goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzień dobry,

mam taki sam przypadek jak w #1020, na wezwanie do zapłaty od windykatora ojciec odpowiedział (korzystając w jakiegoś załączonego formularza), że odesłał tą drugą przesyłkę (za którą teraz ścigają...) bo tego nie zamawiał. Więc jakiś 'dowód' mają, że coś przyszło...

Zapłacenie windykatorowi załatwi sprawę? Pierwszy telefon nt maszynek był jakoś w listopadzie 2014...

Pozdrawiam

Dzien dobry,
Powtórzę swoje pytanie :Czy potwierdzenie chęci otrzymania paczki i podanie swoich danych przez telefon nie jest umową zawartą na trwałym nośniku skoro rozmowa jest nagrywana i zapewne jest przechowywana przez Westerfield?
Pozdrawiam

Witam:)mój teść też ma problem z tą firmą a mianowicie najpierw był telefon czy chce dostać darmowa maszynkę do golenia, gdy przyszła przesyłka w środku do zapłaty 19,90 nie zapłacił potem było 37,90 tą kwotę zapłacił,potem następna maszynka po mcu z racji tego że nie była otwarta zrobiliśmy zwrot a potem przyszło do zapłaty z firmy alektum windykacja należności 96,41 zapłacił a po mcu znowu 96,18 myśle że wpłata jeszcze do nich nie dotarła stąd ta kwota.Wysłałam firmie alektum maila ze skanem wpłaty i nie wiem czy jak napisze i wyslę rezygnacje z umowy listem poleconym to będzie po sprawie. Proszę o pomoc :rolleyes:

Do mnie też zadzwonili z tego nr 223600800
Co prawda podałem dane (niestety) ale poza PESELEM i datą urodzenia. Nie zdążyłem niczego potwierdzić, bo mi bateria w telefonie padła.

Ciekawe czy mi coś przyślą, czy nie.

Ostatnia edycja:
Uwaga! Dzwonią z nowego numeru 799598814. Dałem się na to nabrać,podałem dane, przeczytałem ogrom odpowiedzi do wątku, ale mam wątpliwości. Zadzwoniłem do BOK i kazali mi czekać na drugi telefon od konsultanta mimo że powiedziałem iż produktów nie chcę otrzymywać i chcę odstąpić od umowy. Zastanawiam się czy odbierać czy zignorować, ponieważ konsultant powiedział ze otrzymanie darmowej maszynki nie zobowiązuje do dalszych płatności chyba że wykażę chęć korzystania z usług. I zastanawiam się czy są podstawy prawne do tego żeby z zmusili mnie do zapłaty za paczki które ewentualnie do mnie wyślą. Rozmowa nastąpiła wczoraj, dzisiaj ja zadzwoniłem do biura i nie wiem czy mogę to olać czy mam się bać

Jeśli chodzi o mnie, dzisiaj zadzwonili do mnie z ofertą, podałem im wszystkie dane prawdziwe (łącznie z peselem). Powiedziałem, że decyzję podejmę po otrzymaniu i zapoznaniu się z regulaminem. Czyli powinienem wkrótce otrzymać pocztą regulamin. Co wówczas zrobić? Czy istnieje ryzyko, że wraz z regulaminem dostanę paczkę z maszynką? Co zrobić w razie otrzymania tylko regulaminu a co w przypadku otrzymania i regulaminu i paczki?

Proszę, pomóżcie, póki jest jeszcze czas!! :((

cedwah napisał:
Od 25 grudnia 2014 r. do zawarcia umowy przez telefon - jeśli inicjatorem jest sprzedawca - nie wystarczy „TAK” konsumenta.

Nowe przepisy zostały wprowadzone ustawą z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz.U. z 2014 r., poz. 827).

Zgodnie z nowymi przepisami, które obowiązują od 25 grudnia 2014 r.:

Przedsiębiorca, który kontaktuje się z konsumentem przez telefon w celu zawarcia umowy na odległość, ma obowiązek na początku rozmowy poinformować konsumenta o celu w jakim dzwoni, podać swoje dane lub dane osoby, w imieniu której telefonuje.

Przedsiębiorca ma obowiązek potwierdzić treść proponowanej umowy utrwaloną na papierze lub innym trwałym nośniku.

(Trwały nośnik to: materiał lub narzędzie umożliwiające konsumentowi lub przedsiębiorcy przechowywanie informacji kierowanych osobiście do niego, w sposób umożliwiający dostęp do informacji w przyszłości przez czas (ponad 2 lata). Takim trwałym nośnikiem w tym przypadku może być, np. papier, CD-ROM, poczta elektroniczna, wiadomość SMS.
Nie jest nim strona internetowa!)

Umowa nie zostaje zawarta jeśli konsument nie potwierdzi woli zawarcia umowy również na trwałym nośniku, albo potwierdzi ją w inny sposób (np. podczas kolejnej rozmowy telefonicznej)

W przypadku braku potwierdzenia, o którym mowa powyżej, wysłanie rzeczy przez przedsiębiorcę będzie stanowiło spełnienie świadczenia niezamówionego, o którym mowa w art. 5 upk[*], które nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań. Oznacza to, że nie musi on rzeczy odsyłać ani za nią płacić.

[*]Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz. U. z 2014 r., poz. 827)
Art 5. 1. Spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta, o którym mowa w art. 9 pkt 6 ustawy z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (Dz. U. Nr 171, poz. 1206 oraz z 2014 r. poz. 827), następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań.

Ustawa z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (Dz. U. 2007 nr 171 poz. 1206)
Art. 9. Nieuczciwymi praktykami rynkowymi w każdych okolicznościach są następujące agresywne praktyki rynkowe:
6) żądanie natychmiastowej lub odroczonej zapłaty za produkty bądź zwrotu lub przechowania produktów, które zostały dostarczone przez przedsiębiorcę, ale nie zostały zamówione przez konsumenta;

wybacz, może jestem głupi, ale wole mieć pewność.

wysyłają mi paczkę poleconym, odebrać czy nie ?
odbieram paczkę, płacę pakuję się w kłopoty?
nie chce tej paczki, od rana mam nerwa jak nie wiem, potwierdziłem żeby wysłali tą paczkę podczas drugiego telefonu, zostało nagrane pewnie.
czy po prostu mogę nie odbierać lub powiedzieć na poczcie że nie zamawiałem i żeby odesłali ? pomóżcie, bo mama mi nie daje spokoju.

Jest tak że jak konsultant nie zadzwoni do Ciebie w ciągu 5 dni i nie potwierdzisz to jesteś*bezpieczny. Zawsze możesz się*nie zgodzić z regulaminem i powiedzieć*im dziękuję.
Do mnie nie dzwonili, ani nie dostałem regulaminu, więc nic nie płacę i nie mam zamiaru. Odczepili się prawdopodobnie po tym jak zadzwoniłem do ich BOK-u i powiedziałem że nic od nich nie chcę. Kobitka powiedziała mi żebym czekał na regulamin i telefon od konsultanta, ale więcej się*nie odezwali.

Jak potwierdziłeś drugim telefonem to musisz teraz do nich szybko pismo pisać z odstąpieniem od umowy, masz na to bodajże 14 dni.

dziękuje za odpowiedzi, ktoś obyty z tym forum mógłby mi jeszcze odpowiedzieć ?

przepraszam, że tak zawracam dupę, bo potwierdziłem to cholerstwo drugim telefonem, niedlugo wyjeżdżam nie będzie mnie i nie wiem co mam robić :o

paczka ma przyjść poleconym, mam ją odebrać?
niech ktoś przytoczy tutaj wzór pisma które muszę napisać, bardzo proszę.... cholerny konsultant namieszał mi w głowie!!!
bo po wysłaniu regulaminu moja mama napisała wiadomość poleconym, że nie chce tego szajsu, a on zadzwonił że najpierw muszą mi wysłać i dopiero mogę to odesłać normalnie dałem się zrobić jak dzieciak. pomocy!!! :(

witam serdecznie, bardzo proszę o poradę, jutro wieczorem już mnie nie będzie a moja mama sama tego nie napisze, od trzech dni jestem kłębkiem nerwów przez to, a ona nawet nie śpi w nocy, tak się naczytała na jakichś forach o tych oszustach. bardzo przepraszam za post za postem, ale na prawdę zależy mi na załatwieniu tej sprawy zanim jeszcze paczka ' promocyjna' przyjdzie, bo wyjeżdżam do niemiec... nie mogę sobię pozwolić żeby mama miała tu przez moją głupotę problemy bo jadę na trzy miesiące a nie mam nawet konta żeby przelać mamie te pieniądze jak zarobię...

potwierdziłem paczkę drugim telefonem, ma przyjść poleconym odbierać czy nie odbierać?
co jeżeli nie odbiorę, a co jeżeli odbiorę i odeślę poleconym, na adres BOK?
jaki będzie wzrór pisma odstąpienia od umowy? przykro mi z internetu korzystam tylko przez chwilę dziennie, bo jestem u znajomego, a jutro mam masę rzeczy do zrobienia i chciałbym zostawić mamie wszystko... zlitujcie się nad biedakiem :(:roza::roza::roza:

Nie wierzę, że Ci zależy. Gdyby tak było, to byś przejrzał ten wątek i byś znalazł przynajmniej kilkanaście odpowiedzi, a nie marnował czas na błagania. Po co ma ktoś po raz e-n-ty wklejać te same informacje skoro są one w tym temacie.

Proszę, o to pomoc dla Ciebie - przeszukaj wątek.

nie mam na to czasu ziomek na prawdę odwiedzam internet po kilkanaście minut dziennie. poza tym wystarczyło by założyć ten temat z odpowiednimi krokami admin dodaje kilka postów z informacjami i to wszystko, to ma 104 strony wybacz na prawdę to jest stary wątek nie wiem które to informacje są najodpowiedniejsze, na prawdę muszę się spakować i przygotować gotuje sprzątam zbieram co wartościowsze i muszę jechać proszę tylko o wzór i porady na prawdę wystarczyło by wtedy zakończyć ten temat tymi krokami i zamknąć przepraszam za kłopoty, nawet nie wiem czy mam do nadawać do BOKu czy Holandii czy Piotrkowa Trybunalskiego z którego przyszedł regulamin, mnie nie było wtedy w domu wybacz to olbrzymi błąd który muszę szybko zakończyć przepraszam i proszę o poradę, niech się ktoś nad tym pochyli bardzo Was proszę . Dziękuje.

Witam wszystkich.
Widzialem tutaj, ze do prawie wszystkich zadzwonili, moja historia jest taka iz na miescie zaczepily mnie dwie dziewczyny i (glupi ja) podpisalem z nimi umowe na papierze oraz dostalem darmowa probke tej maszynki... W domu po przeczytaniu na tym forum o tej firmie, zadzwonilem pod numer podany na umowie i dostalem informacje, ze moge dopiero cokolwiek zalatwic jak beda moje dane w systemie. Moje pytanie brzmi czy bedzie mi trudniej anulowac umowe gdy podpisalem ja na papierze niz jak inni tylko potwierdzili telefonicznie. Dodam, ze nie dostalem jeszcze zadnych produktow i chcialbym to tak zalatwic abym nie musial otrzymac ich produktu, oraz placic. Dziekuje z gory za wszystkie porady.

Przepraszam, ze pisze w kolejnej odpowiedzi, ale nie moge edytowac poprzedniej. Umowe podpisalem 24.07.2015, a na umowie mam wpisane 13.07.2015, specjalnie skrocily mi czas.
Wystarczy, ze w poniedzialek zadzwonie na BOK i anuluje subskrypcje czy mam pisac pismo? Czy w przypadku pisania pisma liczy sie data nadania listu czy odebrania go u nich ?

Witam
1 lipca zostałam poinformowana o jakże cudownej maszynce za darmo, która zostanie mi wysłała całkowicie za darmo. Po długich namowach przez pana konsultanta, ja głupia się zgodziłam, ale przy prośbie podanie swoje peselu włączyło mi się myślenie, że coś jest nie tak i skłamałam, że niestety nie pamiętam go, ale podobno sama data urodzenia wystarczyła. Pan powiedział, że na adres zostanie wysłany regulamin i że mam się z nim zapoznać, ktoś potem do mnie zadzwoni i poprosi o zgodę na wysłanie paczki powitalnej.
No i tydzień temu Pani z tejże firmy do mnie zadzwoniła. Odebrałam telefon, powiedziałam Pani, że chcę zrezygnować z tego, ponieważ wyjeżdżam za granicę, więc nawet nie miałabym jak odebrać przesyłki i z niej korzystać. Zostałam zapytana, kiedy wracam odpowiedziałam, że nie wiem może po wakacjach, ale jeszcze nie wiem. Pani powiedziała, że w takiej sytuacji nie wysyła mi paczki powitalnej i że się odezwie po wakacjach. Niestety przez cały tydzień codziennie miałam telefony z tej firmy, jest to już denerwujące, zaczęłam blokować te numery, ale codziennie dzwonią do mnie z innego numeru. Dzisiaj od rana miałam ich już 5! Raz nawet nagrali się na pocztę (2:50 minuty) ale nic nie słychać.
Moje pytanie: Jak zaprzestać to wydzwanianie? Od środy nawet nie odbieram już. Przed chwilą znowu dzwonili, odebrała moja siostra i powiedziała, że nie ma mnie w Polsce. Pan powiedział, że zadzwoni później, nawet nie dokończył słowa później, bo się rozłączył.
Nie odbierać tych telefonów? Chyba mają w bazie danych, że numer nie odpowiada/ nie odbiera.

Ostatnia edycja:
darecze napisał:
Przepraszam, ze pisze w kolejnej odpowiedzi, ale nie moge edytowac poprzedniej. Umowe podpisalem 24.07.2015, a na umowie mam wpisane 13.07.2015, specjalnie skrocily mi czas.
Wystarczy, ze w poniedzialek zadzwonie na BOK i anuluje subskrypcje czy mam pisac pismo? Czy w przypadku pisania pisma liczy sie data nadania listu czy odebrania go u nich ?

mam ten sam kłopot :/ z chęcią bym się dowiedział co zrobić żeby zrezygnować z tego cholerstwa

crowdisruptor napisał:
Jest tak że jak konsultant nie zadzwoni do Ciebie w ciągu 5 dni i nie potwierdzisz to jesteś*bezpieczny. Zawsze możesz się*nie zgodzić z regulaminem i powiedzieć*im dziękuję.
Do mnie nie dzwonili, ani nie dostałem regulaminu, więc nic nie płacę i nie mam zamiaru. Odczepili się prawdopodobnie po tym jak zadzwoniłem do ich BOK-u i powiedziałem że nic od nich nie chcę. Kobitka powiedziała mi żebym czekał na regulamin i telefon od konsultanta, ale więcej się*nie odezwali.

Pierwszy telefon był - jak już napisałem - 2 lipca. Potem już nie zadzwonili.
Zatem nic mi już nie przyślą (a nawet jeśli, to nic nie płacę - będzie prezent :D).

Crowdisruptor i Cedwah, bardzo Wam dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Powrót