Witam wszystkich serdecznie.
Mam małe pytanie. Otóż 25 kwietnia br. Straż Gminna zrobiła mi zdjęcie fotoradarem kiedy przekraczam prędkość, zdjęcie z tyłu, nie widać osoby kierującej. Jako iż pojazd ma dwóch właścicieli, najpierw przyszło wezwanie do 1-szego właściciela o wskazanie osoby kierującej. Ojciec wybrał się osobiście do SM i stwierdził że to nie on kierował i że prawdopodobnie za wykroczenie jest odpowiedzialny 2gi właściciel - czyli ja. Z racji iż przebywałem za granicą, wszelka korespondencja od SM lądowała na Policji, oczywiście po powrocie (październik) ją odebrałem, w liście poleconym było wezwanie do wskazania osoby kierującej i napisane że mam na to 7 dni. ustalenie kierującego zajęło mi dłużej bo 2 tygodnie i był to obcokrajowiec, którego nie posiadam pełnych danych osobowych, ale imię nazwisko adres i kraj wysłałem w oświadczeniu, po kilku dniach przyszli do mnie Strażnicy Miejscy z mojej Gminy wysłani przez SM z gminy w której popełniłem wykroczenie w celu zadania kliku pytań dotyczących sprawcy które spisali w jakiś dokument-oświadczenie. myślałem że sprawa jest zakończona a tu dzisiaj przyszedł do mnie list polecony z tejże SM o treści: "Informuję, iż w związku z odmową wskazania osoby której, w dniu xxx o godzinie xx powierzył pan do kierowania pojazd marki mercedes-benz o nr rej xxx, został skierowany na pana wniosek o ukaranie z art 96 par 3 kw. do sądu rejonowego wydział karny".
I teraz rodzi się pytanie - jak mogę zostać ukarany za odmowę wskazania osoby, skoro jej dane wysłałem i nawet zostały użyte podczas przesłuchania? Czy może chodzi o to że nie wysłałem oświadczenia w terminie 7 dni? Bardzo proszę o pomoc!