goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
@wiktorrria - czy ty czytasz zasady forum? Czy czytasz co się do ciebie pisze? Możesz w końcu zauważyć i zacząć korzystać z magicznego
edit.gif
:o

rozmowa telefoniczna kosztuje tyle co stawka twego operatora, ale rozmowa telefoniczna nie służy do złożenia poprawnego ODSTĄPIENIA OD UMOWY czyli rezygnacji. Dzwoniąc i informując , że nie chcesz dostawać przesyłek nie stanowi w żaden sposób potwierdzenia dla ciebie tego faktu. Chcesz zrezygnować wyślij pismo. Jak chcesz płacić za coś co ci nie posłuży lub zaszkodzi - to twoja indywidualna sprawa. :wink:

robercik.17 napisał:
...rozmowa telefoniczna nie służy do złożenia poprawnego ODSTĄPIENIA OD UMOWY czyli rezygnacji...
Nie prawda. Telefonicznie również można odstąpić od umowy.
Problemem jest kwestia potwierdzenia tego faktu później.

W opisywanych przypadkach nie trzeba od umowy odstępować, bo po stronie przedsiębiorcy brak dowodów na wywiązanie się z umowy, więc po 30 dniach od rzekomego zamówienia umowa przestaje wiązać strony.

Shocked napisał:
Nie prawda. Telefonicznie również można odstąpić od umowy.
Problemem jest kwestia potwierdzenia tego faktu później.

W opisywanych przypadkach nie trzeba od umowy odstępować, bo po stronie przedsiębiorcy brak dowodów na wywiązanie się z umowy, więc po 30 dniach od rzekomego zamówienia umowa przestaje wiązać strony.

do wiadomości forumowiczów i ludzi którzy padli ofiarom tzw: "maszynek"

USTAWA z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U nr 22, poz. 271 z późn. zm.
CYTUJĘ : Art. 7.
1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
czyli odstąpienie tylko i wyłącznie na piśmie . LUDZIE CZYTAJCIE PRZEPISY
a ty SHOCKED nie wprowadzaj w błąd :mad:

Ostatnia edycja:
dziękuję za informacje,wysłałam pismo a co do tej firmy to oświadczę wszem i wobec wszystkim moim znajomym i na facebooku( a wiadomo facebook wielka baza danych więc wszystko szybko się rozejdzie )jak ta firma wrabia i zapewniam że więcej nie zarobicie na biednych ludziach.

robercik.17 napisał:
... 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość...

Cały temat tyczy osób, które umowy nie zawierały a towar otrzymują.
Firma próbuje wyciągać kwoty od osób, które nie zawarły z nią umowy.
Zwyczajnie wysyłają towar i liczą na nieznajomość prawa i drobne przelewy dla świętego spokoju.
Wobec powyższego wymóg odstąpienia na piśmie nijak się ma do sprawy.

Powtórzę kolejny raz: skoro po stronie firmy nie ma dowodu na wywiązanie się z rzekomo zawartej umowy, to nic nie trzeba robić.

Witam.Proszę tylko o małą pomoc w zwiazku z firma Westerfield.Zadzwonili, słyszą słowo darmowa szybko się zgodziłam bo nie mialam czasu. ale w ten sam dzień poszperałam w necie i poczytałam co nie co. p czym napisalam meila z rezygnacją dzwoniłam zaznaczyli rezygnacje. potwierdzenie meila przyszło miesiąc po. maszynki przyszły tydzien po telefonie od miłej pani. gdzie zadzwonilam jeszcze raz i po raz drugi zrezygnowałam. w dodatku przyszła meska a nie damska. nie zaplaciłam . przyszła druga faktura i również nie zapłaciłam i wkoncu sms od firmy Alektum ze mam zapłacić 45 zl. poradzi mi ktos co zrobic? płacic? pani z firmy windykacjinej twierdzi ze dalej bedzie prowaadzona sprawa wobec mnie.

Ta firma jest niemożliwa! Zgodzilam się na maszynke, poczytalam to i owo, zrezygnowalam meilem i listem z potwierdzeniem odbioru, na meile dostałam odpowiedź, maszynka i tak przyszła, później przypomnienie o zapłacie. Napisałam znowu meila, dostałam odp że faktury zostaja anulowane, a tu nagle list z windykacja! Zadzwoniłam do biura obsługi kliemta, a jakis arogancki typ zaczął na mnie wrzeszec, że on nie rozumie o czym ja mówię, to się wkurzylam i zaczęłam mu takim samym tonem tłumaczyć, to powiedział mi, że moje zamowienie zostanie poddane weryfikacji i że jeśli jest, tak jak mówię, to mam zignorować windykacje. Ja na to, że ok, ja zignoruje a oni nadal będą stwarzać problemy i na koniec będą mnie po sądach ciagac. Powiedział, że nic takiego nie bedzie mialo miejsca jeśli jest jak mówię. Ale tym lajzom przecież nie można wierzyć! Czy ktos miał taka sytuację i może pomoc? Co robic?

GabrielaKa napisał:
Czy ktos miał taka sytuację i może pomoc? Co robic?
Tak. Większość osób na ostatnich sześćdziesięciu stronach tego wątku :o
Myślę, że odpowiedź już padła...

Cały wątek jest o tym co robić i nie znalazłaś odpowiedzi? :what:

nomnes napisał:
Cały wątek jest o tym co robić i nie znalazłaś odpowiedzi? :what:

Tak, nie znalazłam żadnej konkretnej odpowiedzi, co należy zrobić, kiedy włączyli w to firmę windykacyjna.

W takim razie slabo szukam i w dodatku nie rozumiem gdzie tu odpowiedź.

dziś dzwonilam do rzecznika praw konsumentow. towar był nie zamowiony mam ignorować listy i sms od firmy windykacyjnej. jeżeli będą groźby od tej firmy mam zgłosić to na policję.także nic nie płacę mogą mnie pocałować w .... więcej takiej głupoty nie popełnię.

jasanka napisał:
dziś dzwonilam do rzecznika praw konsumentow. towar był nie zamowiony mam ignorować listy i sms od firmy windykacyjnej. jeżeli będą groźby od tej firmy mam zgłosić to na policję.także nic nie płacę mogą mnie pocałować w .... więcej takiej głupoty nie popełnię.

W takim razie, jeśli dostanę kolejnego smsa czy list również zadzwonie do rzecznika dla pewności. Dziękuję za podpowiedz :)

Witam . Piszę , ponieważ dałam się wciągnąć w historię z bielizną ,ale te same zasady. Chciałabym się dowiedzieć ,czy rzeczywiście istnieje szansa na skuteczne zerwanie tej umowy? czy po napisaniu tych rezygnacji rzeczywiście dali spokój?

Próbowałam drogą elektroniczną , ten adres który podali w liście jest błędny , a na podane adresy na forum wiadomości nie mogą być przekazane , został mi telefon i adres na kopercie , lub ten co podali w regulaminie , oba na Holandię . Adres do biura obsługi klienta to rzekomo teatr żydowski .

Powrót