getBACK

• Autor wątku Autor wątku Mexaris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,
pozwolę dołączyć do wątku i zapytać się bo też trafiłem do Getback, a raczej moja mama.
Otóż sprawa bardzo dziwna, ale nie wiem jak ugryźć by nie stracić koszmarnie.
Więc było zadłużenie wobec RWE, prawie dwa lata temu, przez infolinię dowiedziałem się ile i w całości (według info przez telefon) spłaciłem zadłużenie.
Wówczas umowa była rozwiązana przez RWE. Później została podpisana nowa i wszystko było ok. Aż dostałem parę miesięcy temu telefon z Getback przez który powiedzieli że mam w RWE dług 500zł...z umowy która była rozwiązana.
Umowa była na mamę, w RWE jest upoważnienie, oni nie mieli więc za bardzo nic mi nie powiedzieli.
Matka tydzień temu była w Polsce i dostała list z Getback gdzie proszą opłatę 500zł do 10go, jak później wpłacimy to już można sobie dodać 300zł kosztów złożenia wniosku do sądu i takie tam.
Mama przestraszyła się, zadzwoniła, poinformowała że do10go nie zdąży bo dopiero list otworzyła (było 10 już-sąsiad odebrał) i wpłaci. Miła Pani z Getback powiedziała ok. Po wpłacie jednak już niemiła Pani poinformowała matkę, że sorry 12 to nie 10, proszę za tym 300zł plusem nadać. Więc teraz nie wiem za bardzo co zrobić by tą sytuację rozwiązać jak najprościej i na zawsze. Bo 500 już poszło, a kolejne już bym nie chciał by ktokolwiek płacił gdyż ewedentnie to zwykła jak się mówi "ściema". Proszę o radę i dziękuję z góry.

Jeśli poszło 500 zł to wystarczy. GetBack tak działa i ściemnia, oszukuje itd.
Poza tym nawet - przy wps 500 zł to koszty adwokackie+sądowe+pełnomocnictwo to 120+30+17=167 zł więc widzisz że to próba wyłudzenia

Ostatnia edycja:
Odzywam się ponownie, nie dostałam jeszcze żadnego pisma z sądu ani getback.
Loguje się na e-sądzie i w zakładce "moje nakazy" przy sygnaturze sprawy widnieje status "utrata mocy". Co to oznacza?
Wchodzę w zakładkę "moje sprawy" i tutaj mam stan sprawy "Przekazano do sądu właściwego". Czy moja sprawa została przekazana i mam czekać na kolejne pismo z sądu? Jak mam to rozumieć? Dziękuje za pomoc

domikk napisał:
Odzywam się ponownie, nie dostałam jeszcze żadnego pisma z sądu ani getback.
Loguje się na e-sądzie i w zakładce "moje nakazy" przy sygnaturze sprawy widnieje status "utrata mocy". Co to oznacza?
Wchodzę w zakładkę "moje sprawy" i tutaj mam stan sprawy "Przekazano do sądu właściwego". Czy moja sprawa została przekazana i mam czekać na kolejne pismo z sądu? Jak mam to rozumieć? Dziękuje za pomoc

1. w e-sądzie sprawę wygrałeś,
2. sprawa została przekazana do SR w twoim mieście
3. czekać na pismo z sądu jeżeli dojdzie do rozprawy,

Ad 3: możesz zadzwonić do swojego sądu rejonowego i sprawdzić jaki jest stan sprawy. Czasami powództwo zostaje wycofane, albo sąd odrzuca ze względu na braki formalne a człowiek niepotrzebnie się stresuje...

robinson21 napisał:
1. w e-sądzie sprawę wygrałeś,
W ogóle wiesz na jakiej zasadzie działa e-sąd i dlaczego się tam ani nie wygrywa, ani nie przegrywa?

cześć,
mam pytanie: mój tato miał zaległości wobec Orange (ok 250zł)z tytułu 3 ostatnich faktur, które przerodziło się w zajęcie konta bankowego przez komornika i spłatą całej kwoty (wraz kosztami komornika wyszło ok 800zł). Miało to miejsce jakieś 2-3 lata temu, dziś dostał telefon z getBACK z groźbą że jeśli kwota 90,16zł nie zostanie im spłacone do jutra sprawa trafi do sądu. Zdziwiło mnie to bo sprawa została kilka lat temu rozwiązana a całość spłacona z pisma od komornika, po kontakcie z getBack okazało się że z jakiejś faktury było nie spłacone 11 gr..... Za postępowanie odzyskania należności kwoty która nie wiadomo skąd się wzięła naliczyli sobie 600 krotną marże. Czy warto to spłacać?

nie, czekać na dalszy ruch getback, nie dzwonić do nich,

getback się chyba uczy, ojciec dostał polecony z ugodą od nich

bell_86 napisał:
getback się chyba uczy, ojciec dostał polecony z ugodą od nich
niech tata nie podpisuje tej ugody bo sobie stryczek na szyje założy,

Tata niech sobie poczyta :
[...]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
żadnej ugody nie będzie podpisywać bo ta sama sprawa jest już u komornika i teraz chcemy wzywać getback o umorzenie części bo się okazuje, że kredyt został spłacony w połowie

bell_86 napisał:
chcemy wzywać getback o umorzenie części bo się okazuje, że kredyt został spłacony w połowie

Szczęścia życzę , tylko Sąd może ich ruszyć , pisma od was , albo od prawników , nic im nie robią.

Powrót