia fotograficzne posiadaczy tych dokumentów. W związku z tym uzyskany za pomocą fotoradaru wizerunek kierującego pojazdem można porównać z wizerunkiem kierującego lub użytkownika tego pojazdu znajdującym się w tej ewidencji i ustalić, czy jest to ta sama osoba.

Art. 20. Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych (Dz. U. z 1997 r. Nr 123, poz. 779 ze zm) stanowi, że „Na zastosowanie i sposób przeprowadzenia czynności, o których mowa w art. 12, 14 i 18, przysługuje zażalenie do prokuratora”.
Art. 12. ust. 1. pkt. 5) tej ustawy stanowi, że „Strażnik wykonując zadania, o których mowa w art. 10 i 11, ma prawo do dokonywania czynności wyjaśniających, kierowania wniosków o ukaranie do sądu, oskarżania przed sądem i wnoszenia środków odwoławczych – w trybie i zakresie określonymi w Kodeksie postępowania w sprawach o wykroczenia”.

W związku z tym, że strażnik zastosował przepis Art. 12. ust. 1. pkt.5) – chociaż nie miał uprawnień oskarżyciela publicznego do wniesienia wniosku o ukaranie przeciwko właścicielowi lub posiadaczowi pojazdu o wykroczenie polegające na nie wskazaniu osoby, której powierzył pojazd do kierowania lub używania – zażalenie uznać należy za zasadne.

W związku z powyższym domagam się ustalenia tożsamości sprawców i wszczęcia przeciwko winnym – postępowania w przedmiocie odpowiedzialności dyscyplinarnej, służbowej, materialnej lub innej przewidzianej w przepisach dotyczących stosunków pracy.

Podpis

(żródło Uprawnienia straży miejskiej (gminnej) w zakresie kontroli ruchu drogowego | Prawo na drodze)

Ostatnia edycja:
Ja jutro jadę do sądu właśnie w sprawie zdjęcia gdzie nie widać kto prowadzi. Trzymajcie kciuki :)

koledzy a jak wygląda sprzwa z sądem musze jechac tam gdzie zrobili zdjęcie czy w moim miejscu zamieszkania

no ja jadę do sądu właściwego dla tamtej straży wiejskiej...

Tuptus69 napisał:
no ja jadę do sądu właściwego dla tamtej straży wiejskiej...

odwoływałeś się, czy podczas wysłuchania złożyłeś wniosek o jawny tryb rozprawy ??

Nic nie robiłem. Fotka z 08.09.2011.
Korespondowałem sobie z nimi :)
11.03.2011 Złożyli wniosek w Sądzie o...ukaranie grzywną 100 PLN bez przeprowadzania rozprawy.
Dostałem wezwanie obwinionego na rozprawę z wezwaniem do osobistego stawiennictwa pod rygorem przymusowego doprowadzenia.

Zastanawia mnie - jak Straż Miejska nie ustaliła kto prowadzi auto - szyba błyszczy w słońcu i nic nie widać to czy mieli prawo mnie oskarżać? Z tego co wyczytałem to mają prawo oskarżać tylko osoby złapane na wykroczeniu (tak w skrócie)... A ze zdjęcia nie wynika kto prowadzi a ja podałem 2 kierujących...

1.Pytanie z jakiego to paragrafu cię podali?
Jako sprawcę, czy za niewskazanie przez właściciela?.

2. Zawsze możesz (a nawet powienieneś) złożyć wniosek do sądu o przeniesienie rozprawy do sądu właściwego dla twojego miejsca zamieszkania (np. ze względu na ekonomikę procesu, opiekę nad małoletnim dzieckiem, brak możliwości dojechania ze względu na przewlekłą chorobę, opiekę nad osobą starszą, nie masz środków, bo jesteś bezrobotny etc.) Sąd to rozpatrzy i będzie podejmował decyzję. W takim wniosku powinieneś wskazać, że jeżeli wskazałeś kierujących wypełniając obowiązek nałożny przez ustawę ( a za to chcą cię skazać?), to odbierasz to jako szykany i nękanie ze strony SM. Bo przestępstwa (w twoim świętym przekonaniu) nie popełniłeś, kwota niewielka, a chcą cię narazić na wielokrotnie wyższe koszta z powodu braku innej możliwości wymuszenia na tobie nienależnej płatności. Oczywiście jeżeli sąd stwierdzi inaczej natychmiast zapłacisz i nigdy byś słusznej kary nie chciał uniknąć itd.Możesz to złożyć pisemnie razem z L4 (jeżeli oczywiście, żle się czujesz i jutro nie dojedziesz a lekarz ci wystawi) inaczej osobiście na rozprawie.
Pisz jak laik a nie jak prawnik, sąd też człowiek.;)

Wnosek powinien zawierać datę, Twoje imię, nazwisko, adres, oznaczenie Sądu wraz z wydziałem, wskazanie sygnatury akt sprawy, oznaczenie stron postępowania. Piszesz wniosek i np dalej tak: wnoszę o przeniesienie miejsca rozprawy w drodze pomocy sądowej przed sąd właściwy dla mojego miejsca zamieszkania jako obwinionego.
Uzasadnienie:
Ze względu na postępującą ostepoorozę z objawami schizofrenii oraz wynikającemu z tego chronicznemu bezrobociu połaczonego z brakiem praw do zasiłku oraz bezdomności obarczonej samotna opieką nad osmioraczkami w przytułku dla samotnych ojców oraz brakiem srodków na autostop....:-D

Ostatnia edycja:
Tuptus69 napisał:
ze zdjęcia nie wynika kto prowadzi a ja podałem 2 kierujących...

no to koniecznie napisz jak poszlo, bo czeka mnie to samo :D

swoja droga ciekawe, ze Sąd wzywa Cie - normalnie powinno to pójść zaocznie...

witam Forumowiczow !
Dostalem wlasnie fotke od SM Bialogard z dn.25.07.2011r. Na fotce widac auto od tylu z czytetlna rejestracja. Pasazerow i kierowcy nie widac. Przekroczenie o 17km/h na 50'tce. Auto firmowe. Chcialem sie Was poradzic co zrobic. Planuje wyslac list z podpisem mojego przelozonego,w ktorym wkazuje on mnie jako osobe uzywającą te auto, ale bez potiwerdzenia, ze to ja kierowalem. Jak mniemam, dostane potem pismo skierowane do mnie z prosba o wskazanie kierowcy. Wtedy przesle im wskazanie na osobe spoza naszego kraju. Doswiadczenie ze sprawa z CZluchowa, gdzie ktos wskazal osobe z RPA (i oni to sprawdzili), kaze mi sie teraz zastanawiac nad nastepujacymi opcjami:
- wskazuje osobe zmyslona/nieistniejaca z obszaru Unii (by nie mozna bylo sprawdzic czy faktycznie przekraczala ona naszą granicę) - czy w takim przypadku jesli sprawdza, ze taka osoba nie istnieje, moge miec przez to jakies klopoty?
- wskazuje osobe istniejącą, z odleglego kraju, bardziej odleglego niz RPA, np. Korea Płd lub Chiny liczac, ze tego nie beda w stanie sprawdzic. Czy w takim przypadku moge liczyc na bezkarnosc?

Czy ktos to przerabial/cwiczyl? Prosze o podzielenie sie doswiadczeniami.
I jeszcze jedno: czy wskazując osobe spoza Polski niepodanie im adresu a tylko imienia i nazwiska nie zostanie przez SM potraktowane jako niewskazanie kierowcy????

No już odpowiadam na te pytania:

Pozwany zostałem przez SM art 97 kw zw z art 20 ust 1 ustawy z 20 czerwca 1997 PRD oraz art 65 &2 ustawy 20 maja 1971 KW gdyż skończyłsię okres postępowania mandatowego :D (Podałem 2 kierujących poajzdem, potem byłem wezwany na przesłuchanie na którym miałem prawo odmowy zeznań itp :)

Moje zdjęcie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0cd5a117eaf1ad5b.html

W sądzie dzisiaj: czy przyznaję się do winy? NIE. Czy mogę podać kto prowadził auto? NIE PAMIĘTAM, TO BYŁO ROK TEMU.
Sąd orzekł że nie widać kto kieruje pojazdem czyli nie może jednoznacznie ustalić winy przez co zostałem uniewinniony a kosztami procesu zostanie obciążony skarb państwa.

Pozdrawiam wszystkich walczących :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót