Witam, mam pytanie, czy mimo faktu, że wyszła nowa wersja ustawy w 2014 roku, to w pisemnej rezygnacji powołujemy się na tą, która została ustanowiona w 2000 roku ? Nie jestem obeznany w takich sprawach i nie chcę palnąć błędu. Mimo, że na logikę wydaje się, ze to tylko nowe poprawki, dobrze myślę ?
Chodzi to pismo :
Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271 ze zm.) odstępuję od umowy zawartej dnia ,,,,,,,,, o godzinie ,,,,, telefonicznie która została zawarta z numeru telefonu
22-43-09-500 na numer xxx-xxx-xxx w xxxxxxx pomiędzy xxxxxxx xxxxxxx a firmą Westfield International AG. Jednocześnie informuję, że rezygnuję ze wszystkich produktów Państwa firmy a ponadto rezygnuje z wysyłek regulaminów na mój adres. Proszę również o usunięcie moich danych osobowych z systemu informatycznego Państwa firmy. Podkreślam, że każda przesyłka będzie stanowiła towar niezamówiony, za którego magazynowanie obciążona zostanie Państwa firma. Informuję jednocześnie, że każda próba dochodzenia jakichkolwiek należności w związku z wypowiedzianą umową traktowana będzie jako próba wyłudzenia i zgłoszona organom ścigania.
Proszę o pisemne potwierdzenie przyjęcia rezygnacji.
Moje Drugie pytanie tyczy się tego, czy nic przez czas od założenia tematu nie zmieniło się drastycznie w działaniu firmy ?
Głupi, podpisałem umowę 5.08 b.r. i powinna mnie obowiązywać odmowa telefoniczna. Czy polecacie mimo to posyłanie wszystkiego również drogą pisemną ? Jeżeli tak, to czy są to szczegółowo listy nadane do firmy listem poleconym ? Pytam, ponieważ czytałem na początku tematu o rezygnacjach przez e mail.
Moja sytuacja wygląda prawie identycznie do sytuacji Anestoziologa. Przy czym właśnie... Jak mam wypełnić formulaż odnośnie odstąpienia od umowy, gdy jest tam zakładane, że jakaś paczka już do mnie doszła. Mam po prostu opuścić te pola, czy napisać opisowo, nie licząc osobistego pisma ?
Przepiszę tu wzór formularza :
Wzór formularza odstąpienia od Umowy sprzedaży
(formularz ten należy wypełnić i odesłać tylko w wypadku chęci odstąpienia od Umowy)
Sprzedawca :
Westerfield International AG z siedzibą w St.Gallen w szwajcarii, ul. St Jakob-Strasse 37, zarejerstrowaną w rejestrze handlowym kantonu St. Gallen pod numerem CH- 320.4.060.643.-8
Adres BOK Sprzedawcy (do umieszczenia przez kosumenta/-ów na kopercie):
Talking People Poland Sp. z o. o., Plac Grzybowski 12/16 00-104 Warszawa.
Treść oświadczenia :
Ja/My niżej podpisany/-na/-ni
(adres)
nieniejszym informuję/informujemy o moim/naszym odstąpieniu od Umowy sprzedaży następujących rzeczy dostarczonych w ramach Umowy sprzedaży:
(nieptrzebne skreślić)
Data zawarcia umowy (podana na wpierwszej fakturze doręczonej z towarem):
(wskazać datę)