goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
maszynkę dostałam, ale nie dostałam żadnej faktury

Jeśli maszynki nie dotarły do adresata (konsumenta), a firma żąda zapłaty, to niech udowodni, że nastąpiło skuteczne wydanie. W takiej sytuacji można żądać wydania, ale można też odstąpić od umowy. Żeby odstąpienie było skuteczne należy wysłać na adres przedsiębiorcy pisemne oświadczenie o odstąpieniu - listem poleconym ze ZPO.

dziś do nich dzwoniłam, pani stwierdziła że mnie wypisała, ale druga paczka już jest w drodze, a podobno miałam 14dni na wypisanie się gdzie jeszcze od otrzymania tyle nie minęło.
No ale druga paczka już wysłana, czyli tą paczkę muszę odebrać i wysłać im ponownie czy mogę ją po prostu oddać dla listonosza i niech poczta im odsyła?

Proponuję poprosić o pomoc kogoś, kto spełnia dwa warunki:
1. umie czytać,
2. rozumie co czyta.

dopiero przeglądam po kolei od początku temat i wcześniej nie natrafiłam na żadną informacje o tym, tylko o pierwszej paczce, stąd moje pytanie

Dostałem dzisiaj nieszczęsną maszynkę. Otworzyłem list i karton w którym znajdowała się maszynka. Opakowania od maszynki nie ruszałem. Chciałbym się dowiedzieć co mam teraz po kolei robić żeby z tego wszystkiego zrezygnować, jeśli nie mogę się do nich dodzwonić. Mam pisać pismo, maila czy dalej próbować dzwonić?

Witam
Moja sytuacja wygląda tak
Dzwonila do mnie Pani pytala o maszynke zgodzilam sie. Pytala o dane imie i nazwisko i moj adres znala chciala rowniez pesel nie podalam jej. Myslalam ze przez to umowa ta nie dojdzie do skutku lecz okazalo sie cos innego. NIe bylo mnie w domu a moja mama niestety nie informowala mnie bierzaco o moich listach.
Pierwszy list jaki dostalam to bylo przypomnienie i naliczenie 15 zl za nie zaplacenie + oplata 19.90
Drugi list to paczka z ostrzami!
(taka byla kolejnosc w datach)
Pierwszy list jaki zobaczylam to te ostrza!
odrazu zadzwonilam do Pani i powiedzialam ze chce zrezygnowac , powiedziala ze musze zaplacic za te ostrza i ze wykasowala mnie z bazy danych. Wyslalam rowniez maila i dostalam potwierdzenie rezygnacji. Odrazu polecialam na poczte i zrobilam przelew.Wszysko fajnie ale nie zauwazylam tego listu z kara.
Odczytalam go niedawno i odrazu chcialam zadzwonic do firmy lecz niestety wlacza sie komunikat ze wybrany nr jest niedostepny.
Czy ktos moglby mi pomoc?
Czy mam zaplacic jeszcze ta kare?? Czy ktos dzwonil do nich dzisiaj?

A co ja powienem po kolei zrobic. Jesli wyslac pismo to z jaka trescia?

Chce napisać pismo tak jak jest to radzone na forum tylko nie wiem na jaki adres wysłać. Na liście który dzisiaj otrzymałem w raz z maszynką jest adres: Plac Grzybowski 12/16, 00-104 Warszawa, a na stronie Maszynki do golenia Good Shave jest adres: Ul. Elektoralna 12A, 00-139 Warszawa. A tutaj na forum był podany adres: ul. Sengera Cichego 1, 02-790 Warszawa. Wpisałem tez numer konta który jest na tym liście i nie jest to bank PKO, tak tutaj pisano wcześniej, tylko Bank BPH SA. Czy może na ten holenderski adres to wysłać?

paula_1308 napisał:
Tak jak już wielokrotnie pisał cedwah samo napisanie maila nie wystarczy. Rezygnacja (odstąpienie od umowy) koniecznie musi być wysłana do Biura Obsługi Klienta firmy Westerfield w Warszawie. Poleconym ze ZPO. To jest jedyny prawidłowy sposób na zakończenie współpracy w tą firmą.

no ja na monit tylko maila wysłałam i potem tylko zadzwoniłam by potwierdzić. Do Biura Obslugi pisałam po pierwszej fakturze.

Minął miesiąc od monitu ciekawe co dalej...

Na jaki adres wysylaliscie to pismo i jak ono wygladalo? co to znaczy "polecony ze ZPO"?

Zwierzol napisał:
Na jaki adres wysylaliscie to pismo i jak ono wygladalo? co to znaczy "polecony ze ZPO"?

Najlepiej wysłać na ul. Elektoralną. Podobno na ul. Sengera Cichego 1 nic nie ma i listy wracają. Polecony ze ZPO znaczy "ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru" czyli jak list dotrze do nich to będą musieli podpisać "zwrotkę", która wróci do Ciebie. I to właśnie będzie Twój dowód na to, że odstąpienie od umowy otrzymali i przyjęli do wiadomości. Pilnuj jej jak oka w głowie :D Od daty dostarczenia im Twojego pisma nie musisz odbierać żadnych przesyłek wysłanych po dacie ze "zwrotki" ani się nimi przejmować.

A odesłać im tą maszynkę co dostałem? Albo zapłacić to 19.90? Czy nic już nie robić po wysłaniu tego pisma?

Zwierzol napisał:
A odesłać im tą maszynkę co dostałem? Albo zapłacić to 19.90? Czy nic już nie robić po wysłaniu tego pisma?

Ja wolałam zapłacić, bo z tym odsyłaniem to różnie może być. Zanim dotrze do nich to może gdzieś zaginąć albo może się okazać, że wcale nie dotrze. Wyraziliśmy zgodę na przesłanie nam tej maszynki więc trzeba zabulić. Poza tym przelew dojdzie szybciej a koszty w sumie podobne :)

A te wynurzenia o bezradności w jakim celu publikujesz?

paula_1308;pisze : "Ja wolałam zapłacić, bo z tym odsyłaniem to różnie może być. Zanim dotrze do nich to może gdzieś zaginąć albo może się okazać, że wcale nie dotrze. Wyraziliśmy zgodę na przesłanie nam tej maszynki więc trzeba zabulić. Poza tym przelew dojdzie szybciej a koszty w sumie podobne "

Zastanawiam się czy paula_1308 - nie jest w jakiś sposób związana z firmą
"od nieszczęsnych maszynek" bo pewne jest , że namawia ludzi do płacenia być może tym sposobem nabija sobie kasę ; czy też jest przysłowiową blondynką i dlatego się tak mało logicznie zachowuje :)
robercik.17

Powrót