Get back

• Autor wątku Autor wątku OnaPiekna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OnaPiekna

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam mam dług w firmie get back wykupili go z Orange i ten dług jest już u komornika place go od zeszłego roku albo jeszcze wcześniej. Wydzwaniaja do mnie z tej firmy codziennie mimo iż ustaliliśmy ze nie mam więcej kasy żeby płacić więcej. Z komornikiem umowilam się ze będę wpłacać po 300 zł bo mam naprawdę straszną sytuacje. Ci z tej firmy dzwonią i strasza mnie innymi zajęciami u komornika a ja tego nie chce nie chce żeby przyjechali do mnie do domu i żeby dzieci to oglądały i wogole place im tyle ile mogę! Pomóżcie co zrobić żeby komornik mi do domu nie przyjechał tak jak straszy windykacja nie mogę spać spokojnie spłacam dług nie uchylam się ale nie mam więcej żeby im płacić nie mam nic żeby im oddać co robić?

Czyli jak dobrze zrozumiałam ma Pani już egzekucję komorniczą a wierzycielem jej jest Get Back tak ?

Jeśli tak to teraz niech się Pani trzyma tej umowy z komornikiem i tych rat, a firma Get Back proszę poczytać w innych wątkach na forum gdzie to ludzie wielokrotnie piszą o tym jak wyłudza i straszy dłużników. Koleżanka miała podobny problem, raty umówione z komornikiem a Get Back nadal wydzwaniało i straszyło, będąc przy tym bardzo chamscy, więc zwyczajnie przestała odbierać te telefony po czym też ww firma przestała ją prześladować, a obecnie nadal spłaca u komornika.

Co do tego Get Back to firma ta po prostu dostaje mniej pieniędzy jeżeli wpłaty dokonywane są do komornika jako, że komornik pobiera też koszta dodatkowe.
Może Pani spróbować z drugiej strony dogadać się z samym wierzycielem i to jemu bezpośrednio wpłacać pieniądze wówczas będą otrzymywać całe kwoty, pod warunkiem zawieszenia postępowania egzekucyjnego u komornika
.

Ostatnia edycja:
Czyli jak regularnie splacam komornikowi to nic nie zrobią?

Potrafią dzwonić po kilka razy dziennie nawet po ustaleniu z osobą prowadząca dzwonią za dzień lub dwa i znowu

Rozmawiałam z wieloma osobami radzilam się ale oni chyba zbyt na mnie wplyneli człowiek może się psychicznie wykonczyc

To prawda firma wyjątkowo uporczywa, można zrobić tez tak jak korf pisze, najpierw ostrzec o zawiadomieniu o nękaniu, a później kiedy sytuacja się nie zmieni złożyć takie zawiadomienie.

OnaPiekna napisał:
Z komornikiem umowilam się ze będę wpłacać po 300 zł

melania89 napisał:
eśli tak to teraz niech się Pani trzyma tej umowy z komornikiem

Komornik nie rozkłada długu na raty. Może co najwyżej przyjąć do wiadomości, że dłużnik będzie wpłacał sam pewne kwoty. Wierzyciel i tak dalej ma prawo egzekwować dług, jesli uzna wpłaty za zbyt niskie.

ja oczywiście bardzo chciałam się dogadać z Orange ale nie szło. Ja wiem ze to mój dług i nie uchylam się ale miałam i mam ciężka sytuacje dlatego wyszło tak nie inaczej. Czyli ze co spróbować dogadać się z Orange? Jeszcze raz?

OnaPiekna napisał:
Potrafią dzwonić po kilka razy dziennie nawet po ustaleniu z osobą prowadząca dzwonią za dzień lub dwa i znowu
Złoż zawiadomienie do prokuratury. Idż do lekarza specjalisty. Poproś o zaświadczenie o stanie zdrowia i dołącz do zawiadomienia. Nagraj rozmowy, spisz nr. tel. Etycznie ich działania są nie dopuszczalne. Jesteś dłużnikiem - fakt, ale spłacasz, jest egzekucja. Dłużnik tez podlega ochronie.....nie może FW łamać przepisów.

To prawda, że może egzekwować dług, ale w przypadku kiedy Pani pisze, że ta firma ją zwyczajnie nęka, wierzyciel nie może w taki sposób egzekwować długu.

Art. 191 kk

§ 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Jeżeli sprawca działa w sposób określony w § 1 w celu wymuszenia zwrotu wierzytelności, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

No właśnie i tego się właśnie boje o czym mówi Mejsi

korf napisał:
Złoż zawiadomienie do prokuratury. Idż do lekarza specjalisty. Poproś o zaświadczenie o stanie zdrowia i dołącz do zawiadomienia. Nagraj rozmowy, spisz nr. tel. Etycznie ich działania są nie dopuszczalne. Jesteś dłużnikiem - fakt, ale spłacasz, jest egzekucja. Dłużnik tez podlega ochronie.....nie może FW łamać przepisów.
korf napisał:
Nic. Ostrzeż, że złożysz zawiadomienie o nękaniu.
O czym kolega pisze? Wierzyciel stwierdził, że wpłaty dłużnika są zbyt niskie, więc zapowiada wzmożenie działań egzekucyjnych (egzekucję z ruchomości). gdzie tu działanie niezgodne z prawem? Przeciwnie, wierzyciel działa legalnie i racjonalnie.

Chciałam się dogadać z GB iść na te ugodę ale oni chcieli jakaś opłatę... I ratę 420zl miesięcznie na co mnie nie stać

OnaPiekna napisał:
o czym mówi Mejsi
@Mejsi napisała, że wierzyciel może dochodzić zaspokojenia zgodnymi z prawem środkami. Jeżeli nie zadawala ich dotychczasowe zaspokojenie, mogą wnioskować do komornika o egzekucję z innych składników majątku. Nękać im nie wolno. Wywierać presję tak. Jednak trudno nazwać kilkanaście tel dziennie presją, straszenie przyjściem windykatora terenowego, wszczynaniem nowych egzekucji gdy jest w toku egzekucja zgodna z tytułem, odwiedzać sąsiadów i inne grzeszki.
Egzekucja ma też być jak najmniej uciążliwa. Spokojnie. Proszę się nie bać. FW się rozzuchwaliły a szczgólnie ta firma i Profit.....

Jeden Grzeszczyk napisał:
Przeciwnie, wierzyciel działa legalnie i racjonalnie.
Bardzo proszę o zaprzestanie lobowania na rzecz FW. Powtarzam. Egzekucja ma też być jak najmniej uciążliwa dla dłużnika. Trwa egzekucja, mogą wnioskować do komornika o zajęcie innych składników, a nie nękać!

Chciałabym polepszyć swoją sytuację ale nie mam więcej nie mam nic a nie chce nachodzenia w domu :(

No Pani tutaj ma pewnie kocioł w głowie, bo każdy twierdzi inaczej, ja bynajmniej jestem taka zwykła przeciętna Kowalska i poszłabym z tym do prokuratury na piśmie złożyć zawiadomienie o nękaniu. Nic Pani nie straci, ww firma nadal będzie mogła egzekwować dług na różne sposoby, z różnych składników majątku, natomiast być może nie będą już tego robić w taki sposób, co dla Pani oznacza nie jako komfort psychiczny.

znajoma tez ma komornika ale z innej sprawy i dostała pismo iż postanowił umorzyć w cz 1 postępowanie z wszystkich sposobów egzekucyjnych prócz egzekucji z wpłat dobrowolnych i z us

Powrót