Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
do tego droga niestety może byc długa, ja aplikowałam o IS 4 marca 2009 roku, a dopiero 2 marca tego roku mam sprawe w Trybunale.

no chyba, że udałoby sie w Twoim przypadku jako członek rodziny, to wówczas powinno pójśc szybciej. W zasadzie uwazam, że CAB niewiele Ci pomoże jak jeszcze nie dostałaś decyzji. Poczekaj na decyzję, tam powinno byc wszystko napisane i podane konkretne przepisy, nie wiadomo jak oni to wszystko ujmą, jakie podadza paragrafy.

W ciągu kilku dni powinnas dostać.

witajcie dzis otrzymalam decyzje brzmi ona tak.
We're writing to tell you that unfortunately you're not entitled to IS.This is Because we have decided that you do not meet the requirements for the right to reside test and therefore For benefit purposes only you're not considered to be habitually resident in the UK.

The regulations we used to make our decision are:Regulation 21AA(1) and (2) of the IS(general) Regulations 1987
Regulation2(4)&5(2) of the accesion (immigration and worker Registration)Regulations 2004
Regulations 6(1) of the Immigration (European Economic Area) Regulations 2006

maz caly czas czeka za visa juz ponad 1.5 roku i nie moze jej otrzymac wiec nie moge sie na nim oprzec.To on sie opiera na moim rezydencie i dlatego moze tu przebywac w uk.

Ja mam taka mala ksiazeczke Z Home Office UK Residence Documentation For a National Of An EEa State.This document is issued pursuant to Directive 2004/38/EC

czy to sie nie liczy?

BYlam dzis w Cab ale nie bardzo sie orientowali o jakiego rezydenta chodzi skoro ja go mam pokazalam dokumenty wszystkie proszono mnie abym przyszla jak dostane decyzje wrocilam do domu i akurat dostalam list ale nastepne spotkanie mam dopiero w PN na 10:00.Jaka jest minmalna ilosc pracy na tydzien w uk? Czy jesli znajde prace na 3 godziny tygodniowo bede musiala udowodnic dlaczego nie moge pracowac wiecej godzin? ZA duzo pytan sama juz sie gubie :(

Patrycja27 napisał:
Witam potrzebuje waszej pomocy przeczytalam wszystkie odpowiedzi lecz sie pogubilam.Otoz 14 stycznia złozylam wniosek o IS dzis dzwonilam w tej sprawie dlaczego tyle czekam,Poinformowano mnie że nie zaliczylam testu resident test.
i ze do tygodnia powinnam dostac odmowna decyzje.
przepracowalam pelny rok.Mam wszystkie dokumenty z Home office registration poniewaz za kazdym razem gdy zmienialam prace zglaszalam do HO.Rowniez po roku czasu Wypelnilam wniosek O resident dostalam certyfikat taka niebieska ksiazeczke dla mnie i corki iz jestesmy rezydentami.
Mieszkamy to od 14/02/2006 corka rozpoczela tutaj edukacje przyjechala tu ze mna jak miala 5 lat.2ga corke urodzilam tutaj w anglii. Jestem w separacji z mezem mieszka w innym miejscu obecnie jestem w 11tygodniu ciazy.Otrzymalam wczesniej JSA ale czekalam 6 tyg za decyja w koncu nadplacili wszystko.Nie moge dalej sie starac O JSA poniewaz jestem w ciazy i nie zdolna wedlug ich prawa do pracy.

Co mam zrobic.HB tez nie dostaje bo czekaja za decyzja IS i bez tego nie dostane dodtaku Na HB jestem zalamana bo moja sytuacja wyglada tragicznie :(

Witaj Patrycja - niestety do IS nie wystarczy samo potwierdzenie rezydentury nalezy jeszcze byc “qualified person” a spelniasz ten warunek jezeli pozostajesz w zatrudnieniu do poki nie otrzymasz permanent right of residence oraz.....family member of a ‘qualified person’. Ponadto jezeli jestes obecnie zarejstrowana w JC jako osoba poszukujacac pracy ( he is in duly recorded voluntarily unemployment after having been employed in the United Kingdom, provided that he is registered as a jobseeker with the relevant employment office and -

* he was employed for one year or more before becoming unemployed;) rowniez jestes “qualified person”

Natomiast jezeli znalazlabys prace na kilka godzin tygodniowo to napewno sytulacja zmienilaby sie duzo szybciej jak czas oczekiwania na decyzje w sprawie odwolan no i moglabys zakwalifikowac sie pozniej do macierzynskiego z JC a to zapewniloby Ci ciaglosc

witaj Ellis dziekuje za odpowiedz.Obecnie nie jestem juz zarejestrowana w JC jako osoba poszukujaca pracy zrezygnowalam 14 stycznia jak i tego samego dnia Claimowalam na IS.
Jezeli znalazlabym prace do przyszlego tygodnia czy moge sie odwolac jeszcze powolujac sie iz mam prace.Czy musialabym na nowo claimowac dla mnie te 4 tygodnie to duzo aby stracic :(

Nie potrzebnie rezygnowalas z JS .......... ale pomysl jeszcze nad odwolaniem z powodu family member of a ‘qualified person’ ( dziecko ) tak jak pisala bielmo jezeli bedziesz sie odwolywala i przyznaja Ci IS to Ci wszystko wyrownaja natomiast jezeli zlozysz calkiem nowy claim to nie odzyskasz straconych pieniedzy Z drugiej strony jezeli znajdziesz prace ( nie wiecej jak 16 h tygodniowo ) to Twoja aplikacje rozpatrza szybciej. Jezeli zarobisz wiecej jak 30 f tyg to mozesz pozniej dostac macierzynskie pod warunkiem, ze skompletujesz 26 tyg. ( z 66 ) zatrudnienia mozesz to polaczyc praca, zasilek , praca.

Ostatnia edycja:
Eliss jeszcze nie zrezygnowalam mam tzw 28 dni na odwolanie musze to zrobic jak najszybciej.A z dzieckiem nie bardzo rozumiem to iz corka rozpoczela tutaj edukacje to mozna sie na to odwolac? Wiem ze jesli znajde prace na ok 3-5 godz tygodniow na workin tax credit sie nie bede kwalifikowala ale minmalnie zmniejsza mi child tax credit.wiec na jedno wszystko wychodzi.
Najbardziej mi zalezy na IS a co jesli przed porodem pojde na macierzynski ale z pracy nie bedzie mi sie chyba nalezal skoro to bedzie praca z bardzo niskim dochodem.a z JC tez nie dostane bo na pewno nie przekrocze tych 30 f tygodniwo bo tyle wyczytalam trzeba miec minimum?

namieszalam troszke wybacz to czy jesli przestane pracowac ale nie bede otrzymaywala macierzynskiego czy IS tez wtedy znow zabiora?

Wowczas mozesz otrzymywac Employment and Support Allowance.

Jezeli i tak masz zamiar znalezc prace to odwolaj sie , jezeli ciaza nie jest zagrozona, nie sprawia Ci wiekszych klopotow zdrowotnych zapewne jest jeszcze malo widoczna :) to upieraj sie,ze jestes zdolna do podjecia pracy i nie masz zamiaru rezygnowac JSA na dowod dobrego stanu mozesz wziasc zaswiadczenie od lekarza,ze nie ma przeciwwskazan do podjecia zatrudnienia - ciaza to nie choroba :)) - Nawet jezeli pracy Ci nie znajda to mozesz automatycznie przejsc na macierzynskie ( dlatego wazne jest aby wyplacali Ci jak najdluzej )

Wracajac do IS to jak najbardziej masz prawo do odwolania tylko jezeli bedziesz nadal pobierac JSA to niestety IS Ci nie przysluguje wiec musisz zdecydowac sie na jeden z nich. Poczytaj wszystkie posty Bielmo ona byla w podobnej sytulacji i wszystko ladnie opisala jest tam wiele cennych wskazowek.

TEZ o tym pomyslalam lecz watpie czy wskoram zaswiadczenie od lekarza urodzilam juz dziecko w 22tc bo odeszly mi wody za wczesnie pracowalam na kuchni jako kucharz niestety ciezka praca i stracilam dziecko pozniej ciaza pozamaciczna zakonczona opercja i wycieciem jajnika.
Nawet jesli lekarz by orzekl Iz nie nadaje sie do pracy do za decyzja czeka sie od 13 tygodni a nawet wiecej i pozniej wysylaja do ich lekarza czy rzeczywiscie nie nadaje sie do pracy moze to trwac nawet do 20 tygodni lub dluzej w takim razie kiedys sie staralam jak Bylam w ciazy z najmlodsza corka i mialam zalozny szewek by donosic lekarz w Polsce wypisal iz nie jestem zdolna do pracy oni jednak odrzucili moj wniosek.Walka z wiatrakami.

Staralam sie juz kiedys o ten zasilek jak bylam w ciazy z najmlodsza corka mialam zalozony szewek,lekarz w Polsce napisal iz nie nadaje sie do zadnej pracy.Tutaj lekarz nie chcial mi nic takiego wypisac.A 2.5 roku temu poronilam w 22 tc urodzilam synka ktory zmarl pracowalam na kuchni jako kucharz praca ciezka czesto mialam krwawienia ale lekarze twierdzili ze moge pracowac.Pozniej mialam ciaza pozamaciczna zakonczona laparoskopia i wycieciem prawego jajnika.Wracajac do tego zasilku E and SA czeka sie za tym bardzo dlugo ok 13 tygodni ja czekalam cala ciaze po urodzeniu dziecka wezwano mnie na badania lekarskie z udzialem ich lekarza ktory stwierdzil ze sie nadaje do pracy :( choc mowilam ze przez cala ciaze lezalam i nawet zakupow nie bylam w stanie robic.

Wiec jak dla mnie walka z wiatrakami

z tym esa Patrycja, to sie nie czeka. Skladasz np. przez telefon badz inicjujesz aplikacje onlime. Podobnie jak z sick note, przez pierwsze 7 dni nie potrzebujesz zwolnienia, pozniej, aby moc kontynuowac otrzymywanie zasilku, musisz im wyslac zwolnienia lekarskie i pieniadze beda placic..Po ok. 13 tyg powinnas miec egzamin leakraski i wowczas stwierdza, czy nadal zasilek sie tobie nalezy itd. Pozniej mozesz sie odwolac i nadal otrzymywac zasilek ;) dluga historia z tym esa

bielmo75 napisał:
Witam.
Równiez potwierdzam, że najlepiej byłoby to załatwić jako członek rodziny, nawet w przypadku separacji czy rozwodu jest to mozliwe, ale niestety nie bardzo wiem, jak to w przypadku Twojego męża, ponieważ nie jest on z Unii Europejskiej, hmm... Postaram się popatrzec w przepisy, ale tez możesz to zrobic, wcześniej podawałam linki, w szczególności chodzi o:

The Immigration (European Economic Area) Regulations 2006

oraz:

http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/citizenship/movement/doc/table_correspondence_en.pdf

Jeśli znajdziesz opcje zatrudnienia chociaz na 3 godzinki, to tez bylaby dobra opcja, bo wówczas będziesz miała status pracownika.
Co do statusu Twojego męża, to nawet jak jest turkiem to był tu legalnie, bo miał visę, zatem miał right to reside, zatem w przypadku separacji czy rozwodu powinnas również "odziedziczyć" to r2r, ale to juz bardziej skomplikowane, trzeba poszperac w przepisac.

Pamietaj, że od decyzji będziesz miała 28 dni na odwołanie i liczy sie, by do 28 dni to oni otrzymali Twoje odwołanie.

Jak zrozumiałam Twoja córka tutaj rozpoczeła edukację? Pracowałas wówczas czy nie?

Samo przepracowanie roku nie jest wystarczające do IS.

Bielmo, nie jestem pewna czy te 3 godz pracy tyg ja uratuja.. przepisy mowia, ze praca musi byc prawdziwa i rzeczywista (genuine and effective) Marny ze mnie tlumasz, ale to chyba o to chodzi. Tak wiec w wiekszosci aplikacji o zasilki osoby (nawet natknelam ise na to w child benefit), ktore pracuja ponizej 10 godzin spotkaja sie z decyzja odmowna. Warto oczywiscie apelowac, szczegolnie w przypadku samotnych rodzicow. A propos jeszcze rozwodu,.. raczej po rozwodzie juz nie jest sie traktowanym jako czlonke rodziny.. tylko podczas separacji.

bielmo75 napisał:
do tego droga niestety może byc długa, ja aplikowałam o IS 4 marca 2009 roku, a dopiero 2 marca tego roku mam sprawe w Trybunale.

no chyba, że udałoby sie w Twoim przypadku jako członek rodziny, to wówczas powinno pójśc szybciej. W zasadzie uwazam, że CAB niewiele Ci pomoże jak jeszcze nie dostałaś decyzji. Poczekaj na decyzję, tam powinno byc wszystko napisane i podane konkretne przepisy, nie wiadomo jak oni to wszystko ujmą, jakie podadza paragrafy.

W ciągu kilku dni powinnas dostać.

A ty sie odwolujesz na podstawie bycia glownym opiekunem dziecka w edukacji?? Jesli tak, to pewnie wiesz, ze juz podobna sprawa jest rozpatrywana w sadzie..i jesli moge doradzic, to napisz o odroczenie, bo jest oczekiwane ze decyzja w tej sprawie bedzie podjeta dopiero pod koniec roku, ale lepiej pozniej niz wcale. Powodzenia tak w ogole i daj znac jak poszlo

Patrycja27 napisał:
witaj Ellis dziekuje za odpowiedz.Obecnie nie jestem juz zarejestrowana w JC jako osoba poszukujaca pracy zrezygnowalam 14 stycznia jak i tego samego dnia Claimowalam na IS.
Jezeli znalazlabym prace do przyszlego tygodnia czy moge sie odwolac jeszcze powolujac sie iz mam prace.Czy musialabym na nowo claimowac dla mnie te 4 tygodnie to duzo aby stracic :(
Prawo nie dziala wstecz, jezeli sie zmienila twoja sytuacja - np znalazlas prace,to zloz nowa aplikacje o zasilek, a od poprzedniej sie odwoluj.

Pewnie juz na to pytanie odpowiedzialas wczesniej i wybacz moje lenistwo - ale czy w urzedzie pracy tobie doradzono starac sie o income support? bo jesli tak to mozesz jescze napisac do jcp, ze zle tobie doradzono i powinni zezwolic na retrospective claim na jsa. .. nie sadze, abyys mogla polegac na prawach meza. jak sama piszesz to on polega na twoich, chyba ze jestem w bledzie Odwolaj sie tak czy siak, zawsze jak poznije stwierdzisz ze nie masz szans badz cierpliwosci to mozesz sie wycofac.

dzieki agacig21 bede sie odwolywac pojde do CAB w pn mam wydrukowane wszystko w razie gdyby sie nie wyedukowala do tego poniedzialku moze mi pomoze napisac to odwolanie.No i mam pytanie czy takie odwolanie pisze sie noirmalnie tak jak w polsce na kartce np A-4 i podaje powod.Czy sa specjalne jakies formy?

Mozliwe ze bede miala prace na 5 godzin tygodniowo ale mnie wystarszylas iz moge byc niewiarygodna :( dlaczego? czy lepiej w takim razie wrocic do JSA pracujac te 5 godzin i czy uwierza mi ze szukam pracy jako ciezarna i majac male dziecko 14 mscy? i jako samotna? wiem ze jesli zapytaja co zrobie z dzieckiem to powiem ze bede szukala niani i podobno jesli nie ma przeciwskazan to mozna byc zarejestrowanym do 29 tc? czy dobrze rozumiem? czy jednak walczyc o IS majac prace 5 h na week?

Juz mam taki metlik bo wszedzie czyhaja pulapki :(

Patrycja27 napisał:
dzieki agacig21 bede sie odwolywac pojde do CAB w pn mam wydrukowane wszystko w razie gdyby sie nie wyedukowala do tego poniedzialku moze mi pomoze napisac to odwolanie.No i mam pytanie czy takie odwolanie pisze sie noirmalnie tak jak w polsce na kartce np A-4 i podaje powod.Czy sa specjalne jakies formy?

mozesz napisac na a4, wowczas taki list musi zawierac informacje: ze sie odwolujesz, od jakiej decyzji, twoj nino, dlaczzego sie nie zgadzasz (na tym etapie nie musisz sie wtapiac w szczegoly)itp. Wygodniej jest wypelnic tzw. GL24 formularz. Maja je w cabx albo sproubj w job centre

W przypadku is mozesz nie zobaczyc pieniedzy przez dobrych kilka miesiecy.. z bezrobotnym to jests o niebo szybciej, ale wybor nalezy do cieibe Powodzonka i sie nie zalamuj, w CAB powinni ci przedstawic dokladniej wszystkie opcje. Macie tam Polakow w cab? jak nie to niech dzwonia na te linie tlumaczy Glowa do gory

Ostatnia edycja:
Powrót