ile obecnie czeka się na stwierdzenie ?

• Autor wątku Autor wątku bolanty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Szukam drugiego dna ,bo mnie już to irytuje. Dwa i pół roku temu ( pewnie wtedy wniosek trafił na tapetę) poprosili o potwierdzenie kopii dokumentów szkolnych ( szkoła podstawowa w Wiedniu) mojego ojca . Był tam wniosek o przyjęcie do szkoły, zaświadczenie dyrektora szkoły o udanym przesiedleniu do Wiednia , zgoda Gubernatora Rzeszy miasta Wiednia ( deutscher Volkszugehorigkeit Imie i Nazwisko ) na naukę w tej szkole. Prócz tego dołączyłem poświadczoną kopię karty meldunkowej z Wiednia w której w rubryce obywatelstwo jest "deutsch'. Dołączyłem również kopię listy osób przeznaczonych do naturalizacji i imigracji ( dziadek , babcia )z Galicji Wschodniej (kopie otrzymałem z Bundesarhiv w Berlinie). Wtedy właśnie dziadek z babcią i moim ojcem wyjechali do brata dziadka do Wiednia, gdzie załatwił mu pracę na Wiedeńskiej kolei. Właśnie po tym wszystkim to podanie do szkoły itd.
Te dokumenty właśnie , BVA trawi przez cały trzeci rok czekania . Nie proszą o dosłanie kolejnych i nie wysyłają odmowy. Może chcą odtworzyć akt naturalizacji ?

bolanty napisał:
Szukam drugiego dna ,bo mnie już to irytuje. Dwa i pół roku temu ( pewnie wtedy wniosek trafił na tapetę) poprosili o potwierdzenie kopii dokumentów szkolnych ( szkoła podstawowa w Wiedniu) mojego ojca . Był tam wniosek o przyjęcie do szkoły, zaświadczenie dyrektora szkoły o udanym przesiedleniu do Wiednia , zgoda Gubernatora Rzeszy miasta Wiednia ( deutscher Volkszugehorigkeit Imie i Nazwisko ) na naukę w tej szkole. Prócz tego dołączyłem poświadczoną kopię karty meldunkowej z Wiednia w której w rubryce obywatelstwo jest "deutsch'. Dołączyłem również kopię listy osób przeznaczonych do naturalizacji i imigracji ( dziadek , babcia )z Galicji Wschodniej (kopie otrzymałem z Bundesarhiv w Berlinie). Wtedy właśnie dziadek z babcią i moim ojcem wyjechali do brata dziadka do Wiednia, gdzie załatwił mu pracę na Wiedeńskiej kolei. Właśnie po tym wszystkim to podanie do szkoły itd.
Te dokumenty właśnie , BVA trawi przez cały trzeci rok czekania . Nie proszą o dosłanie kolejnych i nie wysyłają odmowy. Może chcą odtworzyć akt naturalizacji ?

Ile już czekasz na rozstrzygnięcie?

Wysyłałeś jakieś "ponaglenia" w sprawie?

W marcu 2021 będzie 4 lata. Półtora roku temu poprosili o poświadczenie kopii dokumentów szkolnych. Wysłałem po miesiącu i od tej pory nic. o nic nie proszą i wniosku nie odrzucają. Właśnie nie wiem co BVA zabiera tak dużo czasu.

bolanty napisał:
W marcu 2021 będzie 4 lata. Półtora roku temu poprosili o poświadczenie kopii dokumentów szkolnych. Wysłałem po miesiącu i od tej pory nic. o nic nie proszą i wniosku nie odrzucają. Właśnie nie wiem co BVA zabiera tak dużo czasu.

4 lata ? To standard? :(A Twoja sprawa jakoś skomplikowana była? Ale nawet gdyby tak było, to myślę że juz wkrótce wreszcie temat zostanie zakończony i po Twojej myśli. Gdyby chcieli "odrzucić" zrobiliby to już dawno, nie sądzisz?

Taką mam nadzieję, tym bardziej że długo to trwa .Standard na tę chwilę to jest trochę ponad 2,5 roku. Nie proszą o kolejne dokumenty od 1,5 roku. Liczę że jest to odtwarzanie procesu naturalizacji , a długo ponieważ była na terenie obecnej Austrii.

Podobnie jak Janusz W troche oczekujesz tutaj, ze ktos Ci z fusow bedzie wrozyl. To nic nie da, dopoki nie otrzymasz kolejnej konkretnej wiadomosci z BVA, to bedzie dyskusja na zasadzie gdybania

Jako uzupełnienie chciałem dopytać .
Czy może być tak, że Bundesarchiv w Berlinie odpowiadając na nasze zapytanie nie udostępnia 100% informacji ,które posiada, a są dostępne dla BVA ?

Ktoś wie jak obecnie z czasem oczekiwania?
Moja siostra wysłała w sierpniu 2019 wniosek. Nie powinni chcieć żadnych dodatkowych dokumentów, bo ja dostałem stwierdzenie obywatelstwa w maju 2019 po kilku latach.

Czy w tym roku może się spodziewać jakiejś informacji?

Obecnie średnio trochę powyżej 2,5 roku. Może niech siostra dośle inf. do BVA że brat ma decyzję i Twój nr sprawy, może to przyspieszy bo nie będą analizować każdego papierka, ale na razie to czeka w kolejce i jeszcze nawet jej nie analizują
Ile Ty czekałeś ?

Tak, posłaliśmy razem z jej wnioskiem moją decyzję, na Staat jest numer sprawy i nazwisko człowieka, który mi go wystawił.

Ja miałem skomplikowaną sytuację. Wysłałem dokumenty w 2010 roku, sprawa ucichła, w 2015 się upomniałem BVA napisało, ze wysłało wniosek do "Kreis" (bo tata jest zameldowany w Niemczech), kreis, że nie ma takiej sprawy i wysłało do "Stadt", a Stadt o niczym nie wie. Kazali mi ponownie złożyć wniosek; wysłałem w 2015 na nowo. Sprawa znów ucichła..... a otrzymując decyzję z BVA w 2019 powołali się na wniosek z 2010. Skąd o tym wiem? Bo składając wniosek w 2010 wpisałem miejsce zamieszkania Krakau, a w 2015 już inne... Na Staat mam wpisane "Krakau" :grin::grin::grin:

Ostatnia edycja:
Wysłałeś na nowo w 2015 - ok, ale co to znaczy sprawa ucichła? Przysłali nr sprawy ?Przez te cztery lata nie chcieli żadnych dokumentów ,a ty nie monitowałeś o decyzję ?

Aktualizuję:

Siostra dostała w dniu wczorajszym pismo z Konsulatu o możliwości odbioru zaświadczenia potwierdzającego obywatelstwo Niemieckie.
Dokumenty wysłaliśmy końcem sierpnia 2019; w między czasie nie prosili o żadne dokumenty dodatkowe (mieli wszystko łącznie z kserokopią mojego wydanego w 2019 roku).

Data na piśmie z Konsulatu: 21.04.2021
Data na piśmie z Koeln informująca, że obywatelstwo jest stwierdzone i należy zapłacić 25 euro: 27.11.2020

... jak widać 5 miesięcy zajęło im przesłanie informacji do konsulatu i z konsulatu do zainteresowanego :)

To już nawet nie jest śmieszne. Pięć miesięcy na wysłanie informacji to kpina z ludzi.

Ja nadal czekam 4 lata i 2 miesiące ,żadnych dodatkowych zapytań ze strony BVA.

Ostatnia edycja:
Witam moi mili.
Na początku kwietnia br. otrzymałam pismo z Bonn mówiące o tym, że mój wniosek o Staats jest ewentualnie pozytywnie rozpatrzony, ale potrzebują jeszcze dodatkowych informacji dotyczących mojej osoby. Musiałam wypełnić nowy wniosek informujący między innymi o obecnym miejscu zamieszkania, stanie cywilnym itp. W tej chwili przebywam i pracuję w Niemczech. Moje pytania brzmią:
Czy kto z Państwa spotkał się z taką sytuacją? Jak długi w takiej sytuacji, jest okres oczekiwania na potwierdzenie (Staats)? Czy potwierdzenie zostanie wysłane do konsulatu, czy też do miejscowości, w której obecnie mieszkam?
Przeraża mnie wpis kolegi kafas 198 mówiący o 5-cio miesięcznym oczekiwaniu na info. z Konsulatu. To już nawet nie jest śmieszne.

Nie wiem o co ty się starasz ,o obywatelstwo czy o ustalenie posiadania obywatelstwa. Jeśli dostałaś list z Bonn to raczej wystąpiłaś o nadanie obywatelstwa. Ustaleniem natomiast zajmuje się BVA w Kolonii i oddział zamiejscowy w Kilonii. To jest inny temat i inne kolejki , a co za tym idzie inny czas oczekiwania.
Nawiasem dziwne jest dla mnie ,że urząd pisze "ewentualnie pozytywnie rozpatrzony"
Jeśli masz meldunek w Niemczech , przyjdzie do domu.

Dziękuję bolanty za odpowiedź. Oczywiście chodzi o BVA w Kolonii i stwierdzenie obywatelstwa. Przepraszam, że wprowadziłam Cię w błąd.

Siwa0303 napisał:
Dziękuję bolanty za odpowiedź. Oczywiście chodzi o BVA w Kolonii i stwierdzenie obywatelstwa. Przepraszam, że wprowadziłam Cię w błąd.
Witaj. Jak długo czekałaś na załatwienie wniosku? Jakie dokumenty dostarczyłaś? :)

Nadal czekam ( 4 lata i 9 m-cy) .Po kolejnym monicie dostałem odpowiedź , Niniejszym informuję ,że kolejne informacje otrzymasz pocztą. Myślę ,że ta forma wskazuje jakby decyzja była podjęta ,tym bardziej , że zawsze na monity były odpowiedzi o bieżących problemach , każda sprawa inna dlatego inny czas oczekiwania i dlatego jeszcze nie ma decyzji.
Na koniec spytano mnie o matkę (wniosek składałem na ojca ) - czy również jest pochodzenia niemieckiego i jakie ma obecnie obywatelstwo.
Czy ktoś miał takie pytanie z BVA ?

Są na tym świecie rzeczy, które nie śniły się nawet internautom!
W grudniu ub. roku złożyłem za pośrednictwem KG we Wrocławiu wniosek o potwierdzenie posiadania obywatelstwa niemieckiego. Wniosek ten został dopiero w marcu tego roku zarejestrowany w BVA, o czym zostałem poinformowany pisemnie. Licząc się z kilkuletnim oczekiwaniem na rozpatrzenie wniosku z niedowierzaniem odebrałem dziś korespondencję z GK informującą mnie, że dokument potwierdzający posiadanie przeze mnie obywatelstwa niemieckiego został wystawiony przez BVA ... we wrześniu tego roku! Duże i miłe zaskoczenie tak szybką pracą niemieckich urzędników. Nawet nie domyślacie się jak dzisiaj jestem z tego powodu szczęśliwy i dumny zarazem. Tym, którzy nadal czekają życzę podobnej szybkiej i pozytywnej decyzji w sprawie.
Zdrowych i wesołych świąt Bożego Narodzenia!!! :

Powrót