Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mattyah napisał:
Sąd im zwraca do uzupełnienia - to bardzo miło (poważnie!) ze strony Sądu w Człuchowie... to znaczy, ze Sąd poważnie podchodzi - bo sporo SSR w polsce wydałaby wyroka nakazowy nie przejmując się takimi drobiazgami... a nawet nie analizując zupełnie bzdurnego często "wniosku o ukaranie" :)
rodeque napisał:
Ciekawy przypadek. To oznaczałoby że Sądy zaczynają czytać wnioski od strażaków i zwracać uwagę na to czy są tam wszystkie potrzebne dane.
Niekoniecznie. Ten sam Sąd wydał już Wyrok Nakazowy (tyle że tam wniosek o ukarania wystawiła Straż Miejska w Debrznie, a nie Straż Gminna w Człuchowie jak tutaj), gdzie w rubryce 'miejsce zatrudnienia' wpisane było "własna działalność" mimo że takowej nie prowadzę..
mattyah napisał:
a co podają jako podstawę do tej kary 5.000 ??
"..stanowi wykroczenie z art. 65 $ 2 kodeksu wykroczeń - kto wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji, upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania, wiadomości lub dokumentów co do okoliczności wymienionych w $ 1, w tym co do swego obywatelstwa, zawodu, miejsca zatrudnienia lub zamieszkania podlega karze grzywny do 5000zł."

W ogóle, nie rozumiem jak Sąd może postanowić, że na podstawie dowodów okoliczności czynu, wina obwinionego nie budzi wątpliwości, że kierowałem samochód osobowy dn.XX o godz.XX i przekroczyłem prędkość, skoro zdjęcie jest "z tyłu", nie widać kierującego pojazdem, a ja nigdzie nie przyznawałem się do tego. Tak jak pisałem wcześniej, odmawiałem przyjęcia mandatu jako właściciel pojazdu.

bo nasze "sądy" (sędziowie), dostając "wnioski o ukaranie" najpewniej (z niewielkimi wyjątkami) WOGÓLE NIE CZYTAJĄ tego co tam jest !!! bolesne to, ale klepią sie pod tym co dostali i już...

sam jestem na etapie złożonego sprzeciwu od takiego "wyroku" (zdjecie z tylu, nic nie widac, prowadzic mogly dwie osoby) gdzie SSR "łaskawie" ukarał mnie wyższą grzywną niż żądała SG :D

zobaczymy, co bedzie po sprzeciwie w normalnym trybie... kiedy jakiś sędzia bedzie się musiał "bardziej" nad tym pochylić

Zastanawiam się czy mogę być finalnie ukarany przez Sąd karą grzywny za nieudzielenie informacji o aktualnym pracodawcy + za przekroczenie prędkości jako kierujący?

kfjatekk napisał:
Niekoniecznie. Ten sam Sąd wydał już Wyrok jest "z a ja nigdzie nie przyznawałem się do tego.

Możesz byc tego nawet nieświadmon. Znam przypadek gdzie te gnoje w fomularzu zrobiły taki numer.
W oswiadczeniu 2 wariant "powierzyłem do uzywania Panu /Pani" jest wykropkowana linijka do wpisania imienia i nazwiska wskazywanej osoby, a pod nią nadrobniejszym drukiem w nawiasie (imie i nazwisko, adres kierujacego)" Czyli wypełniajaćy będąc przekonany że wskazuje uzytkownika wskazuje kierującego !!!
Długo nie moglismy wpaść na to jakim cudem po wskazaniu użytkownika bez madatu skierowali do sądu wniosek o ukaranie wskazanego uzytkownika za ... przekroszenie predkości.
Dlatego namawiam wszystki na niewypełnianie przysyłanych formularzy tylko na odpowiadanie im na oddzielnej kartce papieru. W ten sposób mamy pewnośc że nie poaniemy ofiarą szachrajstw tych łotrów.
Pytanie do kfjatkk'a czy masz kopię tech co tym oszustom wysłałeś? Czy możesz powyższe sprawdzić ? Wdzięczy byłbym za wieści od innych którzy mają kopie swoich kwitów. Z góry dziekuję.

mar3m napisał:
Dlatego namawiam wszystki na niewypełnianie przysyłanych formularzy tylko na odpowiadanie im na oddzielnej kartce papieru. W ten sposób mamy pewnośc że nie poaniemy ofiarą szachrajstw tych łotrów.
Pytanie do kfjatkk'a czy masz kopię tech co tym oszustom wysłałeś? Czy możesz powyższe sprawdzić ? Wdzięczy byłbym za wieści od innych którzy mają kopie swoich kwitów. Z góry dziekuję.
Nie odesłałem im tych ich gotowych druków. Na pustej kartce pisemnie jako właściciel auto odmówiłem przyjęcia mandatu, argumentując złym oznakowaniem fotoradaru.

Witam. Tydzień temu, dokładnie 6 kwietnia zdarzyło mi się jechać 90 km/h przy ograniczeniu do 70 km/h. Był wystawiony radar przez policję. Czy w przypadku, gdy zdjęcie nie dotrze do mnie w ciągu 30 dni sprawa trafia do sądu grockiego? I moje kolejne pytanie, ponieważ radar został wystawiony przez policję na skrzyżowaniu drogi ekspresowej, obwodnicy elbląskej. Czy jest to legalne, gdyż nie było żadnej informacji o pomiarze prędkości (obszar niezabudowany)? Z tego co wiem taki manewr można zrobić na obszarze zabudowanym, ponieważ jest informacja, że kontrola odbywa się na terenie całego miasta. Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
przeedytuj jeszcze ten sąd "grocki"
nb sądu grodzkiego nie ma już od dłuższego czasu...

Witam,

przyczytałem killka stron (m.in. z forumprawne.org) i już nie wiem co myśleć :)
Być może niepotrzebnie zaczynałem od początku wątka, gdyż prawo zmieniało się od tego czasu pewnie z kilka razy.

Sprawa wygląda tak
W dniu 31-01-2012r. przekroczyłem prędkość o 14km/h :D
W dniu dzisiejszym dostałem info od Straży Gminnej w Kobylnicy (koło Słupska) o zaistniałej sytuacji. Pracuję w firmie transportowej - a więc prawdopodobnie SG w Kobylnicy wysłała zapytanie do firmy, kto kierował tego dnia samochodem - wyszło, że ja. Pytanie brzmi następująco - jak zmieniły się przepisy prawa odnośnie nakładania mandatów (terminy, czas, przez kogo mogą być, kiedy się przedawnia). Czytałem także na innych stronach np. regiomoto.pl, że do zdjęcia powinna być dołączona kopia świadectwa legalizacyjnego fotoradaru...

ile w tym prawdy nie wiem...
Proszę o poradę.
Pismo z Straży Gminnej dostałem dzisiaj tj. 16.04.2012r. / wykroczenie miało miejsce dnia 31.01.2012r.

pozdrawiam,
Przemek

Wpadł mi jescze jeden pomysł do głowy.
Przychodzi fotka z 3 opcjami. Wskazujemy że powierzylismy do uzywania Panu John'owi Mc Donald'owi z USA albo Kanady partnerowi w interesach. I piszemy że Pan informował mnie ze zatrzymał sie w Hotelu PQRST w Krakowie (będzie śmieszniej jak podam jedynie w Hotelu w Krakowie bez nazwy hotelu). Nie znam adresu zamieszkania pana McDonalda w Kanadzie lub USA.
Jeżeli coś napisza do hotelu to po pierwsze hotel nie będąc posiadaczem pojazdu nie jest zobowiązany Art 78.4 do udzielenia im informacji. Po drugie porządne hotele nie udzielają takich informacji byle komu. SM SG ITD muszą więć spuscić sprawę do policji. Ta jak pójdzie na rozpytanie do hotelu to albo zostanie tam olana albo wezwie na swiadka kierownika recepcji. Może dowiedzią sie że takiegio gościa nie było.
Wróca do właściela nie mając zielonego pojęcia czy i jaki hotel John podał właścielowi.
Co wg Was wtedy wymysla?

@mar3m
cytat: Jakie info dostałeś ze SG?

Dostałem pismo następujące:
WEZWANIE
prozę o wskazanie w terminie 7 dni od otrzymania wezwania komu w dniu 2012/01/31 o godz. 11:39 Pan powierzył do kierowania lub użytkowania pojazd o numerze rej........, ponieważ kierujący ten popełnił wykroczenie w ruchu drogowym, które jest karalne. etc.
Ponadto informuję, że za niedopełnienie obowiązku określonego w art 78 ust. 4 i 5 ustawy Prawo o ruchu drogowym, czyli za nieudzielenie odpowiedzi na postawione wyżej pytanie, właściciel (posiadacz, użytkownik) pojazdu ponosi odpowiedzialność zgodnie z art. 96 § 3 kodeksu wykroczeń.

PONIŻEJ MAM ZDJĘCIE SAMOCHODU CIĘŻAROWEGO OD ZROBIONE OD TYŁU Z NUMEREM TABLICY REJESTRACYJNEJ. Ciężko się z tego wykręcić - rozmawiałem z dyspozytorem - i on stwierdził, że przyszło do nich takie pismo (gdyż oni są właścicielem pojazdu), i stwierdzili wg. tacho, że to ja prowadziłem pojazd. Wg. dyspozytora zmieniłem się z drugim kierowcą o godzinie 11:35 czyli 4 minuty przed zrobieniem mi zdjęcia.

Potem mam jeszcze drugą stronę na której mam zaznaczyć czy kierowałem pojazd czy się zgadzam itp...

Genralnie nie chcę się wykręcać - jeżdżę zawodowo - zdarza się - robię około 5-10 tyś. km po Polsce wożąc papieroski na pomorze.

Jestem z Pozania - miejscowość w której zrobili mi zdjęcie to KRUSZYNA (na drodze do Słupska).

Chodzi mi o to jedynie, czy po takim czasie mogę dostać mandat (bo de facto jechałem tym samochodem, tacho i firma to potwierdziła), ale jaki jest okres w którym mogą przysłać mi taki "pseudo" mandat. Piszę "pseudo" bo to już tylko formalność aby wypełnić to, że prowadziłem, że biorę to na klatę... ale czy to normalne, że ktoś przysyła Ci mandat z fotoradaru po blisko 3 miesiącach od zdarzenia?

pozdrawiam,
Przemek

Strażnicy moga do1 180 dni od odczytania danych z FR (nie mylic z dniem wykroczenia) Potem nadal maja mozliwośc ukarania ale poprzez sąd. Wykroczenie przedawnia sie po roku jezeli nie trafiło do sądy i po 2 latach jeżeli tam trafiło.

Pytanko. Podalem jako osobe uzytkujaca pojazd obcokrajowca i dzisiaj przyszlo pismo ze sm ze prosze o podanie szczegolowych danych, imiona rodzicow, date urodzenia itp. nie powolujac sie na zadne paragrafy. Czy ktos wie co zrobic w takiej sytuacji?
Z gory dziekuje za pomoc

uprzejmie odpisać, że nie posiadasz takich szczegółowych danych

@mar3m

nie pozostało nic więcej jak przyznać się do tego że prowadziłem i czekać na mandat :)

Dziękuję za odpowiedź.

pozdrawiam,
Przemek

Jeśli już poprostu chcesz zapłacić, to ktoś tu na forum opisywał ciekawy fortel. Otóż wypełniając ten ich formularz skreślił proponowaną kwotę mandatu i wpisał minimalną kwotę widełek za popełnione wykroczenie. I dostał taki własnie mandat :P (nawet nie pamiętam, czy nie wpisał tego w sekcji "bez punktów" :) )

pozdrowienia

do Defort
Mam rozumieć, że oni chcą Twoich danych, bo chyba nie obcokrajowca ?

@milist

wiesz co - na 50 miałem 64. Do 10 jest tolerancja. Za te 4 (w sumiem 14km/h) wpisali mi 100 + 2 pkt. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że jechałem samochodem kolegi (z kolegą) i nie wiem czy miał przestawione tacho na czas zimowy (generalnie powinien to robić gościu z serwisu na karcie serwisowej) - ale tego nigdy nie można było się doczekać). W "swoim" samochodzie - czyli firmowy ale przypisanym do mnie miałem przestawiony czas na własną rękę. Muszę teraz z firmy wyciągnąć kiedy zaczęliśmy pracę wg. założeń karty pracy i porównać to z wydrukami z tacho.

jedyne co mi przychodzi do głowy.

pozdrawiam,
Przemek

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót