Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wszedzie na zdjeciu mam date wykroczenia. Na pouczeniu mam date 06.02.2012, a na formularzu, tzn na dole w stopce mam 20. 07.2011 wiec to ejst chyba data wydruku , wiec w dalszym ciągu jest przedawnione

bo zastanawiam się czy znowu odpiswać i wypełniać ponownie druczek. Ogólnie przecież nie wiadomo kiedy powierzyłem mój samochód tej osobie? czy są jakieś granice czasowe? np powiem że powierzyłem samochód dwa miesięce przed popełnieniem wykroczenia? czy asy ze straży nie będą szukać haka w postaci, ze nie jest to już powierzenie?
Czy orientuje się ktoś jak to jest gdy obcokrajowiec posiada karte polaka?czy przekroczenie granicy za pomocą tego dokumentu jest to gdzies rejestrowane?

ogólnie myśle, że teraz wszelkie listy polecone będą odbierane przez żone, i nie będę odsyłam odpowiedzi na zapytanie gdyż nie wiadomo czy wezwanie do mnie dotarło.

Kobylnica za ten sam numer też ma postępowanie w prokuraturze w Słupsku. Wiadomo kasa ma wpływać na konto gminy. Sprawa nadaje się do gazet, ciekawe w jakim mieście tak działa straż.

- data ujawnienia czynu = data wywołania/wydrukowania zdjęcia, a nie jego zrobienie;

- list odebrany przez kogokolwiek z tego samego adresu uważa się za doręczony;

- awizo nawet nieodebrane a wysłane pod ostatni znany adres sprawcy uważa się za skutecznie doręczone ze wszystkimi tego skutkami prawnymi;

- grzywna w postępowaniu sądowym pow. 500 zł może być zamieniona na areszt do 30 dni (List Gończy - Policja - dołek - Areszt Śledczy/Zakład Karny);

PILNUJCIE SWOICH SPRAW :cool:

januszsuwalki napisał:
- awizo nawet nieodebrane a wysłane pod ostatni znany adres sprawcy uważa się za skutecznie doręczone ze wszystkimi tego skutkami prawnymi;

Nie bardzo zgadzam się! Wg mnie awizo przynosi i zostawia w drzwiach listonosz jak nikogo nie zastanie. Co to znaczy "awizo wysłane"? Komu znany ostatni adres? Przemyśl taki ciąg zdarzeń. Kowalski podaje że powierzył Malinowskiemu Pesel, PJ nr, urodzony, itd zam przy Ogrodowej 16. Mainowski mieszka natomiast przy Ogrodowej 5. SG jako ostatni znany adres traktuje Ogrodową 16. Wysyłaja tam kwity i wg Ciebie uznają je za doręczone ze wszystkimi tego skutkami prawnymi. Niestety tak nie może być. Uorzejmie prosze Cie o podanie paragrafów potwierdzajacych przdstawioną informację.

Z reszta Twego postu zgadzam sie w pełni.

popieram przedmówcę awizo nie jest dowodem, JANUSZSUWALKI miał na myśli oczywiście niedobraną korespondencję.
Mar3m JANUSZOWISUWALKI chodzi o ostatnio znany adres zamieszkania(doręczeń w kraju) osoby podejrzanej, świadka art. 38$2 kpow - polecam jebo lekturę

Ostatnia edycja:
Nie znam na pamięć, chodzi o obwinionego/skarżonego, któremu już przedstawiono zarzut(y) i wskazał adres dla doręczeń w kraju. Po 2 tygodniach awizo wraca do nadawcy z adnotacją "adresat nie odebrał w terminie" i taki dokument dołącza się do akt sprawy uznając osobę za skutecznie powiadomioną np.o terminie rozprawy. Zapada wyrok nakazowy (bez odwłania-prawomocny) lub zaoczny i... można się zdziwić. :)

januszsuwalki napisał:
Nie znam na pamięć, chodzi o obwinionego/skarżonego, któremu już przedstawiono zarzut(y) i wskazał adres dla doręczeń w kraju. Po 2 tygodniach awizo wraca do nadawcy z adnotacją "adresat nie odebrał w terminie" i taki dokument dołącza się do akt sprawy uznając osobę za skutecznie powiadomioną np.o terminie rozprawy. Zapada wyrok nakazowy (bez odwłania-prawomocny) lub zaoczny i... można się zdziwić. :)

Januszu nie wraca AWIZO tylko nieodebrana korespondencja z przyklejoną żółtym ZPO, reszta się zgadza, ta nieodebrana korespondencja dołączana jest do akt sprawy i traktowana jako skutecznie dołączona - art. 38$2 kpow

A co będzie jak przeciągnę odpowiedź do SM o to komu powierzyŁem auto do powiedzmy 175 dni i dopiero na sam koniec ( przed upŁywem 180 dni)podam komu powierzyŁem, ukarać mandatem mnie nie będa już mogli, a skierować sprawy do sądu nie będą mieli na kogo, po jakim czasie taki mandat się przedawnia, dostałem kolejne mandaty z tej samej wyprawy nad morze, w sumie zamiast 7 mam ich już 10.
I chyba nie mam wyjścia muszę podać obcokrajowca bo nie jestem w stanie tyleeee zapłacić.
Lepiej podać obcokrajowca którego się zna czy obcego??

jezeli tak zrobisz to wcześniej wrypią Ci za niepodanie.
Mandat się chba nie przedawnia. (jezeli jednak to po welu latach)
Wykroczenie się przedawnia po
- 1 roku
- 2 latach jezeli sad przyjąl wniosek o ukaranie do ropatrzenia.

oligrako napisał:
A co będzie jak przeciągnę odpowiedź do SM o to komu powierzyŁem auto do powiedzmy 175 dni i dopiero na sam koniec ( przed upŁywem 180 dni)podam komu powierzyŁem, ukarać mandatem mnie nie będa już mogli, a skierować sprawy do sądu nie będą mieli na kogo, po jakim czasie taki mandat się przedawnia, dostałem kolejne mandaty z tej samej wyprawy nad morze, w sumie zamiast 7 mam ich już 10.
I chyba nie mam wyjścia muszę podać obcokrajowca bo nie jestem w stanie tyleeee zapłacić.
Lepiej podać obcokrajowca którego się zna czy obcego??

http://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnienia/ik/I-KZP-0015_10.pdf

Witam Wszystkich.

W lipcu 2011 sprzedalem samochod. Niestety nie zgłosiłem tego do Wydziału komunikacji. Wiem, ze to moj obowiazek, ale dopiero teraz. Wiem rowniez ze brak wiedzy nie usprawiedliwia.
Ale do rzeczy: Dostałem 2 tygodnie temu list od Strazy Miejskiej ze zdjeciem mojego bylego auta, nie przerejestrowanego z mandatem. Odpisalem do strazy miejskiej, ze auto nie jest juz moja wlasnoscia. Wyslalem im kopie umowy kupna-sprzedazy. Otrzymalem odpowiedz, ze poniewaz ciagle widnieje na mnie w wydziale komunikacji to w swietle prawa mandat jest dla mnie.
Co zrobic w tej sytuacji? Czy moge jakos uniknac placenia mandatu za kogos?

Z gory dziekuje za pomoc.
pozdrawiam

Napisz do SM że wskazujesz nabywcę auta jako osobe której powierzyłes pojazd do używania. Nie wydaje mi sie mozliwe ze w pierwszym liscie SM przysłała Ci madat.

Co się dzieje w sytuacji gdy właściciel auta (firma leasingowa), wskazuje inną firmę jako użytkownika a ta nie wskazuje komu powierzyła auto?
Czy grzywną za niewskazanie może zostać ukarana spółka prawa handlowego, czy podpada to pod inne paragrafy?

No dobrze kombinujesz. Mandat (za niewskazanie) można tylko osobie fizycznej. Spółce nie można mandatu. Jak będą mądrzy to z KRS muszą określić zarząd i gonić każdego lub dowolnego członka Zarzadu i być może prokurentów. Parę lat temu wpisali do Kodeksu drogowego art 78.5 na taki przypadek. Miłej lektury

No to sprawa jasna - dostanie osoba wskazana w reprezentacji w KSR. Tutaj SM ma ułatwione zadanie. Trochę więcej zachodu mają z EWG ale też jest to do ustalenia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót