Idzie cicha amnestia

• Autor wątku Autor wątku akila
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

akila

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witajcie

dziś rano znalazłem ciekawy artykuł na stronie Rzeczpospolitej

Idzie cicha amnestia - Rzeczpospolita

tak się złożyło, że akurat dziś miałem posiedzenie o odroczenie wykonania kary.

Podniosło mnie to na duchu, udałem się do sądu w trochę większej nadziei.
Kiedy wchodziłem do Sądu - akurat z Niego wychodził kominiarz.
(wtedy pomyślałem sobie że chyba jest naprawdę mój dzień)

I wiece co - Pani Sędzia powiedziała że mój wniosek nie zasługuje na uwzględnienie.

Zostaje mi jeszcze odwołanie do S.O. myślicie że jest sens ? (pytałem też o to w innym wątku ale nie dostałem odpowiedzi)
Podobno trzeba walczyć do końca - tylko że moja sprawa jest na tyle skomplikowana że to już był drugi raz jak się starałem o odroczenie wykonania kary i znowu się to zakończyło niepowodzeniem.

Jest również wystawiony wniosek o doprowadzenie mnie do ZK.

Czy jest sens dalej walczyć ?

jak długo może potrwać proces odwołania do S.O.

W lipcu razem z moją narzeczoną planowaliśmy ślub (naprawdę taki prawdziwy: sala, orkiestra, fotograf - wszystko zostało już zamówione prawie 2 lata temu, nie wiemy czy odwoływać wszystko czy jak ?)
Do odbycia mam karę 8mc.

Proszę o wyrozumiałość i radę

odpisałam w twoim pierwszym wątku

a czy na odmowie odroczenia kary jest napisane ze masz prawo odwołac sie od decyzji sadu w ciągu iluś dni zazwyczaj jest to 7 ??? i piszmy juz w jednym temacie w tym pierwszym

Ostatnią edycję dokonał moderator:
no tak pani sędzia powiedziała że postanowienie nie jest prawomocne.

z tego co się orientuje na odwołanie jest 7 dni.

no to mozesz napisac zażalenie na odmowe udzielenia odroczenia wykonania kary,uzasadnji dlaczego nie zgadzasz sie z decyzją sądu

no rozumiem - wiem że mogę się odwołać
ale czy jest sens, bo jeśli ma to tylko odwlec moje stawienie się to może lepiej mieć to za sobą ?

mozesz sie stawic i mozesz miec to za sobą ale ja bym napisała odwołanie i jeszcze raz prosbe o odroczenie chociazby do dnia slubu i wesela bo juz wszystko zapłacone itd a potem mozesz sie stawic

tak ale o ślubie dziś mówiłem - nawet Sędzina sama zapytała o konkretną datę

niestety nie był to argument wystarczający

RE: Temat "wolny"

Dziewczyny czy ktorejs z Was cos wiadomo na ten temat???
czy mozna miec nadzieje ze ci ktorzy maja niskie wyroki moga liczyc na przerwe w karze?
warunkowe zawieszenie kary??

martika76 napisał:

Dziewczyny czy ktorejs z Was cos wiadomo na ten temat???
czy mozna miec nadzieje ze ci ktorzy maja niskie wyroki moga liczyc na przerwe w karze?
warunkowe zawieszenie kary??

Nadzieję można mieć zawsze jednakże jak to mawiają "nadzieja jest matką głupich"

Powinno się mieć przede wszystkim zdrowy rozsądek - nie liczyć aż państwo ich wypuści tylko niech oni sami starają się o wcześniejsze wyjście.

Nie ufam artykułom, które mylą terminy, warunkowe zawieszenie...?:)
Przepis prawny:
Cyt. z artykułu: Ci, którzy już siedzą, mogą liczyć na przerwę w odbywaniu kary, jeśli mieli wyrok do trzech lat więzienia, lub jej warunkowe zawieszenie – po odbyciu połowy kary i wypełnieniu innych warunków, np. gdy dobrze się zachowywali za kratami.

communication napisał:
Nadzieję można mieć zawsze jednakże jak to mawiają "nadzieja jest matką głupich"

Powinno się mieć przede wszystkim zdrowy rozsądek - nie liczyć aż państwo ich wypuści tylko niech oni sami starają się o wcześniejsze wyjście.

communication wiem-masz racje,oni sami powinni sie o to ubiegac.ja chcialam sie tylko upewnic czy naprawde maja taka mozliwosc??tym bardziej ze my juz zlozylismy wniosek o SDE

Cóż, artykuł jest jaki jest.
Ale teza jest słuszna - SW zrobiło swoje, ruch należy teraz do pozostałej części Ministerstwa Sprawiedliwości. Lub do rządu, który da kasę na więzienia.

Być może będzie więcej np. wpz - ale Ci, którzy nie zasłużą po prostu nie wyjdą. Nigdy nie będzie tak, że na wpz wyjdą wszyscy, którzy nabyli uprawnień. Bo to będzie faktycznie amnestia.

Czyli mam rozumiec ze jak Moj ma 5 mies.-jest skazany w sumie za wykroczenie,pracuje bez dozoru poza ZK,ma wnioski nagrodowe,zlozylismy wniosek o SDE to mamy szanse na to ze to SDE dojdzie do skutku???

SDE niestety jest tylko dostępny chyba w Warszawie jak się nie mylę.

zapytaj w wątku o SDE.

też miałem ochotę na opaskę ale u mnie w mieście ma być podobno za 2 lata :(

jestesmy z bliskich okolic Warszawy.wiec pozostaje tylko miec nadzieje..

zresztą mówili też coś na ten temat w wiadomościach na TVP ale niestety nie oglądałem

czekam jak się tylko pojawi na stronie i obejrzę

Można się spodziewać, że w związku z obecną sytuacją dot. przepełnień w ZK i AŚ, Sędziowie penitencjarni będą podchodzić do niektórych spraw (np. Jazda rowerem po pijanemu, alimenty, drobne kradzieże etc.) łagodniej niż zwykle... ale nie można się łudzić, że jak ktoś jest skazany za ciężkie przestępstwo jak np (gwałt, zabójstwo, pobicie, rozbój etc.) to wyjdzie wcześniej w w/w sposób...

artykuł z Rzeczpospolitej traktuje "amnestię" w sposób metaforyczny (amnestia to zupełnie co innego niż opisane w artykule działania Sądów i SW ku zniwelowaniu problemu przeludnień w ZK) - proszę nie wypaczać słów redaktora tylko czytać ze zrozumieniem artykuł :)

communication napisał:
Można się spodziewać, że w związku z obecną sytuacją dot. przepełnień w ZK i AŚ, Sędziowie penitencjarni będą podchodzić do niektórych spraw (np. Jazda rowerem po pijanemu, alimenty, drobne kradzieże etc.) łagodniej niż zwykle...

No niestety dziś tego doświadczyłem, mam mały wyrok 8 mc i za drobne przestępstwo przeciwko mieniu a niestety nie dostałem odroczenia wykonania kary. Pomimo nienagannej opinii kuratora, stałej pracy, studiów, opieki nad schorowanymi dziadkami, ślubu itd ...

Niestety sprawiedliwość nie jest dla mnie

akila napisał:
No niestety dziś tego doświadczyłem, mam mały wyrok 8 mc i za drobne przestępstwo przeciwko mieniu a niestety nie dostałem odroczenia wykonania kary. Pomimo nienagannej opinii kuratora, stałej pracy, studiów, opieki nad schorowanymi dziadkami, ślubu itd ...

1)Sędzia penitencjarny nie zajmuje się odroczeniem kar.

2)Jak słusznie zauważyłeś, taka sytuacja może mieć miejsce, a nie musi - co jest dowodem ze żadnej "amnestii" nie ma... i nie będzie

akila napisał:
wyrok 8 mc i za drobne przestępstwo przeciwko mieniu

akila napisał:

dostałeś sprawiedliwy wyrok za czyn który popełniłeś... sprawiedliwość jest dla każdego

Ostatnia edycja:
no tak tak

1. ale w artykule w Rzeczpospolitej jest napisane że mają też być stosowane w częściej odroczenia w wykonaniu kary (może nie najtrafniej odniosłem się do Twojej wypowiedzi ale to miało to być porównanie bardziej do tej łagodności niż do sędziów penitencjarnych)

2.
communication napisał:
dostałeś sprawiedliwy wyrok za czyn który popełniłeś... sprawiedliwość jest dla każdego

No widzisz i tu nie do końca mogę się z tym zgodzić.
Wyrok nie był do końca sprawiedliwy.
Zostałem namówiony na to abym poddał się dobrowolnie karze, a ja będąc młodym niedoświadczonym człowiekiem zgodziłem się na to.
Gdybym wtedy wziął adwokata skończyło by się na grzywnie a w najgorszym razie kara ograniczenia wolności a nie pozbawienia.

A tak została wykorzystana moja niewiedza i tyle - ale statystyki trzeba podnosić

Ja rozumiem że to jest czyjaś praca - ale można ją wykonywać trochę lepiej - rozpatrywać dokładniej a nie wykorzystywać czyjąś niewiedzę

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót