Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
wyslij kopie, a oryginaly wez ze soba na przesluchanie, raczej nie beda chcieli, ale gdyby co ;)

witam i prosze o pomoc!!!

Witam czy moze mi ktos pomoc i wyjasnic dlaczego dostalam odmowe w staraniu sie o Income Suport. Pracowalam legalnie i nie przerwalnie od 7 lat w UK mam wszystkie dokumenty, otrzymuje pozostale benefity bez zadnego problemu. od stycznia tego roku nie pracuje jestem samotna matka, mam synka w wieku 5 lat i jestem obecnie w ciazy. dostalam odmowe o Income suport ale nie rozumiem dlaczego. w decyzji mi napisali ;
We're writing to tell you that unfortunately you're not entitled to Income Support. Tis is because we have decided that you do not meet the requirements for the right to reside test and therefore for benefit purposes only you're not considered to be habitually resident in the UK.
zy moze mi ktos wytlumaczyc o co im chodzi. teraz sie boje ze mi zabiora House beneffit, child tax wirking tax. comam robic

Witam,

Dostałaś odmowę, bo odmawiają wszystkim, to tak chyba dla zasady, to moja opinia. A teraz to Twoja rola, by udowodnić, że się mylą.

Czy poczytałaś wcześniejsze posty? Tam jest bardzo dużo informacji, do tego wyszczególnione jakie informacje są istotne, typu, czy masz WRS itp.
Wydaje się, że powinnaś dostać na podstawie, że nie jestes "person from abroad", bo masz przepracowane 5 lat, czyli powinnas byc traktowana jako stały rezydent.

We wcześniejszych postach są linki do przepisów, poczytaj je a powinnaś tam znaleźć potwierdzenie tego co napisałam powyżej.

Jak będziesz miała jeszcze jakieś wątpliwości, to pytaj, tylko podaj więcej istotnych informacji :)

Pozdrawiam

witam
jezeli chodzi o WRS to ja nie mam poniewaz pracowalam w jennej firmie przed wejsciem do uni od 2003-2005 roku nie przerwalnie. moj ex maz byl self-empl to ja mialam prawo pracowac jako empl.tak tu jest napisane ze nioe musze sie rejestrowac.

2. Kto nie podlega obowiązkowi rejestracji?
Obowiązkowi rejestracji w programie rejestracji pracowników (WRS) nie podlegają osoby, które spełniają jakikolwiek z poniższych warunków:
• Osoby, które na dzień 30 kwietnia 2004 roku przepracowały w Zjednoczonym Królestwie legalnie i nieprzerwanie okres 12 miesięcy (tzn. w ciągu tych 12 miesięcy okres, w którym osoby te nie były zatrudnione legalnie nie może przekroczyć w sumie 30 dni);
• Zgodnie z ustawodawstwem dotyczącym imigracji i zatrudnienia obowiązującym w Zjednoczonym Królestwie przepracowały w Zjednoczonym Królestwie legalnie i nieprzerwanie okres 12 miesięcy, którego część lub całość przypada po 30 kwietnia 2004.

czy dobrze rozumiem ??
co mam teraz robic owdolywac sie czy zalozyc swoja firme, i prosze p[owiedz mi czy teraz zabiora mi HB i CH Tax i Work Tax?

witam.

Barbara mnie HB nie przyznano poniewaz oparli sie na decyzji z JBP tez dostalam odmowe z IS.

Dziewczyny pogubilam sie zeby byc stalym rezydentem trzeba przepracowac pelne 5 lat czy byc pracujacym w danej chwili gdy staram sie o Permint rezydent.Kiedy Mozna zdac ezgamin z histori bo czytalam ze obojetnie gdzie ale trzeba miec certyfikat zdania egzaminu.
I jeszcze jedno zarejestrowalam sie jako JSA wczoraj dostalam aplikacje do wypelnienia i znow jest aplikacja HRT czy znow sa w stanie mi odmowic? w aplikacji sa rubryki jesli jestes 5 lat w uk lub wiecej powiedz dlazego chcesz zostac w uk itd czyli nie beda brali mnie pod uwage?Przeciez zeby dostac JSA wystarczy rezydent z HO przepracowanych 12 mscy ktore posiadam.Juz jestem zrezygnowana.Pomozcie

Pytalam sie w Cab oraz Job centre czy wystarczy iz mieszkam w uk pelne 5 lat i wtedy moge sie starac o permit resident czy musze w danym momencie pracowac ale potrzebne jest pelnych 5 lat przepracowanych czy musi byc ciaglosc pracy rowne 5 lat :-o nie potrafili mi odpowiedziec

witam :) czy jest ktos kto dostal IS po paru odwolaniach i odmowach ?????? Ja dostalam juz 3 odmowy i dale maja rozpatrzec i trace nadzieje ze dostane ten benefit :(

barbaba, co do Twojego przypadku z tym WRS, to nie jestem pewna, może inne agaciq bylaby bardziej zorientowana. Aczkolwiek mam pytanie, czy przed 30 kwietnia 2004 roku przepracowałaś rok? Ale jak juz napisałam, nie jestem pewna co do przepisów 30.04.2004.
Nie znam przepisów na tyle, by wiedzieć na jakich warunkach moglas legalnie pracować przed tamtą datą.
A co do drugiego punktu to myślę, że się mylisz, bo tu chodzi o to, że jesli ktos po 30 kwietnia przepracował te 12 miesięcy bez przerwy, to nie musi się juz rejestrować w Home Office, ale jesli jego praca była dal autoryzowanego pracodawcy, tzn, takiego którego wlaśnie juz zgłosił w Home Office, kiedy zaczął pracować. Jeśli przed upływem 12 miesiecy zminił pracę, to nowego pracodawcę musiła również zgłaszać do HO i dopiero po upływie tych 12 miesięcy juz niczego zgłaszac nie musi. Trochę zagmatwane wyszło :)

Więc jesli rozjasni sie Twoja sytuacja co do legalności Twojej pracy i pracowałaś 5 lat w ciągłości, to uważam, że możesz powoływać się na stałego rezydenta.
A co z Twoim mężem? może udałoby sie załatwic to r2r po nim. Jestes rozwiedziona, w separacji? to poczytaj art.13 Dyrektyw 2004/38/EC oraz reg. 10(5) the Immigration... 2006.

Jak nie pracujesz to Working Tax Credit sie nie należy, a co do reszty to trudno powiedziec, prawdopodobnie moga zabrać, chociaz jak ja przestałam pracować i powiadomiłam Revenue to powiedzieli, że CTC nadal będa płacić, co z resztą mnie zdziwiło, ale dziewczyny mnie tutaj juz wcześniej "pocieszyły" mowiąc, że jak nie udowodnie tego swojego r2r, to będe musiała to zwracac skoro pobieram, juz sama się pogubiłam, przeciez oni sami zdecydowali, że będa nadal placic, ja się nawet o to nie prosiłam i przeciez wiedzieli, że jestem Polka i nie pracuję.

Spróbuj zebrac to wszystko w całość, włącznie z tym r2r po mężu i może to nie będzie wyglądac tak źle.

A co do stałego rezydenta, to sama nie wiem, czy chodzi tutaj o to by pracować te 5 lat w ciągłości czy tez można po mężu, ale czas kiedy np. nie pracowalas, ale bylas meżatką i na utrzymaniu męża, to tez sie liczy, tylko trzeba to udowodnić, miał dochody (P60 itp.).

Patrycja, nie zalamuj sie, zasilki to chyba najbardziej pogmatwana dziedzina prawa w tym kraju a jesli je doprawic prawem imigracyjnym to juz w ogole glowa moze rozbolec... aby miec stale prawo do rezydencji musisz miec ciagly status qualified person przez okres pieciu lat. i to moze byc jak sie domyslam w twoim przypadku pracownik. wystarczy przepracowac ten okres pieciu lat. nie musisz w danej chwili byc pracowniekim. Teraz drugie pytanie jesli chodzi bezrobotne. Wystarczy 12 m-cy w ciaglej zarejestrowanej pracy, ALE nadal musiz byc habitually resident. Dlatego zadaja ten stos pytan. Jako osoba poszukujaca pracy nie powinnas napotkac przeszkod, ale gdyby to daj znac

agaciq21 dziekuje za odpowiedz napisz tylko prosze czy te 5 lat musze miec przepracowane w ciagłosci?jesli np pracowalam 2.5 roku teraz przez 1,5 roku nie pracowalam i jesli znow zaczne byc osoba pracujacą to moge te 2,5 roku dopracowac? Czy musze od nowa pelne 5 lat ciaglosci pracy miec?

do stalego prawa do rezydencji musi to byc ciagly okres

Patrycja, w zasadzie ma być ciągłość. Aczkolwiek zależy jaki był Twój status przez te 1,5 roku kiedy nie pracowalaś, jeśli żyłas wówczas z mężem i on zarabial a Ty byłas na jego utrzymaniu, to może sie to liczyć, tylko będziesz wówczas musiała dostarczyć dowody zarobków meża itp. Tak wywnioskowałam ze stronki Home Office. Poczytaj tam o stałym rezydencie a dokladnie ten wstęp w formularzu na stałego rezydenta, no i całość.

witam :) czy jest ktos kto po sprwie w Tribunal Service dostal Income Support??? ja mam niedlugo ta sprawe i strasznie sie boje:( stracilam nadzieje ze dostane ten zasilek bo mialam juz 3 odmowy,dziekuje z gory za odp:) pozdrawiam

dziekuje:) a czy tez jest taka selekcja i wiekszosc jest odrzucana???jak jest kwota takiego zasilku jezeli ja jestem samotna matka z 2 dzieci??? pozdrawiam i dziekuje za odp:)

nie ma czegos takiego jak selekcja, jesli tobie przysluguje zasilek z punktu widzenia prawa to go dostaniesz. Kwota jaka mialabys dostac to £64.30 tygodniowo, plus maksymalna kwota housing benefit i council tax benefit.

witam:)czy moge prosic o porade jak mam sie przygotowac na sprawe w Trybunale o IS?? co mi tam potrzeba?czy jakies dokumenty trzeba wczesniej wyslac?i o co tam pytaja?nie wiem czy dobrze robie jadac tam,moze lepiej bylo zalatwiac wszystko pocztownie.Jezeli jest juz ktos po takiej sprawie to bardzo prosze o porade i informacje na ten temat.Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam

:D :D :D

Ależ się cieszę, rok walki o to i WYGRAŁAM! Dzisiaj dostałam decyzję.

Asiulka, ja właśnie dwa dni temu miałam sprawę w Trybunale o IS.
Jak to wygląda to napiszę coś więcej wieczorem.
Odwołujesz się na jakiej podstawie????

Powrót