Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witaj izuchna21. Powiem w skrócie tak. Jesli nie pracujesz w UK tracisz automatycznie status rezydenta. Mozesz przebywać w tym kraju pracujac, ucząc sie lub mieszkac ale nie korzystać z finansow panstowowych. Do takich State Benefits nalezy własnie IS. Po 5 latach rezydentury w UK potwierdzonej w HOme Office mozesz sie starac o zasiłki (IS czy JSA np) na takiej samej zasadzie co obywatele brytyjscy.

W momencie gdy nie praujesz o rezydenture nie mozesz sie starać.

Najlepiej byłoby znalezć prace na 1/2 (min 16 godz tyg)etatu i złożyć o Tax Credits i Housing Benefit.
pOzdrawiam

Eliss napisała ze ''Radzilabym znalezc prace chociazby na pare godzin ( nie wiecej niz 16 tygodniowo ) '' jesli jestes gotowa podjąc prace powinnas starac sie o Jobseekers Allowance.
Z Income Support jest problem gdyż przyznawany jest on na długi okres dopóki dziecko nie osiągnie pełnoletości, i dlatego jest przyznawany niechetnie. Z tego co wiem powinnas byc 5 lat w UK i miec to udokmentowane, że utrzymywałaś sie z własnych środków.
Łatwiej jest otrzymac JSA (jobseekers allowance) przyznawane jest na krótszy okres, ale musisz sie stawiac wJobcentre i byc gotowa podjac prace. Ale..jeśli dostałas odmowe IS i tu mozesz dostac odmowe. Sa to zasiłki z tzw.Public Funds dla nas jeszcze w wiekszosci nie dostepne.
Pisze to tez z własnego doswiadczenia.

Witam, jestem w 32tc, od 27 tc otrzymywalam JSA (po kilku odwolaniach, dlatego tak pozno). W 30 tc zgodnie z poleceniem wypisałam sie z JSA i złożyłam o INCOME SUPPORT. Dodam ze na podstawie JSA otrzymuje hausing benefit i tax benefit. Troszke sie zmartwilam czytajac posty dziewczyn, ktore otrzymaly odmowne odpowiedzi dot. IS. Myslicie ze wmoim przypadku jest to prawdopodobne? Dostalam takze odmowe w sprawie SURE START MATERNITY GRANT, poniewaz bylam juz wypisana z JSA a jeszcze nie na IS, czyli pomiedzy benefitami. Czy moga odmowic mi IS, pomimo tego iż otrzymywalam JSA? I jeszcze jedno, co w przypadku gdy odmówią mi IS, dzieje sie z oplacaniem podstawowych skladek ubezpieczeniowych. Czy Job Centre dalej je bedzie oplacalo, jezeli nie bede dostawala zednego benefitu? Dziekuje za pomoc.

Nadal mam problemy z uzyskaniem JObseeker's.Wydawałoby sie ze ta sprawa zbliża sie do końca, właściwie jest wyjaśniona, ale...Dzis uzyskałam odpowiedz, ze w moim lokalnym JOb Centre maja inna decyzje(co do mojego odwołania) niz przesłano mnie z EU Centralised Decision Making&Apeals Team, Goverment Buildings.Poczatkowo uznano(moje lokalne Job Centre), ze "I'm not right to reside in UK", nastepnie po moim odwołaniu, ten drugi urzad revised decision i przysłali mi pismo stwierdzajace-"i have a right to reside and can be treated as habitually resident in the UK because"she is a qualified person as defined by regulation 2(4) of the Accession (immigration and Worker Registration) Regulations 2004 and Regulation 6(1)(b) of the Immigration (european Economic Area) Regulations 2006".
Czy na podstawie tego pisma i wyzej cytowanej decyzji moge rozumiec, ze przyznali mi ten benefit??Bo kompletnie sie pogubilam w tym zagmatwanym systemie i sprzecznosci informacjii.
Co powinnam zrobic w sytuacji, gdy moje lokalne Job centre twierdzi, ze oni maja w systemie odpowiedź odmowna i nie zamierzaja mi zaczac placic.
Moze ja cos zle rozumiem??
Prosze o wyjasnienia i baaardzo dziekuje!

Tak, masz prawo do jsa. Bardzo czesto decyzje wydane przez special decision makers, docieraja do urzedow lokalnych z ogromnym opoznieniem, jakby jakas inna poczta szly

Wielkie dzieki za odpowiedź, bo ja sama juz nie wiem co o tym myslec.Czyli 4 miesiace czekania i musze poczekac jeszcze dluzej.
Pozdrawiam

Witam :)

Na pytanie przebywam w anglii juz prewie 5 lat z czego 4,5 lat mam przepracowanych. Od 3 lat posiadam kerte rezident permit z home offis'u. Teraz opiekuje sie osoba nie pelno sprawna i otrzymuje Carer's Allowance, rowniez otrzymywalam House Benefit i Council Tax Benefits, kilka tygodni temy staralam sie o Incom Support i otrzymalam dezyzje odmownam cytuje: 'I am writing to tell you that you are not entitled to Income Support. This is becouse we have decided that you do not have the right to reside in the UK becouse you do not meet the creteria for benrfit purposes.' I nikt w Jobcenter nie jest wstanie mi wyjasnic na jakiej podstawie taka decyzje zostala podjeta. Przez ta decyzje zostaly wstrzymane moje inne benefity.

Czy jest ktos w stanie mi pomuc i wyjasnic jakie kryteria trzeba spelniac?
Dziekuje z gory :)

Musisz sie teraz odwolac - niestety

Witaj!

Niestety musisz cierpliwie czekać ,a napisanie odwołania było jedynym rozwiązaniem.Zupełnie nie rozumiem na jakiej podstawie odmówili Ci tego benefitu, a uzasadnienie , które napisali lepiej pozostawić bez komentarza!Spotkałam się dokładnie z takim samym w przypadku mojej sprawy:mad:, która ciągnie się, mam wrażenie, że już wieki!!!Po swoich doświadczeniach wiem, że pytanie urzedników Job Centre to zupełna strata czasu, po prostu odwołuj sie do skutku.
Powodzenia!

jestem matka samotnie wychowujaca dzieci jestem tutaj od 2003 a pracwalam od maja 2004 do lipca 2009 mam zakfalifikowane 12 miesiecy wrs i mam resident permite do 2010 jedyna przerwe w pracy mialam gdy bylam 2x na maciezynskim po czym i tak wracalam do owczesnego pracodawcy, w zwiazku z utrata pracy staralam sie o income support i na podstawie ponizszych regulacji uzyskalam odpowiedz odmowna regulation 2(4) or 5(2) of Accession (Imigration and Worker Registration ) Regulations 2004 or as defined by regulation (6)(1)(d) of the Immigration (European Economic Area) Regulatins 2006.
the avove right to reside and habitual residence decision was made in accorrdance with regulation 21AA(1) an(2) of the Income Support (General)
Regulations 1987.[/B][/B] dodaje ze bylam juz w cab i oni twierdza ze decyzja jest bledna jednakze chcialabym sie dowiedziec co tak naprawde te regulacje znacza bo nikt nawet cab nie udzielil mi odpowiedzi ,poniewaz chcialabym odwolac sie od decyzji ale nie wiem na jakich podstawach

katarzyna

a od kiedy masz rejestracje w WRS?? wynajmujesz mieszkanie? w jakim wieku sa twoje dzieci?co robi ojciec dzieci? jaki jest twoj stan cywilny? odwoluj sie, jesli krucho z kasa to zarejestruj sie na bezrobotne a ze sprawa income support sie nie poddawaj. zarzadaj szczegolowej decyzji i wyslij odwolanie.oni nagminnie odmawiaja zasilku, chodzi glownie o habitual residence test, ale nie poddawaj sie.

czesc :) wlasnie 7 sierpnia dostalam decyzje ze mi sie nalezy is a dzis dostalam list ze jednak nie :( napisali mi tylko ze moje dane sa niezgodne z wymaganiami. czy jest to mozliwe zeby tak z dnia na dzien jednak mi sie nie nalezalo? i czy jest na tym forum ktos kto skladal odwolanie od decyzji? jak to sie robi?? Z GORY DZIEKUJE ZA PRECYZYJNE ODPOWIEDZI
MAMA DIANY :)

Witam.

do kmolubah, wrzuć w wyszukiwarkę te regulacje które Ci podali i znajdziesz całe ustawy.
Na pewno decyzja jest błędna a od tych paragrafów, które zastosowali do Ciebie łatwo się obronisz. Czy napisali, że nie masz right to reside in the UK?

Aby w pełni odpowiedzieć na Twój post, napisz czy byłaś mężatką i sie rozwiodłaś, czy byłas tu z mężem, czy tez z "byłym mężem"? Czy żyłaś w wolnym związku? Odpowiedzi na te pytania sa kluczowe, zatem odpowiedz a ja podam Ci na jakiej podstawie możesz sie odwołać. Najlepiej jak napiszesz cała decyzję. a tak ogólnie to takie bzdury napisali w stosunku do Ciebie, że głowa boli, oni chyba myśla, że my jacyś ułomni jesteśmy i czytac nie umiemy, a na to wygląda, że to z nimi jest cos nie tak. Powołali się na paragraf i przepisy, które juz od razu mówią, że nie podlegasz pod ustawę The Accession (Immigration and Worker Registration) Regulations 2004.
Paragraf 2(4) mówi:

"(4) A national of a relevant accession State who legally works in the United Kingdom without interruption for a period of 12 months falling partly or wholly after 30th April 2004 shall cease to be an accession State worker requiring registration at the end of that period of 12 months."

- na jego podstawie, juz nie podlegasz pod ta ustawę i kolejny paragraf jaki podali 5(2) nie dotyczy Ciebie, no chyba, że miałas przerwę w tych pierwszych 12 miesiącach pracy, no ale piszesz, że masz zaliczoną ciągłośc tych 12 miesięcy, więc własnie piszesz, że zgodnie z regulation 2(4) of The Accession (Immigration and Worker Registration) Regulations 2004 nie podlegasz pod ta ustawę. Czy oni na prawdę myślą, że my tacy głupi jesteśm????
W zasadzie mam linka do tej ustawy to podsyłam:
The Accession (Immigration and Worker Registration) Regulations 2004 - The Accession .....2004.

Jesli pracowałas od maja 2004 do lipca 2009 to możesz sie starać o resident permanent, bo resident permite to nie to samo. W zasadzie to chyba nabywasz to prawo automatycznie, ale powinnas złożyć na to papiery, by nie było wątpliwości. A o permanent right of residence mówi regulation 15(1)(a) of The Immigration (EEA) Regulations 2006 - bo pod ta ustawe podlegasz.

..."15. —(1) The following persons shall acquire the right to reside in the United Kingdom permanently—

(a) an EEA national who has resided in the United Kingdom in accordance with these Regulations for a continuous period of five years;"...

A to link do całej ustawy The Immigration ...2006:
The Immigration (European Economic Area) Regulations 2006

Natomiast regulacja The Income Support(General).... jest tutaj:

http://www.dwp.gov.uk/advisers/docs/lawvols/bluevol/pdf/a6_2501.pdf
Jak znajdziesz regulacje 21AA, to zobaczysz, że powinnac być traktowana jako osoba, nie z zagranicy (21AA (4)(e)).

Dyrektywę Council Directive No.2004/38/EC, do której jest tam tez odniesienie, znajdziesz tutaj:
http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/citizenship/movement/doc/table_correspondence_en.pdf

Odpowiedz na kilka moich pytań a podam Ci kolejne paragrafy, na które powinnac sie odwołać, no chyba, że juz sama to znajdziesz. I jeszcze, w jakim wieku są dzieci?

Może to wszystko zagmatwane wyszło, ale mam nadzieje, że powinno pomóc :) i będzie trwało krócej niż u mnie, bo u mnie juz 6 miesięcy mija jak z nimi walczę, a CAB nic mi nie pomogło, tylko mnie jeszcze wprowadzili w błąd, bo stwierdzili, że odmowna decyzja jest prawidłowa, teraz szukam prawnika, bo wiem, że mam rację.

Pozdrawiam

jeśli zarejestruje sie jako bezrobotna to nie może juz starać sie o Income Support, o to własnie chodzi, że rejestrując sie jako bezrobotna jest zobowiązana zdeklarowac się, że może podjąc prace w każdej chwili a jako samotna matka z dziećmi poniżej 12 lat ma prawo tego nie robić i po to jest IS.

do anija87, a podali dokładnie o co chodzi, powołali sie na jakies przepisy? , bo jak nie to musisz ich o to poprosić a oni zobowiązani sa przesłać szczegółową decyzję z paragrafami.
Nie znając Twojego przypadku nikt nie może udzielić Ci precyzyjnej odpowiedzi, ale z nimi wszystko jest możliwe.

Pozdrawiam

bielmo, sprawa z income support nie jest taka prosta, rzad probuje sie pozbyc tego zasilku kompletnie, i zdecydowanie wykorzystaja do tego przepisy imigracyjne. Z tego co ja rozumiem w sprawie kmobulah - piec lat legalnego zamiesziwania uplynie w 2010 i wtedy to nabedzie stale prawo do rezydencji, chyba ze moze sie podpiac pod inne przepisy. Jesli nie ma prawa do rezydencji to automatycznie nie przejdzie hrt. I w tym przypadku radzilabym jak najszybciej sie zarejstrowac na jsa i kontynuowac z apelacja.

do kmolbuh: jesli otrzymywals means tested benefits przed 1/05/2004 i kontynuowalas po tej dacie to jestes wylaczona z testu r2r

zgadza się, że z Income Support sprawa nie jest prosta i łatwa i rząd próbuje sie wycofac z niego, ale jakby nie było nadal jeszcze jest. Jak na razie obniżają granice wieku dziecka. Na jesienie zeszlego roku obniżyli do 12 lat, teraz w październiku czy listopadzie, juz nie pamiętam dokładnie zmniejsza do 10 lat a w przyszłym roku do lat 7. Co dalej, to się okaże.
Aby otrzymać IS należy mieć "right to reside in the UK" i nie musi ono wynikac tylko ze stałej rezydentury. Jest lista przypadków w jakich mamy to "right to reside" i jest ona w The Income Support (General) ....

..."Special cases: supplemental – persons from abroad

21AA.—(1) “Person from abroad” means, subject to the following provisions of
this regulation, a claimant who is not habitually resident in the United Kingdom, the Channel Islands, the Isle of Man or the Republic of Ireland.
...
...
(4) A claimant is not a person from abroad if he is–

(a) a worker for the purposes of Council Directive No. 2004/38/EC;

(b) a self-employed person for the purposes of that Directive;

(c) a person who retains a status referred to in sub-paragraph (a) or (b) pursuant to Article 7(3) of that Directive;

(d) a person who is a family member of a person referred to in sub-paragraph (a), (b) or (c) within the meaning of Article 2 of that Directive;

(e) a person who has a right to reside permanently in the United Kingdom by
virtue of Article 17 of that Directive;

(f) a person who is treated as a worker for the purpose of the definition of
“qualified person” in regulation 6(1) of the Immigration (European Economic
Area) Regulations 2006(b) pursuant to–
(i) regulation 5 of the Accession (Immigration and Worker Registration)
Regulations 2004(c); (application of the 2006 Regulations in relation to
a national of the Czech Reublic, Estonia, Latvia, Lithuania, Hungary,
Poland, Slovenia or the Slovak Republic who is an “accession State
worker requiring registration”), or
(ii) regulation 6 of the Accession (Immigration and Worker Authorisation)
Regulations 2006(d) (right of residence of a Bulgarian or Romanian who
is an “accession State national subject to worker authorisation”);
...
... "
Jest jeszcze kilka innych, ale raczej nie istotnych dla nas z Polski.

kmolubah nic nie pisze, to nie wiem czy nadal jest zainteresowana wskazówkami, jest klika pytań, na które przydałoby sie, by odpowiedziała, bo sa istotne, bo tak to błądzimy troche po omacku. Może to juz nieaktualne?

Może jeszcze tylko male wyjasnienie, do poprzedniego wpisu, że osoba, która kwalifikuje sie pod przepisz 21AA (4) "A claimant is not a person from abroad if he is–...", ma "right to reside in the UK" i jest upoważniona do Income Support.

Powrót