Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
do bielmo75:witam:) odwolanie nie wiem czy to mialo sens co do nich napisala pani z CBA ale napisala tylko ze sie nie zgadzam bo jestem samotna matka przebywajaca w uk od 9 lat ,ze dzieci sie tu ucza i w sumie tyle.Pytalam ja czy tak trzeba ona mi powiedziala ze to wystarczy na to zeby mi dali IS.(teraz wiem ze powinnam isc do jakiegos prawnika i mu zaplacic i moze by mi to napisal jak trzeba).po paru dniach dostalam pismo w ktorym jest tak napisane:Decision:ONthe evidence provided,I have decided that from 02/12/09 Mrs ....,does not have a right to reside and consequently is not habitually resident in the UK because she is not a qualified person as defined by either regulation2(4)or 5(2) of the Accession (Imigration and Worker Registration).Regulations 2004 or as defined by regulation(6) (1) (d) of the Immigration (European Economic Area) Regualtions 2006.The above right to reside and habitual residence decision was made in accordance with Regulation 21AA (1) and (2) of the Income Support (General) Regulations 1987. Wraz z tym pismem dostalam papier ze wysla to do trybunalu i za pare tyg mam tam jechac na sprawe.Ja juz sama nie wiem o co w tym chodzi.Prosze jak znajdziesz chwilke zeby poczytac te moje bzdurki to bede bardzo wdzieczna.Dziekuje

czyli dopiero wysłałaś apelację? To jeszcze możesz długo czekać na sprawę w Trybunale, ja od momentu wysłania apelacji czekałam na sprawę w Trybunale 8 miesięcy.

Samo przesłuchanie odbyło sie w miłej atmosferze i było krótkie, ale to raczej dlatego, że wcześniej wysłałam do Trybunału bardzo obszerny mój punkt widzenia poparty papierami, opiniami Advocate General i w dniu sprawy doniosłam jeszcze decyzje sądu w sprawie Ibrahim i Teixeira. Było tego tyle, że sędzina w zasadzie nie wiele chciała od mnie. a jej pierwsze pytanie było czy studiowałam prawo i czy praktykowałam prawo wcześniej :) i była bardzo zaskoczona kiedy usłyszała odpowiedź NIE.

Asiulka, czy Ty opisywałaś może już tutaj swój przypadek?
Skoro masz dzieci w szkole to możesz powołać się na to samo co ja, czyli, że jesteś rodzicem dzieci, które uczęszczają tutaj do szkoły i masz r2r. Poczytaj wstecz moje wpisy tam znajdziesz wszystko do tego co powinnać, i jeszcze innym wątek agaciq o samotnych matkach i IS, tam wkleiłam liki do decyzji Sądu Europejskiego w sprawach, które wymieniłam wcześniej.
Na dodatek, skoro jesteś tutaj 9 lat, to może masz już stalego rezydenta i musisz tylko to udowodnić. Pracowałaś w UK? Jaki jest Twój status cywilny? Separacja, rozwiedziona?

Ogólnie cala procedura jest następująca: za jakiś czas dostaniesz list z Trybunału i kolejna formę do wypełnienia już do Trybunału, tzn. jakiego rodzaju przesłuchanie wybierasz, bo są dwa: paper hearing albo oral hearing. Oral hearing mają większą skuteczność, takie maja statystyki. Czy potrzebujesz tłumacza itp. Na odesłanie tego jest 14 dni i nie możesz tego terminu przekroczyć. Nie martw się, jeśli teraz nie napisałaś wszystkiego co chciałaś, bo razem z tamtą forma będziesz znowu mogła wysłać coś od siebie. Później czekasz na wyznaczenie terminu. Kiedy będziesz juz miała wyznaczony termin to nie później jako do 7 dni przed ta data musisz wysłać wszystko co masz od siebie w swojej apelacji, jeśli masz jakieś papiery, dokumenty itp, to będziesz musiała wysłać przed sprawa, bo jeśli przyniesiesz to dopiero na sprawę nie będą wzięte pod uwagę. Zatem najlepiej zrobić to wcześniej, będziesz miała na pewno sporo czasu na przygotowanie tego wszystkiego.

do bielmo75:;)Bardzo Ci dziekuje za obszerna odpowiedz:)postaram sie przygotowac i poczytac wczesniejsze wpisy.Aha i GRATULUJE wygranej sprawy :) pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz wielkie dzieki :)

Bielmo: super sie to ulozylo czasowo, na twoja korzysc. Takie male ostrzezenie - prawo do rezydencji masz tylko i wylacznie do ukonczenia przez dziecko edukacji a druga kwestia to nie jest jeszcze jasne, czy ten okres liczy sie do stalego prawa do rezydencji Pewnie kolejna walka przed nami, ale marnie to widze

Witam!Tez dostalam odpowiedz odmowna,odwolalam sie i ponownie odmowaPrzebywam w uk prawie 6 z tego ponad 4 przepracowane i udokumentowane.Od 4 miesiecy jestem samotna mama.Moj synek ma 13 miesiecy,obywatelstwo brytyjskie(tata jest brytyjczykiem)>Teraz kazali mi sie starac o JSA.Kompletnie sie pogubiolam w tym wsztskim.Jaki test na rezydencje?Co mam robic.W CBA juz bylam to oni pisali apelacje!

martwie sie co bedzie z dzieckiem.Od 4 miesiecy utrzymuje sie z ctc 55 funtow tygodniowo.Cb wstrzymany,sprawdzaja mnie w Polsce.Mieszkam obecnie w tymczasowym mieszkaniu z counsilu,ale jak nie bede miala IC lub JSA to tez mi sie nie nalezy.Kompletnie jestem tutaj zgubiona.Po macierzynskim bylam na utrzymaniu partnera brytyjczka i otrzymywalismy wspolnie na niego wtc a na mnie ctc.To opiekuncze panstwo zostawilo mnie prawie bez niczego.Nie mozemy mieszkac razem,sprawa policji moj partner ma idityczny zakaz mieszkania z dziecmi za zlamanie prawa 20 lat temuCiagnie sie to za nim.Teraz pracuje z prawnikami na d wyprostowaniem tego.System zrobil mnie samotna mam i pozostawil sama sobie.Pomozcie!Prosze!!!!

margot18 czy Twoje pytanie odnnosi sie do Income support ?

Tak pierwsze a pytan ma cale mnostwo!!!!!Pomoz!!!!!!!

Nie wiem co mam zrobic.Wszyscy rozkladaj rece!!!
Apelacja do IS oddalona.

Teraz kaza mi sie starc o JSA.Jak mi go nie przyznaja to nie wiem co???Dodoam ze ciezko bedzie mi szukac pracy z dzieckiem na reku,jeszcze teraz bez stalego mieszkania.

z jakiego powodu oddalili odwolanie o IS bo rozumiem,ze Cie go nie przyznali - jezeli mozesz to napisz co dokladnie bylo w ich decyzji ( po angielsku ) jak widzisz tu dziewczyny maja juz doswiadczenie w odwolaniach i na pewno Ci doradza.

Opowiedz na apelacje.Regulation 21AA of the IS Regulations 1987,says that for the purposses of definition of a person from abroad,no person sall be treated as habitually resident in the UK if he does not have a right to reside other than a right to reside which falls within paragraph 3(a)-(d) of IS Regulation 21 AA in the UK.

The "right of residence" is set out in regulation 14 of the Immigratin(EEA)Regulations 2006.This says that a "qualified person"is entiteld to reside in the UK for as long he remains a "qualified person".A "qualified person"is defined in regulation 6(1)(a)to (e) of the Immigration regulations 2006.In accordance with Article 10 of the E.C Treaty and Commissioner's decision R(S)1/78adjudicating authorites must take into account all relevant European Community provisons and case law when deciding claims and questins.
To wszystko.Ja mowie po angielsku ale w tym juz sie calkiem pogubilam

to co oni tobie napisali to troche juz out of date, bo ostatnio zostalo uznane, ze glowny opiekun dziecka pracownika badz bylego pracownika ma prawo do rezydencji. poczytaj sobie decyzje sadu europejskiego w sprawach teixeira i ibrahim. Tam gdzies juz wczesniej bielmo wkleila link nawet do polskiej wersji. idz z tym do citizens advice bureau.

Ostatnia edycja:
przeczytalam to wszystko i mam balagan w glowie.w2 tamtych sprawach opierali sie na kontynuowaniu nauki przez dziecko.Moj synek ma 13 miesciecy i jest obywatelem uk,ojciec dziecka tez jest obywatelem uk.Z naszej trojki tylko ja pochodze z innego kraju.Pojde do Ca i dowiemsie czy oni moga jeszcze cos zrobic.chociaz nadzeje juz mam marna to wszystko tak dlugo trwa!:(

zyl twoj partner/maz w innym kraju unijnym kiedykolwiek?

nie moj partner cale zycie przebywa na terenie uk

sorrki moze sprawiam wrazenie nie rozgarnietej,ale walcze z system juz od listopada i ciagle nic!:(W glowie mam kompletny balagan!

Hej margot18, bardzo Ci współczuje Twoje sytuacji, bo byłam niemal w identycznej i wiem co to znaczy kiedy brytyjskie prawo robi Ciebie samotną matką i pozostawia na pastwę losu. A jeśli ojciec Twojego dziecka ma taki zakaz to nie wiem czy da radę coś wskórać nawet z prawnikiem.

Faktycznie decyzje z sądu europejskiego w Twoim przypadku się nie przydadzą, bo dotyczą rodzica z dzieckiem, które chodzi tutaj do szkoły a Ty masz maleństwo.

Ale jak juz wcześniej pisałam, nie możesz sie starac o stałego rezydenta skoro tutaj jestes już tyle czasu? Byłas w wolnym związku z partnerem? Nie byliście małżeństwe? Pytam się, bo gdybyście byli to byłoby łatwiej.

Ale ja nie rozumiem, jak to Twoja apelacja jest odroczona??? Kto ją odroczył? Przecież na apelacje jest miesiąc.

Tak myslę nad Twoim przypadkiem i wydaje mi sie, że musi byc gdzieś rozwiązanie, tym bardziej, że dziecko ma obywatelstwo brytyjskie, to przeciez nie może byc tak, że jego mama nie ma r2r. A dziecko ma tylko obywatelstwo brytyjskie, czy podwójne brytyjsko-polskie?

Pracowałaś w UK? Ile czasu? Pamietaj, że do stalego rezydenta możesz tez wliczyc okres gdzie nie pracowalaś, ale byłas na utrzymaniu np. partnera.

Czy Twój partner spotyka się regularnie z dzieckiem, płaci na jego utrzymanie?

Margot - pisalas, ze masz udokumentowane 4 lata pracy co robilas kolejne 2 ? sprawdz czy nie mozesz dostac stalego rezydenta jako family przeciez do tego jest potrzebne 6 lat Nie do konca tez rozumiem to co pisalas o partnerze rozumiem, ze ma zakaz i nie moze z Wami mieszkac ale co to oznacza ? Nie wspiera Was finansowo ? Nie masz z nim kontaktu?

Powrót