Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam też mały dylemat. Mianowicie SG przysłało liscik do teściowej ze zdjeciem ( biały kwadrat). Wysłałem do nich pismo załącznik. Dzisiaj dostałem odpowiedź:
- znak D51 według mnie przenośny. Jechałem kilka razy tam i nigdzie nie widziałem stacjonarnego.
- brak dokumentów o które prosiłem
- insynuacja że w pojedzie znajdowała się jedna osoba. Jechaliśmy we dwójke tyle ze jedna była na tyle - spanie po nocy. Mało tego samochodu uzywają inni i cięzko powiedzieć kto w tym dniu kierował.
Odpowiedź przyszła po ponad 2 miesiącach. Jaki oni mają czas na odpowiedź na pismo?
Wysokość mandatu po środku drabinki cenowej :( 150 zł
Nie chodzi tutaj o uniknięcie zapłaty tylko żeby im utrudnić życie niestety.
za pomoc dzieki

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Nie koniecznie. Fotoradar przenośny Integra pracuje od -30°C. Laser pokazany na zdjęciu w artykule pracuje także od -30°C. Więc nie ma się co cieszyć.

Mam pytanie,

Czy jest szansa na uniknięcie mandatu w sytuacji gdy:

Pojazd służbowy, z którego korzystałem został sfotografowany (tył) w połowie sierpnia zeszłego roku. Podpisywałem protokół zdawczo - odbiorczy (użytkownik) z pracodawcą - ale szczerze nie pamiętam kto wtedy jechał tym autem (zdjęcie od tyłu). Wezwanie otrzymałem ostatniego dnia stycznia tego roku.

jeżeli właściciel na odstawie dokumentacji wskaże Ciebie jako kierującego to dostaniesz wezwanie do stawiennictwa na Komendę celem złożenia wyjaśnień, jeżeli stwierdzisz że to nie Ty kierowałeś to będziesz miał obowiązek wskazać inną osobę. jeżeli nie to (ja) skierowałbym w takim przypadku sprawę do SR p-ko Tobie, bo właściciel spełnił obowiązek wskazania kierowcy wynikający z art. 96$3 kw.

Jak widzicie, robim co możem ;) BARDZO PROSZĘ O POMOC W ODPOWIEDZI NA PYTANIA:

- Czy ITD ma już ustawowy obowiązek oznaczania na kolorowo masztu/skrzynki stacjonarnego? (chyba tak-ale z 36-cio miesięczną karencją)

- Czy fakt pracy na maszcie musi być oznaczony znakiem drogowym (i z jakiej odległości)???

- Czy musi być zgoda na ustawienie tego znaku - gdzieś znalazłem, że tak i przed każdą instalacją skrzynki musi być nowa a po zakończeniu pracy znak musi być zdemontowany.
(wydaje mi się, że chytrze robią - znak stoi przed atrapą, a potem błysk z drugiegi słupa...)

- Czy fotoradar jest przystosowany do pracy przy opadach atmosferycznych? (kiedyś rozkaz Komendanta Głównego Policji zabraniał pracy na ręcznych miernikach prędkości w przypadku ich wystąpienia)? Wg ministra transportu pracuje do 95 procent wilgotności - co w przypadku, gdy wystąpiły intensywne opady atmosferyczne?

Czyli nie mam możliwości uniknięcia mandatu?

@januszsuwalki:

Patrz na daty przy artykułach - zamieszczony przez Ciebie artykuł z rzeczpospolitej był napisany w 2008 roku........

Zastanawiam się jak liczy się czas na wystawienie mandatu, dzisiaj dostałem blankiet z datą 02.02 czyli dokładnie 6 mies po wykroczeniu, wysłany z datą 03.02. Która data się liczy ? Wydaje mi się że równie dobrze za kolejne dwa mies. mogli wbić sobie starą datę i wysłać mi mandat...

na wystawienie mkk za wykroczenie zarejestrowane za pomocą urządzenia kontrolno-pomiarowego (a takim jest fotoradar) zgodnie z art. 97 $ 1 pkt 3 organ ma 180 dni od daty ujawnienia czynu

Jest jeden nieprawdopodobny, mało realny i wręcz absurdalny sposób na obronę przed tym......

a ......
mianowicie jazda zgodnie z obowiązującymi ograniczeniami prędkości :D

na wystawienie mkk za wykroczenie zarejestrowane za pomocą urządzenia kontrolno-pomiarowego (a takim jest fotoradar) zgodnie z art. 97 $ 1 pkt 3 organ ma 180 dni od daty ujawnienia czynu

Czyli w skrócie minęło 184dni lecz, gdy wysłałem jakiś czas temu wypełniony formularz do SG z tym że odmawiałem podania danych kierowcy i przyjąłem mandat za to odciąłem sobie drogie do niepłacenia (na zdjęciu nie było widać twarzy tylko postać). Czy dobrze rozumiem ?

marols1972 napisał:
Jest jeden nieprawdopodobny, mało realny i wręcz absurdalny sposób na obronę przed tym......

a ......
mianowicie jazda zgodnie z obowiązującymi ograniczeniami prędkości :D

Marols, nie masz co robić? Pobaw się kuśką.

Witam

Na poczatku chcialem sie przywitac, poniewaz jestem nowym uzytkownikiem forum. Mianowicie piszę tu w takiej sprawie, przeczytalem chyba pol tego watku ale nigdzie nie doszukalem sie artykulu z ustawy mowiacym o tym, iz zdjecie z fotoradaru musi byc czytelne, musza byc na nim widoczne numery samochodu, twarz prowadzacego itp ? Czy moglby mi ktos pomoc i taki paragraf podeslac ?

Pisze o tym dlatego , poniewaz dostalem fotke po ladnych paru miesiacach, oczywiscie od tylu na ktorej kompletnie nic nie widac, jest ona zupelnie nieczytelna..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót