Gdzie sprawdzić jakie mam długi?

• Autor wątku Autor wątku kasiap2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak troche żartem-załóż w Polsce w kilku bankach konta z wkładem np.30zl.Zobaczysz,ktorzy komornicy zaczną sie "bić" o te kase.Tak po kolei dowiesz sie gdzie masz dlugi.

Niedawno wrocilam do Polski z UK gdzie mieszkalam przez 12 lat i od razu scignal mnie komornik za sprawe sprzed 14 lat. Niezaplacony mandat za jazde na gape w autobusie.

O toczacym sie postepowaniu przeciwko mnie nigdy nic nie wiedzialam. Dowiedzialam sie kiedy komornik zajal mi wynagrodzenie i konto bankowe bez zadnego wczesniejszego powiadomienia. Nie wspominajac o tym, ze cala kwote zadluzenia komornik sciagnal mi podwojnie. Raz z konta bankowego i drugi raz z wynagrodzenia. Caly miesiac zajelo mi odzyskiwanie nadplaconego podwojnie zadluzenia. Kiedy zajrzalam do akt komorniczych mojej sprawy okazalo sie ze cala korespondencja byla kierowana na adres pod ktorym nie mieszkam od 20 lat.

No coz wyglada na to ze Polska jest w dalszym ciagu krajem barbarzynskim gdzie tylko patrzy sie zeby na kazdym kroku "udupic" czlowieka. Nic sie w tej kwstii nie zmienilo. Taka sytuacja jaka mnie spotkala nigdy nie wydarzylaby sie w Anglii. Polska = 100 lat za murzynami!!!! Nic dziwnego ze Polacy maja taka a nie inna mentalosc jak sa traktowani jak zwykle gowno a nie jak czlowiek.

Czy wiecie ze ustawa o Krajowym Rejestrze Dlugow nie wspomina o tym w jaki sposob mozna z tej listy zostac wykreslonym? Tzn oczywiscie jak splacisz dlug to wierzyciel ma Cie obowiazek wykreslic w ciagu 14 dni ale w innych przypadkach np dlug przedawniony tylko wierzyciel moze to zrobic. Wiec jezeli masz niesplacony dlug to w KRD mozesz sobie "wisiec" do konca zycia. I zapomnij wowczas o jakimkoliwek kredycie czy pozyczce w banku. Jak dla mnie to jest wbrew prawom czlowieka.

Na cale szczescie ja juz wiem jak sie teraz bronic przed komornikiem w Polsce i zamierzam z tej wiedzy w pelni skorzystac nie majac w tej kwestii zadnych skrupolow biorac pod uwage jak zostalam potraktowana po powrocie do kraju.

Good luck Poland. I wish you all the best for the future! :mad:

To jest po prostu czyste chamstwo. No ale niektórzy są tak łasi na pieniądze, że to jest straszna rzecz. Ja rozumiem gdyby to były wielomilionowe kwoty ale mandat za jazdę na gapę? Zakładam, że pewnie z 300 zł.
Dlatego moim zdaniem warto wiedzieć jak można sprawdzić swoje zadłużenie, bo później czekają nas takie niespodzianki. Sama korzystałam raz z usług Ultimo, firma windykacyjna, mogłam u nich sprawdzić swoje zadłużenie i nigdy nie robili żadnych problemów

To nie jest chamstwo a głupota dłużnika i takie samo idiotyczne podejście do życia.

Dług za jazdę na gapę niczym się nie różni od innych zobowiązań, w których wydano tytuł wykonawczy a kwota nie ma w ogóle znaczenia dla postępowania a jedynie świadczy o lekkomyślności tego, który jej nie zapłacił w terminie lub nawet po, a w konsekwencji czego na jego żądanie dług robi się x razy większy.

Co do wielkiego żalu, że dawno tu nie mieszka/zmieniałem miejsce zamieszkania/wyjechałem/inne
Wystarczy, żeby każdy w swoim mniemaniu poszkodowany przez wszystkich bez swojej winy zawsze zgłaszał aktualne adresy zameldowania i zamieszkania - pomijając urzędy bo to rzecz oczywista, wszędzie i wszystkim którym wcześniej wskazywał jakikolwiek adres zawierając jakąkolwiek umowę.

To, że w razie wyjazdu należy ten fakt zgłosić w urzędach wskazując datę wyjazdu, adres za granicą i/lub/albo w razie potrzeby ustanowić pełnomocnika do doręczeń w PL, to oczywista oczywistość i każdy narzekający na pewno dopełnił tego obowiązku.

Ultimo to jedna z wielu firm, nie jedyna a możliwość sprawdzenia zobowiązania w jednej firmie o niczym nie świadczy, poza tym że przedmówca nie kontroluje swojego życia i musi sprawdzać gdzie i jakie ma długi.

Niespodzianki czekają tylko tych, którzy mimo że najczęściej bezrobotni olewają spoczywające na nich obowiązki i nie mowa nawet o spłacaniu swoich zobowiązań w terminie, ale o obowiązku zadbania o to, żeby wskazany adres zamieszkania był tym, którym faktycznie w danej chwili jest.

Krajowy rejestr dlugow lub komornik sadowy

Powrót