Hapro media polska

• Autor wątku Autor wątku garbulec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kriszo napisał:
To Ci naciągacze jeszcze działają? Co było napisane w tym wezwaniu? Jakie Twoje dane mają? Tylko imię i nazwisko? Rozumiem, że podczas rejestracji na Chomiku nie podawałeś żadnych danych osobowych. Czy z nazwy profilu na Chomiku albo adresu e-mail można wywnioskować Twoje imię i nazwisko? Masz konta na innych portalach (Facebook, NK itd.), gdzie podawałeś dane osobowe? Ty pierwszy wysłałeś do nich maila i stąd mają Twój adres?

Jest moje Imie i nazwisko nie wiem skąd, bo patrzyłem na e-mailu nie mam wpisane żadych danych osobowych, na chomiku też na pewno nie wpisywałem. Tak mam konto na fb i nk. I w dodatku to jest ten sam adres email.
Aha i ja się wkopałem bo oni chyba tak działają. Dają plik np. muza.mp3 i piszą do ciebie na chomiku żebyś to usunął i do nich napisał.
I tak zdobyli chyba mój adres e-mail.
Kumpel też dostał taką wiadomość na chomiku jak ja, ale że on chomika nie używał to nawet na to nie patrzył. I nic do nich nie pisał.
Ja bałem się, spanikowałem i napisałem że usunąłem plik. Tak to pewnie nic by mi nie zrobili.
Nie mam pojęcia co mam robić.

Wiem że piszę post pod postem ale proszę o odpowiedź bo to jest ważna sprawa.
Proszę mi pomóc

Zrobiłeś zasadniczy błąd, że do nich pisałeś i dzwoniłeś. Wtedy automatycznie mają Twój e-mail i telefon. Teraz mają większe możliwości nękania Ciebie. Imię i nazwisko rzeczywiście mogli zdobyć z FB lub NK, jeśli podałeś tam ten sam adres e-mail. Oni reprezentują podobno interesy kilku polskich artystów i działają właśnie w ten sposób, że wyszukują osoby, które udostępniają pliki tychże wykonawców. Później wiadomość na Chomiku, większość osób panikuje, pisze maile, dzwoni i wtedy mają takiego człowieka w garści.

Ja bym ich na razie olał, a jak się odezwą na maila bądź telefonicznie, to powiedz, że jeśli chcą zawierać jakieś ugody, to niech przyślą wezwanie pocztą (zwykłą). Oczywiście nie podawaj im już żadnych danych. Jeśli, jak twierdzą, mają dowody na to, że dopuściłeś się naruszenia praw własności intelektualnej, to niech Ci je przedstawią na drodze oficjalnej, w końcu domagają się 1000 zł. Nie mailami, wiadomościami na Chomiku, bo konto na jakimkolwiek portalu (nawet poczty elektronicznej) nie identyfikuje człowieka w świetle prawa. Ja mogę założyć konto na FB, podać tam Twoje dane, później zarejestrować się na Chomiku i udostępniać różne rzeczy. Udaj głupa i powiedz, że Ty nic nie udostępniałeś, a jeśli oni twierdzą, że jest inaczej, to proszę bardzo - niech udowodnią. Twój kumpel nie zaglądał na Chomika i nic mu nie zrobili (przynajmniej tak zrozumiałem z Twojej wypowiedzi), bo nie mieli jak.

Takie jest moje zdanie na powyższy temat, chociaż muszę zaznaczyć, że nie jestem jakimś znawcą prawa. Natomiast masz tu coś do poczytania:

http://www.topclub.pl/newsy-muzyczne/polska/457,hapro-media-bac-sie-czy-smiac-sie.xhtml

Ostatnia edycja:
Spotkałem się już z tym tematem co dałeś link.
To jest prawda że oni chyba nic nie zrobią mi, bo kumplowi nic nie zrobili bo im nie odpisał. To nie mają jego e-mail ani telefonu.
Mogę tego e-mail usunąć albo przełożyć sobie najważniejsze rzeczy na inny e-mail i się skończy.
Babka co tam pracuje miała mi wysłać jak wygląda ta ugoda. Chętnie wam pokaże.
To co czytam na internecie wszystko mówi za tym iż ta firma to tylko oszuści.
Na Krajowym Rejestrze Sądowym ta firma nie ma regonu i nipu a to chyba każda firma musi mieć. Nie znam się, jeżeli się myle proszę mnie poprawić.

Miałem zachomikowane pliki od innego chomika. Tamten też nie miał haseł. To ja nie miałem.
Chomik sam mi zablokował plik że inni nie mogą go pobierać. Później jak przyszła mi ta wiadomość usunąłem ten plik. Później cała muzykę i w końcu całego chomika.

Przepraszam, mógłby się ktoś tym zainteresować ?

Witam!

Mam podobny problem, co pozostali userzy. Otóż dziś o godzinie 12:33 dostałem prywatną wiadomość na seriwsie chomikuj.pl od Hapro Media. Jej treść to:

Kod:
Hapro Media Polska Sp. z o.o.
02593 Warszawa, ul. Żaryna 7/27, tel (022) 408 04 00
Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział KRS 0000362282, Kapitał zakładowy 50 000,00 (wpłacony w całości)
www.qmmusic.pl

Warszawa, dn. 13.09.2011 r.

L*******************
Użytkownik portalu Chomikuj.pl

Sygn. HA/2011/001256

Podstawa Prawna: art. 70 par. 1 i 2, art. 78 par. 1, art. 80 par. 1, art. 116 par. 1 i 2, art. 122 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 Nr 24, poz. 83).

Szanowny Panie,

Informujemy, że zamieszczenie przez Pana w sieci internet singla „Ostatnia nocka” Yugopolis & M.Maleńczuk jest naruszeniem reprezentowanych przez nas praw i stanowi przestępstwo opisane w art. 116 par. 1 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 Nr 24, poz. 83) zagrożone karą grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 3.

Zwracam się z prośbą o pilne przesłanie na adres e-mail: viktoriya.shalimova@qmmusic.pl potwierdzenia, że zamieszczone pliki zostały już skasowane.

Jednocześnie prosimy o niezwłoczny kontakt telefoniczny w przedmiotowej sprawie pod jednym z numerów telefonów: (022) 378 26 01 lub 0-535-535-213.

W przypadku braku reakcji na niniejsze pismo będziemy zmuszeni przekazać sprawę na drogę sądową, co może narazić Pana na poniesienie wysokich kosztów sądowych.

Z wyrazami szacunku,
Viktoriya Shalimova
Dział Kontroli Nadużyć

A więc ja głupi napisałem do nich mail`a (nie ma tam żadnych danych osobowych, poza adresem lekko wskazującym na imię, ale na chomiku mam jeszcze inne imię wstawione, więc chyba problemu nie będzie...). Zapewniłem w nim, że plik został usunięty, ponadto zahasłowałem całego chomika (obecnie nikt nie może tam wejść, jeśli nie zna hasła). Ponadto zadzwoniłem na jeden z numerów podanych w treści wiadomości, odebrała pewna miła Pani, lecz stwierdziła, że nie jest już w kancelarii i będzie jutro w godzinach 9 - 16 i prosiła, abym wówczas zadzwonił. Od razu mówię, nie przedstawiałem się, niestety, nie dzwoniłem z numeru prywatnego (skleroza nie boli...)...

A ponieważ przeleciałem cały wątek na forum i zobaczyłem, jakich sum odszkodowania żądają przedstawiciele firmy, chciałbym się poradzić Was, co mam w tej sytuacji zrobić - czy podobnie jak niektórzy zgrywać głupa, nie dzwonić/odpowiadać na maile/telefony/zapłacić/iść do sądu... Po prostu nie wiem, co począć...

Myślę, że sytuację pogarsza trochę fakt, że piosenka została pobrana 167 razy... Dodam jeszcze, że jestem osobą niepełnoletnią (16 lat) i nie mam opisywanych tutaj np. 1000 zł... Proszę, pomóżcie.

Nie rób w tej sprawie nic. Dosłownie nic. Nie kontaktuj się z nimi i tyle. Obojętnie co przyślą i tam przeczytasz (np. straszenie prokuratorem, komornikiem) zwyczajnie olej. Jesteś z racji wieku dla nich bardzo łatwym celem który można szybko zastraszyć. Do czasu aż nie mają Twoich pełnych danych osobowych nie są w stanie nic zrobić.

* * *
Abstrahując od pytania:
W cytowanej wiadomości podpisuje się pod nim niejaka p. Viktoriya Shalimova.
W podobnym wątku dot. roszczeń wysuwanych przez ZPAV podpisuje się osoba o identycznym nazwisku. Przypadek? To śmierdzi na kilometr.

EDIT: Obie Panie (a właściwie to jedna) mają ten sam numer telefonu komórkowego, tylko stacjonarny się różni.
I niech mi ktoś napisze że ludzie mają się ich bać.

EDIT 2: I dlaczego ta firma ma siedzibę w mieszkaniu na osiedlu domów wielorodzinnych? Śmiech na sali.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź z całego serca, bo szczerze mówiąc to byłem kompletnie w kropce... Proszę, aby więcej osób się wypowiedziało, co o tym sądzi, jednakże dziękuję raz jeszcze za odpowiedź. :D

Prostuję swój poprzedni wpis: numer telefonu stacjonarnego też jest identyczny.
Smaczku dodaje fakt że numer stacjonarny należy do firmy QM Music z Warszawy (dane z Google). To jedna firma korzysta z numeru drugiej firmy? :confused: Sprawa robi się coraz bardziej ciekawa.

Heh, to mnie tylko utwierdza w przekonaniu, żeby się do nich nie odzywać...

Konradols napisał:
Heh, to mnie tylko utwierdza w przekonaniu, żeby się do nich nie odzywać...
Absolutnie nie chcę aby to co napisałem zabrzmiało jak usprawiedliwienie Twojego czynu.
Złamałeś prawo - i to jest bezsprzeczne. Mam nadzieję że ta historia da Ci na przyszłość do myślenia zanim wpadniesz na kolejny podobny pomysł dzielenia się plikami.
Uważam jednak że zarówno Ty jak i inne osoby z takim samym problemem nie powinny być nękane przez firmy, które jak wykazałem kilka postów wyżej są mocno wątpliwe. Jeżeli ktoś chce dochodzić swoich praw - OK - ale w cywilizowany sposób, a nie przez jakieś zastraszanie.

Owszem, jestem świadomy, że złamałem prawo i jestem świadom pełni konsekwencji tego czynu... Jutro będę się kontaktował z Hapro Media w tej sprawie, gdyż otrzymałem mail`a o takiej samej treści, co treść prywatnej wiadomości na chomikuj.pl

No cóż, nie będę uciekał od problemu, porozmawiam z tą Panią, zobaczymy, co da się zrobić... Najwyżej zapłacę ten 1000 zł w ratach... :D

Twoja decyzja. Pamiętaj tylko że cokolwiek podpisując przyznajesz się tym samym do winy. I nie masz żadnej pewności że ta firma idąc tropem jednej ugody nie wysunie zaraz roszczeń wobec kolejnych plików. I tak z jednej ugody może się zrobić kilka, każda płatna osobno. Tylko że przy kolejnych już się nie wykręcisz że to nie Ty, bo podpisując pierwszą podpisujesz w tym temacie na siebie cyrograf. Przemyśl to zanim cokolwiek zrobisz.

No cóż, teraz to już po ptakach, bo zadzwoniłem do Hapro Media i dowiedziałem się, że mam do zapłacenia 1992 zł, gdyż jedną piosenkę pobrało 167 razy... Szczęśliwie można rozłożyć na raty, comiesięczne... Nie wiem, do czego HM miałoby się przyczepić następnym razem, skoro nie czepiali się do żadnej innej piosenki wrzucanej przeze mnie na chomika... Jednakże dalej dziwi mnie fakt, że mimo iż piosenka, o którą rozchodzi się wszystko została kilka dni wcześniej zablokowana, to mimo to dostałem takie wiadomości od HM... Poza tym nie miałem tam żadnego innego pliku, który należałby do tej wytwórni, więc o co mieliby się czepnąć?

Niestety, ale sprawy nie da się zamieść pod dywan, ale cóż, sam się w to wkopałem to teraz będę cierpiał... Przynajmniej mam nauczkę na przyszłość, nie wiem, co mnie podkusiło do założenia tego chomika... No ale nic, dziękuję za pomoc w tej sprawie, jak tylko coś się ruszy i będę mógł napisać, uczynię to natychmiast.

Abstrahując od tego co zrobiłeś...
Jakbym dostał od jakiejś firmy, której siedziba to mieszkanie w bloku, rozsyłającej "wezwania" za pomocą wiadomości na portalach internetowych, która na dodatek w nagłówku swojego "wezwania" podaje numer telefonu stacjonarnego innej firmy, i chciałaby abym wpłacił jej 2000zł to bym zwyczajnie to zignorował, nawet jakbym wiedział że jestem winny. Złotówki by nie zobaczyli, chyba że po moim trupie.

Dokładnie, jestem za tym aby nie placic, w mojej sytuacji bylo podobnie, zreszta zobacznie pierwszy wpis w tym temacie, ja go zapoczatkowałem. Od tamtego czasu zablokowałem konto na chomikuj.pl, administratorzy wypieli sie na swoich uzytkowników i podali na tacy nasze prywatne dane ip email etc

Ja osobiscie nie zaplacilem haprowcom i chwilowo mam spokoj..

Pamietam jak dzisiaj jak rozmawialem z ta kobietka z hapro
straszyla mnie postepowaniem prokuratura, powiedziala ze juz zostalo wyslane zawiadomienie do prokuratury i do mnie do domu, wowczas zapytalem jej na jaki adres wyslali to zawiadomienie po czym ona zglupiala...zaczela sie wykrecac ze nie ma przy soebie tych dokumnetów itd itd

Wowczas sie zorientowalem ze to sciema

pamietam rowniez jak jakas pani z dziennika gazety prawnej napisala do mnie abym opowiedzial cala to historie bo wowczas w tym czasie bylem kompletnie przerazony ta sytuacja, wowczas gdy prawnik w tym ze artykule wypowiedzial sie na ten temat wowczas sie uspokoilem

Osobiscie radze nie podawac zadnych danych osobowych itd, skoro jak to pisza w wezwaniu sa w posiadaniu naszych danych osobowym to niech wysylaja zawiadomienie, a prawda jest jedna, nie maja zadnych naszych danych poza adresem email

Ludzie widocznie mają za dużo pieniędzy skoro płacą takim firmom, czy też innym kancelariom. Ale z drugiej strony nikt nie zabrania zarabiać na bojaźni i niewiedzy ludzi, o ile odbywa się to zgodnie z prawem. A skoro ktoś płaci na podstawie wiadomości rozsyłanej poprzez portal internetowy... jego problem, i strata :rolleyes:

Witam,
mam ten sam problem co poniektórzy użytkownicy forum, mianowicie dostałem taką samą wiadomość na chomika od Hapro Media :(. Teraz nie wiem zupełnie co robić, znajomi i rodzina radzą mi żeby to olać ale ja już się tyle w internecie oczytałem że zaczynam panikować.
Zgodnie z wystosowanym przez nich pismem plik został usunięty ale teraz wysłali mi 2 wiadomość z prośbą o kontakt pod tym samym nr telefonu co pozostałe osoby i z ostrzeżeniem braku kontaktu (w ciągu 6 dni) podejmą ''bardziej dotkliwe środki prawne''.
Dodam ze nie podawałem żadnych danych kontaktowych w adresie mail nic nie wskazuje na moja tożsamość i nie mam konta na fc i nk z tym adresem. Nie chce tam dzwonić żeby osobie nie przypominać i nie nakręcać możliwych rozwojów wypadków.
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was miał jeszcze taki przypadek i jak się to skończyło?? Były wyciągane w stosunku do was jakieś konsekwencje czy po prostu sprawa ucichła?

Witam

w razie jakichkolwiek pytan prosze pisac na priv, doradze i podpowiem co i jak, podstawa to nie panikowac i nie podawac zadnych danych, a co za tym idzie natychmiast zablokowac np chomika, ja tak zrobilem

wiecej info na priv

pozdrawiam
A.

owlcity22 napisał:
Witam,
mam ten sam problem co poniektórzy użytkownicy forum, mianowicie dostałem taką samą wiadomość na chomika od Hapro Media :(. Teraz nie wiem zupełnie co robić, znajomi i rodzina radzą mi żeby to olać ale ja już się tyle w internecie oczytałem że zaczynam panikować.
Zgodnie z wystosowanym przez nich pismem plik został usunięty ale teraz wysłali mi 2 wiadomość z prośbą o kontakt pod tym samym nr telefonu co pozostałe osoby i z ostrzeżeniem braku kontaktu (w ciągu 6 dni) podejmą ''bardziej dotkliwe środki prawne''.
Dodam ze nie podawałem żadnych danych kontaktowych w adresie mail nic nie wskazuje na moja tożsamość i nie mam konta na fc i nk z tym adresem. Nie chce tam dzwonić żeby osobie nie przypominać i nie nakręcać możliwych rozwojów wypadków.
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was miał jeszcze taki przypadek i jak się to skończyło?? Były wyciągane w stosunku do was jakieś konsekwencje czy po prostu sprawa ucichła?

Powiem ci tak, odczytalem twojego emaila, jak juz wspominalem od razu zablokuj dostep do chomika czy innych portali gdzie miales te pliki.

U mnie sytuacja byla podobno tyle ze ja wowczas poruszylem wszystkie fora na ten temat i sytuacja sie uspokoila jak napisala do mnie kobitka z gazety prawnej, jest w sieci ten artykuł, ja powtarzam, kombinatorów i zlodziei nie brakuje, nic nie płacic, niech spieprzaja dziady !!!

Powrót