goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam.
Mam takie pytanie, również zgodziłem się na te sławne maszynki było to bodajże w drugiej połowie marca tego roku będąc we Francji, po ok2,3tyg dostałem maszynkę z ostrzem,zapłaciłem z małym poślizgiem:) całkiem już zapomniałem o tych maszynkach a tu nagle pod koniec sierpnia dostaję 10sztuk ostrzy. w umowie Pani mówiła że będę dostawał co 2 albo 3 miesiace nowe ostrza, rozmowa oczywiście nagrywana. Normalnie bym zapłacił ale czy ich również nie obowiązują jakieś terminy?

Witam. Również padłam ofiarą tej firmy(przez własną naiwność i głupotę),próbowałam napisać maila z rezygnacją itd na ten adres: kontakt@westerfield.ch lecz wyskakuje błąd, co mam teraz robić ? Czy ma ktoś inny prawidłowy adres e-mail do nich ?
Chcę jak najszybciej zakończyć tę sprawę,dodam że dzisiaj do mnie dzwonili więc sprawa jest świeża.
Bardzo proszę o pomoc.

Dziękuję,już dzwoniłam do nich i kazałam nie przysyłać paczki nie wiem czy rzeczywiście tak zrobią... Musze czekać ale jeśli przyślą już zwykłym listem to przecież nie mają żadnego potwierdzenia że odebrałam,a poleconego nie odbiorę,więc nie będę płacić, nie wiem czy to dobre wyjście,jak myślicie ?

Ostatnio żona dostała List od tej firmy ale żadna maszynka nie przyszła, nie doszedł żaden list. Jedynie przyszło przypomnienie do zapłaty za kwotę 35zł.
dodam iż żona żadnego telefonu w ciągu ostatnich 3-ch miesięcy nie miała od tej firmy ani nie wypełniała żadnych ankiet. Co z tym fantem zrobić skoro nie było składanego żadnego zamówienia na jakąś maszynkę

Pozdrawiam.

Firma nie posiada maila, tak zostałem poinformowany przez biuro obsługi klienta.
Wszystkie paczki można odsyłać na adres:

Biuro Obsługi Klienta Westerfield
Plac Grzybowski 12/16 00-104 Warszawa

Wraz z odstąpieniem od umowy

jeśli wykona się to w ciągu 10 dni od otrzymania paczki za nic nie trzeba płacić

browulfir napisał:
Firma nie posiada maila, tak zostałem poinformowany przez biuro obsługi klienta.
Wszystkie paczki można odsyłać na adres:

Biuro Obsługi Klienta Westerfield
Plac Grzybowski 12/16 00-104 Warszawa

Wraz z odstąpieniem od umowy

jeśli wykona się to w ciągu 10 dni od otrzymania paczki za nic nie trzeba płacić

Czyżby kolejny na usługach firmy doradza posunięcia niekorzystne dla konsumenta?

Powiedzcie mi... Jeżeli oni wysyłają paczkę listem zwykłym, bez potwierdzenia doręczenia i odbioru, to jeżeli człowiek będzie siedział cicho, to jakim prawem mogą go windykować? Nie ma przecież możliwości sprawdzenia czy paczka doszła.
Przyszła do mnie ciocia, której syn dostał paczkę... Mówi, że nikt nie dzwonił, ale pewnie nie pamięta, albo był na cyku. Jeżeli nie mają potwierdzenia, że paczka doszła, jak mogą wymagać zapłaty za nią? Jest jakiś pkt w regulaminie na ten temat?

bob_mistrz napisał:
Powiedzcie mi... Jeżeli oni wysyłają paczkę listem zwykłym, bez potwierdzenia doręczenia i odbioru, to jeżeli człowiek będzie siedział cicho, to jakim prawem mogą go windykować? Nie ma przecież możliwości sprawdzenia czy paczka doszła.
Przyszła do mnie ciocia, której syn dostał paczkę... Mówi, że nikt nie dzwonił, ale pewnie nie pamięta, albo był na cyku. Jeżeli nie mają potwierdzenia, że paczka doszła, jak mogą wymagać zapłaty za nią? Jest jakiś pkt w regulaminie na ten temat?

A czytał Kolega ten temat?
Nic nie zrobią, niczego windykować nie będą.
Regulamin takich kwestii nie reguluje.

A czytał Kolega ten temat?
Nic nie zrobią, niczego windykować nie będą.
Regulamin takich kwestii nie reguluje.
No więc jeżeli nie będą mieli żadnego odzewu ze strony odbiorcy, że dostał, żadnej rezygnacji, żadnego telefonu itp, itd, to dadzą sobie w końcu spokój?
Więc może lepiej olać temat i mogą nas kolokwialnie rzecz ujmując cmoknąć?

Shocked napisał:
Czyżby kolejny na usługach firmy doradza posunięcia niekorzystne dla konsumenta?

nie, tez dałem się nabrać.

możesz mi powiedzieć która moja porada jest niekorzystna ?

Radzenie by podejmować jakiekolwiek działania w sprawie jest niepraktyczne.
Wystarczy fakt, że przesyłka do klienta jest nierejestrowana.
Po 30 dniach od rozmowy telefonicznej gdzie klient zamawia/daje sobie wcisnąć produkt umowa przestaje obowiązywać.

Witam! Mój przypadek wygląda trochę inaczej od opisanych.
Po pierwsze żaden z domowników nie przypomina sobie rozmowy z konsultantem, a już na pewno nikt nie zgodził się na przysłanie maszynek.
Po drugie adres nie jest do końca prawidłowy - podano inną nazwę miejscowości.
Zastanawiam się czy w takim razie jest sens w ogóle reagować jakoś na ich przesyłkę? Czy zaczekać na ponaglenie i poprosić o udowodnienie mi tego, że naprawdę coś było u nich zamówione...
Pozdrawiam
A jednak...
Po dokładniejszym przesłuchaniu ojciec przyznał się do zgody na przesyłkę maszynek :( w związku z tym chyba mamy problem.

Ostatnia edycja:
Drodzy forumowicze!!! Właśnie wróciłem z marketu TESCO. Iiiii co tam przypadkiem odkryłem(może to nie przypadek)??? DOKŁADNIE TAKIE SAME, WRĘCZ IDENTYCZNE MASZYNKI I OSTRZA, JAK TE Z GOOD SHAVE !!! NO I DUŻO DUŻO TAŃSZE !!! IDEALNA PODRÓBA??? JEŻELI KUPUJĄ HURTEM W TEJ ORYGINALNEJ FIRMIE, TO MAJĄ NIEZŁY ZYSK NA NASZEJ NAIWNOŚCI !!! CO NA TO PRAWO???

Nic.
Sprzedający ustala cenę i albo sprzeda albo nie.
To się nazywa wolny rynek z dodatkiem naciąganego marketingu.

Dostałam 2 miesiące temu avizo przesyłki, której potem nie odebrałam. Teraz dostałam monit z przypomnieniem do zapłaty za przesyłkę + 15 zł. Mam rozumieć, że wg prawa nie muszę płacić za tę przesyłkę, skoro nie było potwierdzenia odbioru? (art. 544, par.2 Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964r Kodeksu cywilnego
"§ 2. Jednakże kupujący obowiązany jest zapłacić cenę dopiero po nadejściu rzeczy na miejsce przeznaczenia i po umożliwieniu mu zbadania rzeczy.")

Jutro mam zamiar wysłać pisemne oświadczenie listem poleconym i zadzwonić do nich w tej sprawie.

Ostatnia edycja:
Czy może jednak powinnam opłacić, mimo że nie posiadam tych maszynek?

Mira00 napisał:
Dostałam 2 miesiące temu avizo przesyłki, której potem nie odebrałam.

Jeśli zamówiłaś, należało:

1. odebrać,
2. nie odbierać i odstąpić od umowy w terminie 10 dni,
2. odebrać, odstąpić od umowy w terminie 10 dni i odesłać w terminie 14 dni.

cedwah napisał:
...2. nie odbierać i odstąpić od umowy w terminie 10 dni...
Pytam z ciekawości. Można jako konsument od umowy odstąpić przed otrzymaniem przesyłki z towarem?
Pytam o odstąpienie na podstawie art.7.

Powrót