Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeszcze zatęsknisz do SM. Zobaczysz co się będzie działo z ITD. Trwają przetargi na prawie 400 urządzeń pomiarowych a zdjęcia z nich nie zobaczysz.

Yayeczko:
Podpisywałeś cokolwiek?
Jeśli tak - to droga zamknięta. Jeśli nie podpisywałeś nic - możesz śmiało ciągle odmówić - na przykład nie płacąc mandatu (jeżeli NIE MA na nim Twojego podpisu - mandat zaoczny, oraz nie podpisałeś nigdzie oświadczenia, że zgadzasz się na przyjęcie proponowanego mandatu)..
Niestety czasem obrona swoich praw musi kosztować..
Mnie najbardziej drażni, że po udowodnieniu swoich racji nie mam możliwości uzyskania zwrotu poniesionych kosztów (korespondencja, przejazdy do sądu, dzień wolny w pracy, który przysługuje mi z tytułu rozprawy - ale jest to urlop bezpłatny).

Jeszcze zatęsknisz do SM. Zobaczysz co się będzie działo z ITD. Trwają przetargi na prawie 400 urządzeń pomiarowych a zdjęcia z nich nie zobaczysz.
Oj zobaczę zobaczę - tylko trochę to będzie kosztować :)

Ostatnia edycja:
Piszecie, że SM,SG,Policja, GITD ma 30 dni na wystawienie mandatu, ale nie od dnia pstryknięcia fotki, tylko od dnia kiedy fotka trafiła z fotoradaru do ich komputera.
Wczoraj dostałem mandat, za wykroczenie które rzekomo popełniłem 7 listopada 2011. Pismo z GITD jest datowane na 23 luty, ale auto firmowe w leasingu, i do mnie skan dotarł dopiero wczoraj.
Wychodzi na to, że od czasu rzekomego popełnienia wykroczenia, do dnia dziejszego mineło ponad 4 miesiące.
Pytanie jest takie moje, czy mogę, a jeśli tak, to w jakim trybie zapytać GITD, kiedy doszło do ujawnienia wykroczenia, czyli odczytania fotki z fotoradaru? Szczerze watpię, że przez tyle czasu "leżakowało" w pamięci fotoradaru, i dopiero teraz zostało odczytane. Zapewne pamięć, zapełnila się szybciej, ale może nadmiar zdjęć, powoduje opóźnienai w wysyłce.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozd Rafał

xaafuun napisał:
Piszecie, że SM,SG,Policja, GITD ma 30 dni na wystawienie mandatu, ale nie od dnia pstryknięcia fotki, tylko od dnia kiedy fotka trafiła z fotoradaru do ich komputera.

Gdzie tak piszemy? Na postępowanie mandatowe uprawnione służby mają 180 dni od daty ujawnienia wykroczenia.

milist dzieki za odpowiedź, czyli trzeba zapłacić 150 zł, bez podania sprawcy i bez pkt i po kłopocie.
Pozdrawiam
Rafał

milist napisał:
Yayeczko:
Podpisywałeś cokolwiek?
Jeśli tak - to droga zamknięta

poczekajcie... jest przecież droga, aby sprawa Kolegi (pomimo podpisania mandatu) trafiła do Sądu

wystarczy tego mandatu po prostu nie zapłacić :D

albowiem powiedziane jest, że jeżeli mandat nie zostanie uiszczony w ciągu 7 dni to sprawa trafia do sądu... tylko, że najprawdopodobniej wtedy rozprawa nie bedzie dotyczyła już wykroczenia, tylko czego innego ;-)

poprawcie mnie jeżeli sie myle

-------------------------------
edit

art 99 kpw
"w razie odmowy przyjecia mandatu karnego lub nieuiszczenia w wyznaczonym terminie grzywny nałożonej mandatem zaocznym organ, ktorego funkcjonariusz nałożył grzywnę występuje do sądu z wnioskiem o ukaranie (...)"

hmmm, ale tu mowa o mandacie nałożonym zaocznie :-/

Ostatnia edycja:
milist napisał:
...
Podpisywałeś cokolwiek?
Jeśli tak - to droga zamknięta. ...
No niestety jak wspomniałem - podpisałem ... Oczywiście czuję się naciągnięty przez strażnika ... ale jak już ktoś wspomniał ; teraz już nic to nie da - płatna korepetycja ;) ...
Na przyszłość będę wiedział że każdy strażnik miejski to potencjalny oszust i złodziej i trzeba będzie postępować roztropniej ... niestety teraz z ciężkim sercem na ich konto wpłacę 200 złotych ...
Choć dla mnie to była lekcja ... nauczyłem się tyle - zero szacunku dla strażnika miejskiego ! Naciągacze ... mam tylko nadzieję że los się kiedyś tym ludziom odwdzięczy !
Dziękuję wszystkim którzy w tym wątku pomogli i zabrali głos , może ta dyskusja pomoże innym którzy znajdą się w podobnej sytuacji !
... co do tych programów , to sam z miła chęcią poszedłbym przed kamery wypowiadając nazwisko tego pajaca który mnie tak naciągnął !
Miłego dnia życzę wszystkim !

Yayeczko, czyli jak widzisz, czlowiek uczy sie cale zycie ... skoro tak jest , i ja chce sie wzbogacic o dodatkowa wiedze , licze na Wasza pomoc :
z tego co wiem, SM moze wystawic FR wg ustalonego wspolnie i zatwierdzonego przez Komendanta Policji danego regionu harmonogramu dotyczacego czasu i miejsca, ktory w niektorych przypadkach jest oficjalnie publikowany "terytorialnie" (gazety/str.int/komendy) , Co jesli miejsce wykonania zdjecia jest niezgodne z miejscem zatwierdzonym w harmonogramie pracy urzadzenia ? czyli wg rozpiski powinien w godz od do stac na ulicy x , a zdjecie zrobione zostalo calkowicie w innym miejscu , nie w tym z planu rozstawienia ? maja taka mozliwosc, czy jest to kolejny przyklad samowoli i naciagania przepisow przez SM ?
znalazlem cos takiego na stronach SM Ozorkow :

Czy przenośny lub zamontowany w pojeździe fotoradar Straży Miejskiej może być ustawiony gdziekolwiek?
NIE. Zgodnie z treścią art. 129 b ust. 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym Straż Miejska musi uzgadniać z Komendantem Powiatowym Policji miejsce i czas kontroli. Uzgodnienie to jest efektem analizy bezpieczeństwa na terenie Miasta Ozorkowa za dany okres. Tak jak już wcześniej wspomniałem, pomiary prędkości pojazdów poruszających się po drogach Ozorkowa odbywają się w kilkunastu wyznaczonych i zatwierdzonych przez Komendanta Powiatowego Policji w Zgierzu miejscach, w określonych porach dnia, a plan kontroli „fotoradarowej” wynika z ustalonego wcześniej, okresowego harmonogramu.

czyli jak dobrze rozumie : jesli zdjecie jest wykonane w innym miejscu = niewazne ? godz : 800-1100 ul.Sienkiewicza, 1400-2000 ul Lódzka , natomiast zdjecie jest zrobione pare min po 19 na ulicy sienkiewicza, gdzie teoretycznie nie powinno ich juz tam byc ... prosze o komentarz , pzdr

Obawiam się że mylisz dwie rzeczy:
SM/SG są zobowiązane ustalić z policją miejsca oraz godziny w których mogą dokonywać kontroli prędkości przy urzyciu urządzeń rejestrujących. Natomiast mogą tworzyć i publikować na swoich stronach swój wewnętrzny harmonogram, wg którego "starają się" pracować... Jak się sam domyślasz, miejsc kontroli na liście uzgodnionej z komendantem będzie więcej niż gmina posiada fotopstryczków - więc muszą sobie rozplanować, gdzie w danym dniu pojedzie Kazek a gdzie Mietek ustawić fotoradar.

Jednym słowem, jeżeli fota cyknięta w miejscu i czasie zaakceptowanym przez lokalnego komendanta policji, to wszystko zrobione jak najbardziej zgodnie z prawem (nieważne czy w ich wewnętrznym harmonogramie pracy było coś innego).

Pozostaje jeszcze kwestia, że w Polsce (jeśli się nie mylę) - dowody zdobyte niezgodnie z prawem nie są z automatu nieważne. Tak więc jeżeli oni nagięliby prawo i robili foty w niedogadanym miejscu - to nie znaczy, że nie mogą na ich podstawie prowadzić postępowania w sprawie o wykroczenie. Natomiast w takiej sytuacji napewno Tobie przysługuje możliwość oskarżenia ich o przekroczenie uprawnień..

JTB nie strasz ITD. Poradzimy sobie z nimi.
Po pierwsze.
Juz w Sejmie jest interpelacja i chyba nawet projekt zmiany KPWoW by te roznicę z KPK pozwalająca im niepokazać fotki zlikwidować.
Po drugie
Na ich straszenie że wezwa do Wawy na przesłuchanie nie nalezy sie dac nabrać. Oni moga przesłuchiowac tylko w trakcie prowadzenie kontroli, którą z kolie moga prowadzić tylko w firmach (jeżeli się nie zgadzasz z tym to daj znak a sypnę paragrafami). Konkluzja jest taka że ITD nie może przesłuchiwać "prywatnego kierowcy".
Po trzecie
Podanie obcokrajowca jest proste, czyste i bezpieczne i nic z tym nie moga zrobić.
O kilku lat słysze jak UE zabiera sie za sciganie sprawców wykroczeń i nic z tym nie zrobi tak jak sobie z vatem nie poradziła i sprzedaz do innego kraju ma vat 0% bo rozbiezność systemów jest tak duza a że nie da sie tego ujednolicic.
Może se ITD milin FR ustawić to dostaną 100 milinnó obcokrajowców i tyle. Szybciej tylko ludzie sie tego nauczą.

Poniżej odpowiedź dla Yayeczko, najpierw cytat:
"Jeszcze dodam - bo ta wypowiedź zwykłego głupiego polaczka którym przez całe życie manipulowano i który musi mieć bata nad sobą bo nawet sam się nie może kontrolować przy jeździe samochodem - to po co człowieku zakładałeś rodzinę ? Może też ta trójka dzieci to ... a szkoda słów !
Panie kolego - straż miejska nie została stworzona do akcji z fotoradarami ! Ale panowie strażnicy skutecznie wzięli się za dochodowy interes zamiast służyć społeczeństwu ... W Poznaniu na ul. Gąsiorowskich panowie strażnicy siedząc , czając się na swoje ofiary z blokadami kół nawet nie zauważają jak pod ich auto pieski bez kagańców srają na środku chodnika ... Nic im po ulicy wypełnionej po brzegi psimi fekaliami - bo to trudne sprawy i mało kasy z tego leci ... Na Junikowie za cmentarzem powstaje wysypisko śmieci - ale tam strażników nie ma ... bo trzeba by było zaangażować więcej ludzi , a po co - jak można radar wystawić , schować się w ciepłym i kasa leci ! ... na Jeżycach w krzakach leżą kanapy , zbite butelki . śpią bezdomni - pytam się widział tam ktoś strażnika miejskiego ? Po co się narażać jak można skasować 200 złotych za przekroczenie o 31 km/h ... Niedługo dopiero się będa mogli strażnicy wykazać jak wprowadzą w centrum ograniczenie prędkości do 30 km/h ... ale się biznes rozkręci !
Panie Nacl - ręce opadają ... współczuję panu takich ograniczeń ... umysłowych !"

Szanowny Yayeczko, skoro SM nie została powołana do akcji z fotoradarem to może się weźmiemy do małego działania aby zmienić ustawę z dnia 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych (chodzi szczególnie o art 11 ust 2 czuwanie nad porządkiem i kontrola ruchu drogowego – w zakresie określonym w przepisach o ruchu drogowym)? Ja mam za małe IQ ale Ty na pewno będziesz potrafił to zrobić. Trzeba będzie nieco podziałać w jakiejś politycznej partii, kilka interpelacji, chodzenia do biur polityków i załatwione.
Nie wiem ile masz lat i ile widziałeś wypadków, mi się zdarzyło próbować pocieszać kobietę której jedyny syn zginął w wypadku. Ona nie miała nikogo innego. Takie momenty przewartościowują życie. Oczywiście że masz rację z psimi odchodami i bezdomnymi, tylko jeśli nie oni to ktoś inny musi motywować takich jak ja. Skoro ty nie potrzebujesz twardej motywacji to znaczy, że zawsze jeździsz przepisowo i ci źli "strasznicy" dokonali jakiejś pokrętnej mistyfikacji. Broń się więc i wykaż im błędy. I życzę szczęścia na drodze, aby Ci nikt nie wjechał na czołówkę. Ja raz straciłem lusterko bo zasnąłem za kierownicą i pojechałem na czołówkę (sumaryczna prędkość obu pojazdów 200). Dziękuję Bogu że żyję, i że żyje tych trzech ludzi w drugim aucie, także jestem wdzięczny za poziom sprawności umysłowej jaki mam. Tobie życzę najwyższego. Szacun.

Witam
Dzisiaj dostałem zdjecie z fotoradaru.Zdjecie jest niewyrazne,nie widac wogole kierowcy(robione w nocy)Natomiast jest wycinek pokazujacy numer rejestracyjny.
W rubryce "predkosc zmierzona km/h wpisane jest 0"Predkosc dozwolona 50km/h.Dostałem również oswiadczenie do wypełnienia składajace sie z trzech PRZYPADKÓW.Pierwszy przypadek opisany jest w ten sposób.
"Oswiadczam ze zapoznałem sie z trescia dokumentacji wykroczenia zarejestowanego przez urzadzenie rejestrujace.Kierujacy pojazdem wskazanym w tej dokumentacji,który przekroczył dozwolona predkosc o -50km/h byłem ja,co potwierdza własnorecznym podpisem.

pkt1-pouczony o tresci art.97§ 2 kpw zgadzam sie na ukaranie i wyrazam zgode na przyjecie mandatu kredytowego w wysokosci 0 zł skutkujacym przypisaniem +0 punktow karnych,tj za czyn z art 92a kw (dz.u.z 2010r.mr46,poz275 ze zm.)
O co tu chodzi?

siwy1972: wyrzuć to do śmieci albo wyślij do teleekspresu. Automat wysłał Ci list ale był źle ustawiony. Nie przekroczyłeś prawa wynika z treści. Miłego wieczoru.

O jaki automat chodzi?Pamietam ze fotoradar zdjecie mi zrobił.Czyzby był zepsuty?

Ostatnia edycja:
Siwy 1972
Baaaardzo Cie proszę wrzyć skan tej bzdury tutaj

Ja proponuje nie przyjąć mandatu i niech skierują sprawę do sądu :)

Z ciekawostek korespondencyjnych - SG przysłało wezwanie do stawiennictwa w charakterze świadka dla dwóch członków zarządu firmy do której należy auto celem wskazania komu powierzyli samochód.

Znaczy się starają się.

No to ciekaw jestem co zrobia jak jeden członek wskaze że powierzyli Malinowskiemu a drugi że Kowalskiemu. Chyba na takie przypadki dla wygody policji SG SM ITD uchwalono Art78.5 PRD

Ja mam drobne pytanie, zdjęcie z fotoradaru dostałem, mandat przyjąłem dostałem go w odległości 9dni od daty wystawienia pomijając że przekroczyli ustawowe 180dni od ujawnienia wykroczenia, wysłałem listem pismo że jest nie zgodny z prawem na który nie dostałem odpowiedzi, a dziś otwieram skrzynkę a tam wezwanie do zapłaty i jeżeli nie zapłacę to przekażą do odpowiedniego US, co mam teraz zrobić skoro olali moje pismo?

mar3m napisał:
Na ich straszenie że wezwa do Wawy na przesłuchanie nie nalezy sie dac nabrać. Oni moga przesłuchiowac tylko w trakcie prowadzenie kontroli, którą z kolie moga prowadzić tylko w firmach (jeżeli się nie zgadzasz z tym to daj znak a sypnę paragrafami). Konkluzja jest taka że ITD nie może przesłuchiwać "prywatnego kierowcy".

Daję znać

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót