goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przypominam, że po rozmowie telefonicznej, sprzedawca ma obowiązek najpierw wysłać propozycję umowy (@, SMS, pismo, etc).
Umowa zostaje zawarta tylko wtedy, gdy potwierdzicie chęć jej zawarcia (@, SMS, pismo, etc. - nie przez telefon!)
Każdy towar wysłany przed otrzymaniem potwierdzenia jest prezentem

Zgodnie z obietnicą wracam do relacji z mojego nietypowego przebiegu sprawy- otóż po otrzymaniu "do ręki" maszynki w dniu 5.05 i podpisaniu przy tym umowy (słońce strasznie grzało, ot oc) wysłałem 15.05 (strasznie późno) wypowiedzenie umowy, zarówno swoją wersję jak i ichni formularz. List polecony priorytetowy ZPO za 7,90, tak by mieć pewność. Niby liczy się data wysyłki a nie dostarczenia ale wolałem by dotarło przed 19.05 (termin 14 dni). Dotarło dzień wcześniej. Przed chwilą dzwoniłem do BOKu i dostałem potwierdzenie (co prawda tylko ustne, aczkolwiek nagrane) że rezygnacja została przyjęta, umowa rozwiązana, nic nie muszę odsyłać, a wkłady nie zostały wysłane bo nie minęło 14 dni.

witam. jestem w podobnej sytuacji z firmą Westefield. zadzwoniła do mnie pani proponując za darmo maszynki. zapomniałam o całej sprawie do dnia dzisiejszego, kiedy to natrafiłam na to forum. telefon od pani był dnia 13.05.2015 r. czy zatem jest już za późno na formułkę:

Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271 ze zm.) odstępuję od umowy zawartej dnia ,,,,,,,,, o godzinie ,,,,, telefonicznie która została zawarta z numeru telefonu
22-43-09-500 na numer xxx-xxx-xxx w xxxxxxx pomiędzy xxxxxxx xxxxxxx a firmą Westfield International AG. Jednocześnie informuję, że rezygnuję ze wszystkich produktów Państwa firmy a ponadto rezygnuje z wysyłek regulaminów na mój adres. Proszę również o usunięcie moich danych osobowych z systemu informatycznego Państwa firmy. Podkreślam, że każda przesyłka będzie stanowiła towar niezamówiony, za którego magazynowanie obciążona zostanie Państwa firma. Informuję jednocześnie, że każda próba dochodzenia jakichkolwiek należności w związku z wypowiedzianą umową traktowana będzie jako próba wyłudzenia i zgłoszona organom ścigania.
Proszę o pisemne potwierdzenie przyjęcia rezygnacji.

do tej pory żadne maszynki jeszcze nie przyszły. co robić żeby zrezygnować ?

po rozmowie telefonicznej przyszedł mi sms i zadzwoniła pani czy się z umową, czy to sie liczy?

już doczytałam, że przez telefon się nie liczy :D

Jeśli coś przyślą, będziesz miała prezent :)

Ostatnia edycja:
czyli, tak dla pewności, za nic nie płacić? nie odsyłać paczki? i żadnego pisma że rezygnuje z ich usług?

Zgadza się. To będzie tzw. świadczenie niezamówione.

Art. 5. 1. u.p.k. Spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta, o którym mowa w art. 9 pkt 6 ustawy z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (Dz. U. Nr 171, poz. 1206 oraz z 2014 r. poz. 827), następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań.

Jeżeli chodzi o realizację zamówienia maszynek. Ja z biura obsługi klienta, jak i wcześniej gdy zgodziłem się na przysłanie maszynek otrzymałem taką informację. Brak kontaktu z mojej strony, czy chce korzystać z ich oferty, wiąże się z tym, że jeżeli w ciągu 14 dni od otrzymania paczki nie zadzwonię na BOK i nie zrezygnuje z subskrypcji to będę co 3 miesiące otrzymywał wkłady, za które będzie pobierana opłata.

Data wystawienia faktury to inaczej data zawarcia umowy? Bo chciałbym także od tego odstąpić wzorując się wzorem na 1 stronie.

dzwonię pod numer podany na stronie internetowej, numer nie istnieje:(

Aktualnym numerem do BOK jest 22 430 99 99. W godzinach 9 - 17. Najlepiej wypytać ich o wszystkie szczegóły.

Dzień dobry
Witam wszystkich forumowiczów. Opiszę mój przypadek gdyż nie wiem czy dobrze postąpiłem a ciągła myśl że tak naiwnie dałem się nabrać powoduje u mnie ciągłe poddenrwowanie a więc tak:
1. 23.04.2015 telefon z firmy Wasterfield o darmowej maszynce i informacja że zadzwonią na drugi dzień aby potwierdzić moje zainteresowanie.
2. 24.04.2015 telefon z firmy Westerfield i oczywiscie zgodziłem się aby otrzymać bezpłatnie maszynkę, podałem swoje dane i datę urodzenia.
3. Coś mnie tknęło i wpisałem w googla firmę Wastrefield i tak wpadłem na to forum. Po przeczytaniu o problemach z jakimi się borykacie drodzy forumowicze podjąłem takie kroki na godzinę po wyrażeniu telefonicznej zgody:
- Wyslałem maila z wypowiedzeniem umowy zgodnie z przedstawioną tutaj regułką ale poczta elektroniczna odesłała mi go gdyż nie ma takiego adresu mailowego
- zadzwoniłem pod numer +48 22 4309999 wew. 6 z informacją że wypowiadam umowę którą przed chwilą zawarłem telefonicznie ale Pani poprosiła mnie o nr klienta którego przecież nie znam tylko się przedstawiłem, Pani poinformowała mnie że przyjdzie do mnie list z umową i wtedy mogę ją wypowiedzieć
- wówczas wysłałem wypowiedzenie umowy (regułka z Waszego forum) poleconym za potwierdzeniem odbioru na adres BOK Plac Grzybowski 12/16 i posiadam potwierdzenie odbioru z dnia 28.04.2015
Myślałem że to koniec mojej przygody z firmą Wasterfield aż tu nagle przyszło do mnie awizo 26.05.2015.
29.05.2015 poszedłem na pocztę i gdy zobaczyłem że przesyłka jest z firmy Wasterfield odmówiłem odbioru. (pani na poczcie powiedziała że zostanie odesłana do adresata)
Dzisiaj ponownie zadzwoniłem pod nr. +48 22 4309999 i znowu temat numeru klienta i chęć wypowiedzenia umowy.
Moje pytanie jest czy skutecznie wypowiedziałem umowę i czy faktycznie do tego potrzebny jest nr klienta.
Pozdrawiam

Czy potwierdzenie przyslania paczki i podanie swoich danych przez telefon nie jest umową zawartą na trwałym nośniku skoro rozmowa jest nagrywana i zapewne jest przechowywana przez Westerfield?

Witam,
A co zrobic w sytuacji gdy:
dostalo sie maszynke i nawet zaplacilo sie za ich przesylke slynne 19.90 (10.2014) a teraz przyszlo wezwanie do zaplaty od firmy windykacyjnej na 107.41 zl. Powiedzmy, ze zostanie to zaplacone, czy to oznacza koniec sprawy. Niestety moj wujek najprawdopodniej zeszlej jesieni zawarl umowe ustna przez telefon. Dostal towar i nawet za niego zaplacil ale nie ma zadnych innych papierow - regulaminu czy umowy w formie pisemnej. Nie wiem czy to jest umowa na czas okreslony czy nieokreslony. Moze zaplacic oraz wyslac wypowiedzenie umowy.
Z gory dziekuje za pomoc.

Powrót