Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hej, nie wiem czy dobrze zrozumiałam najmłodsze ma 8 lat? Jesli tak to IS będziesz miałam jeszcze około kilku miesięcy. Niedawno wklejałam link ze zmianami w IS dla samotnych rodziców i tam wszystko pisze co i jak.

Pozdrawiam

do bielmo75:dziekuje za szybka odpowiedz kochana:) ale juz sie nacieszylam decyzja w sprawie IS ,dzwonilam dzisiaj do JC z pytaniem ile mam jeszcze czekac na pieniazki bo minelo juz 8 tygodni od decyzji IS a pan mnie poinformowal ze nie zgadzaja z decyzja i potrzebuja decyzji z Tribunal Service na jakiej podstawie mi przyznali:mad:nie wiem co teraz bedzie jak mi zmienia decyzje:( tak bardzo sie cieszylam ze wkoncu cos mi sie ulozylo.myslicie ze moga mi zmienic??? czy czesto tak sie dzieje??? pozdrawiam Was cieplutko.

asiulka25 - w moim przypadku również się nie zgadzali i chcieli szczegółowa decyzje z trybunału.
Jaka jest decyzja tzn. na jakich podstawach się opiera? Co mówi, że masz r2r jako rodzic dziecka w edukacji, jako family member (czyli zachowałaś r2r "po mężu")?

dzien doberek :) do bielmo75:dziekuje za odzew,w decyzji dokladnie napisali mi :"The appellant and her husband come to the uk in 2001.Her husband was continuously employed in the construction industry until they separeted in June 2009.The appellant did evening work from 2005 when her elder doughter was on full time deucation.She has subsequently had other jobs.She was seeking work to fit in with school hours at the time of her claim.The Tribunal find she was a worker with a child in full time education.On the basis of the avilable evidence sha had a permanent right to reside at the date of her claim."

asiulka25 napisał:
dzien doberek :) do bielmo75:dziekuje za odzew,w decyzji dokladnie napisali mi :"The appellant and her husband come to the uk in 2001.Her husband was continuously employed in the construction industry until they separeted in June 2009.The appellant did evening work from 2005 when her elder doughter was on full time deucation.She has subsequently had other jobs.She was seeking work to fit in with school hours at the time of her claim.The Tribunal find she was a worker with a child in full time education.On the basis of the avilable evidence sha had a permanent right to reside at the date of her claim."

pozdrawiam cieplutko :)

witam wszystkich cieplutko :) wlasnie dostalam pismo z JC w ktorym pisza:"I am writing to tell you that we cannot pay you any IS.This is because we are applying for statment of reasons from the Tribunal Service for the decision made on 27/07/2010 and may appeal against the tribunal s decision.The statement of rison is a fuller explanation of the judge s decision.This is provided by the judge that held the tribunal and it could be several months before we recive this.

You have no right of appeal against the decision.However if this decision causes you hardship ,please get in touch with the Benefit Delivery Centre that deals with the area that you live in."

tak bardzo sie cieszylam ze cos wkoncu poszlo po mojej mysli a teraz nie wiem juz co mam robic.Czy wiecie czy to znaczy ze juz nie dostane tego IS??? prosze Was o pomoc :) pozdrawiam Was wszystkich cieplutko i z gory dziekuje za pomoc :)

Witam.Byla juz tu kiedys..potrzebowalam pomocy w pojeciu tych chorych przepisow...bielmo75 delikatnie zjechala mnie...a ja chcialam tylko by podala mi wzor, no coz..bylo minelo i kompletnie nie mam do nikogo zalu :) wrecz przeciwnie pomoglo mi to :) Chodzi o to, ze dla osoby ktora pierwszy raz przeczyta WSZYTKIE posty zamieszczone tu... gubi sie z juz kompletnie sie pogubi gdy po przeczytaniu zaczyna sie otwieranie wszystkich linkow ktore tu zamieszczacie. Nie twierdze ze nie sa one pomocne ale niektorym (tak jak mi) namieszaly troche w glowie :) Wiec nic tylko wzielam sie za czytanie wszystkich regulacji prawnych i pozniej przypominalam sobie to co tu wszyscy pisza i jakos mi sie poukladalo to wszystko. Tak jak gdzie wyczytalam ze...jak angielskim urzednikom nie podsunie sie pod brode gotowca to oni sami nic nie wiedza! Twierdze tak po wizycie w cab gdzie jak zapytalam pana czy jestem na dobrym torze w pisaniu apelacjii zdziwil sie skad to wiem,powiedzial mu ze wiem to od ludzi z internetu.Wiec powiedzial ze niepotrzebnie tu przychodzilam bo wszystko jest bardz dobrze napisane. Co do samego IS to dostalam go chyba szybko bo po niecalym miesiacu od apelacjii przyszla decyzja ze mi sie nalezy :D A po kolejnym tyg przyszly pieniazki. Wie Bardzo dziekuje wam za zamieszczanie postow bo bardzo to pomaga a przedewswzystkim dziekuje bielmo75 az to co mi napisala...dalo mi to dobrego kompa ;) Jeszcze raz dzieki i zycze wszystkim starajacym sie powodzenia!

asiulka25 rozumiem, ze sprawe zostala zadecydowana na twoja korzysc. Teraz od tej decyzji ma prawo sie odwolac dwp do trybunalu wyzszego i z tego co pisze w cytowanej przez ciebie decyzji oni ta opcje analizuja. Moga tego dokonac tylko i wylacznie jesli wykaza tzw error in law. Nie znam dokladnie szczegolow twojej sprawy i jak bardzo moze im zalezec na jej apelacji. Jesli duze miecho to beda walczyc. W miedzyczasie powinnas sie skontaktowac z jcp i powinni tobie wyplacic np zredukowana stawke zasilku w miedzyczasie. Oni czesto nie apeluja do upper tribunal. tylko wowczas kiedy im sie wydaje ze sedzia przegial pale ;) Powodzonka

do aniaskal - to nic tylko pogratulować :ok:

asiulka25 - tak jak napisała agaciq, to że chcą szczegółowej decyzji z trybunału nie znaczy, że sie odwołają, na pewno bardzo dokładnie będą wszystko analizować.

Jesli wszystko było dobrze poparte papierami, dokumentami to wygląda to raczej dobrze. Sędzia raczej słusznie zadecydował, że masz nawet stalego rezydenta. O ile dobrze pamiętam jestes w UK od 2001? A mąż cały czas pracował. Zatem jak rostałas sie z mężem, po tym jak żyłas tu z nim ponad 5 lat, to stały rezydent Ci przysługuje. Dodatkowo powinnaś mieć r2r jako rodzic dziecka, które tutaj rozpoczęło edukację, chociaz to nie jest ujęte w decyzji.

Pozdrawiam :)

dzien dobry wszystkim :) z gory bardzo Wam dziekuje za odzew i wsparcie, nie wiem jak bym sobie poradzila bez Was i tego forum,dzieki Wam osiagnelam to wszystko a w szczegolnosci dziekuje bielmo75 :) jestes kochana.Zobaczymy co dalej bedzie ,mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.Bede Was informowac jak dalej toczy sie sprawa,jeszcze raz dziekuje i podrawiam Was cieplutko :)

kochani mozecie mi jeszcze powiedziec cos o tych pieniazkach o ktorych mi napisala agaciq21 dokladnie (zredukowana stawke zasilku)? jak to sie nazywa po angielsku? czy mam szanse zeby je dostac,bo jak wiadomo sama z dziecmi jestem wiec pare groszy by mi pomoglo :)dziekuje bardzo.pozdrawiam cieplutko :)

witam :) jednak w mojej sprawie z IS odwolalo sie JC:( nie wiem co teraz,podobno mam czekac nawet do 6 miesiecy :( czy to tyle moze trwac???? jestem kompletnie zalamana :( pozdrawiam wszystkich

interim payments. na jakiej podstawie przyznano tobie income support??czy ktos cie reprezentowal w trybunale badz pomogl w apelacji? jeszcze gdybys mogla napisac dlaczego jcp sie odwoluje?? p.s. czy to ty jestes ta osoba ktora przepracowala 10 mcy w zarejestrowanej pracy?????

do agaciq:dziekuje za odzew ,to jest decyzja z IS:"The appellant and her husband come to the uk in 2001.Her husband was continuously employed in the construction industry until they separeted in June 2009.The appellant did evening work from 2005 when her elder doughter was on full time deucation.She has subsequently had other jobs.She was seeking work to fit in with school hours at the time of her claim.The Tribunal find she was a worker with a child in full time education.On the basis of the avilable evidence sha had a permanent right to reside at the date of her claim." w trybunale bylam sama z tlumaczem a pomogla mi bielmo75 i tak dzieku jej informacja udalo mi sie.Odwolywalam sie na podstawie uczacych sie dzieci na full time,ja tu jestem juz od2001 roku ,maz moj pracowal a ja zajmowalam sie dziecmi w tym czasie i nie mam roku przepracowanego.

do agaciq:to jest pismo z JC:I am writing to tell you that we cannot pay you any IS.This is because we are applying for statment of reasons from the Tribunal Service for the decision made on 27/07/2010 and may appeal against the tribunal s decision.The statement of rison is a fuller explanation of the judge s decision.This is provided by the judge that held the tribunal and it could be several months before we recive this.

You have no right of appeal against the decision.However if this decision causes you hardship ,please get in touch with the Benefit Delivery Centre that deals with the area that you live in."
dzwonilam tam wczoraj i powiedziala mi jakas baba zebym na to nie liczyla i ze nie mam tu zadnych praw pobytu i powinnam sobie poszukac pracy a odpowiedz z JC dostane po okolo 7 miesiecy.Nie wiem juz jakie sa te praswa dla nas:( zalamalam sie juz kompletnie.Czy w takiej sytuacji moge sie starac o te pieniadze tzn:interim payments? z gory dziekuje Ci za pomoc i informacje:) pozdrawiam cieplutko

na pania z jcp nalezy napisac porzadna skarge oni czasem wykraczaja poza swoje obowiazki w negatywnym tego slowa znaczeniu. takich to trzeba sprowadzic do pionu. latwiej ci bedzie z pomoca jakiejs organizacji. idz do cab albo znajdz kogos z lsc contract w zasilkach bo przysluguje ci darmowa pomoc prawna.

a w ogole to bylas zarejestrowana w wrs? bo ostantio byla decyzja ze nie trzeba miec 12 mcy w wrs zeby moc polegac na teixeira i bandzie. Jesli nie to rozumiem ze podpielas sie pod meza. Niestety dla cieibe DWP ma prawo nie placic zasilku podczas kiedy mysla o apelacji. Ty z kolei, zeby otrzymac jakas kasiorke teraz to musisz wykazac, ze bez tego ty i twoja rodzina dosnajecie trudnosci (co nie powinno byc trudne jesli przysluguje ci income support). Nie daj sie zaszufladkowanym pionkom bez zdrowego rozsadku. pozdro

witam wszystkich cieplutko do agaciq21:dziekuje za odpisanie :) bylam w cba i oni dzwonili do JC i do Trybunalu i mam czekac az trybunal odesle uzasadnienie decyzji na jakiej podstawie przyznano mi IS.Mam takie pytanko czy mimo tego odwolania(jezeli mi dadza IS) to dostane zwrot od tej pory co dostalam pierwsza decyzje,czy nie daja wstecz zasilku? pozdrawiam i z gory dziekuje za odp :)

jesli wygrasz, czyli sytuacja obecna sie nie zmieni, to wyrownaja wstecz w przeciwnym razie - nie

hej asiulka25, z tego co się doczytałam, to DWP jeszcze nie odwołało się od decyzji tylko sie nad tym zastanawiają i wystąpili o szczegółowe wyjaśnienie decyzji przez sędziego, to jeszcze o niczym nie przesądza. U mnie było tak samo. Sprawę wygrałaś, tylko DWP chce poznać uzasadnienie sędziego i będą się zastanawiać i analizować czy mogą coś podważyć czy nie. Jeśli się nie odwołają to DWP wypłaci pieniądze od dnia kiedy aplikowałaś o IS.

Pozdrawiam

Powrót