Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ufff..., nie odwołali się :D. W końcu doczekałam się listu z JCP, gdzie przyznają, że wygrałam apelację i przysyłają kolejna formę do wypełnienia by odświeżyć informacje.

Pozdrawiam

witam.

beemaya czy masz stronke lub informacje gdzie moge przeczytac iz nie musze rezygnowac z zasilku w 29 tyg ciazy chodzi o JSA poniewaz mnie caly czas informuja iz w 29 tyg musze przejsc na IS gdzie wiem iz go nie dostane.Na odpowiedz do apelacji czekam juz dlugo poniewaz o IS staralam sie w styczniu a w lutum dostalam odpoiwiuedz iz zasilek mi sie nie nalezy jaki jest maxymalny czas oczekiwania?

Bielmo gratuluje ci jestes w tej samej sytuacji co ja jak dlugo czekalas od daty zlozenia wniosku.ja zaczynam panikowac poniewaz jestem w 25 tyg ciazy i zostal;y 4 tyg zasilku.

Help :)

Witaj Patrycja27,

Niestety nie mogę ci nic doradzić co do Twojej sytuacji, bo nie znam przepisów JSA i jeśli chodzi o ciążę to też nic nie wiem jak wyglądają przepisy.

Wniosek o IS złożyłam 4 marca 2009 roku a dopiero w lipcu wysyłałam odwołanie do Trybunału. Procedura bardzo się ciągnęła. W październiku dopiero dostałam papiery kolejne z Trybunału do wypełnienia a na sprawę w Trybunale czekałam aż do 2 marca 2010. Sprawę wygrałam, ale do dnia dzisiejszego jeszcze nic nie dostałam, oprócz kolejnej formy do zaktualizowania danych a tu już czerwiec prawie.

Może spróbuj sama znaleźć przepisy o JSA i powinnaś tam znaleźć odpowiedź na swoje pytania. Gdzieś w decyzji na pewno masz podana całą nazwę tej regulacji.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

bielmo dzieki :)

bylam dzis w JCP podpisac sie no i znow Pani raczyla mnie poinformowac iz w 29 tygodniu musze przejsc na IS.Znalazlam troche informacji z roznych for angielskich na temat JSA i ciazy wiec mozna claimowac dlugo ale nie ma okreslonego terminu kiedy trzeba zrezygnowac 2 czy 4 tyg przed rozwiazaniem trzeba miec tylko zaswiadczenmie od lekarza iz jestem zdolna do pracy i stawiac sie nie co 2 tygodnie a co tydzien przychodzi sie na specjalnie szkolenia wiec jest troche ciezej no ale nie bede miala wyjscia...wydrukowalam rozne wypowiedzi angielek pani sprawdzila w komputerku swoim i sama byla w szoku jeju jacy oni nie doinformowani :o aha i na sile mi wmawiano iz nawet jesli utrace prawo do JSA z powodu ciazy to HB mi sie nalezy wiec informowalam ze na pewno nie poniewaz tez zostalo to zmienione po 20 minutach dyskusji Pani raczyla zadzwonic i przyznac mi racji wiec jesli nie mamy decyzji z JB o przyznaniu jakiegokolwiek zasilku to nie nalezy nam sie HB-nawet jesli mamy CHB i CHTC.to tyle :wow:

w przedostatnim zdaniu mialo byc decyzji z JC

a jak to rozumiec ? You can claim Income Support once you are 29 weeks’ pregnant, or earlier if you are incapable of work because of your pregnancy. Before this, if you are capable of work, you could claim Jobseeker’s Allowance. Ja rozumiem z tego tyle,ze jak po 29tyg kwalifikujesz sie do IS to nie beda wyplacac Ci JSA tylko przekieruja Cie na inny benefit a to czy do niego sie zakwalifikujesz czy tez nie to ich juz nie obchodzi. Proponuje rowniez Single parent and not working jak to bywa na forach ludzie pisza rozne rzeczy nie koniecznie zgodne z rzeczywistoscia.

witam wszystkich i z gory dziekuje za pomoc:) mianowicie:staralam sie o IS ale mi odmowili i teraz mam po dlugim oczekiwaniu sprawe w Trybunale dokladnie 16/06/2010.prosze Was o jakies informacje na co sie moge odwolac,czy moze jakis kodeks prawny lub cos takiego,moja sytuacja wyglada nastepujaco:jestem w trakcie rozwodu,maz mieszka z inna kobieta a ja z nasza 2 dzieci sama.pracuje od dokladnie wczoraj w sklepie na 16 godz tyg,w UK jestem od 2001 roku i wlasciwie maz tylko pracowal a ja zajmowalam sie dziecmi (pracowalam co jakis czas ale to nie trwalo dlugo i NIE MAM CIAGLOSCI PRACY CALE 12 MIESIECY),maz ma przepracowane pare lat non stop i ma CHome Office.Dzieci sie tu ucza od paru lat na full time a mlodszy syn jest urodzony tutaj w 2002,corka ma 10 lat,aha dodam jeszcze ze pobieram WTC i CHTC.prosze o POMOC!!!!! nie wiem jak mam sie bronic i na co odwolac:help:dziekuje Wam serdecznie i pozdrawiam cieplutko :)

asiulka, poczytaj posty wstecz, tam jest na prawdę dużo potrzebnych Ci informacji. Opisywałam przypadki podobne do Twoich, podawałam, wszystkie przepisy (włącznie z linkami do nich) odnośnie IS i przepisy, które mówią kiedy mam to wymagane r2r. W mojej opinii powinnaś sprawę wygrać, ale przygotuj się do tego dobrze i pamiętaj, że możesz i wręczy byłoby wskazane byś przygotowała pismo z poparciem Twojego stanowiska (podeprzeć to przepisami). Powinnaś to zrobić nie później jak 7 dni przed przesłuchaniem, masz to w papierach, które dostałaś z Tribunal Service.

Najpierw poczytaj to wszystko co już było napisane a jak nadal będziesz miała pytania to pytaj, bo pisać to wszystko od nowa to trochę bez sensu :), bo na prawdę jest tam wszystko dobrze wytłumaczone. A później nawet lepiej będzie coś uzupełniać w sensie wiedzy, jeśli już będziesz wiedziała co "w trawie piszczy".

Pozdrawiam

do bielmo75:BARDZO,BARDZO CI DZIEKUJE ZA POMOC:)wydrukowalam sobie wszystkie te linki i musze Ci napisac ze albo ten jezyk prawny jest nie zrozumialy dla mnie ale jestem taka tepa:(mam ochote sie poddac bo nie wiem od czego zaczac i jak sie za to wszystko zabrac.....Czy ma znaczenie to ze jak sie staralam o IS to nie pracowalam a teraz od paru tyg jastem zatrudniona na 16 godz????dziekuje za pomoc i wszystkich serdecznie pozdrawiam :)

asiulka skoro teraz pracujesz na 16 godzin to od tego dnia IS nie będzie Ci przysługiwał, powinnaś raczej od dnia podjęcia pracy starać się o WTC na siebie jako samotna matka, no właśnie dopiero teraz zauwazyłam, że pobierałaś WTC, ale jakim sposobem skoro nie pracowałaś, bo dopiero teraz podjęłaś pracę?

Co do Twojego IS, to nic nie napisałaś o decyzji odmownej jaka dostałaś, mogę się domyślać, że chodziło o to, że stwierdzili, że nie masz r2r i nie możesz być traktowana jak "habitually resident in the UK". I może padło tez stwierdzenie, że jesteś "person from abrod". Na pewno masz r2r i to na kilka sposobów:

1. jako family member, czyli członek rodziny który zachowuje r2r w pewnych okolicznościach, w Twoim przypadku "po mężu" (w momencie kiedy rozstawałaś się z mężem, mąż powinien pracować, czyli być qualified person) , a rozwód, separacja czy anulowanie małżeństwa nie narusza tego prawa - The Immigration ....2006, reg.10(5), oraz Directive 2004/38/EC, art.13(1).

2. następnie podchodzisz pod reg.14(3) (extended right to residence), która mówi, że jesteś upoważniona do zamieszkiwania w UK, tak długo jak jesteś członkiem rodziny, który zachował r2r.

3. masz r2r jako podstawowy opiekun dziecka, które rozpoczęło tutaj naukę i na podstawie Art.12 of Council Regulation (EEC) No. 1612/68 ma prawo do jej kontynuowania jak dzieci tutejsze - decyzja sądu europejskiego w sprawie Teixiera i Ibrahim - ja się odwoływałam na tej podstawie i wygrałam, wszytko potrzebne co do tego punktu znajdziesz w moim wpisach, opisałam swoja sprawę bardzo dokładnie, podałam również linki do tych decyzji. Domniemam, że dzieci zaczęły tutaj szkołę a Twój mąż w tym czasie pracował. Musisz postarać się o dokumenty, które to potwierdzą, czyli pismo ze szkoły potwierdzające kiedy dzieci zaczęły chodzić do szkoły i że nadal chodzą i jakiś dokument, że mąż w tym czasie pracował, może P60 za tamten rok.

skoro mieszkasz tutaj od 2001 roku, to może nawet mogłabyś się bronić również tym, że jesteś stały rezydent, bo status stałego rezydenta można otrzymać po 5 latach stałego zamieszkiwania w UK.

Do tego powinnaś powołać się, że nie jesteś "person from abrod" a takie osoby są wlaśnie upoważnione do IS. a nie jesteś "person from abrod" jako family member czyli to co w punkcie 1. Przepisy dotyczące IS znajdziez tutaj (bo w tym linku co podawalam wczesniej nie działa)
The Social Security (Persons from Abroad) Amendment Regulations 2006 (No. 1026) - Statute Law Database

Jest to tylko zmiana, ale właśnie istotna dla nas i jest to reg. 21AA Special cases - person from abrod, a Ty podlegasz pod reg. 21AA (4)(d) The Income Support (General) Regulations 1987. Cała teą regulacje znajdziesz tutaj, jest to wersja bez poprawki reg.21.

The Income Support (General) Regulations 1987

Pozdrawiam

bielmo bardzo ladnie to opisalas :)

powiedzicie mi jakie mam szanse teraz na income support dostalam zatrudnienie na 10 godzin tygodniowo, jutro zaczynam prace, czy bede mogla kontynuowac JSA do prawie konca trwania ciazy a po tym czasie jesli bede chciala sie kwalifikowac na Income support jakie mam szanse?Jest moze taka osoba? i czy zasilek bedzie zabrany czy minimalnie zmniejszony?

do bielmo75;BARDZO,BARDZO CI DZIEKUJE ZA POMOC.POZDRAWIAM CIEPLUTKO :)

asiulka25, tylko daj znać później jak Ci poszło i powodzenia :)

Patrycja27, a czy Ty masz już dziecko, czy jesteś w ciąży z pierwszym?
Jak już wcześniej pisałam, niestety nie znam się na JSA, może inne dziewczyny bardziej obeznane również w JSA będą mogły coś więcej Ci napisać.
Aczkolwiek, jeśli jest przepis, że od 29 tygodnia ciąży powinnaś przejść na IS, to powinnaś się teraz kwalifikować, bo pracujesz czyli masz r2r.
Później jakbyś chciała po macierzyńskim iść na IS to będziesz również musiała pracować, chociaż te parę godzin. Zasiłek nie będzie Ci zabrany, tylko przyznana kwota zmniejszona, bo przypuszczam, że dochodu dużego nie będzie. Jako przykład podam, że u mnie za 100 funtów alimentów zabiorą około 40 funtów IS.

Bielmo dziekuje za odezw :) tak mam juz 2 dzieci.Na macierzysnkie nie przejde bo mi sie nie nalezy nawet na maternity allowance dlatego zalezy mi na jak najdluzszym pobycie jsa.

Bielmo alimenty sa ignorowane jesli chodzi o income support.Nie ma limitu i one nie redukuja kwoty zasilku. Od niedawna co prawda ale tak jest Wedlug prawa ty jako zdrowy samotny rodzic pow 18 roku zycia potrzebujesz £65.45 tygodniowo. Na dzieci dostajesz wiadomo co i tak samo na mieszkanie itd. Pozdrwo

agaciq21, pewnie masz racje z tymi alimentami, moja sprawa z IS tak długo się ciągnie, że faktycznie zaszły zmiany. Jak aplikowałam o IS to alimenty wliczały się jako dochód a teraz faktycznie nie, bo przecież są nawet pominięte w rozliczeniu Housing Benefit to adekwatnie gdzie indziej też, przepisy są jedne.

Patrycja a w jakim wieku masz dzieci? Chodzą tu do szkoły???

Bielmo-1-sza córka we wrzesniu skoncczy 10 lat tak rozpoczela tutaj w uk edukacje jak miala 5,5 roku- ja wtedy pracowalam.

2-ga córka ma 19 mscy.

Termin porodu przypada mi na 5-go wrzesnia

Witam i prosze o informacje a mianowicie:mialam sprawe w tribunal service 16 czerwca ale nie bylam na niej osobiscie i do tej pory nie mam zadnego odzewu na temat decyzji,czy ktos wie jak dlugo trzeba czekac na jakies informacje???? dziekuje i pozdrawiam :)

Witam :) Dostalam list iz moja apelacja zostala przeslana do Bristolu glowny departament benefit-ów.PO 3 tyg dostalam list z prosba o przeslanie dokumentow od kiedy corka zaczela sie tutaj uczyc i czy nadal sie uczy wiec bylam w poprzedniej szkole i obecnej i wystawiono mi dokument.Chcieli rowniez potwierdzenie z przedostaniej pracy kiedy ja zakonczylam dziwne bo wszystko im wyslalam za 1-szym razem ale doslalam im.3 dni temu wyslali mi list iz moja decyzja w sprawie Income support zostala zmieniona i wysla ja do localnego job centre i do mnie.co mam myslec?Dziwi mnie ze sprawa sie nie odbyla wogole?Ja powoli koncze 34 tydzien ciazy i nadal jestem na JSA co 2 tyg.podpisuje sie.

Powrót