amelia2013
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 6 086
Tzn. co, zapłaciłaś?Murbania napisał:Ot co.. Można się sądować, ja zrezygnowałam szkoda zachodu ale kończę z orange
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Tzn. co, zapłaciłaś?Murbania napisał:Ot co.. Można się sądować, ja zrezygnowałam szkoda zachodu ale kończę z orange
Murbania napisał:Można się sądować, ja zrezygnowałam szkoda zachodu ale kończę z orange
domikk napisał:Witam, opisze po krótce swoja sytuacje. Dostalam wczoraj list a raczej cos co wygląda jak ulotka od firmy GetBack. Na kopercie żadnej pieczątki jak również na zamieszczonym pseudo liście. Tytul tego pisma to "etap sadowy - propozycja porozumienia". Zadają ode mnie kwoty 1116.16zl, dodatkowo doliczyli juz 300zl wiec pani na infolini poinformowala mnie ze moje aktualne zadluzenie wynosi 1416,16zl. Twierdza ze dlug mam z tytulu nieoplaconych faktur w play. Mialam kiedys umowe play jednak bylo to ze trzy lata temu i nie dostalam pisma z play ze cos im musze oddać. Ręki sobie nie dam uciąć byc może zapomnialam zaplacic jakiejś faktury. Kontaktowałam sie z play otrzymalam informacje ze sprzedali moja wierzytelność i nie potrafią powiedzieć jakie bylo moje przeoczenie. Mpze ktos mi pomoc i wytlumaczyc czy ja mam cokolwiek placic tej firmie? I na jakieś podstawie, na podstawie jakiejś ulotki? Prosze o pomoc
nora47 napisał:poczekaj na nakaz zapłaty z sądu jak sprawę skierują do sądu, pilnuj listów poleconych a na pismo nie odpowiadaj to oni muszą udowodnić swoje roszczenie wobec twojej osoby.
domikk napisał:to mogą dużo wyższej kwoty zadać ode mnie?
nora47 napisał:być może wierzytelność uległa przedawnieniu, składając pozew oni muszą wykazać iż roszczenie im przysługuje.
A czy po tylu latach mogą ode mnie ściągnąć to zadluzenie? Kompletnie sie nie znam na tych sprawach i nie chcialabym miec komornika. Czy mam wyslac do nich pismo o przedawnieniu?
domikk napisał:nora47 napisał:być może wierzytelność uległa przedawnieniu, składając pozew oni muszą wykazać iż roszczenie im przysługuje.
A czy po tylu latach mogą ode mnie ściągnąć to zadluzenie? Kompletnie sie nie znam na tych sprawach i nie chcialabym miec komornika. Czy mam wyslac do nich pismo o przedawnieniu?
Masz tutaj info: Przedawnienie roszczeń z umowy z operatorem - Usługi - Umowy - Infor.pl
Mam nadzieję, że informacje aktualne.![]()
Żeby powiedzieć dokładnie, pewnie trzeba znać datę wymagalności. Pewnie Ci tu doradzi jakiś prawnik, który się zna.![]()
Poetria napisał:domikk napisał:Masz tutaj info: Przedawnienie roszczeń z umowy z operatorem - Usługi - Umowy - Infor.pl
Mam nadzieję, że informacje aktualne.![]()
Żeby powiedzieć dokładnie, pewnie trzeba znać datę wymagalności. Pewnie Ci tu doradzi jakiś prawnik, który się zna.![]()
Dziekuje za pomocczekam na dalsze ich kroki.
amelia2013 napisał:Piszesz że minęły ze 3 lata - więc roszczenie wygląda na przedawnione. Dodatkowo getBack nie zawsze jest w stanie wykazać zasadność takich roszczeń.
A pączkowanie długu - z 1100 zł nagle 1400 zł - to normalka w getBack. Doliczanie kosztów z księżyca, zawyżanie roszczenia - to wręcz próby wyłudzenia. Chleb powszedni tej firemki.
A co ty tak miękniesz? Najpierw piszesz że czekasz na ruch przeciwnika, teraz chcesz płacić...domikk napisał:Czy mogę cos w danej sytuacji zrobić? Czy czekać tylko na wezwanie do zaplaty z sadu i oplacic?
domikk napisał:Dzwonilam dziś do sadu i okazalo sie ze ta firemka dzis skierowala sprawę do sadu. Czy mogę cos w danej sytuacji zrobić? Czy czekać tylko na wezwanie do zaplaty z sadu i oplacic?
domikk napisał:Dzwonilam dziś do sadu i okazalo sie ze ta firemka dzis skierowala sprawę do sadu. Czy mogę cos w danej sytuacji zrobić? Czy czekać tylko na wezwanie do zaplaty z sadu i oplacic?
Poetria napisał:TGetBack wycofało pozew z sądu wg właściwości (miejsca zamieszkania), bo nie miało szans na wygraną.
digiton napisał:Niekoniecznie... bo poślą pozew jeszcze raz. Może się nie zorientujecie?
domikk napisał:Zalogowałam się do e-sądu i zobaczyłam taki dokument (załączam zdjęcie).
Czy mam rozumieć że teraz sprawę z getback prowadzi sąd? W jaki sposób mogę wnieść sprzeciw? Rzeczywiście doliczyłam się i miałam nie zapłacone faktury - chyba dwie. I powinny być opłacone w kwietniu 2013. Czy jest to przedawnienie?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Nie ma czegoś takiego.Poetria napisał:Nasz 'dług-widmo' był znacznie starszy.