Witam.
do kmolubah, wrzuć w wyszukiwarkę te regulacje które Ci podali i znajdziesz całe ustawy.
Na pewno decyzja jest błędna a od tych paragrafów, które zastosowali do Ciebie łatwo się obronisz. Czy napisali, że nie masz right to reside in the UK?
Aby w pełni odpowiedzieć na Twój post, napisz czy byłaś mężatką i sie rozwiodłaś, czy byłas tu z mężem, czy tez z "byłym mężem"? Czy żyłaś w wolnym związku? Odpowiedzi na te pytania sa kluczowe, zatem odpowiedz a ja podam Ci na jakiej podstawie możesz sie odwołać. Najlepiej jak napiszesz cała decyzję. a tak ogólnie to takie bzdury napisali w stosunku do Ciebie, że głowa boli, oni chyba myśla, że my jacyś ułomni jesteśmy i czytac nie umiemy, a na to wygląda, że to z nimi jest cos nie tak. Powołali się na paragraf i przepisy, które juz od razu mówią, że nie podlegasz pod ustawę The Accession (Immigration and Worker Registration) Regulations 2004.
Paragraf 2(4) mówi:
"(4) A national of a relevant accession State who legally works in the United Kingdom without interruption for a period of 12 months falling partly or wholly after 30th April 2004 shall cease to be an accession State worker requiring registration at the end of that period of 12 months."
- na jego podstawie, juz nie podlegasz pod ta ustawę i kolejny paragraf jaki podali 5(2) nie dotyczy Ciebie, no chyba, że miałas przerwę w tych pierwszych 12 miesiącach pracy, no ale piszesz, że masz zaliczoną ciągłośc tych 12 miesięcy, więc własnie piszesz, że zgodnie z regulation 2(4) of The Accession (Immigration and Worker Registration) Regulations 2004 nie podlegasz pod ta ustawę. Czy oni na prawdę myślą, że my tacy głupi jesteśm????
W zasadzie mam linka do tej ustawy to podsyłam:
The Accession (Immigration and Worker Registration) Regulations 2004 - The Accession .....2004.
Jesli pracowałas od maja 2004 do lipca 2009 to możesz sie starać o resident permanent, bo resident permite to nie to samo. W zasadzie to chyba nabywasz to prawo automatycznie, ale powinnas złożyć na to papiery, by nie było wątpliwości. A o permanent right of residence mówi regulation 15(1)(a) of The Immigration (EEA) Regulations 2006 - bo pod ta ustawe podlegasz.
..."15. —(1) The following persons shall acquire the right to reside in the United Kingdom permanently—
(a) an EEA national who has resided in the United Kingdom in accordance with these Regulations for a continuous period of five years;"...
A to link do całej ustawy The Immigration ...2006:
The Immigration (European Economic Area) Regulations 2006
Natomiast regulacja The Income Support(General).... jest tutaj:
http://www.dwp.gov.uk/advisers/docs/lawvols/bluevol/pdf/a6_2501.pdf
Jak znajdziesz regulacje 21AA, to zobaczysz, że powinnac być traktowana jako osoba, nie z zagranicy (21AA (4)(e)).
Dyrektywę Council Directive No.2004/38/EC, do której jest tam tez odniesienie, znajdziesz tutaj:
http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/citizenship/movement/doc/table_correspondence_en.pdf
Odpowiedz na kilka moich pytań a podam Ci kolejne paragrafy, na które powinnac sie odwołać, no chyba, że juz sama to znajdziesz. I jeszcze, w jakim wieku są dzieci?
Może to wszystko zagmatwane wyszło, ale mam nadzieje, że powinno pomóc

i będzie trwało krócej niż u mnie, bo u mnie juz 6 miesięcy mija jak z nimi walczę, a CAB nic mi nie pomogło, tylko mnie jeszcze wprowadzili w błąd, bo stwierdzili, że odmowna decyzja jest prawidłowa, teraz szukam prawnika, bo wiem, że mam rację.
Pozdrawiam