Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
margot do CJSA wcale WRS nie byl Ci potrzebny tylko do Ijsa

Hej!Dzisiaj bylm w Jc w sprawie JSA i pani oswiecila mnie,ze nie mam IS,poniewaz CHB nie przeszedl jeszcze na mnie.Proces przechodzenia ChB zaczal sie w grudniu.Najpierw musialam ponownie wyslac akt urodzenia dziecka,nastepnie przyslali mi dokumenty do wypelnienia ew celu sprawdzenia mnie w Polsce.W ubieglym tygodniu dzwonilam do nich i powiedzieli,ze proces trwa,a wczoraj dostalam od nich list ze mam wyslac paszport dziecka?Nic z tego nie rozumiem?!Po co paszport???Moze nie na temat,ale dzisiaj dowiedzialam sie,ze na przeszkodzie do IS stoi ChB.O co chodzi co innego pisza i co innego mowia.Dokumenty wszystkie w sprawie pracy mam posegregowane i czekam na piatek,na spotkanie w CAB.Co Wy o tym myslicie/Jakies fatum mnie przesladuje???

może sie mylę, ale ta pani chyba nie bardzo wie co mówi.

Margot18, uzbierałaś 5 lat?

Ta Pani zdecydowanie nie wie co mowi gdyby tak bylo w lisci byloby napisane,ze oczekuja na decyzje z ChBO a nie jakies dyrdymaly - po co im paszport ?? moze akt urodzenia zgubili w takich przypadkach prosza o paszport. Ostatnio mojemu znajomemu powiedzieli,ze jego zona nie musi miec NIN do CHB bo jest nieistotny - zadzwonil aby zglosic, ze zona juz ma ten numer i chcial go podac aby przyspieszyc proces :D

dokładnie Eliss, a co do paszportu w sprawie Child Benefit, to słyszałam o tym już od niejednej osoby, może sprawdzają, czy dziecko jest tutaj faktycznie.

margot18 napisał:
Hej!Dzisiaj bylm w Jc w sprawie JSA i pani oswiecila mnie,ze nie mam IS,poniewaz CHB nie przeszedl jeszcze na mnie.Proces przechodzenia ChB zaczal sie w grudniu.Najpierw musialam ponownie wyslac akt urodzenia dziecka,nastepnie przyslali mi dokumenty do wypelnienia ew celu sprawdzenia mnie w Polsce.W ubieglym tygodniu dzwonilam do nich i powiedzieli,ze proces trwa,a wczoraj dostalam od nich list ze mam wyslac paszport dziecka?Nic z tego nie rozumiem?!Po co paszport???Moze nie na temat,ale dzisiaj dowiedzialam sie,ze na przeszkodzie do IS stoi ChB.O co chodzi co innego pisza i co innego mowia.Dokumenty wszystkie w sprawie pracy mam posegregowane i czekam na piatek,na spotkanie w CAB.Co Wy o tym myslicie/Jakies fatum mnie przesladuje???

Juz nie badz taka pesymistka margot, jakie tam fatum.. zostalas dostrzezona na dwoch roznych poziomach. Test prawa do rezydencji nie jest przeprowadzany lokalnie i czessto jest tak, ze dwp w wick wysyla odpowiedz bezposrednio do klientow.

poniewaz cb jest zasilkiem unikalnym, tzn tylko jedna osoba moze go pobierac na dizeciaka, a czesto jest tak ze rodzice dziela opieka pomiedzy soba i nadal jeden z nich dostanie cb i to wlasnie tylko jeden bedzie mogl ubiegac sie o is jako samotny rodzic, badz zostanie jemu przyznany pokoj na dziecko w hb. nie probuje nikogo tutaj bronic, ale nawet jesli zostalaby wykonana wizyta domowa, to i tak czesto trudno jest stwierdzic. Dlatego tez urzedy ida na latwizne i polegaja na decyzji cb, ktorej podjecie zajmuje do 26 tyg. Wydaje mi sie ze w takich okolicznosciach mozna poprosic o wizyte domowa ale nie wiem. Co ic powiedizeli w cab, margot?

qZatem ylam w CA i powiedzieli,ze szanse mam pol na pol.skserowali WRS i payslipy i maja to razem wyslac z dokumentami do trybunalu.Powiedziano mio,ze musze miec rzepracowane 5 lat i macierzynski sie do tego nie liczy.Probowalm wytlumaczyc,ze sie liczy,ale na to pan powiedzial,ze musi jescze doczytac.Tak wiec powiedzialam,ze chce isc z cala sprawa do trybunalu.Dokumenty skompletowane i wyslane.Jak ja policzylam to razem z macierzynskim mialam ponad 5 lat,ale moze oni jakos inaczej to licza;)!W sprawie paszportu powiedzieli,ze nie rozumieja czemu mam go wyslac,ale wyslac musze jesli chca.Tak wiec musze wyslac.Tez myslalam o tym,ze chca miec pewnosc,ze dziecko jest tutaj,tylko ze rownie dobrze ja moge dziecko wywiesc i wrocic z jego paszportem!!!!
Agaciq21 ja nigdy nie bylam pesymistka,ale ta sprawa sie juz dak dlugo ciagnie,ze brak mi slow.Od listopada walcze z system i ciagle nic.Na dodatek jeszcze pani niekompetentna w JC.Tez pomyslala,ze tej pani cos sie pomylilo,ale po co mialam ja wyprowadzac z beldu.I tak zaczynam proces czekania od nowa.

Lepiej niech doczyta hehehe przeciez pobyt na macierzynskim jest tak samo jak na chorobowym badz urlopie - nadal jestes zatrudniona :)

hej!wiem,ze odbiegna od tematu,ale nie bede zakladala kolejnego postu.Tak wiec dzisiaj dostalam papiery z JC w sprawie Jsa i zaczyna sie wszystko od poczatku,tzn.ponownie mam do wypelnienia test na rezydencje,ten sam ktory odrzucili przy IS.Teraz to juz calkiem mnie zakrecili.Po co ten sam test do tego semego departamentu w ciagu 2 miesicy.Wnioskuje z tego,ze JSa tez mi odrzuca i co od nowa apelacja itd.?

hej!Jsa wczoraj nie mialam,a dzisiaj juz mam.Nic nie rozumiem,ale dobra.

Eliss masz moze gdzies link do rozporzadzenie,ze macierzynski sie wlicza do czasu pracy,bo moj "doradca" z ca nie moze tego znalezc.Bede wdzieczna!!!!

Dzieki bardzo!!!!!!!Ty prowadzisz biuro porad prawnych?;);)

Witam i życzę Wesołych, pogodnych świąt :)

Bo ja właśnie mam humor zepsuty na same Święta :( Dostała, dzisiaj list od Tribunals Service, że DWP poprosiło o szczegółowe oświadczenie co do decyzji w mojej sprawie z myślą o apelacji do Upper Tribunal. Nie wiem jak to rozumieć, czy to znaczy, że już składają apelacje czy dopiero rozważają? Tylko na jakiej podstawie chcą to zrobić, skoro takie silne argumenty stoją po mojej stronie jak przecież decyzja sądu europejskiego w sprawie Teixeria i Ibrahim. Mam mętlik w głowie. Już nie mam sił na to wszystko :(

Pozdrawiam

aby moc zlozyc apelacje do trybunalu wyzszego (kiedys to sie zwalo commisioners) musza wykazac ze wystapil blad prawny, dlatego tez potrzebuja decyzje w szczegole. Takze nie martw sie, to jeszcze nic nie znaczy i mysle, ze w twoim przypadku zostawia cie w spokoju a jesli nie to raczej prawnik badz ktos doswiadczony bo w upper tribunals to 'pod krawatem' ;)

Witam ponownie
Potrzebuje porady i bede wdzieczna jezeli ktos odpisze.
W kilku zdaniach:jestem w UK od 07.2005,pracowalam az do 12.2008 apotem szukalam innej pracy.W tym samym czasie zlozylam wniosek o JSA i dostalam.W marcu dowiedzialam sie ze jestem w ciazy i w 29 tyg jobcentre nakazal zmienic benefit na IS.Dostalm decyzje odmowna po nie spelnialam warunkow rezydenta(nic nowego jak czytalam forum)napisalam apelacje,ktora jobcentre wyslal do Trybunalu i sprawa bedzie w przyszly wtorek 20.04.(czy mam na cos zwrocic uwage?znalezc pawnicze okreslenia?jak sie przygotowac?)Od dnia zmiany benefitu zaczal sie moj koszmar-poniewaz nie mialam zadnego benefitu HB zostal zawieszony i przestalam placic rent.Obecnie po sprawach sadowych wniesionych przez landlorda oczywiscie mam notice od evicton na ten sam dzien 20.04.Musze opuscic mieszkanie dzien wczesniej za 6 dni aby nie zostac z niego wyrzucona przez pracownikow sadu(bailiff)Council nie chce mi pomoc opierajac odpowiedz na tym iz nie mam benefitu a ja mam 4mc dziecko!mam zglosic sie do nich w pon a najlepiej we wtorek w dniu eviction jezeli nie znajde innego miejsca zamieszkania.(na zapytanie gdzie mam przechowac rzeczy skoro mam sie do nich zglosic PO wyproszeniu z domu uslyszalam,ze to ich nie interesuje)czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji?jak moge przyspieszyc ich decyzje?jakich argumentow uzyc? zapomnialam dodac,ze na CB musze czekac 26tyg-sprawdzaja czy nie pobieram zasilku w PL a CTC i WTC nadal czekam to absurd!zostawili mnie bez podstawowych srodkow do zycia,najpierw jako kobiete w ciazy a teraz male niewinne dziecko.Prosze o porade bo nie mam juz na to sil.Bylam w CAB i nic nie wskorali a wyslana zostala masa listow...

Witam :) Widze ze sie orientujecie co do is. Ja poki co jestem "zielona".
Wlasnie jestem tu pierwszy raz i postanowilam sie zarejestrowac.
Zatem wlasnie sie staram o is i po przeczytaniu tych postow to juz zwatpilam czy wogole mi sie on nalerzy. Wlasnie w zeszlym tyg (04.04 ) otrzymalam ostatni smp.Jeszcze jestem zatrudniona - powinnam dac znac w pracy ze nie wracam. troche u mnie wszystko sie pokrecilo. Juz nie mieszkam w miesice gdzie pracowalam- a poza tym byla to praca na 2ga zmiane i po 8 ,9 godzin dziennie. A ze jestem samotna matka to raczej sobie tego nei wyobrazam.
Obecnie otrzymuje chb i chtc oraz house benefit. Jestem samotna matka- ojciec mojej 8 miesiecznej corki niezbyt garnie sie oby nam pomoc. Mieszkam sama z corka - i nie jestem mezatka. Juz od tego myslenia glowa mnei boli "co dalej" Jakos sobie nei wyobrazam zebym mogla wyzyc z corka z samego chb i chtc. W uk jestem od lipca 2006 r a przepracowane mam napewno 2 lata ciaglej pracy(z mojej ostatniej pracy). wczesniej pracowalam tez ale to bylo tylko na krotki okres. Moze powinnam zaczac sie starac o jsa - ale o tym juz pisalyscie ze wtedy nei moglabym sie starac o is :( i co ja mam robic. Tylko czekac na odpowiedz????? Ale jak dlugo???- bo w jc nie mogli mi nic powiedziec na ten temat jak dlugo czekac na odp.
z gory dzieki za odpowiedz
pozdrawiam matki ktore maja w sobie tyle zawzietosci i wytrwalosci.

w jakim wieku jest dzieciak? jesli w wieku szkolnym a ty pracowals legalnie to wal po is? znajac zycie to ci odmowia i bedizesz sie musiala odwolac. w miedzy czasie proponuje zyc z tzw, crisis loans. latwiejsza sciezka jest rejestracja na jobseekers allowance, ale wowczas bedziesz musiala aktywnie suzkac pracy. wybor nalezy do cieibe.

witam ponownie.jestem juz po apelacji w trybunale.
KOBIETA W CIAZY BEDAC NA JSA MA PRAWO DO DWOCH TYG PRZED DATA ROZWIAZANIA OTRZYMYWAC TEN BENEFIT.NIE PRAWDA JEST,ZE NALEZY W 29TYG ZMIENIC JSA NA IS!!!!!!!!!!!!!TO ZDANIE MOJEJ SEDZINY Z TRYBUNALU.osobiscie uwazam,ze robia tak celowo aby miec nas z glowy i tym samym pozbawic pomocy.IS nie polecam nikomu z EEA8 poniewaz podlegamy pod inne paragrafy i jest nie do pokonania-szkoda nerwow i czasu.zycze powodzenia tym,ktorzy maja podobne klopoty i niech moje info przyda sie choc jednej osobie....:D

beemaya, trzeba przyznać, że Twoja sytuacja choć trudna osobiście raczej nie kwalifikowała się na IS. To prawda, że osoby, które nie są rodowitymi brytyjczykami a pochodza z kraju członkowskiego mają bardzo małe szanse na IS. Są pewne wyjątki, ale i tak jest trudno. Trzeba być samotnym rodzicem i pracować chociaż parę godzinek, albo być self-employed person, albo mieć już stałego rezydenta, albo zachować r2r "po mężu" jeśli było się w związku małżeńskim, albo mieć dziecko, które rozpoczęło tutaj edukację, kiedy rodzic był pracownikiem migrującym.

Życzę powodzenia i pozdrawiam :)

Powrót