*** i cesja wierzytelnośći

• Autor wątku Autor wątku Adamuss2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adamuss2010

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Temat wielokrotnie omawiany, ale interesuje mnie jedna kwestia której nie mogłem znaleść, ale zaczne od początku.

Jak większość z osób zalegających za różnego rodzaju płatnośći, dostalem pismo z owianej sławą firmy GetBack. Sprawa dotyczy cesij wierzytelnośći.

Dotyczy sprawy podjęcia debetu w wysokośći 300zł w Banku *** w 2008 roku.
Z pisma oczywiście wynika, że *** ma wszystkie przyzwolenia do ściągniecia długu odemnie.
Fakt, było takie zadłużenie, ale nigdy ze strony banku ani komornika nie przyszło mi pismo o wszczęsciu jakiegokolwiek postępowania.

W dodatku, konsultanci z *** męczą mnie telefonami, co jest troche irytujące.

Mogę coś zrobić na chwile obecną, czy tylko czekąć na jakiś nakaz zapłaty ?
Czy oni ma mój wniosek nie maja przypadku obowiazku wysłania mi odpisu upoważnienia ze strony banku ?

Z góry dzieki za odpowiedz.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Adamuss2010 napisał:
W dodatku, konsultanci z *** męczą mnie telefonami, co jest troche irytujące.
Adamuss2010 napisał:
Mogę coś zrobić na chwile obecną,
blokować numery,
Adamuss2010 napisał:
czy tylko czekąć na jakiś nakaz zapłaty ?
możesz poczekać lub zapłacić wybór należy do ciebie,
Adamuss2010 napisał:
Czy oni ma mój wniosek nie maja przypadku obowiazku wysłania mi odpisu upoważnienia ze strony banku ?
a po co Ci to potrzebne, odpuść sobie,

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dziękuję za szybką odpowiedż.

Na co generalnie mam czekać? Na nakaz zapłaty ? Wątpię, żeby firma odpuściła.

Adamuss2010 napisał:
Na co generalnie mam czekać?
na list polecony z sądu z nakazem zapłaty oraz pozwem i załącznikami dołączonymi do pozwu, po czym złożyć w terminie (14 dni) sprzeciw od nakazu zapłaty,

Okej. I jakie później podjąć działania ? Co osiągnę dzięki takiemu odwołaniu od nakazu, skoro ten dlug(debet) został przeze mnie wzięty ?

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

a może uległo przedawnieniu :what:
a może powód nie posiada legitymacji czynnej i biernej do dochodzenia kwoty :what:
a może powód nie posiada kompletnej dokumentacji :what:
a może powód nie udowodnił istnienia wierzytelności co do wysokości i co do zasady :what:

W porządku. Tak zrobię w takim razie. Dzięki

A dlaczego miałbym nie pisać prawdy ? Chodzi o datę ?

To tak zahaczając o te tematykę: SN ma do rozpoznania w CZP zagadnienie następującej treści:

Czy w sprawie z udziałem konsumenta jest możliwe badanie przez sąd z urzędu, bez kwestionowania przez stronę pozwaną, skuteczności dokonanej cesji wierzytelności oraz jej istnienia i wysokości, jeżeli wierzytelność ta jest wpisana w księgach rachunkowych funduszu sekurytyzacyjnego działającego na podstawie ustawy z dnia 27 maja 2004 r. o funduszach inwestycyjnych i zarządzaniu alternatywnymi funduszami inwestycyjnymi?

III CZP 9/18.

Zobaczymy jaki będzie ewentualny rezultat.

A dlaczego miałbym nie pisać prawdy ?
Bo możesz jej nie znać. Po drodze na przykład mogła odbyć się sprawa sądowa, o której nie zostałeś poinformowany.

Skoro była sprawa sądowa, to nie powinienem przypadkiem dostać sądowego nakazu zapłaty ?
Czy z automatu rozmawiając z konsultantem GB, mogę upracie twierdzić, że nie ureguluje im nic, dopóki nie dostane sądowego nakazu zapłaty ?Czy to pogorszy sprawe .. ?

Ostatnia edycja:
Adamuss2010 napisał:
Skoro była sprawa sądowa, to nie powinienem przypadkiem dostać sądowego nakazu zapłaty ?
nie koniecznie, wystarczy że powód podał lipny adres zamieszkania i nakazu nie otrzymałeś,
Adamuss2010 napisał:
Czy z automatu rozmawiając z konsultantem GB, mogę upracie twierdzić, że nie ureguluje im nic, dopóki nie dostane sądowego nakazu zapłaty ?Czy to pogorszy sprawe .. ?
a po co z nimi chcesz rozmawiać, cierpliwie czekasz na dalsze ruchy strony przeciwnej i w odpowiedni sposób reagujesz,

robinson21 napisał:
nie koniecznie, wystarczy że powód podał lipny adres zamieszkania i nakazu nie otrzymałeś,

a po co z nimi chcesz rozmawiać, cierpliwie czekasz na dalsze ruchy strony przeciwnej i w odpowiedni sposób reagujesz,
Po co chcę z nimi rozmawiać ? Po to,że dzwonią po 15 razy dziennie z różnych numerów zaczynając już od godziny 7.00

Po co chcę z nimi rozmawiać ? Po to,że dzwonią po 15 razy dziennie z różnych numerów zaczynając już od godziny 7.00
To zamiast im sugerować co mają robić, każ im "sobie iść". W sposób nie pozostawiający wątpliwości. Na daną chwilę możesz spokojnie powiedzieć "nic mi o żadnym długu nie wiadomo, idźcie sobie".

Dziękuję wszystkim za informację

Witam ponownie.
Sprawy ciąg dalszy.

Otóż dostałem nakaz sądowy w postępowaniu upominawczym.

Oczywiście mogę wnieść sprzeciw i podnieść zarzut przedawnienia ?

Możesz podnieść zarzut przedawnienia ale to trochę za szybko moim zdaniem to proponowałbym inne zarzuty, takie jak np: brak legitymacji czynnej oraz biernej powoda, brak wykazania skutecznej umowy cesji, brak wykazania kwoty pozwu, kwota pozwu nie należa i wiele innych ciekawych zarzutów.

Mógłbyś troszkę rozwinąć te kwestie ? Poza przedawnieniem chciałem właśnie zapytać (w późniejszych postach) czy mogę opisać wygląd sprawy ze swojej perspektywy: otóż poza jednym wykazem transakcji na którym widniał dług i jednym upomnieniem o spłacie ( zwykłym listem) bank nie upominał się więcej o spłatę w/w debetu. Chciał bym ta właśnie informacje umieścić w piśmie sprzeciwu, tylko czy to ma w ogóle jakieś znaczenie ?

Ty nie masz udowadniać że powodowi się należy kwota pozwu to powód musi udowodnić przed sądem że kwota pozwu mu się należy. Powod na poparcie pozwu dołącza dokumenty i wywodzi swoje racje i wnioski a twoim zadaniem jest wywodzenie i stwierdzenie faktów na swoją korzyść w oparciu właśnie na dokumentach przekladanych przez powoda, np:
pismo prywatne zwane wyciąg z ksiąg rachunkowych funduszu - czy faktycznie jest to wyciąg z ksiąg rachunkowych funduszu? - jak taki wyciąg powinien wyglądać?, co powinno się w nim znaleźć, jakie dane i co powinny wskazywać - to tak w wielkim skrócie.

Powrót