barbaba, co do Twojego przypadku z tym WRS, to nie jestem pewna, może inne agaciq bylaby bardziej zorientowana. Aczkolwiek mam pytanie, czy przed 30 kwietnia 2004 roku przepracowałaś rok? Ale jak juz napisałam, nie jestem pewna co do przepisów 30.04.2004.
Nie znam przepisów na tyle, by wiedzieć na jakich warunkach moglas legalnie pracować przed tamtą datą.
A co do drugiego punktu to myślę, że się mylisz, bo tu chodzi o to, że jesli ktos po 30 kwietnia przepracował te 12 miesięcy bez przerwy, to nie musi się juz rejestrować w Home Office, ale jesli jego praca była dal autoryzowanego pracodawcy, tzn, takiego którego wlaśnie juz zgłosił w Home Office, kiedy zaczął pracować. Jeśli przed upływem 12 miesiecy zminił pracę, to nowego pracodawcę musiła również zgłaszać do HO i dopiero po upływie tych 12 miesięcy juz niczego zgłaszac nie musi. Trochę zagmatwane wyszło
Więc jesli rozjasni sie Twoja sytuacja co do legalności Twojej pracy i pracowałaś 5 lat w ciągłości, to uważam, że możesz powoływać się na stałego rezydenta.
A co z Twoim mężem? może udałoby sie załatwic to r2r po nim. Jestes rozwiedziona, w separacji? to poczytaj art.13 Dyrektyw 2004/38/EC oraz reg. 10(5) the Immigration... 2006.
Jak nie pracujesz to Working Tax Credit sie nie należy, a co do reszty to trudno powiedziec, prawdopodobnie moga zabrać, chociaz jak ja przestałam pracować i powiadomiłam Revenue to powiedzieli, że CTC nadal będa płacić, co z resztą mnie zdziwiło, ale dziewczyny mnie tutaj juz wcześniej "pocieszyły" mowiąc, że jak nie udowodnie tego swojego r2r, to będe musiała to zwracac skoro pobieram, juz sama się pogubiłam, przeciez oni sami zdecydowali, że będa nadal placic, ja się nawet o to nie prosiłam i przeciez wiedzieli, że jestem Polka i nie pracuję.
Spróbuj zebrac to wszystko w całość, włącznie z tym r2r po mężu i może to nie będzie wyglądac tak źle.
A co do stałego rezydenta, to sama nie wiem, czy chodzi tutaj o to by pracować te 5 lat w ciągłości czy tez można po mężu, ale czas kiedy np. nie pracowalas, ale bylas meżatką i na utrzymaniu męża, to tez sie liczy, tylko trzeba to udowodnić, miał dochody (P60 itp.).