asiulka skoro teraz pracujesz na 16 godzin to od tego dnia IS nie będzie Ci przysługiwał, powinnaś raczej od dnia podjęcia pracy starać się o WTC na siebie jako samotna matka, no właśnie dopiero teraz zauwazyłam, że pobierałaś WTC, ale jakim sposobem skoro nie pracowałaś, bo dopiero teraz podjęłaś pracę?
Co do Twojego IS, to nic nie napisałaś o decyzji odmownej jaka dostałaś, mogę się domyślać, że chodziło o to, że stwierdzili, że nie masz r2r i nie możesz być traktowana jak "habitually resident in the UK". I może padło tez stwierdzenie, że jesteś "person from abrod". Na pewno masz r2r i to na kilka sposobów:
1. jako family member, czyli członek rodziny który zachowuje r2r w pewnych okolicznościach, w Twoim przypadku "po mężu" (w momencie kiedy rozstawałaś się z mężem, mąż powinien pracować, czyli być qualified person) , a rozwód, separacja czy anulowanie małżeństwa nie narusza tego prawa - The Immigration ....2006, reg.10(5), oraz Directive 2004/38/EC, art.13(1).
2. następnie podchodzisz pod reg.14(3) (extended right to residence), która mówi, że jesteś upoważniona do zamieszkiwania w UK, tak długo jak jesteś członkiem rodziny, który zachował r2r.
3. masz r2r jako podstawowy opiekun dziecka, które rozpoczęło tutaj naukę i na podstawie Art.12 of Council Regulation (EEC) No. 1612/68 ma prawo do jej kontynuowania jak dzieci tutejsze - decyzja sądu europejskiego w sprawie Teixiera i Ibrahim - ja się odwoływałam na tej podstawie i wygrałam, wszytko potrzebne co do tego punktu znajdziesz w moim wpisach, opisałam swoja sprawę bardzo dokładnie, podałam również linki do tych decyzji. Domniemam, że dzieci zaczęły tutaj szkołę a Twój mąż w tym czasie pracował. Musisz postarać się o dokumenty, które to potwierdzą, czyli pismo ze szkoły potwierdzające kiedy dzieci zaczęły chodzić do szkoły i że nadal chodzą i jakiś dokument, że mąż w tym czasie pracował, może P60 za tamten rok.
skoro mieszkasz tutaj od 2001 roku, to może nawet mogłabyś się bronić również tym, że jesteś stały rezydent, bo status stałego rezydenta można otrzymać po 5 latach stałego zamieszkiwania w UK.
Do tego powinnaś powołać się, że nie jesteś "person from abrod" a takie osoby są wlaśnie upoważnione do IS. a nie jesteś "person from abrod" jako family member czyli to co w punkcie 1. Przepisy dotyczące IS znajdziez tutaj (bo w tym linku co podawalam wczesniej nie działa)
The Social Security (Persons from Abroad) Amendment Regulations 2006 (No. 1026) - Statute Law Database
Jest to tylko zmiana, ale właśnie istotna dla nas i jest to reg. 21AA Special cases - person from abrod, a Ty podlegasz pod reg. 21AA (4)(d) The Income Support (General) Regulations 1987. Cała teą regulacje znajdziesz tutaj, jest to wersja bez poprawki reg.21.
The Income Support (General) Regulations 1987
Pozdrawiam