goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak jak przy każdym innym odstąpieniu. Napisz mail zapytaj, zadzwoń, przeczytaj regulamin.

Ja sprawe rozwiazalem tak:
- wyslalem maila o tresci jak byla podana przez cedwaha - dostalem maila zwrotnego z potwierdzeniem
- na nastepny dzien zadzwonilem do nich zeby potwierdzic ze odstepuje od umowy - pani potwierdzila ze jest to odnotowane z dniem 25 luty ale 1 paczka juz poszla
- w zeszlym tygodniu wyslalem do Warszawy list o tej samej tresci co w mailu
- a dzisiaj zadzwonilem jeszcze raz do nich zeby sie upewnic czy nic sie nie zmienilo - pani potwierdzila ze moja rezygnacja jest odnotowana z dniem 25 luty
- zeby nie bylo problemow nie odeslalaem paczki tylko zaplacilem dzisiaj na poczcie 19,90 zeby nie zgubila sie po drodze, poza tym zgodzilem sie na to przy zamowieniu, wiec stwierdzilem ze tak bedzie ok

Mam nadzieje ze to koniec i nic juz nie dostane, teraz tylko czekac :)
Aa no i nie przekroczylem oczywscie ich terminow, na rezygnacje mam czas do 25.03 a na zaplacenie do 22.03 wiec mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.

mateuszzor napisał:
Ja sprawe rozwiazalem tak:
- wyslalem maila o tresci jak byla podana przez cedwaha - dostalem maila zwrotnego z potwierdzeniem
- na nastepny dzien zadzwonilem do nich zeby potwierdzic ze odstepuje od umowy - pani potwierdzila ze jest to odnotowane z dniem 25 luty ale 1 paczka juz poszla
- w zeszlym tygodniu wyslalem do Warszawy list o tej samej tresci co w mailu
- a dzisiaj zadzwonilem jeszcze raz do nich zeby sie upewnic czy nic sie nie zmienilo - pani potwierdzila ze moja rezygnacja jest odnotowana z dniem 25 luty
- zeby nie bylo problemow nie odeslalaem paczki tylko zaplacilem dzisiaj na poczcie 19,90 zeby nie zgubila sie po drodze, poza tym zgodzilem sie na to przy zamowieniu, wiec stwierdzilem ze tak bedzie ok

Mam nadzieje ze to koniec i nic juz nie dostane, teraz tylko czekac
Aa no i nie przekroczylem oczywscie ich terminow, na rezygnacje mam czas do 25.03 a na zaplacenie do 22.03 wiec mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.

Ja zrobiłam dokładnie tak samo i podejrzewam, że nic nie otrzymam więcej. Też obawiałam się odesłać maszynkę więc wolałam zapłacić. Przynajmniej mam potwierdzenie zapłaty. Moim zdaniem wystarczy się zmieścić w terminach i nie unikać zapłacenia za pierwszą paczkę, na którą się zgodziliśmy . Jest to umowa zawarta na odległość i nie ma co wymyślać, że nie trzeba płacić bo coś tam. Oczekując uczciwości trzeba być także uczciwym. To moje zdanie.

Poza tym w regulaminie Westerfield, który przestudiowałam chyba ze sto razy nie ma żadnych pułapek. Przynajmniej ja takich nie zauważyłam. W części mówiącej o odstąpieniu od umowy wszystko jest czarno na białym wyjaśnione. Wystarczy chcieć zrozumieć.

Mirr napisał:
Tak jak przy każdym innym odstąpieniu. Napisz mail zapytaj, zadzwoń

Wprowadzasz w błąd! Żadne e-male ani telefony, tylko wyłacznie pismo listem poleconym ze ZPO.

Asyth napisał:
Witam!
Przeczytałem kilka wypowiedzi tutaj, mam taki sam problem.
W dniu 30 listopada dostałem telefon od gościa z propozycją super maszynek (bleblebleble), zgodziłem się (ehh, głupi byłem, ale człowiek w końcu uczy się na błędach). Jak tylko skończyłem rozmowę, to wlazłem na neta i poczytałem o tym trochę, po czym napisałem maila z rezygnacją. Kilka dni później zadzwoniłem do biura obsługi żeby telefonicznie zerwać umowę, zrezygnować z przesyłek itd, to babka powiedziała że nie ma problemu, że juz mnie wykasowała z systemu i że paczka nie będzie do mnie wysłana.
Ucieszyłem się. Jednak nie na długo. Jakoś 20 lutego dostałem list z wezwaniem do zapłaty 34,90 zł, a maszynek nie otrzymałem. Zignorowałem to. Dzisiaj dostałem kolejny list z wezwaniem do zapłaty, ale kwota wzrosła już do 69,80 zł, a maszynek ani żadnych nożyków w dalszym ciągu nie otrzymałem.
Nie mam teraz pieniędzy żeby im za to zapłacić, jestem w wielkim dołku finansowym i się martwię za co prąd i coś do chleba kupię.
I tu pojawia się moja prośba - byłby ktoś tak dobry i napisałby mi szczegółowo co dokładnie mam zrobić aby uwolnić się już na amen od nich? Możliwe, że odpowiedź tutaj już padła kilkakrotnie, jednak nie mam czasu przeglądać wszystkich postów.
W razie czego można się ze mną próbować kontaktować mailowo § 10 regulaminu forum.
Proszę o pomoc! Pozdrawiam:)

Ponawiam prośbę o pomoc. Przeczytałem cały wątek, nie znalazłem niczego co by pomogło akurat w moim przypadku. Termin 10 dni na odstąpienie od umowy minął już 3-4 miesiące temu, przesyłek żadnych nie otrzymałem, tylko 2 monity z wezwaniem do zapłaty. Proszę o napisanie mi wzoru wiadomości którą będę mógł wysłać listem na adres Warszawski. :rolleyes:
Pozdrawiam!

mi już na dniach mija miesiąc jak dostałam monit od nich. Pisalam do nich na maila dostalam odpowiedź że moja faktura została anulowana. Podali nr faktury a ja im go nie pisalam więc chyba faktycznie anulowali. Ciekawe....

Tak jak już wielokrotnie pisał cedwah samo napisanie maila nie wystarczy. Rezygnacja (odstąpienie od umowy) koniecznie musi być wysłana do Biura Obsługi Klienta firmy Westerfield w Warszawie. Poleconym ze ZPO. To jest jedyny prawidłowy sposób na zakończenie współpracy w tą firmą.

paula_1308 napisał:
Tak jak już wielokrotnie pisał cedwah samo napisanie maila nie wystarczy. Rezygnacja (odstąpienie od umowy) koniecznie musi być wysłana do Biura Obsługi Klienta firmy Westerfield w Warszawie. Poleconym ze ZPO. To jest jedyny prawidłowy sposób na zakończenie współpracy w tą firmą.

Dzisiaj zadwoniłam do nich. Zrezygnowałam. Poinformowałam PAnią, że mailem wysyłam jej skan pisma, które wyślę im listep poleconym z potwierdzeniem odbioru i tak też zamierzam zrobić.

Nie zapłaciłam jednak jeszcze faktury. Zastanwiam sie czy ten numer konta jest holenderski?? Jeśli tak to jak jest z opłatami jeśli chciałabym go zrobić z konta przez internet. Wie ktos może jak to jest??

Witam.
Dzwonili do mnie w 1. połowie stycznia. Dzisiaj dostałem 2 faktury:

- upomnienie, że moja faktura nie została opłacona tj. 15.00zł+19.90zł

termin zaległej płatności 25.02.2013
termin wystawienia wydruku monitu 15.03.2013
termin płatności monitu 02.04.2013

- za komplet 10 ostrzy tj. 34.90+19.90
termin płatności 01.04.2013
data wystawienia faktury 01.03.2013
ostatni dzień aby anulaować 17.04.2013

Dostałem wyłącznie kopertę z reklamówką i opakowanie z ostrzami, do której była doklejona kolejna koperta. Nie dostałem natomiast żadnej maszynki ^^
Z tego co mi pan konsultant mówił, to wyślą mi maszynkę i będę mógł odstąpić od umowy 14 dni od jej odbioru; za to dostaję upomnienie za przeproszeniem z xxxx.

Ojciec mi radził, bym napisał do nich poleconym o unieważnienie umowy na ich adres do Warszawy.
Co wy o tym sądzicie?

Za każdą pomoc będę wdzięczny.

Proszę powstrzymywać się od używania wulgaryzmów!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam. Tak samo jak poprzednicy mam pytanie. Otoz pewnego poranka zadzwonil do mnie konsultant z owej firmy oznajmic ze wygralem jakas super maszynke warta ok 100zl normalnie na rynku, i ze dostane ja zupelnie za darmo tylko bedzie trzeba zaplacic niecale 20zl za przesylke. Wiec mowie okej skoro taka fajna maszynka moze byc. Po jakims czasie przyszla owa maszynka ktora okazala sie totalnym moderacja... wedlug mnie nie warta nawet 5zl. Niestety paczke otworzylem ale za przesylke nie zaplacilem. Teraz po ok 2 miesiacach przyszla kolejna przesylka z zyletkami i 55zl do zaplcenia za nie, oraz przyszlo upomnienie do zaplaty ostatniej przesylki +15zl kary za zwloke. Wiec moje pytanie brzmi czy ta firma dziala prawnie i moze zeczywiscie naslac na mnie komornika skoro tak naprawde zadnej umowy nie podpisywalem tylko zgodzilem sie telefonicznie. Mialem kiedys podobna sytuacje z firma pobieraczek.pl ktora za to ze sie zarejestrowalem w ich portalu przyslala pozniej upomnienie do jakiejs zaplaty za korzystanie z serwisu gdzie tak naprawde bylem tylko raz wtedy kiedy sie zarejestrowalem. Okazalo sie ze firma nie dzialala legalnie a wymuszala zaplate pod grozbami windykacji, nawet kilka razy przyslali mi upomnienie listowne ktore olalem totalnie i nic nie zaplacilem bo nic mi nie mogli zrobic. Wiec mysle ze z Ta firma jest podobnie bo tu tez zadnej umowy nie podpisywalem, tak samo nie moga mi udowodnic ze jakakolwiek przesylke dostalem poniewaz przyszla ona normalnie poczta do skrzynki a nie trzeba bylo nic podpisywac przy odbiorze... Co o tym myslicie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ewentualna wysyłka ostrz nastąpi po dacie która na fakturze jest pod tematem "Ostatni dzień, aby anulować" , więc teoretycznie wtedy wysyłają kolejne paczki

Nie mam maszynki, więc faktury również. Przysłali mi upomnienie i ostrza jednego dnia. Jak mogę się z tego wykręcić?

A upomnienie na jakiej podstawie? mają jakiś dokument, z którego wynika, że otrzymałaś maszynkę i fakturę?

Jaki mogą mieć dowód skoro zostawiają swoje towary w skrzynce na listy. Nie mają żadnego potwierdzenia.

Czy to pismo wystarczy w zupełności?

Talking People Poland Sp. z o. o.
Plac Grzybowski 12/16
00-104 Warszawa

Oświadczenie
o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość

Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U nr 22, poz. 271 z późn. zm.) odstępuję od umowy zawartej w styczniu br. telefonicznie pod numerem telefonu XXXXXXX. Jednocześnie informuję, że rezygnuję ze wszystkich produktów Państwa firmy. Proszę również o usunięcie moich danych osobowych z systemu informatycznego Państwa firmy.
Oświadczam również, że od stycznia br. do chwili obecnej nie otrzymałem zamówionego towaru tj. Maszynki Good Shave Woman. W dniu 22.03.2013 r. otrzymałem pocztą (do skrzynki) przesyłkę w postaci ostrzy wraz z rachunkiem, ponadto przysłano mi również monit dot. nieuregulowanej opłaty pocztowej za zamówioną maszynkę, której do dnia dzisiejszego nie otrzymałem.
W związku z powyższym uważam, że Wasza firma nie wywiązała się z zawartej w styczniu umowy, więc odsyłam ostrza wraz z kserokopią otrzymanych w dniu wczorajszym rachunków. Oświadczam ponadto, że nie zamierzam regulować żadnych należności za usługi, z których Wasza firma nie wywiązała się. Proszę o nie przysyłanie mi żadnych przesyłek.

Proszę o pisemne potwierdzenie przyjęcia rezygnacji.

podpis Konsumenta

Wykonano w 2 egz.
Egz. Nr 1 – adresat
Egz. Nr 2 – a/a

Art. 7. 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1.
2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.
Art. 10. 1. Termin dziesięciodniowy, w którym konsument może odstąpić od umowy, liczy się od dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej zawarcia.

Źródło: Miejski Rzecznik Konsumentów

przepraszam za spam

Ostatnia edycja:
cedwah napisał:

ale przyslali mi maszynke i ostrza do skrzynki na listy wiec nei maja zadnego potwierdzenia ze cokolwiek dostalem tak naprawde, wiec skoro tak to chyba nie moga od tak za to komornika na mnie naslac. a nie bede im placil tyle kasy za takie badziewie...

cedwah napisał:
Napisał/a Mirr
Tak jak przy każdym innym odstąpieniu. Napisz mail zapytaj, zadzwoń, przeczytaj regulamin.
Wprowadzasz w błąd! Żadne e-male ani telefony, tylko wyłacznie pismo listem poleconym ze ZPO.
Pani pytała o adres do wysyłki, więc rada by tak się upewniła nie wprowadza w błąd, patrz post #321, gdzie miała to wyjaśnione.

justynag4 napisał:
Dzisiaj zadwoniłam do nich. Zrezygnowałam. Poinformowałam PAnią, że mailem wysyłam jej skan pisma, które wyślę im listep poleconym z potwierdzeniem odbioru i tak też zamierzam zrobić.

Wysyłasz pismo na adres Warszawski?

justynag4 napisał:
Nie zapłaciłam jednak jeszcze faktury. Zastanwiam sie czy ten numer konta jest holenderski?? Jeśli tak to jak jest z opłatami jeśli chciałabym go zrobić z konta przez internet. Wie ktos może jak to jest??

Konsultantka, z którą rozmawiałam powiedziała, że należy zaznaczyć przelew krajowy czyli jest to konto polskie. Z tego względu, żeby uniknąć kłopotów z zamianą waluty. Ja już płaciłam i jest wszystko wporządku :).

pomoże mi ktoś i powie na jaki numer konta mam im zapłacić te 19,90?
bo ja w ich przesyłce nic nie dostałam i nie wiem co robić?

nie było maszynki to nie masz za co płacić .

Powrót