Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Za szybko się cieszyłem, bo art. 92a kw, mówi tylko, że:
"Kto, prowadząc pojazd, nie stosuje się do ograniczenia prędkości określonego usta-
wą lub znakiem drogowym, podlega karze grzywny.", a art. 92a, którego treść przytoczyłeś jest z Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

Znalazłem w wezwaniu, że art. 96 par. 3 kw też straszą, tyle że skierowaniem sprawy do sądu z tego artykułu, za nieudzielenie odpowiedzi.

@marols1972: dlaczego nie mogą przesłuchać? Przecież w art. 96 kw nie ma mowy o tym, że właściciel pojazdu musi być uczestnikiem ruchu.

Hmm...
wygląda na to, że namieszałem potwornie...
wklejony artykuł jest z kpw a nie z kw...

przepraszam za zamieszanie

jarekc1111 napisał:
Za szybko się cieszyłem, bo art. 92a kw, mówi tylko, że:
"Kto, prowadząc pojazd, nie stosuje się do ograniczenia prędkości określonego usta-
wą lub znakiem drogowym, podlega karze grzywny.", a art. 92a, którego treść przytoczyłeś jest z Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

Znalazłem w wezwaniu, że art. 96 par. 3 kw też straszą, tyle że skierowaniem sprawy do sądu z tego artykułu, za nieudzielenie odpowiedzi.

@marols1972: dlaczego nie mogą przesłuchać? Przecież w art. 96 kw nie ma mowy o tym, że właściciel pojazdu musi być uczestnikiem ruchu.

przeczytaj art. 12 ustawy o SM - wykładnia sądów w tej materii jest jednoznaczna nie mogą i koniec - tylko uczestnika ruchu czyli kierującego w trybie np. art. 92akw anie 96$3 kw bo ten dotyczy właściciela on nie jest uczestnikiem ruchu w tym konkretnym przypadku

Witajcie po przerwie,
wysłałem wg obietnicy do SM pismo z prośbą o:
a) zdjęcie przodu samochodu by móc ustalić kto jest sprawcą wykroczenia
b) informację dlaczego wysłano do mnie wezwanie po 180dniach?
i tak to wysłałem:

a otrzymałem po bagatela 4 tygodniach takie pisemko:

dodatkowo dostałem dwie częsci, aby podac stan rodzinny, zarobki etc. A druga kartka to złożenie wyjaśnień.

I moje pytanie co dalej z nimi robić, bo zrozumiałem że skierowali sprawę do sądu?
Wogóle super opisali: "wbrew obowiązkowi nie wskazano...", kiedy ja chciałęm wskazać a oni sie obrazili i skierowali sprawę do sądu :)

Ostatnia edycja:
Olej to i tyle nie mogą Ci nic zrobić, co innego jak sprawę przekażą w ramach pomocy prawnej do najbliższej jednostki Policji, to co innego...

Czyli co nie odpisywać im na to,bo i tak nie mają prawa na takie przesłuchanie, chyba ze przekaza sprawe na policję, wtedy sprawa zostanie skierowana do sądu? Dobrze rozumiem? Bo nie kumam ich pisma.

nie powinni w ogóle pisać do Ciebie pisma w trybie 96$3 kw, bo nie mają do tego umocowania prawnego, mogą co najwyżej poprosić najbliższą jednostkę Policji o przesłuchanie Ciebie na okoliczność wskazania kierującego i dopiero jeżeli podczas tego przesłuchania nie wskażesz(czy to umyślnie czy nie umyślnie) kierującego popełnisz wykroczenie z art. 96$3 kw i za to na miejscu policjant może nałożyć mkk w kwocie od 20-500zł bez pkt karnych lub skierować wniosek do sądu właściwy dla Twojego miejsca zamieszkania.

a tak przy okazji:

"WBREW OBOWIĄZKU" - po jakiemu to ?? bo raczej nie po polsku... :D
nauczyliby sie przynajmniej redagowania pism na poziomie szkoły podstawowej

no ale jaka SM/SG, takie pisma... :cool:

Ok rozumiem, czyli oni nie mają uprawnien do "przesłuchania", i dopiero w momencie kiedy otrzymam pismo/wezwanie policji mam sie martwić? Jak rozniez nie mogą wystepowac do sadu?

mogą przesłuchiwać i mogą kierować wnioski do sądu ale nie w trybie art. 96$3 kw, przeczytaj art. 12 ustawy o SM/SG, olej ich po prostu czekaj na wezwanie z Policji

Art. 12. 1. Strażnik wykonując zadania, o których mowa w art. 10 i 11, ma prawo do:

1) udzielania pouczeń, zwracania uwagi, ostrzegania lub stosowania innych środków oddziaływania wychowawczego,

2) legitymowania osób w uzasadnionych przypadkach w celu ustalenia ich tożsamości,

3) ujęcia osób stwarzających w sposób oczywisty bezpośrednie zagrożenie dla życia lub zdrowia ludzkiego, a także dla mienia i niezwłocznego doprowadzenia do najbliższej jednostki Policji,

3a) dokonywania kontroli osobistej, przeglądania zawartości podręcznych bagaży osoby:

a) w przypadku istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary,

b) w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1 pkt 3,

c) w związku z wykonywaniem czynności określonych w art. 11 pkt 7, jeśli zachodzi uzasadnione podejrzenie, że osoba, wobec której czynności te są podejmowane, posiada przy sobie niebezpieczne przedmioty dla życia lub zdrowia ludzkiego.

4) nakładania grzywien w postępowaniu mandatowym za wykroczenia określone w trybie przewidzianym przepisami o postępowaniu w sprawach o wykroczenia,

5) dokonywania czynności wyjaśniających, kierowania wniosków o ukaranie do sądu, oskarżania przed sądem i wnoszenia środków odwoławczych – w trybie i zakresie określonych w Kodeksie postępowania w sprawach o wykroczenia,

6) usuwania pojazdów i ich unieruchamiania przez blokowanie kół w przypadkach, zakresie i trybie określonych w przepisach o ruchu drogowym,

7) wydawania poleceń,

8) żądania niezbędnej pomocy od instytucji państwowych i samorządowych,

9) zwracania się, w nagłych przypadkach, o pomoc do jednostek gospodarczych, prowadzących działalność w zakresie użyteczności publicznej oraz organizacji społecznych, jak również do każdej osoby o udzielenie doraźnej pomocy na zasadach określonych w ustawie o Policji,

10) (uchylony).

1a. Straż w toku wykonywania czynności, o których mowa w ust. 1 i art. 11 ust. 2, ma obowiązek respektowania godności ludzkiej oraz przestrzegania i ochrony praw człowieka. Czynności te powinny być wykonywane w sposób możliwie najmniej naruszający dobra osobiste osoby, wobec której zostają podjęte.

1b. Z czynności, o których mowa w ust. 1, na wniosek osoby kontrolowanej, sporządza się protokół.

2. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, zakres i sposób wykonywania czynności, o których mowa w ust. 1 pkt 2–3a, pkt 8 i 9, uwzględniając potrzebę zapewnienia skuteczności podejmowanych przez strażnika czynności, a także potrzebę respektowania godności ludzkiej oraz przestrzegania i ochrony praw człowieka.

No i ok :) Jak to mówią w straży: piknie dziękować :)

coś z PRD
Art. 129b. 1. Kontrola ruchu drogowego w gminach lub miastach, które utworzyły straż gminną (miejską) może być wykonywana przez strażników gminnych (miejskich).

2. Strażnicy gminni (miejscy) są uprawnieni do wykonywania kontroli ruchu drogowego wobec:

1) kierującego pojazdem:

a) niestosującego się do zakazu ruchu w obu kierunkach, określonego odpowiednim znakiem drogowym,

b) naruszającego przepisy ruchu drogowego, w przypadku ujawnienia i zarejestrowania czynu przy użyciu urządzenia rejestrującego;

2) uczestnika ruchu naruszającego przepisy o:

a) zatrzymaniu lub postoju pojazdów,

b) ruchu motorowerów, rowerów, wózków rowerowych, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe wierzchem lub pędzeniu zwierząt,

c) ruchu pieszych.

3. W ramach wykonywania kontroli ruchu drogowego w zakresie, o którym mowa w ust. 2, strażnicy gminni (miejscy) są upoważnieni do:

1) zatrzymania pojazdu lub jadącego wierzchem, z wyłączeniem pojazdów kierowanych przez osoby, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. b;

2) sprawdzania dokumentów wymaganych w związku z kierowaniem pojazdem i jego używaniem;

3) używania urządzeń rejestrujących, z tym że w przypadku używania urządzenia zainstalowanego w pojeździe w czasie pracy urządzenia pojazd nie może znajdować się w ruchu;

4) legitymowania uczestnika ruchu i wydawania mu wiążących poleceń, co do sposobu korzystania z drogi lub używania pojazdu;

5) wydawania poleceń:

a) osobie, która spowodowała przeszkodę utrudniającą ruch drogowy lub zagrażającą jego bezpieczeństwu,

b) kontrolowanemu uczestnikowi ruchu — co do sposobu jego zachowania;

6) sprawdzenia wykonania obowiązków określonych w art. 78 ust. 2;

7) żądania od właściciela lub posiadacza pojazdu wskazania komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.

4. Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać na drogach gminnych, powiatowych i wojewódzkich oraz drogach krajowych w obszarze zabudowanym, z wyłączeniem autostrad i dróg ekspresowych, czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego z użyciem przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących w oznakowanym miejscu i określonym czasie, uzgodnionymi z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendantem Stołecznym Policji.

nigdzie w tych uprawnieniach nie ma mowy o właścicielu pojazdu!!!!! Wszędzie jest mowa o UCZESTNIKU RUCHU!!!!!

Ostatnia edycja:
A tak apro po, jak dostanę wezwanie z Policji to czym się dalej kierować?

Co dalej uczynić w tej sprawie, jak się bronić. ROzumiem że będę musiał złożyć zeznania?Czy lepiej odmówić składania zeznań? Skoro nie ma prozdu auta to jak mam wskazać sprawcę? Tak żeby to było spójne kiedy skierują sprawę do sądu, bo ja nie mam zamiaru przyznawać się skoro nie potrafię wskazać sprawcy. Tymbardziej że upłynęło tyle czasu, a SM przysłała mi wezwanie po 180 dniach, czyli automatycznie skierowana jest sprawa do sądu.
Swoja drogą po 180 dniach SM/SG nie ma prawa głosu bo mieli swój czas, to jakim prawem mogą wystapić do Policji o pomoc? Oni mieli już swój czas któego nie wykorzystali?!

Ostatnia edycja:
Nigdzie nie jest napisane, że zdjęcie samochodu musi pokazywać jego przód (fotoradary mierzę prędkość na przyjazd i odjazd od urządzenia pomiarowego), to że nie widać twarzy kierującego nie zwalnia z obowiązku właściciela do wskazania kto dysponował tym pojazdem (teoretycznie wiesz kto jeździ tym samochodem) jeżeli jeździ nim kilka osób wskaż je wszystkie niech sobie ustalą kto wtedy kierował.
Co do czasu jaki upłynął, zgodnie z przepisami do rozliczenia sprawcy wykroczenia jest 1 rok od daty popełnienia wykroczenia. W tym przypadku sprawa jak napisałeś automatycznie skierowana zostałaby do sądu przeciwko ujawnionemu KIERUJĄCEMU bo od daty popełnienia wykroczenia minęło więcej niż 180 dni (tyle dni od daty ujawnienia wykroczenia jest na postępowanie mandatowe gdy wykroczenie zarejestrowana np.za pomocą fotoradaru). Z tym niewykorzystanym czasem to nie tak, jak wyżej napisałem mają na rozliczenie rok, a 180 dni na postępowanie mandatowe pozostałe 180 dni na postępowanie sądowe. Możesz odmówić składania wyjaśnień, ale wtedy sprawa trafi do sądu, a zawsze policjant może za niewskazanie kierującego zaproponować ci MKK lub art. 41 kw

A tak wogóle to jeszcze inna wątpliwość mi się nasunęła:
Jakim wogóle prawem oni chcą Cię obwinić za to, że nie wskazałeś, kto popełnił wykroczenie? (a taki jest opis czynu o który masz być obwiniony)..
Śmiać mi się chce, jak czytam te pisma wysyłane przez SM/SG.. nawet nie wiedzą co robią i do czego mają prawo..
Tak samo - jakim prawem żądają ode mnie (i od Młodego) podania zarobków? Kodeks wykroczeń mówi dość wyraźnie:

Art. 65.
§ 1. Kto umyślnie wprowadza w błąd organ państwowy lub instytucję upoważnioną z mocy ustawy do legitymowania:
1) co do tożsamości własnej lub innej osoby,
2) co do swego obywatelstwa, zawodu, miejsca zatrudnienia lub zamieszkania,
podlega karze grzywny.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji, upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania, wiadomości lub dokumentów co do okoliczności wymienionych w § 1.

nie zarzucają mu wykroczenia z art. 65 kw tylko 96$3!!!!
a to wykroczenie można popełnić świadomie lub nie umyślnie lub nieumyślnie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót