Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Patrycja27, to nic tylko sie cieszyć. Czekaj aż odezwą się z JobCentre, może to troche potrwać.

asiulka25, nie bardzo umiem Ci pomóc. Co znaczy, że nie byłas osobiście? Jesli miałaś prawnika, to skontaktuj sie z nim. Ogólnie decyzja jest wysyłana w ciągu kilku dni po rozprawie. A jesli nie byłaś na sprawie i nie miałas reprezentanta to może sprawa się w ogóle nie odbyła?

Pozdrawiam

Witajcie.17-go czerwca wygralam sprwe w trybunale.Podobno w ciagu miesciac powinnam dostac odpowiedz.Mieciac minal i cisza.Dzwonilam do DWP,ale tam nic nie wiedza.Nie wiem co robic?Gdzie moge sie dowiedziec co dalej z moim IS?

Witam serdecznie!
Mam pytanie-od lutego 2009 do wrzesnia 2009 pobieralam JA nastepnie do maja 2010 Maternity Allowance i oczywiscie ubiegalam sie o Income Support i wczoraj wlasnie dostalam odmowe jak wiekszosc tutaj obecnych i mam pytanei, czy moge ubiegac sie z powrotem o JA?Bardzo prosze o odpowiedz i z gory dziekuje!

Mam jeszcze jedno pytanie - jak sie pisze skarge o marna administracje?Dziekuje serdecznie za pomoc i pozdrawiam!

margto18 GRATULUJĘ WYGRANEJ! Musisz się teraz uzbierać w cierpliwość i czekać :). Ja sprawę miałam 2 marca pieniądze dostałam pod koniec czerwca.

Pozdrawiam

Czy naprawde nikt sie nie orientuje,czy mozna po Maternity Allowance ponownie zarejestrowac sie na bezrobocie?!Bardzo prosze o odpowiedz!

Kornelia robisz off- topik i dziwisz sie,ze nikt Ci nie chce odpowiedziec. Dlaczego nie zadzwonisz do JC w tej sprawie?

dzieki chcialam sie tylko dowiedziec przedtem czego mniej wiecej moge sie spodziewac po JC po odrzuceniu wniosku o Income Support

Czesc mam na imie Monika i mam nadzieje ze ktos pomoze mi w mojej sprawie bo nie wiem co mam zrobic, a z tego co wyczytalam na forum to wy sie bardziej orientujecie w tych sprawach niz ja. Moze zaczne od poczaku przylecialam tutaj 25 lipca 2009 i od razu zalozylam sobie self- employed, jestem kosmetyczka. Mialam tutaj chlopaka, pisze mialam bo jak sie okazalo byl ze mna tylko dla paszportu, a jak sie dowiedzial o ciazy to mnie wyrzucil z mieszkania i przez jakis czas bylam poprostu bezdomna osoba. Najpierw dostalam bad nd breakfast, a teraz mam temporary housing. Mam straszne klopoty z housing benefit, chca ode mnie niestworzonych rzeczy, ostatnio wymyslili sobie, ze mam im dostarczyc jakies dokumenty ze zdjeciem moich klientow i jakies dokumenty potwierdzajace, ze oni mieszkaja pod tymi adresami co im je podalam. Z tego wszystkiego dostalam notice to quite bo nie jestem w stanie placic za wynajem mieszkania. Pomijam to, ze tax credit zgubil moj dowod osobisty, wyciag z banku, moj i corki akt urodzenia i umowe wynajmu mieszkania. Ciagle czekam na odpowiedzi odnosnie child benefit i workin tax credit i child tax credit, ale co to tych ostatnich to musze sobie poczekac az skoncza mnie sprawdzac. Aktualnie moim jedynym zrodlem utrzymania jest maternity allowance. Dzisiaj mialam spotkanie w Job Centre w sprawie IS i oczywiscie dostalam odmowe z tego powodu bo pobieram maternity allowance. Z tego co wiem MA nie przeszkadza w staraniu sie o IS, ale moze sie myle. Jak dzwonilam do JobCentre to trzy osoby potwierdzily mi ze moge ubiegac sie o IS, a druga z nich powiedziala mi ze dostane IS i ze w piatek mam przyjsc do Job Centre, zeby potwierdzic moje dane osobowe. Niestety pewna pani, bez zadnego wywiadu, nawet nie wziela mojego NIN i innych papierow odmowila mi bo pobieram maternity allowance. Boje sie ze wyladuje z trzy miesiecznym dzieckiem na ulicy, przez ta cala sprawe z housin benefit mam depresje i na serio wierzcie mi nie mialam nawet czasu zeby sie pocieszyc tym, ze mam zdrowa i slicna dziewczynke, a termin na notice to quite mam do 9 sierpnia a housin benefit ciagle mnie zwodzi, a jeszcze teraz ta sprawa z IS. We wtorek mam drugie spotkanie w tej sprawie bo zadzwonilam do nich jeszcze raz i tym razem znowu dowiedzialam sie jeszcze czegos innego ze musze miec child benefot zeby moc dostac IS. Jesli chodzi o rezydenture to prawde powiedziawszy nie wiem jak sie o to starac i gdzie to wyslac i nawet wole nie myslec ile to mnie jeszcze bedzie kosztowalo. Jak ktos moze to prosze o udzielenie mi jakich kolwiek informacji. Z gory bardzo serdecznie dziekuje za pomoc w mojej sprawie.

WYGRALAM SPRAWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:D przyslali mi decyzje z income support.(bielmo75 bardzo,bardzo Ci dziekuje za pomoc i wszelkie informacje).pozdrawiam wszystkich cieplkutko :)

kochani mam jeszcze male pytanko: czy jest mozliwe ze zaplaca w stecz ten zasilek income support ?? tzn.od dnia kiedy zapadla decyzja ??? dziekuje bardzo i pozdrawiam

asiulka25 GRATULUJĘ i cieszę się, że wygrałaś i że coraz więcej dziewczyn wygrywa :).
A dla jeszcze lepszego samopoczucia napiszę Ci, że zobowiązani są zapłacić IS od dnia kiedy złożyłaś wniosek a nie tylko od dnia decyzji :)
Pozdrawiam

a ja zlozylam drugiego claima o IS i uwaga drugi mi uznali ,a z tego pierwszego jeszcze nic nie wiem,bo prosza trybunal o wyjasnienie.Sama z tego nic nierozumiem.Zaczynaj mi placic od dnia 21-go lipca,a wstecz na razie nie moga.Takie to pogmatfane,ze sama sie gubie

do bielmo75: dzieki sliczne :) mam nadzieje ze tak bedzie jak piszesz:) narazie jeszcze nic mi nie przyslali,zadnego listu na temat platnosci i wysokosci zasilku,czekam cierpliwie:) pozdrawiam Was cieplutko :)

Witam,jestem nastepna osoba ktora dostala list z odmowa,na podstawie no right2reside,mam male dziecko 6m-cy ktore jest obywatelem tego kraju [tata jest british] no ty my we dwoje chyba nie mamy right2reside.Czy warto sie odwolywac?Mozecie cos poradzic?dzieki:tuptup:

Witam mieszkam w Uk ponad dwa lata i pracowałam tutaj legalnie.Obecnie jestem w 30tygodniu ciazy i jestem na samozatrudnieniu.Składałm wniosek o Income support telefonicznie rozmowa trwała ponad godzine.Podałam wszystkie szczegóły dotyczące mnie i partnera i powiedzieli ze kwalifikuje sie poniewaz mam 11 tyg do porodsu,jestem pomiedzzy 19a59rokiem zycia i nie pracuje badz pracuje mniej niz 16godzin tygodniowo...Umówiono mnie na spotkanie do jobs centre i m,iałam przyniesc paszport dowód i odcinki wyplaty by obliczyli ile mi przysługuje IS...Poszłam na rozmowe i tylko sie zdenerwowałam...Pani która miała przeprowadzić ze mną rozmowe zadała mi jedno pytanie czy mieszkam z partnerem powiedziałam Tak(tak samo jak w rozmowie tel.podajac wszystko o Naszym zyciu) i stwierdziła ze mi nie przysługuje:mad: nie mam pojecia dlaczego tak szybko zmienili decyzje.Chciałabym zrobić odwołanie tylko nie bardzo wiem co gdzie,jak...prosze o pomoc...dodam ze mój partner zarabia jakieś 1.300f na msc.

Witam. ;)
Hmmm....Sama nie wiem od czego zaczac. Pewnie najlepiej od poczatku.
Moze Wy mi cos doradzicie.
Za tydzien mam sprawe w trybunale. Odwolanie IS. I moze Wy mi troche podpowiecie cos?
Wiec tak.
Mam bez 3 tygodni dwa lata pracy. Legalnej , z wszystkimi potrzebnymi dokumentami .Wszystko sprawdzone przez prawnika i nie ma co do tego zadnych watpliwosci i przeciwskazan. We wrzesniu 2009 musialam zrezygnowac ze wzgledu na chorobe dziecka. Jestem samotna matka. Mam CHB ,CTC,DLA (na dziecko),i Carers Allowance i jeszcze miesiac temu mialam HB ( zabrano mi go). Po rezygnacji z pracy zlozylam wniosek o IS.Odmowa.Jako osoba z grupy A8 zeby dostac IS musze pracowac. No i oczywiscie w odpowiedzi ze nie mam prawa przebywac na terenie Wielkiej Brytani nie pracujac. Zlozylam odwolanie.Odmowa. Poszlam do prawnika. Wystosowal pismo do Trybunalu. Wlasnie czekam na sprawe. Dodam ze skladajac o IS bylam w trakcie oczekiwania na DLA.Decyzja przyszla po kilku tygodniach . Choroba mojego dziecka jest na tyle powazna ze uniemozliwia mi prace niestety, a jest za mala aby oddac do jakiegos "osrodka". W miedzy czasie za rada prawnika zglosilam sie do JC i zarejestrowalam na JSA. Od listopada regularnie podpisywalam sie w JC. Wypelnialam wszystkie zalecenia. Nie uwierzycie ,ale ja naprawde myslalam ze moze cos odpowiedniego znajde co pozwoli mi na jednoczesnie prace ,opieke nad dzieckiem i co za tym idzie majac 12-16 godz tygodniowo bede miala tez moze i IS. O najwnosci. Nie w moim przypadku. Nie przy moim dziecku , ktore naprawde wymaga calodobowej opieki.Rehabilitacji,podawania lekow,pilnowania aby zareagowac przy atakach(epilepsja) .Caly czas kontynuluje leczenie i rehabilitacje.Mam na to cale tomy papierow od lekarzy.I dodatkowe utrudnienie.Do opieki nad mala, musialabym wziasc kogos bardzo kompetentnego z doswiadczeniem medycznym.
Na dzien dzisiejszy o ironio zabrano mi nawet HB .Powod? Jestem z grupy panstw A8. I nie nalezy mi sie jak nie pracuje. Nie wazne ze jestem zarejestrowana w JC .Nie nalezy mi sie. Aha. Dla urozmaicenia , zarejestrowalam sie w listopadzie zeszlego roku na JSA i do dnia dzisiejszego nie otrzymuje zadnych pieniazkow .Sprawdzaja mnie podobno.Bedac zarejestrowana na JSA mam np znizke na przejazdy. Majac te benefity ktore mialam i HB nie bylo az tak zle, wiec nie nalegalam az tak bardzo na wyplate. Wiem ze nie moge brac jednoczesnie IS i JSA wiec nie chcialam byc w sytuacji ze w przypadku przyznania IS bede musiala zwrocic jakies pieniadze.
I teraz najwarzniejsze pytania.
Czy mozecie mi podpowiedziec ewentualnie na co moge sie powolywac? Jakich argumentow urzyc? W chwili obecnej wiem ze jest bardzo ciezko uzyskac IS. Ciecia benefitow itp.
Mozecie mi cos doradzic?
Z gory dziekuje. :-)

Sory. Nie dodalam ze moje dziecko ma dwa latka dopiero.
Pozdrawiam ;)

Witam pisze poniewaz rownierz dostalam list odmowny w sprawie IS gdzie powodem jest ze nie mam right2reside. Jestem samotna matka mam coreczke ktora ma 2 lata obecnie jestem w ciazy w 16tyg o IS staram sie od lutego mialam jedna odmowe poniewaz nie mieli udokumentowanego ze juz nie pracuje i studiowalam w collegu gdzie dostawalam bursary( zasilek studencki). W maju zlozylam ponownie aplikacje o IS gdyz moj zasilek sie konczyl i zostalo mi tylko CTC I CB. Po 4 miesiacach walki z tym ze ciagle brakowalo jakis dokumentow ( czasem dosylalam dokumenty po 3 razy) napisali mi ze mi odmawiaja z waidomo jakiego powodu. Odwoluje sie teraz i takze chce isc do adwokata zeby pomogl mi napisac pismo w tej sprawie mianowicie iz mam przepracowane 12 miesiecy a nawet wiecej mieszkam w Uk od 4 lat jestem samotna matka w ciazy. Mam nadzieje ze to cos da bo narazie to mam dolek finansowy na maxa brak funduszy a same dlugi. Piszac pismo chce zaznaczyc ze dyskryminuja polakow i ze sie odwolam do British Parlament. Piszcie co myslicie na ten temat jakie szanse mam i byc moze doradzcie mi cos jeszcze. :(;)

Powrót