A
arkads
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 31
Kosssz napisał:Beata_ss napisał:Jeśli na przykład bezrobotny zawarłby umowę o dzieło z terminem wykonania na 2 lata, to czy to oznacza, że przez dwa lata nie może być zarejestrowany jako bezrobotny?
Tak właśnie by było.
Niestety, jak już wcześniej napisałam - ustawodawca nie dopuszcza możliwości dorabiania przez osoby posiadające status bezrobotnego.
O ile dobrze rozumiem artukuły:
Czy bezrobotny może dorabiać do zasiłku dla bezrobotnych - Zasiłek dla bezrobotnych - Bezrobotny - Infor.pl
Czy bezrobotny musi informować urząd pracy o tym, że dorabia - Status bezrobotnego - Bezrobotny - Infor.pl
to nie masz racji.
Liczy się to od daty "UZYSKANIA PRZYCHODU", a nie od daty podpisania umowy. Czyli spokonie przez czas jaki przysluguje zasiłek można by go pobierać a i tak po przeważnie pół roku (nie 2 latach) traci się prawo do zasiłku. Ale powiedzmmy, że umowa jest na 4 miesiace więc przez te 4 miesiace mam prawo do zasiłku. Dopiero jeśli zgłosze się w ciągu 7 dni od dnia uzyskania prychodu to tracę prawo do zasiłku od dnia pierwszego miesiąca kiedy uzyskałem przychód. Czyli jeśli 20 uzyskałem wypłatę za dzieło i zgłoszę się 27 to tracę prawo do zasiłku od 1 dnia tego miesiaca. Wiec ewentualnie mogę stracić 1 miesiac jeśli zleceniodawca mi wypłaci w terminie
Ostatnia edycja: