Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nie wystarczy miec right to reside zeby sie kwalifikowac na income support, nalezy jeszcze przejsc habitual residence test,

a sorki to jest poprawka do ustawy, i osoby podpadajace pod punkt 4 automatycznie przechodza hrt

:)
czytam wszystko o Income Support i albo godzina jest tak pozna albo na prawde to jest tak skomplikowane, bo widze duzo sprzeczznych spraw:

-raz piszecie ze "Aby starac sie o Income support wcale nie musisz miec przepracowanego roku co za tym idzie nie musisz byc rezydentem. "

-chwile pozniej czytam "Wiec jezeli nie ma sie pelnego roku to nie bedzie sie mialo Income support"

-"Tak nalezy miec rezydenta..........prawo do rezydenta nabywasz automatycznie po legalnym roku pracy. Mozesz starac sie o Income Support wczesniej i otrzymasz go jezeli spelniasz warunki ale musisz caly czas pracowac jezeli stracisz prace automatycznie benefit zostanie cofniety."

-"Income Support jest przeznaczony dla osób, które nie mają lub mają niskie dochody, nie mogą pracować bo opiekują się dzieckiem lub są chorzy lub kalecy.
-Jeżeli wychowujesz dziecko sam, przez co nie możesz pracować lub pracujesz mniej niż 16 godz. tygodniowo wtedy możesz być uprawniony do otrzymania Income Support."

Z ostatniej wypowiedzi wnioskuje ze jednak praca nie jest konieczna by dostac tej zasilek.
Ja juz dwa razy dostalam odmowna decyzje, odwolywalam sie jednak nic to nie dalo.

Czy uwazacie, ze jak bede miala prace pomimo ze nie posiadam jeszcze 12 miesiecy przepracowanych legalnie to benefit ten zostanie mi przyznany?

czytajac to forum stwierdzam z reka na sercu ze benefity dostaja ci co kombinuja (to z wlasnych obserwacji) a tym ktorym naleza sie bez zadnych watpliwosci maja zazwyczaj duze problemy

Gosia ;)

Ostatnia edycja:
Gosia.c, to prawda, że sprawa z IS jest skomplikowana, bo ogólne przepisy o IS, mówią, że osoba jest uprawaniona do IS jesli nie pracuje lub pracuje mniej niz 16 godzin i do tego jest samotnym rodzicem, albo osoba niepełnosprawna albo o ile dobrze pamietam opiekują się osoba chorą. Jednak my jako osoby z Polski podlegamy jeszcze pod inne przepisy (ustawy), które "ograniczaja" nam dostęp do IS.
W myśl tych przepisów nie możesz starać sie o IS jesli nie pracujesz, czyli nie masz statusu pracownika. Taki status możesz mieć jesli pracujesz dla kogoś albo wykonujesz prace jako self-employed i może to być tylko 3 godziny w tygodniu.

Czy nalezy miec przepracowane 12 miesięcy czy nie, to tak do końca nie potrafię na to odpowiedzić, mysle, że to już zależy od indywidualnej sprawy. Wydaje mi sie, że moga być sytacje kiedy można otrzymać IS, pomimo nie przepracowania 12 miesięcy i jest to wówczas kiedy właśnie pracuje się mniej niż 16 godzin w tygodniu, jednak jest to niemożliwe w pierwszych 3 miesiącach pobytu i pracy tutaj.

Sa tez sytuacje kiedy można otrzymać IS (bynajmniej powinno się) nawet wówczas kiedy nie pracujesz ale jestes członkiem rodziny, dotyczy to małżeństw i kobiet, które były w małżeństwie i mogły nigdy w UK nie pracowac, ale zatrzymują r2r po mężu nawet w przypadku rozwodu, anulowania małżeństwa, separacji czy śmierci małżonka i samotnie wychowuja dziecko/dzieci.

Jest jeszcze inny przypadek, w którym można a raczej powinno sie zachować r2r, Ja własnie teraz na tej podstawie się odwołuje, ale z jakim efektem to się okaże. A chodzi o sytację, kiedy samotny rodzic jest opiekunem dziecka, które rozpoczęło tutaj w UK nauke w szkole (chodzi tu raczej dokładnie o przypadek kiedy dziecko tutaj wchodzi w system edukacji, a nie, że rozpoczęło naukę w Polsce a tutaj np. przyjechało w wieku 8 lat i poszło do szkoły). I dziecko powinno rozpocząc tutaj edukację j kiedy jego rodzic pracował, był zatrudniony w tym czasie. Jesli dziecko rozpoczęło w UK nauke w takich okolicznościach ma takie samo prawo do kontynuowania tej nauki jak dzieci obywateli UK (art 12 of Regulation (EEC) 1612/68) a rodzic, ktory sprawuje faktyczna nad nim opiekę ma r2r (decyzja sądu w sprawie C-413/99 Baumbast oraz regulation 10(4) of The Immigration (EEA) Regulations 2006).

To chyba wszystko.

Pozdrawiam :)

Witam, dostałam odpowiedz odmowna na wniosek o Income Support. Uzasadznienie wyglada nastepująco...

On the evidence provided, I have decided that Miss D... does not have a right to reside and censeguently is not habitually resident in the Uk because she is not qualified person as specified in regulation6(2) of the Immigration ( European Economic Area) Regulations 2006 because she is a person subject to regulations 5(2) & 5(3) of the Accession (Immigration and Worker) Regulations 2004.

The above right to reside and habitual residence decision was made in accordence with Regulation 21AA( 1) and (2) of the Income Support ( General) Regulations 1987.

Chciałam tylko spytać czy jest jeszcze jakas szansa na pozytywne rozpatrzenie tego wniosku.Do wniosku dołaczony byl moj były partner czy w momencie kiedy zostaje samotna matka moja sytuacja ulegnie zmianie. Na forum przeczytalam tez, ze trzeba miec przepracowane ciagiem 12 miesiecy, w moim przypadku najdluzszy okres zatrudnienia wynosil 9 miesiecy a ogolem to okolo 1,5 roku u roznych pracodawcow.Chcialabym dodac ze zostal mi przyznany Maternity Allowence. Z góry dziekuje za odpowiedz

prosze pomozcie!!!
przjechalam do angli w 01.2002roku z mezem(wlochem) i kilkumiesiecznym synkiem.w roku2005 dostalismy dom z urzedu miasta,od zawsze dostaje benefity na dzieci(children benefit i children tax credit)w dniu dzisiejszym mam trojke dzieci(8,6,5 lat ktore posiadaja obywetelstwo wloskie)jestem w w trakcie rozwodu.przepracowalam od01.04.2008-11.01.2009 we wrzesniu zaczelam sie ubiegac o income support.nie posiadam worker registration card.dostalam taki oto list:
facts:
miss a..,a polish national,com to the uk on 03.01.2003(blad ja przyjechalam 03.01.2002)she is decorced from her partner;further details of whom have not been made available to the decision maker.she lives whit her children;g-8,h-6,g-5
she found work from01.04.2008 to 11.01.2009.end date has been verified.a worker registration certificate for this employment has not been provided nor has she provided her worker registration card she not current employment
although miss a...has started she is looking for work she has claimed income support as alone parent from 23.09.2009
DECISION
on de evidence provided,i have decided that from 23.09.2009 miss... does not have a right to reside and consequently is not habitual resident in the uk because she is not a qualified person as defined by either regulation 2(4) or5(2) of the accession(immigration and worker registration)regulations2004 or as defined by regulation(6)(1)(d) of the immigration(european economic area)
the above right to reside and habitual residence decision was made in accordance with regulation21AA(1)AND(2) OF THE INCOME SUPPORT(GENERAL) regulations1987

moj angielski nie jest perfekcyjny,nie mam pojecia co zrobic prosze o pomoc!!! z gory dziekuje ada

Witam,

adalondyn -dostała dzisiaj maila do Ciebie i postaram sie pomóc na tyle na ile bede oczywiście potrafila.

Doris - nie wiem czy temat nadal aktualny u Ciebie. Ni =e rozumiem dlaczego Twój były partner był dołączony do wniosku, skoro nie jesteście razem, skoro jestś samotna matką to tylko ty powinnas figurować we wniosku. Jesli nie przepracowałaś roku to sprawa dosyć nieciekawie wygląda, ale mam kilka pytań. A co do tych 12 miesięcy przepracowanych, to nie musi to byc praca u jednego pracodawcy, może być u kilku, ale przerwa między jedną a druga pracą w sumie nie może przekraczac 30 dni, więc popatrz dobrze na swoje zatrudnienie i sprawdź może jednak zmieścisz się w tych 12 miesiącach. Czy od samego początku zarejestrowałas się w Home Office, bo tylko ten okres zatrudnienia będzie sie liczył. Musi byc przepracowane 12 miesięcy u autoryzowanego pracodawcy, tzn. u takiego, którego zgłosilaś w HO i jesli zmieniałas pracę to nowy pracodawca tez musi byc zgłoszony, dopiero po 12 przepracowanych miesiącach zgłaszac juz nie musisz.

Kiedy przyjechałas do UK? Ile masz dzieci, w jakim wieku?

adalondyn - wydaje mi sie, że Twoja sprawa jest do wygrania. Mam jeszcze kilka pytań:
1. Czy mąz nadal tutaj mieszka czy wyjechał?
2. Czy mąż ma papiery na stałego rezydenta w UK?
3. Czy starając sie o IS w ogóle poinformowałas, że jestes w trakcie rozwodu? czy dostarczyłaś dokumenty potwierdzające Twoje małżeństwo?

W zasadzie sporo jeszcze pytan, ale odpowiedz na razie na te.
Mieszkasz w UK juz prawie 8 lat? I cały czas z mężem tu na miejscu, nie wyjeżdżałas na dłuższe okresy, nie mówie tutaj o urlopach itp.

Masz right to reside jako family member na podstawie reg.10(5) The Immigration (European Economic Area) Regulations 2006, wklejam link do całości tej regulacji (juz to chyba podawałam wcześniej):
The Immigration (European Economic Area) Regulations 2006

Równiez przepisy dyrektywy mówia, że masz right to reside jako family member nawet w przypadku rozwodu art.13 of DIRECTIVE 2004/38/EC:
http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/citizenship/movement/doc/table_correspondence_en.pdf

Zatem musisz udokumentować związek małżeński, oraz fakt, że sprawa rozwodowa w toku itp i powolac sie na te przepisy, które podałam.

Następnie dobrze przestudiować regulation21AA OF THE INCOME SUPPORT(GENERAL) regulations1987:
http://www.dwp.gov.uk/advisers/docs/lawvols/bluevol/pdf/a6_2501.pdf

I powołac sie na reg.21AA(4)(d)

..."(4) A claimant is not a person from abroad if he is–

(a) a worker for the purposes of Council Directive No. 2004/38/EC;
(b) a self-employed person for the purposes of that Directive;
(c) a person who retains a status referred to in sub-paragraph (a) or (b) pursuant
to Article 7(3) of that Directive;
(d) a person who is a family member of a person referred to in sub-paragraph (a),
(b) or (c) within the meaning of Article 2 of that Directive;

(e) a person who has a right to reside permanently in the United Kingdom by
virtue of Article 17 of that Directive;
..."

A osoba, która "is not a person from abroad" jest upowazniona do IS.

Pozdrawiam

do Ady: zgadzam sie z opinia bielmo - masz duzo szanse na wygrana. Po pierwsze, to wyslij odwolanie od tej decyzji, jesli tego jeszcze nie zrobilas. Wazne jest, zeby list dotarl do dWP w ciagu 1 miesiaca od daty podjecia decyzji (patrz na list).

Wiiele zalezy od teo co robil twoj maz od waszego przyjazdu do uk i co robi teraz. Jesli on ma prawo do rezydencji to i ty je masz, sprawa tutaj nie wymaga specjalnego udowadniania, on jako wloch domyslam sie, ktory mieszkal we wloszech, jest obywatelem ue z krwi i kosci. Mimo, ze jestescie w separacji, prawo unijne nadal traktuje cie jako czlonka jego rodziny a co za tym idzie - jesli on pracuje, badz prawo do rezydencji wynikajace z innych przepisow to i ty je masz.

A jesli chodzi o stale prawo do rezydencji to opisz co sie dzialo w ciagu waszej rezydentury w uk, twoje zatrudnienie juz znamy, a jak wyglada sytuacja meza? Otrzymywaliscie jakies inne zasilki oprocz CB i CTC tutaj w uk?Pozdro

Witam. Bylam w bardzo podobnej sytuacji.Bylam w ciazy i stracilam prace wiec zarejestrowalam sie w job centre i zlozylam wniosek o jobseeker"s allowance, po paru tygodniach dostalam list,ze nie nalezy mi sie ten dodatek bo nie dostarczylam kopii paszportu, co bylo nie prawda wiec wyslalam potrzebne dokumenty. Przez prawie pol roku wysylali mi listy mowiace ze nie dostarczylam tego czy owego. Nastepnie powiadomili mnie, ze jednak dostane ten zasilek i pieniadze beda na koncie w ciagu tygodnia. Po tygodniu zadne pieniadze nie wplynely wiec zadzwonilam i tam sie dowiedzialam ze jednak nie dostane tego zasilku po czym dostalam list ze cytuje you have no rights to reside in uk. Zebralam wszystkie papiery i odwolalam sie od tej decyzji. Po dwoch miesiacach otrzymalam list mowiacy o zmianie decyzji i o tym ze cytuje" I have right to reside and can be treated as habitually resident in uk". Po wielu tel i listach otrzymalam ten zasilek.

Teraz mam dziecko i staram sie o income support i tu zaczyna sie ta sama historia. Dostalam odmowna decyzje z tym samym uzasadnieniem you have no rights to reside in uk. Dzwonilam tam bo wydaje mi sie ze cos jest nie tak ale to nic nie dalo powiedzieli tylko nie pasuje ci decyzja to sie odwolaj i tak zrobilam. Wciaz czekam i nic.

zloz o jobseekers allowance w miedzy czasie bo odwolanie moze troche potrwac a szybciej i latwiej bedzie tobie zaspokoic test right to reside w przypadku jobseekers allowance.

jezeli ma male dziecko to nie wiem czy bedzie kwalifikowala sie do jobseekers allowance.

Ostatnia edycja:
no tak będzie się kwalifikować, ale jeśli podpisze, że jest zdolna podjąć prace w każdej chwili i jak dobrze pamiętam na full time, a z tak małym dzieckiem raczej nie wydaje mi sie, żeby była gotowa podjąć prace w każdej chwili i oczywiście będzie musiała aktywnie poszukiwać pracy i to udowadniać w JobCentre. Do tego jesli zarejestruje sie jako jobseeker nie będzie upoważniona do IS.

Nie wiem kiedy złożyłaś odwołanie, ale może to być długa droga do końca. Ja złożyłam podanie na IS 4 marca 2008 i w końcu dostałam list, że mam sprawe w Trybunale 2 marca tego roku, zatem niemal w rocznicę :)

Składając odwołanie na jakie przepisy sie powoływałaś ze swoim right to reside?
Bo innaczej to trochę wygląda jesli chodzi o jobseeker's allowance a inaczej z IS.
Generalnie jako jobseeker nie będziesz traktowana jako habitually resident a co za tym idzie automatycznie nie będziesz mieć r2r. Natomiast wygląda to inaczej w momencie jesli przepracowałaś w UK minimum rok dla autoryzowanego pracodawcy, tzn. masz WRS i rok pracy i jestes zarejestrowana jako jobseeker, wówczas jestes traktowana nadal jako pracownik i co za tym idzie mas r2r i nie jesteś tarktowana jako "person from abroad". Jednak nie bardzo wiem jak to sie przedklada dokladnie do IS, bo skoro ktos jest zarejestrowany jako jobseeker to podpisuje całkowitą zdolnośc do pracy a IS jest dla tych, co nie moga podjąc pracy w pelnym wymiarze godzin.

We wcześniejszych wpisać podawałam linki do przepisów, poczytaj je, może znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania. To że miałaś r2r w jobseeker's allowance nie znaczy, że musisz je mieć jeśli chodzi o IS.

Witam potrzebuje waszej pomocy przeczytalam wszystkie odpowiedzi lecz sie pogubilam.Otoz 14 stycznia złozylam wniosek o IS dzis dzwonilam w tej sprawie dlaczego tyle czekam,Poinformowano mnie że nie zaliczylam testu resident test.
i ze do tygodnia powinnam dostac odmowna decyzje.
przepracowalam pelny rok.Mam wszystkie dokumenty z Home office registration poniewaz za kazdym razem gdy zmienialam prace zglaszalam do HO.Rowniez po roku czasu Wypelnilam wniosek O resident dostalam certyfikat taka niebieska ksiazeczke dla mnie i corki iz jestesmy rezydentami.
Mieszkamy to od 14/02/2006 corka rozpoczela tutaj edukacje przyjechala tu ze mna jak miala 5 lat.2ga corke urodzilam tutaj w anglii. Jestem w separacji z mezem mieszka w innym miejscu obecnie jestem w 11tygodniu ciazy.Otrzymalam wczesniej JSA ale czekalam 6 tyg za decyja w koncu nadplacili wszystko.Nie moge dalej sie starac O JSA poniewaz jestem w ciazy i nie zdolna wedlug ich prawa do pracy.

Co mam zrobic.HB tez nie dostaje bo czekaja za decyzja IS i bez tego nie dostane dodtaku Na HB jestem zalamana bo moja sytuacja wyglada tragicznie :(

Nie lam sie, sprawa nie jest taka tragiczna jak to wyglada. Masz kilka opcji do wykorzystania ..zacznijmy od meza, co wydaje sie najprostsza sciezka- czy on nadal jest na terenie uk i co on robi? jesli nie w uk, to gdzie jest, i czy pracowal w uk. Napisz co i jak.. jesli on ma prawo do rezydencji to najlatwiej bedzie tobie przejsc mosty income supportowe jako czlonke jego rodziny Aha i bedziesz musiala sie odwolac od decyzji income support oraz housing benefit w ciagu miesiaca aa.. i mozesz sie jeszcze z tym wybrac do cab. z ich pomoca to czesto szybciej wszystko idze zalatwic

Ostatnia edycja:
moj maz jest turkiem tam tez bralismy slub i on nie ma prawa do rezydenta powniewaz stara sie o wize.Mieszka w uk ale w innym miescie.Gdy staralam sie o JSA wyslano aplikacje tez dla meza nie mial nic jednakze-zadnych dokuemtow-jedynie przedatowany paszport dowiedzialam sie iz jesli przepracowalam rok i mam certyfikat resident to jego dane nie beda brane pod uwage do wniosku-cale szczescie po 6 tygoidniach mi go przyznano i nadplacono.HB jeszcze nic nie wie poniewaz czekaja za IS.Jutro rano ide do CAB.Czy sa jakies szanse ze przyznaja mi IS? myslalam juz aby sie zatrudnic u kogos chocby na 3 godz tygodniowo i moze wtedy by mi sie nalezalo na pewno? slyszalam ze tak tez mozna? jak cos wiecie pomozcie prosze.Dziekuje :)

Witam.
Równiez potwierdzam, że najlepiej byłoby to załatwić jako członek rodziny, nawet w przypadku separacji czy rozwodu jest to mozliwe, ale niestety nie bardzo wiem, jak to w przypadku Twojego męża, ponieważ nie jest on z Unii Europejskiej, hmm... Postaram się popatrzec w przepisy, ale tez możesz to zrobic, wcześniej podawałam linki, w szczególności chodzi o:

The Immigration (European Economic Area) Regulations 2006

oraz:

http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/citizenship/movement/doc/table_correspondence_en.pdf

Jeśli znajdziesz opcje zatrudnienia chociaz na 3 godzinki, to tez bylaby dobra opcja, bo wówczas będziesz miała status pracownika.
Co do statusu Twojego męża, to nawet jak jest turkiem to był tu legalnie, bo miał visę, zatem miał right to reside, zatem w przypadku separacji czy rozwodu powinnas również "odziedziczyć" to r2r, ale to juz bardziej skomplikowane, trzeba poszperac w przepisac.

Pamietaj, że od decyzji będziesz miała 28 dni na odwołanie i liczy sie, by do 28 dni to oni otrzymali Twoje odwołanie.

Jak zrozumiałam Twoja córka tutaj rozpoczeła edukację? Pracowałas wówczas czy nie?

Samo przepracowanie roku nie jest wystarczające do IS.

Powrót