Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Do Delfort'a
Wyślij im prośbe by podali podstawę prawną swojej prośby o podanie imion dat uroidzenia jak Ci odpisza to opublikuj nam co Ci napisali

Dziś odebraŁam z poczty info od Straży Miejskiej o treści"Straż Miejska ustaliŁa, że jako wŁaściciel pojazdu nr... wbrew obowiązkowi nie podaŁ pan/i organu prowadzącemu komu powierzyŁ Pan/i auto do użytkowania w dniu...przez co naruszył pan/i art 96 p 3. W związku z powyższym istnieje możliwość zakończenia czynności w drodze postępowania mandatowego" I przysŁano mi mandat. "NieodesŁanie zgody na przyjęcie mandatu w terminie 7 dni potraktowane będzie jako odmowa co zaskutkuje skierowaniem sprawy do sądu"
Napisano również,iź odstąpiono od przesŁuchania mnie w chrakterze podejrzanego, ale zgodnie z art.54s7kpw przysŁuguje mi prawo do nadesŁania wyjaśnień.
Żądają ode mnie na podstawie art.54s8kpw w zw. z art.213s1kpw podania adresu pracy, wysokości zarobków, nazwa zawodu.

Wyżej cytowane pismo od straży dostaŁam dziś - 19.04.2012, Pierwsze pismo z prośbą o wskazanie komu powierzyŁam auto otrzymaŁam dn 10 lutego 2012r, odpowiedziaŁam oczywiście straży miejskiej wskazując w liście komu powierzyŁam auto dnia 10.04.2012, czyli speŁniŁam swój obowiązek - dodam tylko że zdjęcie jest z przodu czytelne, jechaŁ autem znajomy obcokrajowiec
Proszę o radę jak mam dalej postępować
oligrako

oligrako napisał:
dodam tylko że zdjęcie jest z przodu czytelne, jechaŁ autem znajomy obcokrajowiec

To, że starasz się oszukać SM to Twoja sprawa, ale to że oszukujesz użytkowników tego forum od których oczekujesz pomocy i to w sytuacji, gdzie bez problemu można sprawdzić "historię" Twoich wypowiedzi uważam za sporą przesadę.

Oligarko
Na Twoim miejscu napisał bym do nich że
- Chętnie spotkam sie z Wami na sali sądowej,
- nigdnie obywatel nie ma obowiązku prowadzenie z Wam korespondencji listownej.
Po nadaniu mi statusu obwinionego jednak napisałbym do nich że moje miejsce pracy, zarobki i zawód stanowia tajemnicą pąństwową i odmawiam odpowiedzi na jakiekolwiek Wasze pytania
Przed sadem udowodniłbym ze wskazłem komu powierzyłem pojazd do użytkowania jak nakazuje art 78.4 PoRD i zażądał uniewinnienia.
Wymaga to troche zachodu i odwagi ale niestety jest to jedyna droga by tych łapsów pogonić. Jezeli wskaałeś to skierowanie sprawy do sądu jest skandalem. Po cichu podejrzewam że liczą na to że dla świętego spokoju przyjmiesz mandat. NIe poważą sieskierować o niewskazanie jeżeli wskazałeś i masz na to dowód.

KronoX
Skąd wynika obowiązek podania prawdy w odposiewdzi na list ze SM ? Czekam z wielkim zainteresowaniem na wskazanie.

mar3m napisał:
NIe poważą sieskierować o niewskazanie jeżeli wskazałeś i masz na to dowód.
.

poważą się, poważą... oni (SM) nie analizują poszczególnych przypadków (nie segmentują ich) pod kątem powodzenia operacji (przytulenia kasy) - są na to za prymitywni... po prostu lecą jak popadnie, masówka, masówka - nastraszą, to obywatel zapłaci... nie zapłaci - to SRR nie czytając przyklepie (a wtedy obywatel porażony instytucją sądu zapłąciu - hahhaaa, ale to już dla SM stanowi STRATĘ ! bo sie narobili, koszta ponieśli, a cała kasa do budżetu...) :o

mało kto jest kozak i składa sprzeciw...

Taki ze mnie kozak, że hej. Złożyłem sprzeciw i zostałem wezwany pomimo braków formalnych jako obwiniony art. 96 § 3 kw ponieważ odpowiedziałem, że nie powiem „kto popełnił wykroczenie”, a moją sprawą zajmuje się już trzeci sąd.

Nie mogli zapytać komu użyczyłem pojazd? Tylko od razu kto popełnił wykroczenie.

Czy strażnicy miejsci zgodnie z prawem mogą żądać podania szczegóŁowych informacji( miejsca pracy, wysokości zarobków,charakteru pracy itd) na podstawie art.54& kpw w zw. z art.213 & 1 kpk oraz twierdzić, iż nieudzielenie żądanej informacji co do moich danych szczegóŁowych stanowi wykroczenie z art.65 & 2 kw.

mar3m napisał:
Strażnicy moga do1 180 dni od odczytania danych z FR (nie mylic z dniem wykroczenia) Potem nadal maja mozliwośc ukarania ale poprzez sąd. Wykroczenie przedawnia sie po roku jezeli nie trafiło do sądy i po 2 latach jeżeli tam trafiło.

Witam,
a jakto rozumiec, ze np. do Sądu trafia i się przedawnia? Czyli ze Sąd nie ma czasu i zamuje sie innymi sprawami a jak minie 2 lata i sie nie zajmą moją to przedawnia się? Bo ja mam fote z lutego 2011, sprawa w sądzie była 8 listopada, zasądzili 280zł a ze nie spłaciłem w terminie pogonili mi komornika. Co do SM Kobylnica to standard, fotka od tyłu, pisałem ze kierującym moge być ja albo moja żona i że nie pamietam, a oni mi dalej ze mam podać dane kierującego pojazdem. Teraz kiedy wyrok zapadł, komornik ma pożywkę, jest jeszcze jakas linia obrony? Gdyby sie okazało ze straznik gminny zrobił coś nie tak, albo niezgodnie z przepisami to mozna sie odwoływać jeszcze teraz? Najlepsze jest to że nie ja kierowałem autem, ale zgodziłem sie przejąc sprawe w swoje ręce bo tamten bał sie punktów, a w roku 2010 taka moja spraw trafiłą do sądu w kościerzynie i umorzyli bo SG nie miała wtedy uprawnien i myslalem ze tu też pojdzie tak łatwo :)

pozdrawiam

mar3m napisał:
Strażnicy moga do1 180 dni od odczytania danych z FR (nie mylic z dniem wykroczenia) Potem nadal maja mozliwośc ukarania ale poprzez sąd. Wykroczenie przedawnia sie po roku jezeli nie trafiło do sądy i po 2 latach jeżeli tam trafiło.

Witam,
a jakto rozumiec, ze np. do Sądu trafia i się przedawnia? Czyli ze Sąd nie ma czasu i zamuje sie innymi sprawami a jak minie 2 lata i sie nie zajmą moją to przedawnia się? Bo ja mam fote z lutego 2011, sprawa w sądzie była 8 listopada, zasądzili 280zł a ze nie spłaciłem w terminie pogonili mi komornika. Co do SM Kobylnica to standard, fotka od tyłu, pisałem ze kierującym moge być ja albo moja żona i że nie pamietam, a oni mi dalej ze mam podać dane kierującego pojazdem. Teraz kiedy wyrok zapadł, komornik ma pożywkę, jest jeszcze jakas linia obrony? Gdyby sie okazało ze straznik gminny zrobił coś nie tak, albo niezgodnie z przepisami to mozna sie odwoływać jeszcze teraz? Najlepsze jest to że nie ja kierowałem autem, ale zgodziłem sie przejąc sprawe w swoje ręce bo tamten bał sie punktów, a w roku 2010 taka moja spraw trafiłą do sądu w kościerzynie i umorzyli bo SG nie miała wtedy uprawnien i myslalem ze tu też pojdzie tak łatwo :) Czy teraz moge jeszcze podpierac sie tym iż SG od styvznia do czerwca 2011 nie miala przepisow wykonawczych na dokonywanie pomiarów?

pozdrawiam

Jak Ci zasadzili te i nie wniosłeś sprzeciwu to jest juz po ptakach.
Przeawnienie nastepuje jeżeli po 2 latach nie zapadnie prawomocny wyrok.

Nie mam teraz przy sobie tego wyroku... ale jak mam sprawdzić czy wyrok jest prawomocny, a jesli nie jest, to kiedy się stanie, albo co musi się stać, aby był prawomocnym? Jesli nie jest, to co z komornikiem do tego czasu? Może działać i wykonywać czynności egzekucyjne bez względu na rodzaj wyroku? Nie ogarniam przepisów a nie mam też czasu aby się w nich zagłebiać :( proszę o wyrozumiałość i nie denerwowanie sie na takich "zielonych" jak ja.

Pozdrawiam mar3m i dzieki za odpowiedzi.

młynek

@mar3m jako że jesteś otrzaskany w temacie mam pytanie. Mianowicie ok 2 tygodnie temu dostaliśmy fotkę z foto radaru przód auta na zdjęciu kompletnie nie widać kto kierował mandat na kwotę 400zł i 8.pkt karnych. i wszystko było by ok. Od razu nadmienię że ja kierowałem autem al z przyczyn formalnych ;) i z powodu że właścicielem jest moja małżonka to ona wzięła mandaty na swoje konto oczywiście chodzi o punkty.... Jakież było nasze zdziwienie jak zadzwonił dziś do mojej żony pan hmm chyba komendant SG i powiedział żonie że to nie ona prowadziła auto bo oni mają jeszcze zdjęcia na których widać ze prowadził mężczyzna podejrzewam że bardzo nie wyraźne bo kilka dni wcześnie z tego samego miejsca dostał fotkę mój teść z dokładnie wyłuskana twarzą kierowcy czyli jego i za pikselowaną twarzą teściowej :D. Pan komendant zaproponował że podjedzie do żony i że żona ma wskazać kto kierował to że nie ma takiego obowiązku a tylko komu użyczała auto już wiem. Zastanawia mnie poco ten łapserdak chce przyjeżdżać może chce sprawę załatwić polubownie :beer:??
I teraz pytanie co w takiej sprawie robić ? Ja nie mogę przyjąć mandatu na siebie ze względu na punkty nie chcemy się uchylać od zapłacenie kij im w oko pasożytom nie chcemy tylko żeby nas nachodzili i nękali . Za wszelkie sugestie z góry dziękuje.
Pozdrawiam. Kamil.

kamil-c napisał:
Zastanawia mnie poco ten łapserdak chce przyjeżdżać może chce sprawę załatwić polubownie :beer:??
I teraz pytanie co w takiej sprawie robić ? Ja nie mogę przyjąć mandatu na siebie ze względu na punkty nie chcemy się uchylać od zapłacenie kij im w oko pasożytom nie chcemy tylko żeby nas nachodzili i nękali . Za wszelkie sugestie z góry dziękuje.
Pozdrawiam. Kamil.

oj, panie kolego, grubo jedziesz... :rolleyes:

nie żaden "łapserdak" - bo elementarny szacunek sie należy...

po drugie - to może miło, ze chce sie fatygować - abyś nie musiał odpowiadać za potwierdzenie nieprawdy ?? bo jeżeli na zdjeciach faktycznie widać mężczyznę, to jak w sądzie udowodnisz, że to była małżonka, hę ?

kija im w oko to nie godzi sie nawet komentowac, skoro nie chczesz sie uchylac od placenia to trzeba było wybrac bramkę nr 3 - nie wiem kto kierowal, place madat bez punktów (przeciez taka opcja w przysyłanej korespondencji jest !!)

@mattyah Z całym szacunkiem daruj sobie... Dawniej stawiali fotoradar koło szkoły teraz sterczy w szczerym polu bo koło szkoły każdy normalny kierowca instynktownie zwalniał ale przecież za mało zarabiali teraz stoi w szczerym polu poza tym pytanie nie było kierowane do ciebie więc daruj sobie po dwakroć poza tym czytaj ze zrozumieniem na zdjęciu które dostałem kompletnie nie widać ani pasażera ani kierowcy nie ma też zbliżenie z twarzą kierowcy. Nie wiem jak ty trzecią opcję interpretujesz bo u mnie nie było opcji nie mówie kto i płacę sam mandat więc na prawdę daruj sobie takie odpowiedzi które nic nie wnoszą
Poza tym czy "łapserdak" to takie obraźliwe wyrażenie bo pasożyt to akurat stwierdzenie bo jak nazwać służby które utrzymują się z naszych podatków i nic dla społeczności nie robią ?
Policja Straż Pożarna Wojsko jak najbardziej ale SM, SG żenada. około 5 km od miejsca gdzie jest stawiany fotoradar szkoła zrobiła plac zabaw który po 2.mc został zdemolowany przez pijaczków gdzie wtedy byli mili panowie z SG którym jak twierdzisz elementarny szacunek się należy?
SG SM to kpina i działa dodatkowo źle na ogólny wizerunek policji która naprawdę ma czasem ciężka robotę

Ostatnia edycja:
kamil-c napisał:
@mattyah Z całym szacunkiem daruj sobie... Dawniej stawiali fotoradar koło szkoły teraz sterczy w szczerym polu bo koło szkoły każdy normalny kierowca instynktownie zwalniał ale przecież za mało zarabiali teraz stoi w szczerym polu poza tym pytanie nie nie było kierowane do ciebie więc daruj sobie po dwakroć poza tym czytaj ze zrozumieniem na zdjęciu które dostałem kompletnie nie widać ani pasażera ani kierowcy nie ma też zbliżenie z twarzą kierowcy. Nie wiem jak ty trzecią opcję interpretujesz bo u mnie nie było opcji nie mówie kto i płacę sam mandat więc na prawdę daruj sobie takie odpowiedzi które nic nie wnoszą

przyjacielu... daruj sobie takie "daruj", OK ?
razie mnie nazywanie kogoś "łapserdakiem" - nawet, jeżeli jest to komendant Straży :) no ale - elementarną kulturę albo sie wyniosło z domu, albo nie...

po drugie - ja czytam ze zrozumieniem, ale staraj się również pisać tak, aby coś z tego Twojego posta bylo ZROZUMIAŁE !

piszesz tak "(...) bo oni mają jeszcze zdjęcia na których widać ze prowadził mężczyzna (...)" - a co, jeżeli faktycznie maja takie zdjęcia ?? poproś komendanta o kopie tych zdjęć zatem :D a jeżeli nie (i mają)- to ryzykujesz, ze bedziesz miał w najgorszym przypadku zarzut z kk o potwierdzenie nieprawdy, ale jak tam uważasz - może lubisz ryzyko i kodeks karny...

a "trzecią opcję" miałeś w piśmie przewodnim, które przyszło ze straży na początku... warto było na nie zerknąć "ze zrozumieniem" :razz:

Przecież za nie wskazanie "sprawcy" a raczej osoby której małżonka użyczyła auta sprawa jest kierowana do sądu jest to wielokrotnie poruszane w tym wątku. A my chcieliśmy tego uniknąć. Poza tym jak pisałem proszę o poradę. A nie wytykanie mi braku kultury bo wątek nie dotyczy savoir vivre oraz dobrych manier choć to chyba to samo więc mimo wszystko daruj sobie :razz:

Pismo zaadresowałem do komendanta straży miejskiej w Czersku i wysłałem pocztexem na koszt adresata . List został odebrany, koszt 30,- PLN.

Super pamiętajcie wszystkie lity do strazy miejskiej wysyłamy Pocztexem na koszt adresata.
To jest mój wymysł. Niech płaca za każdą przesyłkę ( czyli list w środku po 30 zł)

kontrolero napisał:
Pismo zaadresowałem do komendanta straży miejskiej w Czersku i wysłałem pocztexem na koszt adresata .

Czyli pośrednio na swój koszt. Chyba nie myślisz, ze komendant odebrał przesyłkę i zapłacił z własnego wynagrodzenia??

prosze o pomoc.

A ja proszę o przestrzeganie regulaminu forum i nie publikowaniu posta pod postem w czasie dozwolonej edycji pierwszego wpisu - moderator

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót