gwarancja

• Autor wątku Autor wątku POKUSA26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

POKUSA26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam
Odmówiono mi naprawy sprzętu z tytułu gwarancji(jakaś masakra)uszkodzenie mechaniczne ? czy może mi ktoś pomoc? co dalej mam robić ,bo jestem bezradna:)

Możesz zdobyć swoją opinię rzeczoznawcy, który poprze twoje racje i z tą opinią złożyć ponownie reklamację. Na forum jest podpięty "Poradnikiem Konsumenta" ...

Przy nieuwzględnieniu reklamacji, Sprzedawca często powołuje się na opinię rzeczoznawcy. Nie jest ona jednak dla Konsumenta wiążąca! Podobnie Konsument może w reklamacji załączyć swoją opinię rzeczoznawcy (nie jest to przeważnie kosztowne rozwiązanie, a może pomoc) - listę rzeczoznawców w danym mieście można znaleźć na stronach Inspekcji Handlowej lub sądów w danym mieście.

Naczytałam się dzisiaj cały dzień ,i nie wiem co mi przysługuje już (mętlik w głowie)
proszę o pomoc może ktoś miał już taki problem z serwisem co mam dalej robić:(

Dobrze przeczytałam ,ale chciałam porady a nie mądrości:)))*może ktoś przechodził przez całe procedury w "realu" a nie w poradniku:(

POKUSA26 napisał:
i nie wiem co mi przysługuje
POKUSA26 napisał:
ale chciałam porady a nie mądrości
Skoro tak ciężko nawet kliknąć w link żeby zobaczyć co pod nim jest, to masz wprost odpowiedź na pytanie które wyżej cytuję: albo prawa wskazane w Ustawie o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, albo zapisy Kodeksu Cywilnego sprzed 24 grudnia 2014, albo zapisy Kodeksu Cywilnego po jego nowelizacji z 24 grudnia 2014, albo zapisy gwarancji....

jestem tu od godziny ,więc pomóż bez mądrowania się i grzeczniej troszkę może:(
mam już dzisiaj dość tych ustaw więc proszę o jasną poradę:wow:

NIE, właśnie dziwna sytuacja.., kupiłam tablet w sierpniu 2014 roku i od początku miał problem z ładowaniem,ale przyzwyczaiłam się do tego, raz było baterii
40% przez całą noc ładowania ,a innym razem 99% w ciągu 15 minut.I stało się nie ładuje wcale ,używam go tylko sporadycznie jest jeszcze z folią producenta a serwis mi odpowiedział uszkodzenie mechaniczne (nigdy nie upadł itp.....!!!) jakaś masakra pierwszy raz spotykam się z takim problemem na gwarancji
proszę o pomoc!!!!:, mało tego jeszcze odesłano mi go w stanie martwym wylutowane gniazdo ładowania w woreczku strunowym i dzisiaj właśnie Pan po mojej interwencji powiedział ,ze mi tego nie naprawi jedynie co może to włożyć gniazdo na swoje miejsce ale i tak będzie uszkodzone i bateria już nie podlega gwarancji

POKUSA26 napisał:
grzeczniej troszkę może
Grzecznie to było kiedy napisałem "Przeczytaj proszę...." ale skoro nie chcesz sobie pomóc i to ignorujesz...

Jasna porada to jest taka: nikt cię nie odsyłał do żadnych ustaw tylko do schematu jakie informacje należy podać aby w ogóle móc pomóc. Nie podajesz tych informacji to je sobie sama szukaj we wskazanych ustawach. My nie wróżymy tutaj, która z nich ciebie dotyczy.

Jestem pierwszy raz na Forum szukam pomocy ..., wyświetlał mi się poradnik konsumencki tylko ,nie umiem jeszcze ruszać się po forum nie wiem o co chodzi dokładnie proszę jaśniej dla mnie pisać a chętnie poczytam i może zrozumiem:(

POKUSA26 napisał:
wyświetlał mi się poradnik konsumencki tylko
Wiesz czym jest link? Odnośnik? We wcześniejszych postach były wstawione linki do "ZASAD ZADAWANIA PYTAŃ w dziale Prawa Konsumenta". Nie Poradnika Konsumenta. Przeczytaj zasady, uzupełnij tutaj brakujące dane. Bez tych danych nie da się skutecznie pomóc.

Wiem i i mam odpowiedzieć na pytania np.osoba fizyczna ,kiedy kupiony itd......,czy na opcji KUP teraz ....?tak?

a)osoba fizyczna kupująca
b) skorzystałam z reklamacji na podstawie gwarancji
c) opcja KUP TERAZ
d) zakupiony sprzęt 28.08.2014
pierwsza reklamacja około 20.04.2015
rozpatrzono już 23.04.2015 i odesłano niesprawny
e) tablet overmax solution 7 II
f) już na początku używania tabletu był problem z ładowaniem, ale nie zdawałam sobie sprawy ,że to jest awaria (po całej nocy ładowania 40% baterii np.,a czasem po 15 minutach 100% ,ale się do tego przyzwyczaiłam.
przestał całkowicie ładować się około 20.04.2015 oddałam do reklamacji na gwarancji,ale odmówiono mi naprawy napisano USZKODZENIE MECHANICZNE( ?)mam tablet jak nowy sporadycznie używany przy okazji ...,jest jeszcze z folią producenta, oczywiście uszkodzenie niewidoczne w żaden sposób ,odesłano mi go 24.04.2015 można tak nazwać w kawałku gniazdo do ładowania w woreczku strunowym z nie zamkniętą klapką i jeszcze wiele rzeczy można wymieniać.Po wykonaniu telefonu do serwisu KIEROWNIK BARDZO ZDZIWIONY ZAISTNIAŁĄ sytuacją i kazał odesłać na ich koszt ,żeby zamontować to gniazdo ,ale podkreślił,że tablet nie będzie działał ponieważ uszkodzenie jest mechaniczne a to nie podlega gwarancji ..., to tyle w skrócie,nie powiedział czyja to wina tylko tak stwierdził Technik w serwisie

POKUSA26 napisał:
,i nie wiem co mi przysługuje
1. Możliwość żądania doprowadzenia to waru do stanu sprzed oddania do reklamacji.
2. Jak wspomniałem wcześniej: możesz zdobyć opinię rzeczoznawcy i z nią złożyć ponownie reklamację u gwaranta
3. Możesz reklamować z tytułu ustawowej niezgodności towaru z umową, czyli wszystko to co jest wskazane w Poradniku Konsumenta.

Dziękuję za informacje...
NIE WIEM WŁAŚNIE CZY MOŻNA REKLAMOWAĆ Z TYTUŁU NIEZGODNOŚCI TOWARU Z UMOWĄ DO SPRZEDAWCY SKORO SKORZYSTAŁAM Z GWARANCJI
NIEZGODNOŚĆ TOWARU Z UMOWĄ można tylko reklamować do dwóch miesięcy (tak to rozumiem)
Opinię chyba mi się nie uda zdobyć ,bo nic mi nie wiadomo czy w mojej okolicy jest taki człowiek,czyli dalej stoję w czarnym punkcie.

POKUSA26 napisał:
NIE WIEM WŁAŚNIE CZY MOŻNA REKLAMOWAĆ Z TYTUŁU NIEZGODNOŚCI TOWARU Z UMOWĄ
Można, jak gwarant doprowadzi do stanu sprzed reklamacji.
POKUSA26 napisał:
NIEZGODNOŚĆ TOWARU Z UMOWĄ można tylko reklamować do dwóch miesięcy (tak to rozumiem)
Dwóch miesięcy od czego?

Od daty zakupu,??? w federacji konsumenta chyba też mi tak mówili ,ale nie wiem teraz już ?i jak skorzystałam z gwarancji to chyba w ogóle nie można???? Może ,proszę napisać co mam robić dalej ew jakie pismo wystosować,bo czas leci na moją niekorzyść
nie wiem czy gra warta nerwów i czasu

Powrót