goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
KrzysiekM92 napisał:
mam ten sam kłopot :/ z chęcią bym się dowiedział co zrobić żeby zrezygnować z tego cholerstwa

Jeżeli jeszcze nie minęły 2 tygodnie od podpisania umowy subskrypcji, to napisz (jeżeli masz taki sam przypadek jak ja) formularz odstąpienia od Umowy sprzedaży i ja dodatkowo napisałem Oświadczenie, że rezygnuję ze subskrypcji. Wysłałem to później listem ZPO priorytetowym.

Właśnie zadzwoniłem do BOK i w dniu dzisiejszym moja rezygnacja została przyjęta.
Jak coś brałem przykład z użytkownika Anestezjolog, post #994.
Myślę, że pomogłem ;)

Ostatnia edycja:
Witam, mam pytanie, czy mimo faktu, że wyszła nowa wersja ustawy w 2014 roku, to w pisemnej rezygnacji powołujemy się na tą, która została ustanowiona w 2000 roku ? Nie jestem obeznany w takich sprawach i nie chcę palnąć błędu. Mimo, że na logikę wydaje się, ze to tylko nowe poprawki, dobrze myślę ?

Chodzi to pismo :
Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271 ze zm.) odstępuję od umowy zawartej dnia ,,,,,,,,, o godzinie ,,,,, telefonicznie która została zawarta z numeru telefonu
22-43-09-500 na numer xxx-xxx-xxx w xxxxxxx pomiędzy xxxxxxx xxxxxxx a firmą Westfield International AG. Jednocześnie informuję, że rezygnuję ze wszystkich produktów Państwa firmy a ponadto rezygnuje z wysyłek regulaminów na mój adres. Proszę również o usunięcie moich danych osobowych z systemu informatycznego Państwa firmy. Podkreślam, że każda przesyłka będzie stanowiła towar niezamówiony, za którego magazynowanie obciążona zostanie Państwa firma. Informuję jednocześnie, że każda próba dochodzenia jakichkolwiek należności w związku z wypowiedzianą umową traktowana będzie jako próba wyłudzenia i zgłoszona organom ścigania.
Proszę o pisemne potwierdzenie przyjęcia rezygnacji.

Moje Drugie pytanie tyczy się tego, czy nic przez czas od założenia tematu nie zmieniło się drastycznie w działaniu firmy ?
Głupi, podpisałem umowę 5.08 b.r. i powinna mnie obowiązywać odmowa telefoniczna. Czy polecacie mimo to posyłanie wszystkiego również drogą pisemną ? Jeżeli tak, to czy są to szczegółowo listy nadane do firmy listem poleconym ? Pytam, ponieważ czytałem na początku tematu o rezygnacjach przez e mail.

Moja sytuacja wygląda prawie identycznie do sytuacji Anestoziologa. Przy czym właśnie... Jak mam wypełnić formulaż odnośnie odstąpienia od umowy, gdy jest tam zakładane, że jakaś paczka już do mnie doszła. Mam po prostu opuścić te pola, czy napisać opisowo, nie licząc osobistego pisma ?

Przepiszę tu wzór formularza :

Wzór formularza odstąpienia od Umowy sprzedaży
(formularz ten należy wypełnić i odesłać tylko w wypadku chęci odstąpienia od Umowy)

Sprzedawca :
Westerfield International AG z siedzibą w St.Gallen w szwajcarii, ul. St Jakob-Strasse 37, zarejerstrowaną w rejestrze handlowym kantonu St. Gallen pod numerem CH- 320.4.060.643.-8

Adres BOK Sprzedawcy (do umieszczenia przez kosumenta/-ów na kopercie):
Talking People Poland Sp. z o. o., Plac Grzybowski 12/16 00-104 Warszawa.

Treść oświadczenia :
Ja/My niżej podpisany/-na/-ni

Zamieszkały/-ła/-li

nieniejszym informuję/informujemy o moim/naszym odstąpieniu od Umowy sprzedaży następujących rzeczy dostarczonych w ramach Umowy sprzedaży:

(wskazać Towar)

Proszę/Prosimy o zwrot należności poprzez wpłatę na rachunek bankowy/przekaz pocztowy.

(nieptrzebne skreślić)

Data zawarcia umowy (podana na wpierwszej fakturze doręczonej z towarem):

(wskazać datę)

Data odbioru Towaru przez Klienta

darecze napisał:
Jeżeli jeszcze nie minęły 2 tygodnie od podpisania umowy subskrypcji, to napisz (jeżeli masz taki sam przypadek jak ja) formularz odstąpienia od Umowy sprzedaży i ja dodatkowo napisałem Oświadczenie, że rezygnuję ze subskrypcji. Wysłałem to później listem ZPO priorytetowym.

udało się ;) subskrypcja anulowana ;) dzięki za pomoc !! :):beer:

Hej, to ten papier tam dochodził ponad 2 tygodnie ?
Przeraża mnie to.
Babka twierdzi, ze jeżeli nie wypróbowałem maszynki, to rezygacja telefoniczna mi nie przysługuje. Co robić ?
Wysłałem te papiery, ale jeżeli mają dochodzić tak długo, to będę musiał zapłacić za paczkę.

W dodatku powiedziano mi, ze tylko 1 paczka podlega zwrotowi. Czy to prawda ?

Proszę o pomoc, bo trochę się w tym zaczynam gubić. Zadzwonie się wypytać jeszcze jutro, bardzo źle się z tymi ludźmi rozmawia.

Ostatnia edycja:
SirResnick napisał:
Hej, to ten papier tam dochodził ponad 2 tygodnie ?
Przeraża mnie to.
Babka twierdzi, ze jeżeli nie wypróbowałem maszynki, to rezygacja telefoniczna mi nie przysługuje. Co robić ?
Wysłałem te papiery, ale jeżeli mają dochodzić tak długo, to będę musiał zapłacić za paczkę.

W dodatku powiedziano mi, ze tylko 1 paczka podlega zwrotowi. Czy to prawda ?

Proszę o pomoc, bo trochę się w tym zaczynam gubić. Zadzwonie się wypytać jeszcze jutro, bardzo źle się z tymi ludźmi rozmawia.

znajdź post o numerze 994 tam ktoś napisał świetne pismo, ja je wysłałem plus to które dostałem podczas podpisywania tego ścierwa.. przyjęto moją anulację subskrypcji

Tak, tak. Zrobiłem to samo, wysłałem ZPO już w poniedziałek. Ale jak dotąd nie dotarła do mnie zwrotka. Pismo podobne do tego z #994. We wtorek lub środę kończy mi się czas 14 dni. Jeżeli do tego poniedziałku nie będę miał anulowanej subskrybcji, to mam chyba powody podejrzewać, że nie doszło, albo się wycwanili.
Jeżeli w pon nic nie dojdzie, to wyślę kurierem.

ja wysłałem z opcją potwierdzenia odbioru poprzez sms, doszedł sms i dopiero po dwóch dniach dodzwoniłem się na infolinie i koleś potwierdził że anulowano mi subksrypcję. Umowę podpisałem 23ego a list dotarł dopiero 3ego, więc mogliby mi już jej nie przyjąć..

Akurat przyjąć musieli, bo w przypadku tych rezygnacji liczy się data nadania a nie odbioru, tak przynajmniej wynika z umowy. No cóż... Chyba pozostało mi czekać.

Haha !
Rezygnacaja przyjęta ! :D
Zwrotki nie dostałem, ale po rozmowie telefonicznej , dowiedziałem się, że jest przyjęta. :)

Dziękuje wszystkim. Kamień z serca.

Przesłali mi ofertę listem na adres zamieszkania a gdy zadzwonili ponownie z pytaniem czy chce otrzymać maszynkę ja odmówiłam . Moje pytanie brzmi skoro mają mój adres to czy mogą mi wysłać tą paczkę mimo że odmówiłam zakupu ich maszynki ?? ?

Nie, umowa nie została zawarta. Nie mają podstaw prawnych. Poza tym, musieliby Ci wysłać również papiery do rezygnacji, wraz z treścią umowy.
Zawieranie umowy telefonicznie odbywa się poprzez potwierdzenie chęci jej zawarcia.

Nie masz się czym martwić. :)

Ostatnia edycja:
Witam, moja sytuacja z firmą wygląda następująco. Dzisiaj zadzwoniłem do nich w celu anulowania jakichkolwiek dalszych zamówień. Konsultant sapał i mówił, że mam zadzwonić 2-3 dni przed wysłaniem kolejnej paczki, bo teraz to tak nie można i to wbrew zasadą firmy. Ja wytłumaczyłem, mu, że w rozmowie z poprzednią konsultantką ta zapewniała mnie, że kiedykolwiek będę chciał przez telefon będę mógł anulować jakiekolwiek dalsze zamówienia. Ale tamten dalej swoje. Zadzwoniłem więc ponownie do innej konsultantki a od tej dowiedziałem się, że przyjęli moją rezygnację i żadnych więcej paczek nie otrzymam, była wręcz oburzona kiedy powiedziałem, że dzwoniłem przed chwilą i konsultant odmówił mi rezygnacji. Kiedy poprosiłem o potwierdzenie powiedziała, że nie wysyłają potwierdzeń i tutaj moje pytanie, czy bezpiecznie mogę już to zostawić, czy powinienem robić coś więcej np. wysyłać pisemną rezygnację, problem polega na tym, że niedługo wyjeżdżam z kraju i nie mam możliwości na długie czekanie na list zwrotny.
Z góry dziękuję za odpowiedź!

Witam u mnie sytuacja wygląda tak że zgodziłem się na to ***, jak drugi raz dzwonili to siedziałem w robocie nawet nie słuchałem co tam pierdzielił i dziś dostałem tą maszynkę. I zastanawiam sie czy sposób podany przez Anestezjologa zadziała. Na innym forum czytałem że jest z tym o wiele więcej zabawy. A podczas rozmowy z tym ich konsultantem za pierwszym razem pamiętam że zapewniał iż przesyłka i towar są całkowicie za darmo tylko kolejne ostrza są płatne. Więc nie jest o czasem jakaś niezgodność w umowie? Ja dostałem to gówno dziś razem z papierem o rezygnacji i wezwaniem do zapłaty tych 19.90. Na Lublińskim forum prawnym ludzie twierdzili że nie trzeba się martwić bo wezwanie do zapłaty nie ma żadnej mocy prawnej, a firma nie ma prawa pobierać opłaty gdyż pismo przychodzi zwykłym listem więc nie ma nawet dowodu czy doszło. Wiec to są ogólnie złodzieje co wszyscy tu poszkodowani już wiedzą. Jeśli im się zapłaci już się człowiek od nich nie uwolni, a administracja forum Lublińskiego była przekonana że nie wg prawa nie mamy obowiązku odsyłać paczki ani za nia płacić jeśli wcześniej informowano nas iż i przesyłka i towar jest darmowy. Tak więc jeśli to prawda sama rezygnacja powinna starczyć.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy mógłby mi ktoś podać mail do tej formy? Bo ja się obsram zanim dodzwonie sie do nich, a ten z pierwszej strony nie działa

Arcik69 napisał:
Witam wszystkich mam małe pytanko co robić z tymi oszustami podpisywałem wakacje umowę z nim po prostu pani powiedziała ze darmowe maszynki i zgodziłem sie na podpisanie pod koniec września dostałem maszynki po czym zadzwoniłem do rzecznika praw konsumenta pani powiedziała ze mam 14 dni na udostępnię umowy od otrzymania tych maszynek i zeby nie płacić im i odesłać oczywiście to zrobiłem a teraz pod koniec października przyszedł następujący list przytoczę: Uprzejmie informujemy,ze według naszych danych państwa faktura nie została opłacona lub nie zaksięgowała sie na naszym koncie.przypominamy,ze według treści zaakceptowanego przez państwa zobowiązania,które jest zgodne z zapisem regulaminu zwrot towaru nie przysługuje,ponieważ zawarta umowa nie została wypowiedziana terminowo i regulaminowo.konsument zawraca zatem towar na własna odpowiedzialność.Uprzejmir prosimy o niezwłoczne uiszczenie Państwa należności. W przypadku nie wniesienia opłaty do bieżącej faktury zostanie wystosowane do państwa pismo monituajce z dodana kwota wysokości 15 pln.brak wypłaty bedzie siłować przekazaniem należności do windykacji,a w szczególnym przypadku wszczęciem postępowania komorniczego.chciałbym tez dodać ze napisałem do nich oświadczenie od odstąpieniu od umowy zawartej ma odległość zgodnie z art27 ustawy z dnia 30 maja 2014 r

Witajcie też dałam się namówić wczoraj nie mam do nich żadnych kontaktów ani numeru e-maila bo paczka jeszcze nie przyszła ale ja chcesz zrezygnować proszę dajcie mi jakieś namiary żebym mogła zrezygnować
Ten numer który jest podany cały czas mnie rozlacza

Ja się wczoraj zgodziłam i chce teraz zrezygnować napisałam na email ale nie mogę wysłać tej wiadomości nie mam żadnego kontaktu do nich bo paczki jeszcze nie dostałam ale chciałabym teraz zrezygnować nie wiem jak mam to zrobic

Słuchajcie wczoraj się zgodziłam wiem zrobiłam głupotę ale jak mogę teraz zrezygnować jeśli jeszcze paczka nie przyszła można? Nie mam nawet kontaktu do nich

Ostatnią edycję dokonał moderator:
No ja im wysłałem odstąpienie od umowy pisemnie. Ale i tak dostałem dziś po praktycznie 3 miesiącach przypomnienie do zapłaty czy coś. Oni nie mają maila a raczej nie ma zadnego podanego na ich stronie a dodzwonić się poprostu nie da

Witam , przeszukalem watek aczkolwiek nie natknalem sie na sytuacje podobna lub identyczna.
Rozmowa miala miejsce na poczatku grudnia zeszlego roku w ktorej moja mama wyrazila chec na przeslanie tym razem kremu, a konsultant poinformowal o przeslaniu regulaminu i dalszej procedurze w pzypadku akceptacji zasad. Od tego momentu cisza i brak jakichkolwiek przesylek.
Dzisiaj czyli pod koniec marca przychodzi monit z jak sie okazuje numerem klienta oraz kwota do zaplaty. Ani towaru ani regulaminu no i oczywiscie nic nie zostalo podpisane. :-o
Doradzcie czy kontaktowac sie w jakikolwiek sposob z ta "firma" czy mozna spokojnie przejsc z tym tematem do zamkniecia?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

Ostatnia edycja:
Witaj widzialem twoj wpis aczkolwiek zastanawia mnie fakt iz, zadnej umowy nie ma wiec jak wypowiadac cos co nie zostalo zawiazane ?

Powrót