Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
shpulka napisał:
Witam,jestem nastepna osoba ktora dostala list z odmowa,na podstawie no right2reside,mam male dziecko 6m-cy ktore jest obywatelem tego kraju [tata jest british] no ty my we dwoje chyba nie mamy right2reside.Czy warto sie odwolywac?Mozecie cos poradzic?dzieki:tuptup:

Witam,
Podsyłam lektutę Wszystkim do poczytania, tam jest dokladnie napisane w jakich okolicznościach jest "right to reside", jesli bedziecie miały nadal jakies pytania to pytajcie.

The Immigration (European Economic Area) Regulations 2006 (w szczególności paragraf 10 i 14):
The Immigration (European Economic Area) Regulations 2006

Directive 2004/38/EC:
http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/citizenship/movement/doc/table_correspondence_en.pdf

Do tego jeszcze przepisy Income Support (General) Regulations 1987:
link pod którym wczesniej to było nie działa, ale podam link do zmiany jaka zaszła w tych przepisach i w zasadzie to on Was interesuje i okresla, kiedy jesteście "preson from abroad" a kiedy nie a co za tym idzie jesli jesteście "person from abroad" to nie macie r2r, jak nie jesteście to macie r2r - to tak w skrócie.

The Social Security (Persons from Abroad) Amendment Regulations 2006

do Shpulka - dziecko ma obywatelstwo po mamie.
Za mało podalas informacji by cos powiedzieć. W zasadzie raczej szans nie ma. Jesteś mężatka, rozwiodłaś sie, jesteście w separacji czy tylko zyłas z partnerem? Pracowałas, masz zaliczne 12 miesięcy, masz WRS? Masz jeszcze dzieci czy tylko to maleństwo?

Pozdrawiam

Mandarynka00 napisał:
Witam mieszkam w Uk ponad dwa lata i pracowałam tutaj legalnie.Obecnie jestem w 30tygodniu ciazy i jestem na samozatrudnieniu.Składałm wniosek o Income support telefonicznie rozmowa trwała ponad godzine.Podałam wszystkie szczegóły dotyczące mnie i partnera i powiedzieli ze kwalifikuje sie poniewaz mam 11 tyg do porodsu,jestem pomiedzzy 19a59rokiem zycia i nie pracuje badz pracuje mniej niz 16godzin tygodniowo...Umówiono mnie na spotkanie do jobs centre i m,iałam przyniesc paszport dowód i odcinki wyplaty by obliczyli ile mi przysługuje IS...Poszłam na rozmowe i tylko sie zdenerwowałam...Pani która miała przeprowadzić ze mną rozmowe zadała mi jedno pytanie czy mieszkam z partnerem powiedziałam Tak(tak samo jak w rozmowie tel.podajac wszystko o Naszym zyciu) i stwierdziła ze mi nie przysługuje:mad: nie mam pojecia dlaczego tak szybko zmienili decyzje.Chciałabym zrobić odwołanie tylko nie bardzo wiem co gdzie,jak...prosze o pomoc...dodam ze mój partner zarabia jakieś 1.300f na msc.

Nie zmienili szybko zdania, po prostu osoba z która rozmawialas przez telefon była niekompetentna. Income Support przysługuje między innymi samotnym rodzicom, a Ty nie jestes samotna matka, bo mieszkasz z partnerem i nie kwalifikujesz sie na ten zasiłek.

anitka1 napisał:
Witam. ;)
Hmmm....Sama nie wiem od czego zaczac. Pewnie najlepiej od poczatku.
Moze Wy mi cos doradzicie.
Za tydzien mam sprawe w trybunale. Odwolanie IS. I moze Wy mi troche podpowiecie cos?
Wiec tak.
Mam bez 3 tygodni dwa lata pracy. Legalnej , z wszystkimi potrzebnymi dokumentami .Wszystko sprawdzone przez prawnika i nie ma co do tego zadnych watpliwosci i przeciwskazan. We wrzesniu 2009 musialam zrezygnowac ze wzgledu na chorobe dziecka. Jestem samotna matka. Mam CHB ,CTC,DLA (na dziecko),i Carers Allowance i jeszcze miesiac temu mialam HB ( zabrano mi go). Po rezygnacji z pracy zlozylam wniosek o IS.Odmowa.Jako osoba z grupy A8 zeby dostac IS musze pracowac. No i oczywiscie w odpowiedzi ze nie mam prawa przebywac na terenie Wielkiej Brytani nie pracujac. Zlozylam odwolanie.Odmowa. Poszlam do prawnika. Wystosowal pismo do Trybunalu. Wlasnie czekam na sprawe. Dodam ze skladajac o IS bylam w trakcie oczekiwania na DLA.Decyzja przyszla po kilku tygodniach . Choroba mojego dziecka jest na tyle powazna ze uniemozliwia mi prace niestety, a jest za mala aby oddac do jakiegos "osrodka". W miedzy czasie za rada prawnika zglosilam sie do JC i zarejestrowalam na JSA. Od listopada regularnie podpisywalam sie w JC. Wypelnialam wszystkie zalecenia. Nie uwierzycie ,ale ja naprawde myslalam ze moze cos odpowiedniego znajde co pozwoli mi na jednoczesnie prace ,opieke nad dzieckiem i co za tym idzie majac 12-16 godz tygodniowo bede miala tez moze i IS. O najwnosci. Nie w moim przypadku. Nie przy moim dziecku , ktore naprawde wymaga calodobowej opieki.Rehabilitacji,podawania lekow,pilnowania aby zareagowac przy atakach(epilepsja) .Caly czas kontynuluje leczenie i rehabilitacje.Mam na to cale tomy papierow od lekarzy.I dodatkowe utrudnienie.Do opieki nad mala, musialabym wziasc kogos bardzo kompetentnego z doswiadczeniem medycznym.
Na dzien dzisiejszy o ironio zabrano mi nawet HB .Powod? Jestem z grupy panstw A8. I nie nalezy mi sie jak nie pracuje. Nie wazne ze jestem zarejestrowana w JC .Nie nalezy mi sie. Aha. Dla urozmaicenia , zarejestrowalam sie w listopadzie zeszlego roku na JSA i do dnia dzisiejszego nie otrzymuje zadnych pieniazkow .Sprawdzaja mnie podobno.Bedac zarejestrowana na JSA mam np znizke na przejazdy. Majac te benefity ktore mialam i HB nie bylo az tak zle, wiec nie nalegalam az tak bardzo na wyplate. Wiem ze nie moge brac jednoczesnie IS i JSA wiec nie chcialam byc w sytuacji ze w przypadku przyznania IS bede musiala zwrocic jakies pieniadze.
I teraz najwarzniejsze pytania.
Czy mozecie mi podpowiedziec ewentualnie na co moge sie powolywac? Jakich argumentow urzyc? W chwili obecnej wiem ze jest bardzo ciezko uzyskac IS. Ciecia benefitow itp.
Mozecie mi cos doradzic?
Z gory dziekuje. :-)

Co to jest DLA?
Jestes rozwiedziona, w separacji, czy tylko bylas z partnerem i się rozstaliście? Te pytania sa znaczące. To jest Twoje jedyne dziecko czy masz więcej?
Od dniu, w którym zarejestrowałaś się na JSA nie podlegasz juz pod przepisy IS tylko JSA i Twoje odwolanie IS będzie miało skutek od dnia złożenia wniosku do dnia zarejestrowania na JSA. A w jego sprawie powinnaś nadal interweniowac i domagac sie jakiejs decyzji, bo jakos za długo to trwa.

Bardzo Ci współczuję z powodu chorego dziecka, ale jesli chodzi o IS to jakos nie widzę przepisu, którym moglabys sie wesprzeć, może po prostu próbowac na zasadzie, uda sie albo nie i wyraźnie udokumentować, że Twoje dziecko wymaga specjalnej troski i opieki i nie możesz podjąc pracy, albo znaleźc coś na pare godzin i wówczas bylabys kryta a w JC dowiedziec się, mialabbys dopłatę do opieki nad dzieckiem kiedy bys pracowała.
Poczytaj dokładnie te przepisy co podałam wyżej, może cos tam jeszcze znajdziesz.

Pozdrawiam

Niunia2585 napisał:
Witam pisze poniewaz rownierz dostalam list odmowny w sprawie IS gdzie powodem jest ze nie mam right2reside. Jestem samotna matka mam coreczke ktora ma 2 lata obecnie jestem w ciazy w 16tyg o IS staram sie od lutego mialam jedna odmowe poniewaz nie mieli udokumentowanego ze juz nie pracuje i studiowalam w collegu gdzie dostawalam bursary( zasilek studencki). W maju zlozylam ponownie aplikacje o IS gdyz moj zasilek sie konczyl i zostalo mi tylko CTC I CB. Po 4 miesiacach walki z tym ze ciagle brakowalo jakis dokumentow ( czasem dosylalam dokumenty po 3 razy) napisali mi ze mi odmawiaja z waidomo jakiego powodu. Odwoluje sie teraz i takze chce isc do adwokata zeby pomogl mi napisac pismo w tej sprawie mianowicie iz mam przepracowane 12 miesiecy a nawet wiecej mieszkam w Uk od 4 lat jestem samotna matka w ciazy. Mam nadzieje ze to cos da bo narazie to mam dolek finansowy na maxa brak funduszy a same dlugi. Piszac pismo chce zaznaczyc ze dyskryminuja polakow i ze sie odwolam do British Parlament. Piszcie co myslicie na ten temat jakie szanse mam i byc moze doradzcie mi cos jeszcze. :(;)

To nie dyskryminacja takie sa przepisy, poczytaj przepisy, które podesłałam wyżej. Niestey u Ciebie również wygląda to nieciekawie. Ponowie pytanie jak u poprzedniczek, rozwiodłas sie, jestes w separacji? Sam fakt, że masz zaliczone 12 miesięcy nie wystarcza by kwalifikowac sie na IS.

Pozdrawiam

Witam nie jestem po rozwodzie ani w separacji pierwsze dziecko mam ze skotem ale w akcie ur jest ojciec nieznany, natomiast drugie w drodze mam z anglikiem ktory rownierz mnie wystawil do wiatru olal sprawe, z ta dyskryminacja to masz racje nie pasuje tu :) moim zdaniem powinni mi to przyznac gdyz nie mam srodkow do zycia jestem samotnym rodzicem i niby z zczego mam sie utrzymywac poszla bym do pracy ale nie moge bo jestem w ciazy.

Aha i jeszcze jedno gdziesz doczytalam ze gdy ma sie HB i CT (ja to posiadam od paru lat) nie powinni robic takiego testu.

Aha i kolejna rzecz babka w Job pytala sie czy kontynuuje nauke w collegu ja odparlam ze tak bo jeszcze wtedy nie bylam w ciazy ona na to powiedziala ze dostane IS z tego wzgledu ze moj zasilek studencki wykorzystalam, niestety moje plany ulegly zmianie :)
co do artykulu co dalas powyzej to ja to wszystko wiem duzo rzeczy sie na mnie sklada i z tego co tam pisza to sie kwalifikuje nie pracuje wiecej niz 6 miesiecy(nie pracuje od 02.09), mam przepracowana norme, mam dziecko i nastepne w drodze, bylam studentem zaledwie pol roku temu. strasznie mnie to meczy nie moge spac po nocach i jeszcze to ze trzeba tyle czasu na to wszystko.

bielmo75 napisał:
Co to jest DLA?
Jestes rozwiedziona, w separacji, czy tylko bylas z partnerem i się rozstaliście? Te pytania sa znaczące. To jest Twoje jedyne dziecko czy masz więcej?
Od dniu, w którym zarejestrowałaś się na JSA nie podlegasz juz pod przepisy IS tylko JSA i Twoje odwolanie IS będzie miało skutek od dnia złożenia wniosku do dnia zarejestrowania na JSA. A w jego sprawie powinnaś nadal interweniowac i domagac sie jakiejs decyzji, bo jakos za długo to trwa.

Bardzo Ci współczuję z powodu chorego dziecka, ale jesli chodzi o IS to jakos nie widzę przepisu, którym moglabys sie wesprzeć, może po prostu próbowac na zasadzie, uda sie albo nie i wyraźnie udokumentować, że Twoje dziecko wymaga specjalnej troski i opieki i nie możesz podjąc pracy, albo znaleźc coś na pare godzin i wówczas bylabys kryta a w JC dowiedziec się, mialabbys dopłatę do opieki nad dzieckiem kiedy bys pracowała.
Poczytaj dokładnie te przepisy co podałam wyżej, może cos tam jeszcze znajdziesz.

Pozdrawiam

Witam.
Z ojcem dziecka nie mialam slubu.Jest polakiem.Rozstalismy sie jak nasze dziecko mialo kilka miesiecy. To moje jedyne dziecko.
DLA to Disability Living Allowance (sory za skroty) jest przyznany na moje dziecko w zwiazku z chorba. Mala miala 10 miesiecy jak dostalam decyzje w zwiazku z jej niepelnosprawnoscia.Jest przyznany w stopniu "middle rate".Po ukonczeniu dwoch lat bede skladac o najwyzszy stopien. (Niestety taka jest sytuacja).
Faktycznie jestem osoba ktora opiekuje sie osoba chora.(swoim wlasnym dzieckiem niestety).
Dokumentow medycznych mam bardzo duzo. Przezprawie dwa lata uzbieralo sie tego bardzo duzo. Wiec potwierdzenie mam,. Ale teraz pytanie. Wyslalam tylko ostatnie raporty. Czy przyjma mi do wyjasnienia reszte jak z nimi pojade?
Pozdrawiam.

Czesc. Jestem tu nowa i mam pytanie...Jak kazdy chyba tutaj (albo przynajmniej prawie kazdy) dostalam dzis list z odmowa o IS Napisane jest tak: "This is because we have decided that you do not meet te requiremens for the right to reside test and terefore for benefit purpose only yu're no onsidee o be habitually resident in the UK" Ja jestem w Uk od rok i 10miesiecy, jestem samotna matka z dwojgiem chlopcow (6 i 4 lata) ktorzy chodza tu do szkoly (tzn mlodszy dopiero zacznie od wrzesnia).Przepracowane mam rok i 8 miesiecy z tym, ze poczatkowe papiery gdzies mi sie zapodzioialy ale mam papiery na rok rok i 6miesiecy,oczywiscie jest caly czas ciaglosc!Co moge zrobic? Czy moge sie odwolywac? Jesli tak to gdzie i jakie powody podac? Chyba najbardziej chcialam sie zwrocic do Bielmo75 poniewaz widze, ze to ty najwiecej porad udzielasz ;) Byalam bym wdzieczna za jak najszybsza odp....i z gory dziekuje.

do anitka1: o ślub pytałam sie dlatego, że to miałaby znaczenie w r2r, ale skoro nie było, to ten temat odpada.

Co do dokumentów na sprawę, to generalnie wszelki dokumenty jakie chce się przedstawić należy dostarczyć do Tribunal Service najpóźniej do 7 dni przed sprawą, bo później mogą juz nie przyjąć.
Te ostatnie raporty, jak piszesz, chyba zawierają wszystko odnoście stanu zdrowia dziecka? O DLA i tych podobnych tez wysłałaś papiery?

bielmo75 napisał:
do anitka1: o ślub pytałam sie dlatego, że to miałaby znaczenie w r2r, ale skoro nie było, to ten temat odpada.

Co do dokumentów na sprawę, to generalnie wszelki dokumenty jakie chce się przedstawić należy dostarczyć do Tribunal Service najpóźniej do 7 dni przed sprawą, bo później mogą juz nie przyjąć.
Te ostatnie raporty, jak piszesz, chyba zawierają wszystko odnoście stanu zdrowia dziecka? O DLA i tych podobnych tez wysłałaś papiery?

Wszystkie dokumenty jakie posiadam to na grubosc jak 3 tomy encyklopedi .Nie sposob wszystkiego wyslac.(Wszystkie raporty, wyniki,pisma,apoitmenty itp) Przed pierwsza sprawa przeslalam ostatnie raporty medyczne.Dokumenty o DLA poslalam przy pierwszym odwolaniu.Dodatkowo adwokat dolaczyl jeszcze raz wysylajac odwolanie. Jednej rzeczy ktorej nie przeslalam to decyzja o Carer's Allowance. I to moze byc moj blad duzy . Bo dzis wlasnie dzwonilam do JC w sprawie JSA.I poinformowano mnie ze poniewaz mam Carer's Allowance to nie moge sie starac o JSA bo mam pod opieka chore dziecko 24/7. I mam zlozyc o IS. Ich przepisy tak mowia. Zalamalam sie. A co jak nie uwzglednia mi tych decyzji ktorych przez wlasna glupote nie doslalam?I nie zechca ich bejrzec? Moga domowic? Pewnie tak. A na doslanie za pozno.Rozprawa we wtorek.
I chyba jakis labirynt. IS nie dadza bo nie pracuje,ISA nie dadza bo nie moge pracowac ze wzgledu na chore dziecko.HB nie placa bo nie mam jeszcze IS i nie placa mi JSA. W nastepnym miesiacu moge znalesc sie na bruku z chorym dzieckiem.KOSZMAR. Pogubilam sie w tym zupelnie. Teraz juz wstaje rano i zastanawiem sie co dzis mnie spotka zlego. Stalam sie straszna pesymistka. I chyba przyciagam te problemy faktycznie.
Zawalilam sprawe przez wlasna glupote chyba. :( :o

anitka1 nie załamuj się jeszcze, za kilka dni masz sprawę i będziesz wiedziała, jeszcze nic nie wiadomo. Twoja sytuacja jest dość szczególna i może sprawa zostanie rozpatrzona pozytywnie w drodze wyjątku ze względu na jej charakter. Jakby nie było przyjechałaś tutaj, pracowałaś, urodziłaś tutaj dziecko (z pierwszego wpisu tak domniemam) i niestety spotkało Was nieszczęście, masz chore dziecko, które wymaga stałej opieki.
Swoją drogą na Twoim miejscu dowiedziałabym się jeszcze czy gdybys pracowała czy np. bedziesz miala dopłate do takiej specjalnej opiekunki.

A to że W JC stwierdzili, że nie możesz być jako JSA to są ich przepisy i nie uwzględniają pozostałych przepisów, ktore nas z A8 obowiązują, ale sprawe masz juz niedługo i trzymam za Ciebie kciuki i życze powodzenia. Prawdopodobnie decyzje dostaniesz kilka dni po sprawie. Jak będziesz juz po to sie odezwij, daj znać jak poszło.

Powodzenia i pozdrawiam.

aniaskal napisał:
Czesc. Jestem tu nowa i mam pytanie...Jak kazdy chyba tutaj (albo przynajmniej prawie kazdy) dostalam dzis list z odmowa o IS Napisane jest tak: "This is because we have decided that you do not meet te requiremens for the right to reside test and terefore for benefit purpose only yu're no onsidee o be habitually resident in the UK" Ja jestem w Uk od rok i 10miesiecy, jestem samotna matka z dwojgiem chlopcow (6 i 4 lata) ktorzy chodza tu do szkoly (tzn mlodszy dopiero zacznie od wrzesnia).Przepracowane mam rok i 8 miesiecy z tym, ze poczatkowe papiery gdzies mi sie zapodzioialy ale mam papiery na rok rok i 6miesiecy,oczywiscie jest caly czas ciaglosc!Co moge zrobic? Czy moge sie odwolywac? Jesli tak to gdzie i jakie powody podac? Chyba najbardziej chcialam sie zwrocic do Bielmo75 poniewaz widze, ze to ty najwiecej porad udzielasz ;) Byalam bym wdzieczna za jak najszybsza odp....i z gory dziekuje.

Witaj aniaskal,
Tak jak najbardziej możesz się odwołać i sprawa jest do wygrania :) na takich samych zasadach i podstawach, na których ja wygrałam. Masz to nieszczęsne r2r jako rodzic, ktory sprawuje faktyczna opieke nad dzieckiem, które rozpoczęło tutaj edukacje kiedy Ty pracowalas i miałas status migrant worker i nadal tą edukacje kontynuuje.

Przeglądnij moje wpisy wstecz, opisywalam to wszystko dokładnie, podawałam przepisy itd. Ty powołujesz się na dokladnie to samo co ja.

Tylko tak dla pewności:
1. Jak podjelas pracę zarejestrowałaś sie w HO, masz WRS?
2. Jest w ciągłości pierwszych 12 miesięcy?
3. Czy w trakcie tego okresu zmieniałas pracodawcę, jesli tak to czy również to zgłosiłas w HO?
4. Starsze dziecko rozpoczęło naukę kiedy Ty pracowałaś??? Jesli tak to zdobądź pisemko ze szkoły, kiedy dziecko rozpoczęło nauke i że nadal chodzi do szkoły.

Jeśli to wszystko jest OK, to wygrasz. Czy to jest Twoja pierwsz decyzja? bo jesli tak to masz prawo najpierw poprosic ich by jeszcze raz rozpatrzyli Twoją sprawę, ponieważ ich decyzja jest błędna. I tutaj musisz napisac dlaczego i powołac sie na te wszystkie przepisy oraz decyzję Sądu Europejskiego w sparawie Ibrahim i Texiera, nawet im to wydrukuj i wyslij :). Znajdziesz to wszystko w moich wcześniejszych wpisach.
Jak poczytasz sobie to wszystko i będziesz miała nadal jakieś pytania to pytaj :).

Pozdrawiam

Niunia2585 napisał:
Aha i kolejna rzecz babka w Job pytala sie czy kontynuuje nauke w collegu ja odparlam ze tak bo jeszcze wtedy nie bylam w ciazy ona na to powiedziala ze dostane IS z tego wzgledu ze moj zasilek studencki wykorzystalam, niestety moje plany ulegly zmianie :)
co do artykulu co dalas powyzej to ja to wszystko wiem duzo rzeczy sie na mnie sklada i z tego co tam pisza to sie kwalifikuje nie pracuje wiecej niz 6 miesiecy(nie pracuje od 02.09), mam przepracowana norme, mam dziecko i nastepne w drodze, bylam studentem zaledwie pol roku temu. strasznie mnie to meczy nie moge spac po nocach i jeszcze to ze trzeba tyle czasu na to wszystko.

Niunia2585, po pierwsze, wiem, że moze to głupo zabrzmi, ale JC nie jest dobrym żródlem informacji, dlatego, że oni bazuja na swoich przepisach, które odnosza sie do tutejszych samotnych matek. Pani w JC powie Ci, że tak należy Ci sie jak najbardziej, po czym Ty składasz papiery i Twoje papiery trafiaja do Departamentu dla cudzoziemców! a tam już mają "trochę" więcej przepisów. A żeby to udowodnić, to w JC juz wprowadzili Cie w błąd, mówiąc, że jak miałas zamiar nadal uczyć się w collegu to IS Ci sie należy, niestety ale wówczas tym bardziej Ci się nie należy żadna pomoc i żaden zasiłek (chyba, że bursary) , dlatego, że jako student masz obowiązek być samowystarczalna i posiadać opłacane ubezpieczenie zdrowotne i nie możesz stac się obciążeniem dla funduszy socjalnych, no chyba, że w tym samym czasie równiez byś pracowałabyś.

Wydaje mi sie, że troche chyba zle rozumiesz pewne przepisy, bo mówisz, że wiele przemawia za Tobą i to, że nie pracujesz 6 miesięcy też. A gdzie jest ten przepis, który mówi, że jak nie pracujesz więcej jak 6 miesiecy to IS sie nalezy?
Biorąc pod uwage, że tych przepisow troche jest to może napisz w punktach co uważasz, że przemawia za Tobą z powolaniem się na przepisy a ja sie do tego odniosę.
Generalnie r2r masz wówczas gdy pracujesz albo jestes samozatrudniona (reszta nas nie interesuje, bo jest bez znaczenia jesli chodzi o IS), albo zatrzymujesz r2r jako członek rodziny, albo jesteś rodzicem opiekującym się dzieckiem, które rozpoczęło tutaj edukacje, kiedy rodzic pracował. Niestety żadne z powyższych nie dotyczy Ciebie.
Przepracowanie 12 miesięcy nie upoważnia do IS.

Pozdrawiam

Czesc bielmo75 :)
1. Tak jak zaczelam pracowac to po 3miesiacach zarejestrowalam sie w HO.
2. mam w ciaglosci 18 miesiecy.
3. tak zmienilam raz i odrazu zostalo to zgloszone.
4. Tak, starszy syn rozpoczal nauke w lutym(bo wtedy znalazlo sie miejsce) a ja juz pracowalam.Wlasnie zaraz ide do szskoly po to pisemko.
I tutaj musisz napisac dlaczego i powołac sie na te wszystkie przepisy oraz decyzję Sądu Europejskiego w sparawie Ibrahim i Texiera
No wlasnie....tu sie juz w tym wszystkim gubie :( poprostu mam tak totalny metlik w glowie, ze nie potrafie znalesc tych wszystkich przepisow. Czy mogla bys mi z tym pomoc..? Podac mi to...a i moze jeszcze trafi sie ktos komu rowniez sie to przyda bo bedzie mial ten sam poblem co ja ;) Aha...i tak jest to pierwsza decyzja ktora dostalam.Wkurzyli mnie z tym bo mam miesiac od daty na liscie 7/08/10 a ja dostalam to 18/08/10.
I mam (mam nadzieje) ostatnie pytanko.Co mam zrobic teraz tzn mam z synami niecale £80 na tydzien! Chciala bym isc do pracy ale to jest bardzo male miasteczko i z praca naprawde jest ciezko :/ Czy zeby starac sie o ten IS musze pracowac? Bo czytalam nawet gdzie wypowiedzi, ze tak! A z tego co orientuje sie to jest to zasilek dla osob niepracujacych badz pracujacych mniej niz 16h.I nastepne pytanie...czy w obecnej sytuacji (braku kasy) moge starac sie teraz (poki nic nie mam) o JSA???? Czy to nie bedzie kolidowalo z IS?
Naprawde bardzo ci dziekuje.

Witam juz wiem o co chodzi w mojej sprawie kiedy podjelam pierwsza prace bylo to w styczniu 2007 wyslalam homeoffice po czym po paru tygodniach zakonczylam prace w tej agencji pozniej pracowalam troche tu troche tam w kwietniu 2007 podjelam prace dla innej agencji ale u tego samego pracodawcy co poprzednia agencja, pracowalam dla nich do listopada 2007 po czym przeszlam na kontrakt do tej firmy i pracowalam tam do lutego 2009 zmieniajac agencje nie wyslalam nowego homeoffice i gdy przeszlam na kontrakt rowniez nie wyslalam homeoffice mysle ze to o to tu chodzi bo dalej uwazam ze sie kwalifikuje bo z czego mam zyc jestem w ciazy nikt mnie nie zatrudni mam drugie dziecko na ktore dostaje zasilek ale to nie wystarcza a co do tych 6 mcy to mialam zle zrodlo :) nie wiem byc moze i jestem w bledzie moze mi sie nic nie nalezy w czw 26.08 ide do prawniczki pisac odwolanie mam nadzieje ze sie uda cos ztym zrobic bo jak nie to wyladuje na bruku :(

bielmo75 Jak bys mogla to prosze przeslij mi jakis wzor jak mam to napisac i czym sie podeprzec...Jestem juz zalamana...konto puste a re trzeba placic i zyc tez z czegos..tylko jak jesli jest niecale £80 tyg :( to nawet na rent niewystarcza :( zaniedlugo jeszcze na bruk pojde :( Jak bys mogla prosze napisz mi to na maila AniaSkalecka@interia.eu
Z gory bardzo dziekuje

Czyzby to wszystko byl pic na wode??? Bo jesli mam prosbe i prosze o podanie wzoru....to juz nie ma odpowiedzi.... :( To ciekawe czy tak naprawde ktos wogole to wygral...ehhh :(

wiem,ze jestes sfrustrowana.Mi bardzo pomogly osoby z forum i wygralam sprwe o IS.Troszke cierpliwosci,z pewnoscia bielmo sie odezwie i wmiare mozliwosci pomoze Ci.Trzymaj sie!

hej,ja tez troszke czekalam zanim mi udzielono informacji-wiem jak to jest jak sie czeka ale naprawde troszke cierpliwosci na pewno ktos tobie cos doradzi-a bylas w CAB?Mi tam od razu powiedziano,ze nie mam szans na IS bo nie pracowalam tutaj 5 lat.Pozdrawiam!

Powrót